
Adrienne Simons
Adriënne Simons woonde van 2010 tot 2015 in Shanghai en Hongkong. Naast haar werk voor een journalistieke start-up, schrijft ze regelmatig in diverse media over trends en politiek in Azië. Adriënne studeerde Literatuurwetenschap en Cultuureducatie in Utrecht.
13 Posts
Afke Schaart
Afke Schaart woont sinds 2020 in Shenzhen, het Silicon Valley van China, waar ze werkt als SVP Global Government Affairs bij Huawei. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de relaties met Internationale organisaties en houdt zich bezig met onderwerpen als sustainability, digital inclusion, women in tech en business ethics. Afke heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan in Eurasia en China op het gebied van 5G en de toepassingen daarvan voor de agri-, health en energie sector. Eerder was ze actief in verschillende managementposities in de telecom industrie in Nederland en Europa, en is voormalig lid van de Tweede Kamer voor de VVD.
1 Post
Alex Lebbink
Alex Lebbink is oprichter van SinArts Gallery in Den Haag. Met zijn achtergrond als sinoloog en vele jaren ervaring in de kunstwereld biedt hij een frisse en gevarieerde kijk op de rol van Chinese kunstenaars in de wereld.
5 Posts
Angelle Chang
Angelle Chang is een Nederlandse-Chinese van ouders uit Hong Kong. Ze heeft Sociologie gestudeerd in Rotterdam en daar 13 jaar bij de gemeente gewerkt op mobiliteit-gerelateerde projecten en zusterstadrelatie met Shanghai. Angelle maakt mode voor zelfvertrouwen onder haar eigen label "JOW Junior by Angelle Chang", geïnspireerd door haar zoontje Jowin. Jowin is geboren met een schisis (beter bekend als een hazenlip). Haar ontwerpen herken je aan de Nederlandse stoffen met Chinese details, gemaakt in Nederland. Vanaf 2016 zijn Angelle's ontwerpen ook verkrijgbaar in China, waar ze haar boodschap "Perfecte Imperfecties" vertelt.
1 Post
Annebelle de Bruijn
Annebelle de Bruijn is journalist voor de Gelderlander en het Algemeen Dagblad. Ze studeerde Geschiedenis en Sinologie en woont sinds 2007 afwisselend in China en Nederland. Momenteel werkt ze aan een wetenschappelijke publicatie over buitenlandse correspondenten in China.
2 Posts
Annelous Stiggelbout
Annelous Stiggelbout leest, vertaalt en bestudeert Chinese literatuur. Ze heeft tijdens en na haar studie sinologie aan de Universiteit Leiden zo’n zes jaar doorgebracht in China en Taiwan, onder andere als vertaler bij een Engelstalige krant en als diplomaat voor de Nederlandse ambassade. Sinds 2013 richt ze zich geheel op de Chinese literatuur. Ze heeft werk vertaald van onder anderen Han Han, Yue Tao, Sanmao en Zhang Yueran.
3 Posts
Annemarelle van Schayik
Annemarelle van Schayik woont sinds 2007 in Greater China. Na een jaar in Beijing Mandarijn te hebben gestuurd verhuisde ze naar Hong Kong. Daar behaalde ze haar bachelor en onderzoeksmaster (M.Phil) in Chinese Studies. Zij is gespecialiseerd in culturele Anthropologie, met focus op migratie, gender, onderwijs en stedelijke jongeren-cultuur. Ze spreekt zowel Mandarijn als Kantonees. Momenteel is ze onderwijsassistente aan de Chinese University of Hong Kong.
2 Posts
Annemarie Montulet
Sinoloog. Was werkzaam bij de China Desk van de KNAW (2010-2019). In 2018 tijdelijk onderzoeker bij Leiden Asia Centre en co-auteur van “Assessing Europe-China collaboration in higher education and research”. Op persoonlijk vlak: reizend naar China sinds 1991. Woonde in Beijing van jaren ’90 tot 2010. Gewerkt bij Chinese bedrijven en de Nederlandse ambassade in China. Sinds 2010 weer woonachtig in Nederland. Schrijft over cultuur, wetenschap, hoger onderwijs.
