Vaak houdt de topografische kennis van China onder Nederlanders op bij de steden Beijing en Shanghai. Waarom dit jammer is en op zakelijk gebied tot gemiste kansen kan leiden, is het onderwerp van een blogtweeluik van Renée Derks en Roland Brouwer. Dit blog dient als inleiding, waarna Roland het spits zal afbijten met een blog over Qingdao.

De steden in het noordoosten van China komen meestal in het nieuws door de zware luchtverontreiniging tijdens de wintermaanden. Veel van deze steden hebben daarnaast toeristisch gezien weinig te bieden; ze bestaan voornamelijk uit fabrieken en kilometers lange straten met flatgebouwen. De steden Dalian en Qingdao vormen een uitzondering; zij bieden een schonere leefomgeving, betere luchtkwaliteit, een aangenamer klimaat, meer architectonische variatie en toegang tot zon, zee en strand. Iedere zomer worden deze steden overspoeld door hordes – voornamelijk Chinese – toeristen die verkoeling en vertier zoeken. Zo trekken de internationale bierfestivals in beide steden jaarlijks miljoenen bezoekers (Qingdao 4 miljoen, Dalian 2 miljoen).

Naast dat het aantrekkelijke toeristische bestemmingen zijn, hebben de steden nog veel meer met elkaar gemeen. Beide zijn belangrijke havensteden en zijn economisch gezien de belangrijkste steden in hun provincies. Maakindustrie en landbouw zijn traditioneel de belangrijkste componenten van de economie in de regio’s, waarbij zowel Dalian als Qingdao dienen als commercieel en logistiek centrum. Daarnaast ontwikkelen de steden zich de laatste jaren snel als financieel en innovatief centrum.

Bohai Strait Tunnel

Er zijn grootse plannen om de provincies aan elkaar te verbinden door middel van een tunnel onder de Bohai Zee. Als het project wordt uitgevoerd, zal deze tunnel van Dalian in Liaoning naar Yantai in Shandong met ruim 100 kilometer lengte de langste onderwatertunnel wereldwijd worden. De reistijd tussen de provincies zou hierdoor verkort worden van zeven uur over zee naar 40-50 minuten per trein.

Qingdao

Veel mensen die regelmatig in China komen, zijn waarschijnlijk bekend met China’s bekendste bier, Tsingtao. Hoewel de spelling van het bier (Tsingtao) en de stad (Qingdao) anders zijn, betreft het dezelfde karakters: 青岛. Het bier en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Tsingtao brouwerij werd in 1903 door Duitse kolonisten gesticht en valt min of meer samen met de ontwikkeling van de stad Qingdao, die in 1897 begon tijdens de Duitse bezetting. Voor die tijd was Qingdao een onbeduidend vissersdorp.

Qingdao is economisch gezien de belangrijkste stad van de provincie Shandong, een enorme provincie met bijna 100 miljoen inwoners. De stad is het commercieel en financieel centrum van de provincie en heeft ook een meer mondiale uitstraling in vergelijking met andere steden in Shandong.

Dalian

Ook Dalian is met iets meer dan honderd jaar geschiedenis een relatief jonge stad, die de transitie heeft gemaakt van vissersdorp naar bruisende metropool. Invloeden van buitenaf zijn er tot op de dag van vandaag voelbaar. Zowel de Russen als de Japanners hebben hun stempel op de stad gedrukt, wat heeft gezorgd voor bijzonder on-Chinese architectuur.

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is Dalian in de lift geraakt en zijn de wolkenkrabbers als paddenstoelen de lucht in geschoten. De stad is gelegen op een heuvelachtig schiereiland in de noordoostelijke provincie Liaoning, met in het oosten de Gele Zee en in het westen de Bohai Zee. Dankzij het prettige klimaat, de goede voorzieningen en strategische ligging is de stad een zeer aantrekkelijke bestemming voor de welvarende Chinees die graag wil ontsnappen aan het industriële noordoosten van het land. Ook hebben inmiddels veel buitenlandse investeerders hun weg naar Dalian gevonden.

Dit artikel is geschreven door Renée Derks en Roland Brouwer, werkzaam bij de Netherlands Business Support Offices in respectievelijk Dalian en Qingdao & Jinan.

Nederland is in Dalian, Qingdao en Jinan vertegenwoordigd met een Netherlands Business Support Office (NBSO). NBSOs zijn regionaal actief in het bevorderen van Nederlandse handel en investeringen, en maken deel uit van het economisch overheidsnetwerk in China.