Op deze pagina vind je een overzicht van alle China gerelateerde evenementen in Nederland en van alle Nederland gerelateerde evenementen in China.

Alle aankomende evenementen

okt
29
zo
Themadag Chinese Taal en Cultuur @ Taalmuseum Leiden
okt 29 @ 13:00 – 17:00
Themadag Chinese Taal en Cultuur @ Taalmuseum Leiden | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

VAN KLANK TOT KARAKTER: TAAL EN SCHRIFT IN CHINA

Is Chinees de moeilijkste taal ter wereld? Spreken alle Chinezen Chinees? En hoeveel Chinese karakters zijn er eigenlijk? Ontdek feiten en fabels over taal en schrift in China op de themadag Van klank tot karakter. Taal en schrift in China van het Taalmuseum Leiden, op zondag 29 oktober in BplusC.

Leiden staat in het teken van Azië dit jaar, in het Leiden Asia Year. Bij de Aziatische talen springt één ding direct in het oog: ze hebben vaak een eigen schrift. Dit maakt ze voor ons moeilijk te doorgronden en werkt mythes in de hand, zoals dat Aziatische talen moeilijker zijn dan Europese talen. Het Taalmuseum en BplusC slaan de handen ineen en laten bezoekers deze zondag de rijkdom van de Chinese taaltradities en schriftcultuur ervaren.

Minicolleges

Volg een minicollege en ontdek hoe het zit met de talen van China en wat er in Leiden zoal aan Chinees te zien is. Drie experts nemen je mee in hun onderzoeksgebied en vertellen je alles over de relatie tussen taal en karakters, over Chinees binnen en buiten China en over vormgeving en ontwikkeling van Chinese karakters. De drie minicollege’s zijn:

 • Jeroen Wiedenhof, Taal en teken in China en Leiden
 • Joren Pronk, Taiwanees: Taal zoekt schrift
 • Jo De Baerdemaeker, Typografische impressies uit China

Leer kalligraferen

Chinese kalligrafie is al eeuwenlang een van de belangrijkste Chinese kunst- en cultuuruitingen. Op de themadag kun je deelnemen aan een gratis workshop Chinese kalligrafie door Cara Yuan. Met penseel leert zij je de beginselen van deze kunstvorm. Er vinden twee workshops plaats, een voor volwassenen en een voor kinderen.

Vol van karakter: Chinees in Leiden

De Leidse universiteit is al meer dan 150 jaar dé plek in Nederland voor kennis over Chinese talen en culturen. Het Taalmuseum neemt deze lange traditie als uitgangspunt voor een tentoonstelling, die is samengesteld met gastconservator dr. Jeroen Wiedenhof. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een catalogus. De tentoonstelling is vanaf de themadag op 29 oktober te zien tot 12 januari.

De themadag China vindt plaats op 29 oktober van 13.00 tot 17.00 uur bij BplusC bibliotheeklocatie Nieuwstraat in Leiden. De toegang is gratis. Let op: voor de workshop voor volwassenen zijn slechts 15 plekken beschikbaar, aan de kinderworkshop kunnen 10 kinderen (vanaf 8 jaar) deelnemen. Zeker zijn van een plekje? Geef je dan op via info@taalmuseumleiden.nl o.v.v. Themadag China.

nov
1
wo
Nationaal Export Event @ De Midden Nederland Hallen
nov 1 hele dag
Nationaal Export Event @ De Midden Nederland Hallen | Barneveld | Gelderland | Nederland

Hét event voor iedereen die internationaal zaken doet

Op 1 november introduceert het Nationaal Export Event samen met de buitenlandnetwerken van de Ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu “Het Internationaal Ondernemen Festival”  Dit festival is dè dag voor bedrijven die meer willen weten over internationaal zakendoen. Daarnaast staat het Nationaal Export Event dit jaar meer dan ooit in het teken van netwerken! Wij heten u dit jaar van harte welkom in De Midden Nederland Hallen in Barneveld.

Wat kunt u verwachten?

