Op deze pagina vind je een overzicht van China gerelateerde evenementen in Nederland en van Nederland gerelateerde evenementen in China.

Uitgelichte Evenementen

feb
8
za
Expert Talk + Leftover Women @ De Balie
feb 8 @ 18:00 – 20:15
Expert Talk + Leftover Women @ De Balie

Expert Talk

China is well known for its rapid economic growth, but the country also remains a one-party authoritarian state that systemically violates fundamental rights. Since President Xi Jinping assumed power in 2013, the government of China has arbitrarily detained and prosecuted hundreds of activists, human rights lawyers and defenders. It has tightened control over nongovernmental organizations, activists, media, and the internet through new laws that label activism and peaceful criticism as state security threats. In this Expert Talk, we will  look behind the scenes in modern-day China, with a focus on Hong Kong and Xinjiang.

Confirmed speaker: Yaqiu Wang, China Researcher at Human Rights Watch

Dutch premiere Leftover Women (Documentary Film)

‘Leftover Women’ is how the Chinese describe educated, cosmopolitan women who are not married and settled by the time they reach their mid-twenties. Through marriage markets, matchmakers, and government-sponsored dating events, the film follows three hopeful singles who, under immense pressure, are determined to find love on their own terms.

FILM DIRECTORS Shosh Shlam & Hilla Medalia (Israel)
RUN TIME 84′
YEAR 2019
SUBS English

Alle aankomende evenementen

jan
22
wo
International Film Festival Rotterdam @ Rotterdam, verschillende locaties
jan 22 – feb 2 hele dag
International Film Festival Rotterdam @ Rotterdam, verschillende locaties

Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals (onder wie meer dan 320 filmmakers) is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste filmfestivals ter wereld voor publiek en filmindustrie. De officiële selectie van het festival bevat meer dan vijfhonderd lange, middellange en korte films uit meer dan vijftig landen. Daarnaast is er elk jaar een uitdagende line-up van tentoonstellingen, optredens, masterclasses en interviews.

De 49ste editie van IFFR vindt plaats van woensdag 22 januari tot zondag 2 februari 2020.

Dit jaar staan er een aantal Chinese producties op het programma.

 

Wong Ping’s Fables 2

Wong Ping’s animated films present human and animal characters as psychologically complex, as well as fallible and unable to fully control their lives and desires. Wong Ping’s Fables 2 is the sequel to his 2019 Ammodo Tiger Short Award-winning film.

Tijden & tickets

 

A Bright Summer Diary

LEI Lei (1985, China) graduated from Tsinghua University in 2009, with a master’s degree in Animation. Since then, he has worked as an independent filmmaker and experimental animation artist. His animated short This Is Love (2010) was awarded Best Narrative Short at Ottawa International Animation Festival.

Tijden & tickets

 

No. 7 Cherry Lane

In het Hongkong van de jaren zestig valt student Ziming voor de welvarende mevrouw Yu, de moeder van de beeldschone achttienjarige Meiling, die hij bijles geeft. Yu ontvluchtte in de jaren vijftig Taiwan vanwege de zware repressie van linkse dissidenten. Terwijl hun verhouding zich ontvouwt, laat Ziming ook zijn oog vallen op de dochter. Ondertussen borrelen in Hongkong politieke onrusten op.

No.7 Cherry Lane is de eerste film in tien jaar van de Hongkongse fotograaf en filmmaker Yonfan, en zijn eerste animatiefilm. De beelden werden gecreëerd via een uniek proces, waarbij eerst digitale 3D-modellen werden gemaakt, die vervolgens werden omgezet naar handgetekende, felgekleurde animatie. Het resultaat is een eigenzinnige versmelting van oud en nieuw, heden en verleden.

Tijden & tickets

 

The Wild Goose Lake

Een man en een vrouw ontmoeten elkaar. Stromende regen, een verlaten uithoek van de stad, een sigaret die oplicht in het donker. Hij een bendeleider, zij een prostituee met onduidelijke allianties. Regisseur Diao Yi’Nan laat geen ruimte voor twijfel in de openingsscène van The Wild Goose Lake: dit is film noir. Zoals de klassieke noirs de nihilistische Amerikaanse onderbuik na de Tweede Wereldoorlog opentrokken, zo toont Diao ons de uitwassen van hedendaags China door zijn personages op een doodlopend spoor te zetten.

