Wanneer:
12 december 2018 @ 17:00 – 19:30
2018-12-12T17:00:00+01:00
2018-12-12T19:30:00+01:00
Waar:
Stadskantoor Utrecht
Stadsplateau 1
3500 CE Utrecht
Nederland
Kosten:
€10 (niet-leden)
Contact:
Guanxi
023-5478917
De historische oorsprong van de Chinese ondernemingszin @ Stadskantoor Utrecht | Utrecht | Utrecht | Nederland

China Café 12 december

Er mag dan nog altijd een Communistische Partij aan het roer staan van China, sinds de economische hervormingen van de jaren 80 zijn veel kapitalistische elementen geherintroduceerd in de Chinese maatschappij. Met deze economische transitie kwam ook een complete transformatie van het verhaal dat China over zichzelf vertelt, en nergens is dit duidelijker terug te zien dan in Chinese geschiedenisschoolboeken.

Tijdens het China Café van woensdag 12 december (inloop: 17:00 uur) vertelt Sanne Albers over haar onderzoek waarin zij sleutelwoorden in Chinese geschiedenisboeken met elkaar vergelijkt, met accent op handel en business.  Hoe hebben deze woorden door verschillende tijden een andere lading gekregen, en wat is de huidige situatie?

De historische oorsprong van de Chinese ondernemingszin

De schoolboeken uit deze periode laten zien hoe handel en business weer worden omarmd als onderdelen van de nationale identiteit. Hiervoor was niet alleen een aanpassing nodig van de recente Chinese geschiedenis; er begon ook een zoektocht naar sporen van ondernemingszin en bedrijvigheid in de oude geschiedenis van het land, en zelfs de wereldgeschiedenis werd door een nieuwe bril bekeken. Zo heeft er een duidelijke herwaardering plaatsgevonden van de ondernemingszin uit de Shang dynastie en is de eerste advertentie op aarde in eigen land ontdekt. Deze ‘herschrijving’ van de geschiedenis mag dan vaak weggezet worden als propagandistische exercitie, in Sannes onderzoek staat centraal dat de geschiedenis te allen tijde en in elk land op aarde wordt geschreven vanuit de eigen ideologie.

Het welkomstwoord wordt gegeven door  Hans Sakkers, afdeling Internationaal van de Gemeente Utrecht. Joke Bruynzeel, Guanxi secretaris, zal na de presentatie de Q&A moderaten. Benieuwd? Meld je alvast aan via onderstaande link. Het Café vindt plaats in het Stadskantoor Utrecht (Stadsplateau 1, 3521 AZ) Graag tot 12 december!

Over de spreker

Sanne doet haar promotieonderzoek naar ideologische veranderingen in Chinese geschiedenisschoolboeken van 1949 tot nu. Ideologie wordt daarbij uitdrukkelijk niet gezien als ‘iets dat anderen doen’ en waar wij in Nederland vrij van zijn. Integendeel, recent onderzoek beschouwt ideologie als onmisbaar om de wereld om ons heen te begrijpen en als iets dat verweven is in onze taal. Het is daarom mogelijk om een ideologie te reconstrueren door het analyseren van talige bronnen, waar geschiedenisboeken een erg geschikt voorbeeld van zijn.

De afgelopen jaren heeft ze alle boeken uit de PRC-periode verzameld en gedigitaliseerd, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld te volgen hoe de frequentie van bepaalde ideologische concepten verandert door de jaren heen. Behalve een visuele reis door het businessverleden van China, zal er deze avond dan ook tijd zijn om ter plekke grafieken uit de data te toveren die laten zien hoe vaak Mao, democratie of Nederland in de boeken voorkomen.

Sanne doet haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam en is daarnaast senior lecturer aan de Rotterdam Business School bij de opleiding International Business for Asia, waar ze onder andere colleges geeft over de Chinese taal, en Aziatische geschiedenis, religie en filosofie. Ze studeerde Geschiedenis in Nijmegen en Contemporary Asian Studies aan de UvA en is daarnaast veel in China geweest voor studie, werk, onderzoek en reizen.

Alvast benieuwd naar Sannes onderzoek? Lees dan de serie artikelen die zij over dit onderwerp schrijft voor China2025.nl.

Locatie en aanmelden

Stadskantoor Utrecht
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Inloop om 17:00 uur – geschatte eindtijd 19:30 uur

Toegang voor niet-leden is €10,- per persoon. Dit kan worden betaald bij entree. Voor leden is entree gratis.