Deze dag draait om investeren in internationaal succes. Wij bieden u een boeiend dagprogramma met vooraanstaande sprekers, Workshops en Huiskamergesprekken over actuele thema’s. Ook wordt  de Nationale Exportmanager Award 2017 uitgereikt door. Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk om adviesgesprekken aan te vragen met medewerkers van Nederlandse ambassades. Naast de handelsattachés, zijn ook de landbouwattachés- en raden, innovatie-attachés en raden, chief rep’s  van NBSO’s, NFIA en infrastructuur- en milieu attachés aanwezig zijn. U heeft dus ruim  toegang tot diverse kennis en ervaring!

In de aanloop naar het Internationaal Ondernemen Festival publiceren wij verhalen en blogs over onderwerpen en landen die 1 november de revue passeren.

Buitenlandnetwerk gesprekken (China)

Wil je zakendoen in het buitenland en ben je op zoek naar informatie over buitenlandse markten? Zoek je betrouwbare agenten of distributeurs? Of zoek je partners om je product verder te ontwikkelen? Het wereldwijde buitenlandnetwerk met ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO’s), Innovatie Attachés en landbouwraden kan hierbij helpen.

Het netwerk ondersteunt bedrijven bij internationale handel, investeringen, onderzoek en samenwerking. In bijna elk land ter wereld zijn één of meer Nederlandse vertegenwoordigingen te vinden. De vertegenwoordigers van alle 6 NBSOs in China en van de ambassade en consulaten, zullen aanwezig zijn.

On the Formation of Knowledge in 18th Century China @ Centre for Linguistics
nov 1 @ 15:15 – 17:00
On the Formation of Knowledge in 18th Century China @ Centre for Linguistics | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

This lecture introduces a special newly discovered See Fish Album (Haiyu tu, 1736), composed by a local officer in Guandong in the collection of Museum für Asiatische Kunst, Staatliche Museen zu Berlin.

Illustrated books or albums of animals, birds, plants, fish, foreigners and aboriginals have emerged in the 18th century China. Such albums or books were commissioned to be made in the court and as well in local by the educated elites.

Dr. Ching-Ling Wang (Rijksmuseum, Amsterdam) will survey this album by putting into its pictorial context and historical context, through a detailed exam of the making of the See Fish Album to discuss issues of the formation and transmission of knowledge in the 18th century China.

nov
6
ma
China Business Week @ Den Haag, Zwolle, Den Bosch, Maastricht
nov 6 – nov 9 hele dag
China Business Week @ Den Haag, Zwolle, Den Bosch, Maastricht

Wilt u zakendoen in China? Heeft u vragen over ondernemen in China? Kom dan van 6 tot en met 9 november 2017 naar de China Business Week.

Tijdens dit evenement kunt u in gesprek met afgevaardigden van het Nederlands economisch netwerk in China. U kunt zich volop verdiepen in de Chinese markt, door inhoudelijke presentaties, praktische tips van ervaringsdeskundigen, rondetafelgesprekken en 1-op-1-gesprekken. En is er volop de gelegenheid om uw zakelijke netwerk uit te breiden.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De Chinese economie ontwikkelt zich gestaag en biedt kansen voor zowel grote als kleinere, gespecialiseerde Nederlandse ondernemingen. Tijdens de bijeenkomst komen opkomende sectoren in China aan bod, waaronder:

 • SMART Cities / Urban development
 • Water & Environmental protection technology
 • Agrofood
 • LSH & Elderly Care
 • High Tech Systemen & Materialen (HTSM)
 • Horticulture & Starting Materials

De Chinese maak- en service-industrie heeft behoefte aan buitenlandse technologie en expertise. De Chinezen consumeren steeds meer. Ze zijn bereid en in staat om meer geld uit te geven aan kwaliteitsproducten. Zo ontstaan er meer mogelijkheden voor exporterende Nederlandse bedrijven.

Bekijk het volledige programma van de China Business Week per dag en per locatie.

Mis de China Business Week niet!

De China Business Week biedt u:

 • actuele informatie over mogelijkheden en business opportunities in China;
 • 1-op-1-gesprekken met het Nederlands economisch netwerk in China, RVO.nl, KvK en regionale ontwikkelingsmaatschappijen;
 • volop gelegenheid om in contact te komen met ondernemers die net als u geïnteresseerd zijn in China;
 • inzicht in hoe de Nederlandse overheid deuren voor u kan openen.