Tijden & tickets

jan
27
ma
Chinese Nieuwjaarsviering Rotterdam @ Diverse locaties
jan 27 – feb 2 hele dag
Chinese Nieuwjaarsviering Rotterdam @ Diverse locaties

2020 is het jaar van de rat. In een kleurrijke parade in de binnenstad wensen de leeuwen en draken Rotterdam een voorspoedig nieuw jaar.

Kleurrijk feest voor iedereen

Het Chinese nieuwe jaar wordt traditioneel ingeluid met allerlei activiteiten in het centrum van Rotterdam.

Programma

Het festival vindt voornamelijk plaats in Wijkpark Oude Westen. Op zaterdag wordt de leeuw ontwaakt tijdens een ceremonie, waarna er een optocht zal zijn langs de Westersingel en Mauritsweg. In het park is ondertussen van alles te beleven rond de Chinese cultuur. Zo kun je je naam laten kalligraferen, iets lekkers halen bij de pop-up restaurantjes en een kijkje nemen in het kooktheater. De viering wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Identity and character in China and The Netherlands @ Haagse Hogeschool
jan 27 @ 16:00 – 18:00
jan
28
di
Pan Asian Collective New Year Celebration @ Full Moon Garden
jan 28 @ 19:00 – 22:30
jan
29
wo
China in Focus @ Rotterdam, verschillende locaties
jan 29 – jan 31 hele dag
China in Focus @ Rotterdam, verschillende locaties

In samenwerking met de studentenvereniging Chinese Student Association (CSA) is het jaarlijkse symposium China in Focus op de Erasmus Universiteit. Met lezingen en worshops wordt Economisch China besproken, onder het thema ‘Startup Today, Unicorn Tomorrow’.

PROGRAMMA CHINA IN FOCUS 2020

WOENSDAG 29 JANUARI – CONGRESS DAY

10:00 – 10:50 Grand Opening
10:50 – 12:10 Presentaties
presentatie PwC – Maurits Vedder
presentatie Tencent – FinTech by Jingsi He
12:10 – 13:15 Networking Lunch
presentatie Alibaba – Digital Transformation by Celine Xu
presentatie Huawei – Industry 4.0 by Gert-Jan van Eck & Richard Spaans
14:35 – 14:55 Coffee Break
presentatie ING – Investment Banking by Juliet Zeng
15:35 – 16:15 Panel Discussion: ‘What is the formula for entrepreneurial success in China?’
16:15 – 16:30 Closing Speech
16:30 – 17:30 Networking Drink

DONDERDAG 30 JANUARI – WORKSHOPS

09:30 – 12:30 Achmea (Advisory)
10:00 – 12:00 Grant Thornton (Cyber Security)
12:00 – 13:00 Networking Lunch
13:00 – 15:00 Huawei (Innovation)
13:00 – 15:00 Rabobank (Finance)
15:15 – 17:15 KLM (Logistics)

VRIJDAG 31 JANUARI

13:00 – 17:00 uur In-House dag op Schiphol.
Ga mee op Field-Trip naar Schiphol. Krijg een introductie van KLM, een networking lunch, een workshop over Artificial Intelligence en Big Data en een OCC tour.

Meer informatie via deze link

Schrijf je in voor deelname via deze link

De Grote China Kennis Quiz 2020 @ Mammoni Utrecht
jan 29 @ 18:45 – 21:30
De Grote China Kennis Quiz 2020 @ Mammoni Utrecht

Om het Chinees Nieuwjaar 2020 te vieren, organiseert Guanxi voor alweer de vijfde keer de Grote China Kennis Quiz! Ook dit jaar onder leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap. Schrijf je snel in en verzeker jezelf van een plekje!

Op woensdag 29 januari wordt in Mammoni Utrecht gestreden om de Grote China Quiz-beker. Welk team volgt het Ministerie van Buitenlandse Zaken (2016 en 2019) en The Relevant Organ (2017 én 2018) op en mag zich in het Jaar van de Rat de grootste China-kenner van Nederland noemen?

Hoe werkt het?

Tijdens de avond worden vijf vragenronden gespeeld. De vragen zijn opgedeeld in categorieën waaronder (recente) geschiedenis, cultuur, economie en internet.

Vanaf 18:45 kunnen teams hun antwoordformulieren ophalen. Om 19:15 start de quiz daadwerkelijk met de eerste ronde bestaande uit 10 plaatjes met bijbehorende vragen. Daarna volgen nog eens 4 extra vragenrondes en tussendoor pauze. Rond 21:30 wordt de uitslag van de quiz bekend gemaakt.

Hoe doe je mee?