3 Posts
Annette Nijs
‘Durf te denken en hard op te denken’ is het levensmotto van Annette Nijs (MSc, MBA). Ze is Executive Director van de China Europe International Business School (CEIBS) en Voorzitter van de Africa Foundation for Governance and Leadership. Ze is voormalig Staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voormalig lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal voor de VVD. Voordat Annette zich verbond aan CEIBS, zette zij het Europe China Institute op aan de Nyenrode Business Universiteit, waarvan zij de Managing Director was. Annette is de auteur van het boek ‘China met andere ogen’, uitgekomen in Nederland in oktober 2009.
1 Post
Anouk Rees
Anouk Rees is Sinoloog en Online Marketing Consultant. Ze heeft twee jaar in China gewoond voordat ze besloot om Sinologie te gaan studeren in Leiden. Na haar studie raakte ze geïnteresseerd in Chinese social media. Een opleiding hiervoor bestaat nog niet, dus is ze bij een online marketingbureau in de leer gegaan. Naast deze online bezigheden, helpt ze met het organiseren van een jaarlijks terugkerend kinderevenement in Amsterdam. Ze vindt veel dingen leuk maar vooral zwemmen in de zee, fotografie & film, hedendaagse & Chinese kunst en thee. Als ze naar China reist, brengt ze het liefst een bezoek aan Shanghai en het dorpje Yaoli, waar ook heel lekkere thee te vinden is. En regelmatig post ze al die leuke dingen op Weibo. Volgen mag!
1 Post
Anton Lustig
25 jaar Chinees. Eigenlijk schilder en muzikant, tevens sinoloog en ’s werelds expert in de Jingpo’s Zaiwa-taal. Mede-oprichter van het Prop Roots Education Center, dat kansarme Jingpo-kinderen helpt zelfvertrouwen en perspectief te vinden, via activiteiten, beroepsonderwijs of alleen al door het aanbieden van een thuis. Dit in een rurale samenleving waar het onderwijs volledig faalt en die al decennialang door spotgoedkope Myanmarese drugs wordt overspoeld. In zo’n dorpje woont hij dus.
12 Posts
Ardi Bouwers
Ardi Bouwers is eigenaar van China Circle, gespecialiseerd in communicatie, beeldvorming en media in China. Bij de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam University College geeft zij college over China in de 21ste eeuw. Voor de Wereldomroep heeft zij de succesvolle Chineestalige website Helan Online opgezet. In de jaren ’80 studeerde zij sinologie in Leiden en Nanjing. De afgelopen 35 jaar heeft zij China veelvuldig bezocht en het land enorme veranderingen zien doormaken. Daarover geeft zij lezingen en schrijft ze columns.
10 Posts
Bastiaan Vrielink
Na een jaar in Taiwan en de bachelor Chinastudies te hebben afgerond, heeft Bastiaan Vrielink in november 2015 zijn master East Asian Studies voltooid. Hij werkt bij Tech Data – een van ’s werelds grootste technologiedistributeurs en is eigenaar van vertaalbureau Lingua China Translations (linguachina.nl), dat voorziet in vertalingen van Chinees naar het Engels en Nederlands.
1 PostBerend Lantink
Berend Lantink is een gecertificeerde Magento specialist en werkzaam voor TIG Amsterdam, een e-commerce ontwikkelaar met opdrachtgevers zoals PostNL, Buckaroo en CoolBlue. TIG heeft diverse webshops gemaakt voor de Chinese markt en daarmee veel ervaring opgedaan over de technische aspecten die komen kijken bij het runnen van een webshop in China.
2 Posts
Bettine Vriesekoop
Bettine Vriesekoop (1961) behoorde in de jaren 80 tot de top 10 van de beste tafeltennissters ter wereld. Op haar 37e sloot ze haar topsportcarrière af en ging werken als spreker, schrijver en journalist. In 1997 begon ze aan een studie Chinese talen en culturen in Leiden, maar staakte deze na het behalen van haar propedeuse om privéredenen. Eind jaren 90 werkte ze als radioredacteur voor de RVU en schreef artikelen voor diverse media. In 2010 verhuisde ze als correspondent voor NRC Handelsblad naar China. Op 18 februari verscheen haar nieuwste boek “Het China-gevoel van Pearl S. Buck”, een biografie over de wereldberoemde Amerikaanse schrijfster (1892-1973).
