Op deze pagina vind je een overzicht van alle China gerelateerde evenementen in Nederland en van alle Nederland gerelateerde evenementen in China.

Uitgelichte Evenementen

feb
4
ma
Rotterdam Chinese New Year 2019 @ Rotterdam, verschillende locaties
feb 4 – feb 10 hele dag
Rotterdam Chinese New Year 2019 @ Rotterdam, verschillende locaties

Van 4-10 februari viert Rotterdam Chinees Nieuwjaar in stijl. Activiteiten zijn onder andere:

 • Leeuwendans op Katendrecht
 • Chinese Vlaggenparade
 • Symposium ‘China in Focus’
 • Pop-up Restaurants in Wijkpark het Oude Westen
 • Jouw naam in Chinese karakters
 • Optocht Westersingel en Mauritsweg
 • Schminken voor jong en oud
 • Kooktheater
 • Ontwaakceremonie
 • Leeuwendans en vuurwerk
 • Tafeltennis
 • Grote vuurwerk show

Voor het volledige programma, kijk op de officiële RCNY website.

Alle aankomende evenementen

dec
19
wo
Filmvertoning Human Flow (Ai Weiwei) @ Pakhuis de Zwijger
dec 19 @ 20:00
Filmvertoning Human Flow (Ai Weiwei) @ Pakhuis de Zwijger | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

De wereldwijde vluchtelingencrisis gezien door de ogen van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die met 25 camerateams in meer dan twintig landen filmde. Het levert soms surrealistische taferelen op; tentenkampen tussen de spoorrails waar Griekse treinen toeterend doorheen rijden; vanaf grote hoogte gefilmde, perfect symmetrische rijen tenten waartussen stipjes als mieren bewegen en groepen volledig in het wit geklede Afrikanen in Italië, die eerder weggelopen lijken uit een kunstproject dan een oorlogsgebied.

De Chinese kunstenaar maakt niet alleen de amper te bevatten omvang van het probleem en de eindeloze stromen mensen duidelijk, maar ook de individuele tragiek van de vluchtelingen. Weiwei dwingt je deze mensen diep en lang in de ogen te kijken en gaat voorbij de anonieme krantenkoppen waar we zo langzamerhand immuun voor zijn geworden. Krachtige, esthetisch gedraaide shots die rechtstreeks uit een natuurfilm lijken te komen, worden afgewisseld met smartphonebeelden die de horror van dichtbij laten zien. De boodschap is duidelijk: dit zijn geen nummers of statistieken – dit zijn mensen, en hun machthebbende medemensen laten het afweten.

 • regiseur: Ai Weiwei
 • taal: Engels, Nederlands ondertiteld
 • tijd: 140 min

 

jan
7
ma
De Man in Azië @ Pakhuis de Zwijger
jan 7 @ 20:00
De Man in Azië @ Pakhuis de Zwijger | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Performance door Aziatische megasteden

In ‘De Man in Azië’ neemt Lucas De Man je mee op een fascinerende trip door zes Aziatische megasteden. Tijdens de performance ontmoet je een opkomende generatie millennials in Tokyo, Seoul, Singapore, Shenzhen, Hong Kong en Taipei. Ook ontdek je hoe zij, net als wij, een verschil willen maken in een complexe, snel veranderende en soms zelfs angstaanjagende wereld. Met op reis verzameld filmmateriaal, manga-animaties en de meest onwaarschijnlijke ontmoetingen met kunstenaars, wetenschappers, sociaal activisten, studenten of professors vertelt Lucas De Man het verhaal van een taboedoorbrekende generatie.

Ontdekkingstocht vol verbeeldingskracht

De Man in Azië inspireert. Aziatische millennials brengen een hands on mentaliteit die haast niet te evenaren is. Denk aan overpopulatie, klimaatverandering, eenzaamheid, stress, artificial intelligence of onze Aziatische tijdgenoten hebben al een antwoord. De Man in Azië is meer dan een verhaal, een reisverslag of een documentaire. Het is een ontdekkingstocht vol verbeeldingskracht die inzicht geeft in dé uitdagingen van nu. En die je kennis laat maken met een generatie die klaar is voor radicale verandering. Want hoe combineer je moderne, controversiële vormen van liefde, vriendschap en seks met traditionele en veilige familiebanden? Hoe leef je in een toekomst die steeds dichterbij komt en waarin robots het dagelijks leven overnemen?