Inschrijvingen zijn inmiddels gesloten

Er zijn twee manieren om mee te doen aan de Grote China Kennis Quiz:

1)    Aanmelden als team

Verzamel minimaal 4 en maximaal 5 teamleden en laat ons via dit formulier weten wat je teamnaam is. Een uitgekiende mogelijkheid om de kennis van jou en je collega’s of vrienden te laten zien.

2)    Aanmelden als individu

Meld je aan en Guanxi plaatst je in een team met andere individuele aanmelders. Een mooie gelegenheid om andere Guanxi-leden en volgers te leren kennen.

Het programma

18:45 Inloop en registratie
19:15 Start Quiz, welkom en uitleg
19:30 De plaatjesronde (ronde 1)
19:45 Ronde 2 + 3

20:15 Pauze

20:45 Tussenstand en ronde 4 + 5
21:15 Puntentelling
21:30 Eindstand, prijsuitreiking en naborrelen

Inschrijven en kosten

Inschrijvingen zijn inmiddels gesloten

Guanxi-leden betalen € 7,50 (incl. BTW). Niet-leden betalen € 12,50 (incl. BTW). De inschrijving is geldig als Guanxi de betaling heeft ontvangen. Guanxi-leden vullen de kortingscode in bij inschrijving. Wel betalend Guanxi-lid, maar geen ledenmailing met kortingscode ontvangen? Neem dan contact op via info@guanxi.nl.

Word Guanxi-lid!

Het is ook mogelijk om voor slechts € 50,- Guanxi-lid te worden en gebruik te maken van alle voordelen in het lustrum jaar! Waaronder dus de korting op dé Grote China Kennis Quiz 2020.

De Nieuwe Wereldorde: Haagsch College van Rob de Wijk @ PAARD
jan 29 @ 20:00 – 21:30
De Nieuwe Wereldorde: Haagsch College van Rob de Wijk @ PAARD

Zet u schrap: de Chinese wereldorde komt er aan. Geholpen door de financiële crisis van 2009, president Trumps protectionisme, de Brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de 21e eeuw, de eeuw van China, zo stelt Rob de Wijk.

Als de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet de droom van de Chinese president Xi zijn uitgekomen: China als leider van de wereld.

In zijn Haagsch College legt Rob de Wijk uit dat deze droom werkelijkheid wordt als China koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie. De revolutie die gaat over Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence.

Als gevolg hiervan gaat de Westerse wereldorde met zijn democratie, vrijemarkteconomie, internationale recht, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Wat betekent dit voor ons? En is het tij nog te keren?

Rob de Wijk is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.

jan
30
do
De Man en de Maan @ Artis Planetarium
jan 30 @ 20:00
De Man en de Maan @ Artis Planetarium

Door sterrenkundige Marc Klein Wolt & podcastmaker Saar Slegers

 

Wat gebeurde er tijdens de duistere peutertijd van ons heelal? Op zoek naar een antwoord op die vraag moet de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt naar de achterkant van de maan. Een probleempje: daar is nog niemand geweest.

Om zijn droom waar te maken gaat hij in zee met opkomende ruimtemacht China. Samenwerken blijkt echter nog niet zo makkelijk. Deze luisteravond is gebaseerd op een nieuwe podcastserie van de NTR, gemaakt door Saar Slegers, over een land met een missie en een man met een droom. Vanavond luisteren we onder de sterrenhemel van het Planetarium naar de première ervan en gaan we in gesprek met de hoofdpersoon en de maker.

 

Koop Kaartje

 

Waar Planetarium
Wanneer 30 januari
Hoe laat 20.00 uur
Prijs € 12,50 regulier, € 10,-* ARTIS-leden, € 7,50** CJP-pashouders

 

*Op vertoon van lidmaatschapspas
**Op vertoon van CJP-pas

feb
1
za
Asian Stereotyping in Western Media @ Het Nieuwe Instituut
feb 1 @ 15:30 – 17:30
Asian Stereotyping in Western Media @ Het Nieuwe Instituut

In zijn recente nonfictieboek De bananengeneratie bespreekt schrijver en programmamaker Pete Wu het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Uit persoonlijke ervaring en met smakelijke anekdotes beschrijft Wu de worstelingen van deze tweede generatie Nederlanders. Waarover botsen ze met hun ouders? Zo werd Wu toen hij aan het online daten sloeg, geconfronteerd met allerlei stereotypen die in de Nederlandse maatschappij heersen rond Aziatische mannen – tot en met de botte melding ‘No Asians’ in de profieltekst. In deze lezing zal Wu verder ingaan op die stereotypen, aan de hand van zijn bevindingen en voorbeelden uit diverse films. In samenwerking met CinemAsia.