1 Post
Boudewijn Poldermans
Sinoloog, ondernemer en consultant. Al meer dan 40 jaar actief in China.
2 Posts
Brian Blömer
Brian Blömer is Senior Associate en Head of Corporate Services bij Moore (MS Advisory) in Shanghai. Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met bedrijfsformatie, legale veranderingen in bedrijfsstructuren als ook liquidatie van bedrijven. Daarnaast richt hij zich op accounting, tax en financial advisory, met een focus op internationale belastingvraagstukken en cross-border transacties. Brian heeft een Master in International Business & Management aan de Rijksuniversiteit Groningen en een Master in Economics (specialisatie Chinese Economy) aan Fudan University voltooid.
3 Posts
Byung Koo Mulder
Byung Koo Mulder studeerde Bank- en Verzekeringswezen aan HES Amsterdam. Ook al roept de voornaam (Zuid Koreaans) iets Aziatisch op, Byung Koo is geadopteerd met zijn biologische broer en zus door een oer-Nederlands gezin en groeide op in IJmuiden en Amsterdam. Tegenwoordig is hij verbonden als onafhankelijk financiële planner aan Infinity Solutions in Shanghai. Hij woont al jaren in Shanghai en de kans is groot dat er nog vele jaren in China worden doorgebracht. Zijn focus ligt naast Nederlandse klanten en andere expats ook op de rijke Chinese klant. In de komende jaren zal de outbound investment in China de inbound investment overstijgen.
4 Posts
Carine Defoort
Carine Defoort is gewoon hoogleraar bij Chinese Studies aan de KU Leuven. Ze doceert vooral Klassiek Chinees, Chinese filosofie en Chinese religie.
1 Post
China2025.nl
Heb je een interessant verhaal te vertellen over jouw ervaringen met China? Een verhaal dat inspirerend en leerzaam is voor andere Nederlanders die op professioneel vlak met China te maken hebben? Schrijf mee en join the crowd!
24 Posts
Danny Nobel
Danny studeerde Chinese taal en literatuur aan de universiteiten van Dalian en Xiamen en is sinds 2013 werkzaam bij Globi, een organisatie die Nederlandse en Chinese onderwijsinstellingen ondersteunt bij het opbouwen van partnerschappen en de organisatie van uitwisselingen.
9 Posts
Daphne Tuijn
Daphne Tuijn woont en werkt sinds twee jaar in Shanghai. Ze is hier hierheen verhuisd voor haar bedrijf WebshopinChina.com, dat ze 5 jaar geleden heeft opgericht met Angela Tabak. Met haar team van e-commerce- en dataspecialisten helpt ze westerse merken met hun online activiteiten op de Chinese markt. Hierbij kun je denken aan het online testen van concepten/producten tot het aan het opzetten van een daadwerkelijke winkel op Tmall, Jingdong of WeChat.
4 Posts
David Engelhard
David Engelhard (1970) is sinoloog en bestuurskundige. Onlangs publiceerde hij Managen volgens Confucius: durf de baas te zijn (Pearson Benelux, Amsterdam: 2013). Vroeger begeleidde hij delegaties en reizen in China. Momenteel is hij manager Kenniscentrum bij een middelgrote zorginstelling in Nederland.
5 Posts
David Mulder
David Mulder is advocaat op de sectie Intellectuele eigendom & Technologie bij BarentsKrans. Hij heeft gestudeerd aan de Chinese Universiteit voor Politieke Wetenschappen en Recht in Beijing en stage gelopen op het Chinese advocatenkantoor CCPIT Patents and Trademarks. Voor het behalen van zijn Master of Laws heeft hij onderzoek gedaan naar de bescherming van beroemde Europese en Amerikaanse merken in China.
5 Posts
Dick van Broekhuizen
Dick van Broekhuizen is sinds 2002 werkzaam bij museum Beelden aan Zee als conservator, en als wetenschappelijk medewerker van het in het museum gehuisveste Sculptuur Instituut. Hij is steeds betrokken geweest bij de organisatie van grote overzichtstentoonstellingen van Chinese beeldhouwkunst, in 2005 (Xianfeng!), in 2011 (Sui Jianguo & Lange Voorhout, Den Haag), en in 2017 (Zhang Dali).
