
© by France Keyser
De fles parfum J’adore van Christian Dior is sinds vorige week beschermd als 3d merk in China. De Chinese Hoge Raad (Supreme People’s Court) heeft bepaald dat eerdere weigeringen door het Chinese merkenbureau en de TRAB voor een Chinees 3d merk, niet correct waren. De Hoge Raad geeft aan dat de fles parfum wel onderscheidend vermogen en een hoge esthetische waarde heeft.
Tijdens de twee uur durende hoorzetting heeft een expert van Dior aangegeven dat de op de Massai nek geïnspireerde J’adore parfumfles is opgebouwd uit drie delen: een parel-top, een nek die van dun steeds dikker wordt met een gouden draad die evenwijdig verdeeld is over de nek, met een onderste deel dat bestaat uit een water drupppel als lichaam.
Deze uitspraak van de Chinese Hoge Raad is zeer welkom. De Hoge Raad tikt het Chinese merkenbureau op de vingers, en zet met deze uitspraak de deur open naar 3d registraties voor bedrijven.
Chocola en whisky
Bedrijven als Ferroro Rocher en Chivas hebben ook al ontdekt dat het hebben van een 3d merk erg handig is in China, om Chinese bedrijven die namaakproducten maken (zogenaamde counterfeiters) tegen te houden. Deze Chinese counterfeiters maken namelijk steeds meer producten die lijken op het origineel, maar waarvan de naam net anders genoeg is om geen merkinbreuk op te leveren.
Dit is anders dan tien jaar geleden, waar de naam vaak letterlijk over werd genomen. Door een 3d merk te hebben op de vorm van de chocolade verpakking (ferrero rocher) of een whiskly fles (Chivas Regal), kunnen merkhouders optreden tegen verpakkingen die hetzelfde zijn, of vergelijkbaar zijn, als/aan die van hen, ongeacht welke merknaam of welke tekst erop staat.
3d merk of model-octrooi?
Met een 3d merk krijgt de merkhouder een monopolie op de vorm van het product voor een periode van tien jaar, welke steeds met tien jaar verlengd kan worden. Dit betekent dat niemand meer een product in een zelfde of soortgelijke vorm mag aanbieden gedurende deze eventueel eeuwigdurende periode. Het is handig voor bedrijven om gebruik te maken van deze regsitratie voor een 3d merk, indien zij een merk hebben dat onderscheidend is een hoge esthethische waarde heeft.
Normaalgesproken vragen bedrijven in China voor de vorm van producten een model-octrooi (design patent) aan. Helaas biedt zo’n registratie slechts bescherming voor maximaal tien jaar (waarschijnlijk 15 jaar onder de nieuwe octrooiwet. In de EU is dit modelrecht mogelijk voor 25 jaar (indien geregistreerd). Het is belangrijk om op te merken dat modellen die al gepubliceerd zijn of op de markt zijn gebracht niet meer als model-octrooi kunnen worden geregistreerd in China. Deze zijn dan immers niet meer nieuw.
Het 3d merkenrecht heeft it nieuwheidsvereiste niet, en kan dus een uitweg bieden om uw product alsnog voor eeuwig beschermd te krijgen in China. Zo’n 3d merk kan in China bij het China Trade Mark Office worden aangevraagd. Met de Dior uitspraak van de Hoge Raad op zak is de verwachting dat de registraie van 3d merkregistraties de komende maanden een stuk makkelijker zal worden.