Za 1 feb, 15:00, Het Nieuwe Instituut, Engels gesproken, €6, tickets

feb
6
do
NCBC Chinese New Year Reception 2020 @ Kasteel de Wittenburg
feb 6 @ 17:00 – 19:30
NCBC Chinese New Year Reception 2020 @ Kasteel de Wittenburg

It is our pleasure to invite you the NCBC Chinese New Year Reception in the marvellous Kasteel De Wittenburg in Wassenaar on Thursday 6th February 2020.

At this function, the NCBC will celebrate the start of the Chinese New Year of the Rat in the presence of members and special guests.

Chinese Ambassador Dr. Xu Hong as well as Economic Counselor Guo Sheng Zhang have been invited to attend the reception.

We will warmly welcome all members of the Dragons Businessclub who have joined the NCBC per 1 January, when the Dragons Businessclub merged with the NCBC.

Date: Thursday 6th February 2020
Time: 17:00 – 19:30 hrs
Venue: Kasteel de Wittenburg, Landgoed de Wittenburg 1, Wassenaar

Programme:

17:00 hrs Registration
17:30 hrs Speech by Mr. Jochum Haakma, Chairman of the NCBC
17:45 hrs Drinks & Bites
19:30 hrs End of Programme

Participation is free of charge for members of the NCBC. Participation fee for non-members: €28 per person.

You can register to join here.

feb
7
vr
China meet-up @ Wageningen Campus
feb 7 @ 16:00 – 18:00
China meet-up @ Wageningen Campus

On Friday 7 February 2020, 14.00 – 16.00the first China Meet-Up this year will take place at Lumen 1+2 Gaia Lumen (Building 101, Wageningen Campus, Droevendaalsesteeg 3).

This time we invited Shenggen Fan – distinguished scholar in agricultural policy – to share with us the recent agricultural development in China.

Please check the programme for more information.

The China Meet-Up is free and open to the public and will be held in English. Please register via info.csa@wur.nl in case you want to attend Shenggen Fan’s lecture on 7 February!

feb
8
za
Expert Talk + Leftover Women @ De Balie
feb 8 @ 18:00 – 20:15
Expert Talk + Leftover Women @ De Balie

Expert Talk

China is well known for its rapid economic growth, but the country also remains a one-party authoritarian state that systemically violates fundamental rights. Since President Xi Jinping assumed power in 2013, the government of China has arbitrarily detained and prosecuted hundreds of activists, human rights lawyers and defenders. It has tightened control over nongovernmental organizations, activists, media, and the internet through new laws that label activism and peaceful criticism as state security threats. In this Expert Talk, we will  look behind the scenes in modern-day China, with a focus on Hong Kong and Xinjiang.

Confirmed speaker: Yaqiu Wang, China Researcher at Human Rights Watch

Dutch premiere Leftover Women (Documentary Film)

‘Leftover Women’ is how the Chinese describe educated, cosmopolitan women who are not married and settled by the time they reach their mid-twenties. Through marriage markets, matchmakers, and government-sponsored dating events, the film follows three hopeful singles who, under immense pressure, are determined to find love on their own terms.

FILM DIRECTORS Shosh Shlam & Hilla Medalia (Israel)
RUN TIME 84′
YEAR 2019
SUBS English

feb
11
di
Daugters of China – an evening with Jung Chang @ Rode Hoed
feb 11 @ 08:00
Daugters of China - an evening with Jung Chang @ Rode Hoed

Following the publication of the Dutch translation of her latest book Big Sister, Little Sister, Red Sister: Three Women at the Heart of Twentieth-Century China, we’re hosting an intimate evening with Chinese-born British writer, Jung Chang.

Jung Chang is the author of the best-selling books Wild Swans: Three Daughters of ChinaMao: The Unknown Story (with Jon Halliday), and Empress Dowager Cixi: The Concubine who Launched Modern China. Her books have been translated into more than 40 languages and sold more than 15 million copies worldwide.

Her latest book, Big Sister, Little Sister, Red Sister, is regarded as another triumph. In a group biography that is in turn intimate and epic Chang describes the lives of the Soong sisters, three extraordinary women who helped shape modern China. As the country battled through a hundred years of wars, revolutions and seismic transformations, the three sisters were at the centre of power and left an indelible mark on history.