Nederlandse overheidsnetwerk in China

Nederland beschikt over 11 kantoren verspreid over China die uw bedrijf helpen met zakendoen op de kansrijke Chinese markt. Naast de ambassade en consulaten in Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chongqing en Hong Kong zijn er 6 Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) in andere, snel opkomende regio’s.

Aanmelden en meer informatie

Meld u aan voor de China Business Week. Op de registratiewebsite vind u ook meer informatie.

nov
9
do
Nieuwe Zijderoute brengt business dicht bij huis @ Muntgebouw Utrecht
nov 9 @ 15:00 – 19:00
Nieuwe Zijderoute brengt business dicht bij huis @ Muntgebouw Utrecht | Utrecht | Utrecht | Nederland

Donderdag 9 november organiseert Guanxi in samenwerking met Instituut Clingendael het seminar ‘Nieuwe Zijderoute brengt business dicht bij huis’ met aansluitend een China Café. Het is mogelijk om alleen het seminar of het aansluitende China Café te bezoeken. Dit seminar is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Gemeente Utrecht en vindt plaats in het monumentale Muntgebouw in Utrecht. Aanmelden voor het seminar met aansluitend het China Café kan via dit aanmeldformulier.

Nieuwe Zijderoute brengt business dicht bij huis

Met de lancering van het Belt & Road Initiatief (BRI) heeft China het startschot gegeven om uiteenlopende landen en gemeenschappen veel meer dan nu het geval is aan elkaar te verbinden. Er is veel debat over China’s intenties, maar feit is dat dit initiatief voor veel landen en ondernemingen kansen biedt.  Nederlandse bedrijven zijn al begonnen met aanknopingen te maken die voorheen moeilijk uitvoerbaar leken.  Dankzij E-commerce verkopen Nederlandse producenten hun goederen nu gemakkelijker in China zonder daar aanwezig te hoeven zijn.  Vanaf Schiphol vertrekken vliegtuigladingen vol met kostbare spullen naar China net als de wagonladingen via het spoor. De vraag is dan ook: hoe nemen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven toe met de komst van de Nieuwe Zijderoute?

Voor wie?

Het is een middagseminar voor zowel exporteurs, logistiek ondernemers en vrachtvervoerders, als producenten van levensmiddelen en luxegoederen, ontwerpers van designmeubelen en gebruiksvoorwerpen, maar ook e-commerce platforms. Daarnaast is het seminar een aanrader voor iedereen die op zoek is naar kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Programma

15.00:       Aanvang en registratie

15.25:       Welkomstwoord en introductie van sprekers door voorzitter Guanxi

15.30:       Interview met Dr. Frans-Paul van der Putten (senior Research Fellow bij Instituut Clingendael) over de Nederlandse ondernemerslust hierop in te springen en de nieuwe mogelijkheden die BRI biedt voor exporteurs

15.50:       Hanno Reeser (Business unit manager east region H.Essers Transport) en mede oprichter van New Silkway Logistics – over vervoer per spoor vanuit Tilburg naar Chengdu en de verdere uitbreiding in China die dit tot gevolg heeft gehad

16.10:       John Ng, (China Sales Consultant PostNL) vertelt over hoe Cross Border e-commerce kanalen het verkopen van bijzondere producten via de luchtroute naar China bevordert. Met name luxegoederen en babybenodigdheden hebben een vlucht genomen

16.30:       Q&A en afsluiting/dankwoord secretaris Guanxi

17.00:       China Café met gastspreker Thijs van der Toom, Managing Director, Nextport China over de mogelijkheden van WeChat voor Nederlandse ondernemers

19.00:       Slot

Sprekers

Frans-Paul van der Putten
Frans-Paul van der Putten is een senior onderzoeker bij Instituut Clingendael. Zijn onderzoekswerk is gericht op de rol van China als grote mogendheid, met name wat betreft China’s rol bij het ontwikkelen van een nieuwe zijderoute en de veiligheidspolitieke relatie tussen China en de VS. Hij studeerde geschiedenis in Leiden (1988-1994) en was daarna werkzaam als promovendus in Leiden en als onderzoeker bij Nyenrode Business University. Sinds 2007 werkt Frans-Paul van der Putten als China-onderzoeker bij Clingendael, waar hij ook verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van contacten met de private sector.