Vraagstukken zoals sociale cohesie, milieu en energie, sociale gelijkheid, de toekomst van werk en educatie en het samenleven in megasteden zijn niet Westers of Oosters. Om zulke gedeelde globale issues aan te pakken moeten de opkomende Europese en Aziatische generaties elkaar vinden en samenwerken aan innovatieve oplossingen.

Lucas De Man

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur bij Het Zuidelijk Toneel, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros).

Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden.

Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn.

jan
29
di
De Grote China Kennisquiz 2019 @ Mammoni
jan 29 @ 18:45 – 21:30
De Grote China Kennisquiz 2019 @ Mammoni

Om het Chinees Nieuwjaar 2019 te vieren, organiseert Guanxi voor alweer de vierde keer de Grote China Kennis Quiz!

Ook dit jaar onder leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap. Schrijf je snel in en verzeker jezelf van een plekje!

Op dinsdag 29 januari wordt in herensociëteit Mammoni in Utrecht gestreden om de Grote China Quizbeker. Welk team volgt het Ministerie van Buitenlandse Zaken (2016) en The Relevant Organ (2017 én 2018) op en mag zich in het Jaar van het Varken de grootste China-kenner van Nederland noemen?

Hoe werkt het?

Tijdens de avond worden vijf vragenronden gespeeld. De vragen zijn opgedeeld in categorieën waaronder (recente) geschiedenis, cultuur, economie en internet.

Vanaf 18:45 kunnen teams hun antwoordformulieren ophalen. Om 19:15 start de quiz daadwerkelijk met de eerste ronde bestaande uit 10 plaatjes met bijbehorende vragen. Daarna volgen nog eens 4 extra vragenrondes en tussendoor pauze. Rond 21:30 wordt de uitslag van de quiz bekend gemaakt.

Hoe doe je mee?

Er zijn twee manieren om mee te doen aan de Grote China Kennis Quiz:

1) Aanmelden als team

Verzamel minimaal 4 en maximaal 5 teamleden en laat ons via dit formulier weten wat je teamnaam is. Een uitgekiende mogelijkheid om de kennis van jou en je collega’s of vrienden te laten zien.

2) Aanmelden als individu

Meld je aan en Guanxi plaatst je in een team met andere individuele aanmelders. Een mooie gelegenheid om andere Guanxi-leden en volgers te leren kennen.

Het programma

18:45 Inloop en registratie
19:15 Start Quiz, welkom en uitleg
19:30 De plaatjesronde (ronde 1)
19:45 Ronde 2 + 3

20:15 Pauze

20:45 Tussenstand en ronde 4 + 5
21:15 Puntentelling
21:30 Eindstand, prijsuitreiking en naborrelen

Inschrijven en kosten

Guanxi-leden betalen € 7,50 (incl. BTW). Niet-leden betalen € 12,50 (incl. BTW). De inschrijving is geldig als Guanxi de betaling heeft ontvangen. Guanxi-leden vullen de kortingscode in bij inschrijving. Wel betalend Guanxi-lid, maar geen ledenmailing met kortingscode ontvangen? Neem dan contact op met info@guanxi.nl.

Tijdens de avond zijn drankjes voor eigen rekening. Hapjes worden aangeboden.

Schrijf je hier in voor dé Grote China Kennis Quiz!

feb
4
ma
Rotterdam Chinese New Year 2019 @ Rotterdam, verschillende locaties
feb 4 – feb 10 hele dag
Rotterdam Chinese New Year 2019 @ Rotterdam, verschillende locaties

Van 4-10 februari viert Rotterdam Chinees Nieuwjaar in stijl. Activiteiten zijn onder andere:

 • Leeuwendans op Katendrecht
 • Chinese Vlaggenparade
 • Symposium ‘China in Focus’
 • Pop-up Restaurants in Wijkpark het Oude Westen
 • Jouw naam in Chinese karakters
 • Optocht Westersingel en Mauritsweg
 • Schminken voor jong en oud
 • Kooktheater
 • Ontwaakceremonie
 • Leeuwendans en vuurwerk
 • Tafeltennis
 • Grote vuurwerk show

Voor het volledige programma, kijk op de officiële RCNY website.

feb
6
wo
China in Focus 2019 @ Rotterdam, verschillende locaties
feb 6 – feb 8 hele dag
China in Focus 2019 @ Rotterdam, verschillende locaties

Entering the Digital Silk Road

In an ever increasingly connected and digital world, the need for a digital transformation in companies is becoming more and more urgent. This year, China In Focus Career Days will be about “Entering the Digital Silk Road”; a metaphor for the interconnectivity between the Netherlands, China and the rest of the world in general.