It’s a remarkable story of war, communism and espionage related with nuanced sympathy, which takes us on a journey from Canton to Hawaii to New York. From exiles’ quarters in Japan and Berlin, to secret meeting rooms in Moscow, and from the compounds of the Communist elite in Beijing, to the corridors of power in democratic Taiwan.

Chang’s writings offer an in-depth understanding of the social and political dynamics of a country that is on the verge of becoming a global superpower.

Speakers

Guest: Jung Chang

Jung Chang was born in Sichuan Province, China, in 1952. During the Cultural Revolution (1966-1976) she worked as a peasant, a ‘barefoot’ doctor, a steelworker, and an electrician before becoming an English-language student at Sichuan University. She left China for Britain in 1978 and obtained a PhD in Linguistics in 1982 at the University of York – the first person from Communist China to receive a doctorate from a British university.

Moderator: Yvonne Zonderop 

Yvonne Zonderopis an author, moderator and journalist with an impressive track record. She was deputy editor-in-chief of de Volkskrant and winner of the Anne Vondeling Prize for best parliamentary journalism. She is a permanent employee of De Groene Amsterdammer and is also affiliated with the FD MediagroepHuman, the Sociaal en Cultureel Planbureau and the Unesco Commission of the Netherlands. Last year she published the book Ongelofelijk (‘Unbelievable’), about the surprising comeback of religion in secular societies.

feb
12
wo
The Chinese community 2.0 @ Pakhuis de Zwijger
feb 12 @ 20:00
The Chinese community 2.0 @ Pakhuis de Zwijger

So-called Chinese Global Citizens, arriving in the Netherlands in the late ‘90s and 2000s, follow a path very different from generations of Chinese migrants that preceded them. Recent migrants include students, engineers, designers, lawyers and so forth. Their reasons for moving half the globe differ from searching more artistic, sexual or political freedom, to chasing less social pressure or escaping the 9x9x6 culture. All in all, most are in search of more or better opportunities. The community of Chinese Global Citizens is extremely diverse and varies in lifestyle to a great extend. Still, they are even less visible than the ‘bananengeneratie’. So, why do they stay?

What binds them and what are the different challenges they face? How do they maintain transnational relations with home, family and culture, while living, working and chasing their dreams in the Netherlands?

Met in dit programma onder anderen

Tao Yue
Editor, journalist, author

Alice Wong
Information Designer and Storyteller

Ruben Terlou
Fotograaf, documentairemaker, journalist

Wing Yan Man
Founder 3310 School for Millennials, Civil Engineer

Miki Dai
Founder Floating Feathers, Sino-Dutch cultural and business entrepreneur

Zhu Yi
Student International Business & Economics, UvA

Liao Chi Yi
Architect MVRDV

Darunee Terdtoontaveedej
Designer, researcher, curator, co-founder NNN, young IFFR curator, LGBTQ+ curator CinemAsia Film Festival

Bananengeneratie

Chinese Dutch people are oftentimes associated with Chinese-Indonesian restaurants, as for decades the omnipresence of Chinese restaurants in every town and city contributed to this image. In the last session of Transnational Amsterdam, we spoke to this so-called ‘bananengeneratie’; Chinese from the outside, Dutch from within. But, not every Chinese Dutch with migrational history in the Netherlands is part of that community. Despite the incredible economic and social rise in South-East Asia and China, recent ‘newcomers’ have chosen to come to The Netherlands, to chase their ‘new dreams’. What makes the Netherlands such an interesting destination?

Transnational Amsterdam

feb
19
wo
China’s social credit system – where are we now? @ De Balie
feb 19 @ 17:00 – 19:00
China's social credit system - where are we now? @ De Balie

After China’s government announced it would implement a social credit system by 2020, the topic gained a lot of interest from international audiences, including from Dutch media and politicians. In some cases, however, the topic started to live a life of its own. Now that 2020 has arrived, it is the right time to ask what the complex reality behind this social credit system actually looks like, what it says about China, but perhaps also about us in the West.

Together with De Balie, the LeidenAsiaCentre organises a panel discussion to address these questions with three experts who have studied the system in depth. Liu Jun (University of Copenhagen), Rogier Creemers (LeidenAsiaCentre/Leiden University) and Adam Knight (Leiden University) will explore the peculiarities of China’s social credit system, and reflect together with the audience on its implications and the likely path ahead. The discussion will be moderated by LeidenAsiaCentre’s director Florian Schneider.Kleine-Gartmanplantsoen 10

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?