John Ng
John Ng is opgegroeid met de Nederlandse en Chinese cultuur. Dankzij zijn commerciële functies heeft hij een groot netwerk opgebouwd van Nederlandse en Chinese ondernemers waarbij zijn rol binnen PostNL zich bij uitstek leent om Westerse bedrijven te adviseren op het gebied Crossborder Sales en logistiek van Europa naar China.

Hanno Reeser
Hanno Reeser heeft 33 jaar internationale ervaring in logistiek, met ruime specialisaties in weg- en spoortransport en ontwikkelingen naar het ganse East hinterland: zowel de CEE, ME als vele andere Aziatische landen kennen nog weinig geheimen voor hem. Hij reist er voortdurend naartoe om nieuwe, synchromodale verbindingen tussen West-Europa en het Oosten te ontwikkelen. Als Eurasia specialist pioniert hij door grote afstanden zowel met transporten als met nieuwe ideeën en concepten te overbruggen. Hij is business unit manager bij H.Essers: een logistieke dienstverlener die specialiseert op chemie, pharma en high value goods. H.Essers telt 5.400 medewerkers en is actief in 15 landen. Het midden Oosten is al enkele jaren een vaste bestemming voor hen, en sinds vorig jaar ook een vestigingslocatie voor eigen operaties. H.Essers ziet veel potentieel in Iran, en dat niet alleen als import- en export regio, maar ook en als logistieke draaischijf.

Thijs van der Toom
Thijs van der Toom is een WeChat adept van het eerste uur en managing director van NextportChina, Nederland’s eerste volledig op China gerichte online marketingbureau met kantoren in Amsterdam en Beijing. In zijn functie werkt hij gepassioneerd aan het ontwikkelen van creatieve online campagnes en verbindt zo westerse merken met de Chinese markt. Hij heeft samen met zijn Chinese team al meerdere Nederlandse en Belgische bedrijven geholpen met de online aanwezigheid in China. Na 2,5 jaar studeren en werken in China, verblijft Van der Toom tegenwoordig in Amsterdam. Hij geeft gastcolleges aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is een veelgevraagd spreker over onderwerpen als Chinese (mobiele) innovatie en social media marketing.

Locatie en tijd

Muntgebouw, Leidseweg 90, Utrecht, 3531 BG Nederland

Seminar van 15:00 uur tot 17:00 uur, aansluitend China Café van 17:00 uur tot 19:00 uur

Kosten en aanmelden

Het seminar en aansluitende China Café is gratis voor leden van Guanxi.

Niet-leden betalen de volgende prijs:

Bezoek seminar (met gratis toegang tot het China Café) – € 25,00 ex BTW en te betalen vooraf via de link in het aanmeldformulier.
Alleen bezoek China Café – € 10,00 bij aankomst op locatie.

Let op! Vooraf aanmelden is verplicht.

dec
9
za
Fasion & Benefietdiner 4Tina @ Verhalenhuis Belvédère
dec 9 @ 17:00 – 21:00

Op Zaterdagavond 9 December 2017 is het Fashion Diner 4 Tina in het Verhalenhuis Belvédère Rotterdam.

Tina is een Chinees meisje dat in 2009 werd geboren met een ernstige schisis. In april 2010 is Tina door Care4Tina geopereerd en in juni 2010 is ze geadopteerd. Tina staat symbool voor alle kinderen met een medische special need in China.

Jaarlijks gaat een medisch team van Care4Tina naar de stad Xi’an in China om daar gedurende twee weken kinderen met een schisis te opereren. Om de behandelingen te kunnen uitvoeren huurt Care4Tina een operatiezaal in het ziekenhuis in Xi’an af en wordt de ziekenhuisopname, de nabehandeling en de verzorging van de kinderen geregeld.

Voor de realisatie van het project worden er met behulp van sponsors evenementen georganiseerd. De opbrengst van deze evenementen komt geheel ten goede aan de stichting.

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?

Klik hier voor de mogelijkheden