China in Focus Career Days is our annual business event to bring together students, professionals, and companies who share an affinity for China and the Netherlands. Grab the opportunity to connect with companies such as Google, Huawei, Rabobank, Alibaba, and Achmea. For more information, please see the full program below. Come to learn, to experience and to connect.

6 FEBRUARY

Congress – EUR Forumzaal

On the first day, you will learn more about current trends in digital transformation and the strategy setting of the various companies such as Alibaba and Unilever. You will be given the opportunity to get to know the guest speakers and the recruiters from the respective companies in a more informal setting during the Networking Lunch and Drinks.

Time Program
Grand Opening 10:00 Reception
10:25 Opening speeches
Presentations Huawei – Internet of Things
Presentations Rabobank – Strategy and Developments
12:30 – 13:25         Networking lunch
Presentations Unilever
Presentations Google – Marketing and Big Data
Presentations Alibaba – E-commerce Strategy

7 FEBRUARY

WORKSHOPS – EUR Faculty Club

On the second day, you have the opportunity to showcase your knowledge and skills to several companies by attending the case workshops. It is also the perfect way to get to know more about the company and its working environment.

Time Program
10:45 – 12:15 Danone (Business Trends)
10:45 – 12:15 Grant Thornton (M&A)
12:15 – 13:15              Networking lunch
13:15 – 14:45 Achmea (Blockchain)
13:15 – 14:45 Deloitte
*Scroll down for more information on the workshops

8 FEBRUARY

INHOUSE DAY – Off Campus

During the Inhouse Day you will visit the company and experience the working culture. Experience first-hand how a regular day at Schiphol OCC looks like and maybe you will find your next internship or job opportunity here.

Time Program
T.B.A. Field Trip to Schiphol:
– Introduction to KLM
– Networking Lunch
– OCC Tour

Registration

Registraions are open. Please register via this link.

feb
14
do
Ties Dams over ‘De Nieuwe Keizer’ @ WTC The Hague
feb 14 @ 17:00 – 19:30
Ties Dams over ‘De Nieuwe Keizer’ @ WTC The Hague

Op donderdag 14 februari vindt het China Café plaats in WTC The Hague. Deze keer met gastspreker Ties Dams, die net zijn boek ‘De Nieuwe Keizer’ heeft uitgebracht. Een boek dat gaat over het verhaal van Xi Jinping, de president van China.

Biografie

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. Zijn adviespraktijk Aleph ontwerpt beleidsstrategie voor politiek en overheid. Cliënten zijn onder meer het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  In november publiceerde Ties zijn eerste boek, genaamd De Nieuwe Keizer, een monografie over Xi Jinping, bij literaire uitgeverij Prometheus. Als analist van China’s geopolitieke strategie trad hij op in o.a. Buitenhof en MAX Nieuwsweekend. Zijn opleidingen tot politicoloog, econoom en filosoof volgde hij in Utrecht, Londen, Xiamen en Hongkong.

De Nieuwe Keizer

Vergeet Trump, vergeet Poetin. Geen enkele wereldleider heeft meer invloed op jouw toekomst dan China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping.

Maar wat weet je van hem?

De nieuwe keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s leven. Het vertelt van zijn vaders strijd als prins in Mao’s revolutie tot Xi’s meedogenloze zuiveringen in de slangenkuil van de Communistische Partij. Wat blijkt? Xi ís de Chinese macht. En die macht maakt zich op voor wereldheerschappij.

Welke ideeën bepalen Xi’s beleid? Wie zijn de vertrouwelingen van de keizer, wie zijn vijanden? En wat betekent het voor onze welvaart en veiligheid dat Keizer Xi zijn invloed over de wereld razendsnel uitbreidt? Leven wij in zijn keizerrijk? Dit boek is geschreven voor iedereen die wil weten hoe het spel van de macht werkt en hoe zijn nieuwe meester het speelt.

Locatie en aanmelden

Inloop om 17:00 uur – geschatte eindtijd 19:30 uur.

WTC The Hague
Prinses Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag

Toegang voor niet-leden is €10,- per persoon. Dit kan worden betaald bij entree. Voor leden is entree gratis.

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?