1 Post
Diederik van der Toorn
Diederik is werkzaam in Taipei en helpt Nederlandse bedrijven met hun export naar Taiwan. Daarvoor heeft hij 2 jaar voor de Bencham gewerkt in de Pearl River Delta gevestigd in de handelstad Guangzhou.
1 Post
Dirk Nimmegeers
Dirk Nimmegeers is al vele jaren geboeid door de politieke ontwikkelingen in China en publiceert daarover. In 2005 werd hij redactielid van China Vandaag, het blad van de Vereniging België - China. In 2009 heeft hij de website ChinaSquare.be met Nederlandstalig nieuws en achtergrondartikelen over China mede opgericht. In 2015 publiceerde hij bij SAGE, in The International Communication Gazette: Presentation of China in online West European media. Sinds 2016 is hij ook actief in SACU, de Britse vriendschapsvereniging met China.
4 Posts
Djoeke van Netten
Djoeke van Netten is universitair docent vroegmoderne geschiedenis en coördinator van de interdisciplinaire Master Gouden Eeuw aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het boek "Koopman in kennis" over de Amsterdamse uitgever Willem Blaeu. Haar huidige onderzoeksproject gaat over geheimhouding in overzeese compagnieën (zoals de VOC) rond 1600. Van Netten is gastconservator van de tentoonstelling ‘Blaeu’s wereld in kaart’ in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam.
1 Post
Djurre Fijen
Djurre Fijen studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen en Londen en heeft een bijzondere interesse in China. Hij heeft het land meermalen bezocht en is vooral geïnteresseerd in de moderne ontwikkelingen in China vanaf 1978. Hij doceert geschiedenis en aardrijkskunde op een internationale school in Parijs.
3 Posts
Duco van Breemen
Duco zit sinds 5 jaar in China en woonde 3,5 jaar daarvan in Hangzhou. Hij werkte voor Nederlandse bedrijven in China en voor een Chinees bedrijf in Hangzhou waar hij nauw heeft samengewerkt met de lokale overheid en de Alibaba Group. Na een masterstudie in management aan The Nottingham Business School in China hij nu verantwoordelijk is voor het bedrijf Launch Factory 88 in Shanghai, wat onderdeel is van de CHC Group. Zijn interesses liggen in de Chinese E-commerce markt en het helpen van SME’s bij de lokalisatie van hun activiteiten in China.
3 Posts
Ed Sander
Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China.
113 Posts
Elisabeth Koch
De Nederlands-Amerikaanse ontwerpster Elisabeth Koch is afgestudeerd aan de Wombourne SChool of Millnery. In 2007 heeft ze Elisabeth Koch Millnery opericht in Peking. Koch's creaties zijn echte kunststukken, gedragen door celebrities en royal's wereldwijd, waaronder Koninging Maxima. Koch's naam en merken zijn synoniem voor hoeden en hoofddeksels. De prijswinnende hoedenmaakster is regelmatig te zien en horen in televisie- en radioprogramma's, in de krant, modetijdschriften en zakelijke bladen. Momenteel ontwerpt Koch voor haar twee eigen merken: de high-end PINK LABEL collectie, waarvan ieder stuk handgemaakt en uniek is, en de meer betaalbare BLUE LABEL collectie, die deels handgemaakt is en waarvan de hoeveelheid beperkt is tot ongeveer 30 stuks per ontwerp.
1 Post
Elsbeth van Paridon
Elsbeth van Paridon studeerde Talen en Culturen van China aan Universiteit Leiden, waarvan een jaar aan BLCU (2007/2008). In juli 2010 zette ze voet aan Mainland China, waar ze werkt als nieuws- en moderedacteur bij de staatsgeleide China International Publishing Group (China.org.cn), één van de grootste online nieuwsmedia in China. Ze focust zich voornamelijk op de Chinese modewereld, met een specifieke interesse voor ontwerpers in Beijing.
4 Posts
Emily van der Veer
Geboren in Nederland en opgegroeid in Den Haag, met Chinese en Nederlandse roots, is Emily altijd omringd geweest door een mengelmoes van culturen. Al sinds haar jeugd tekent, schildert en schrijft ze. Nu woont ze in Brussel waar ze Innovatiemanagement studeert en ernaar streeft om haar passie voor de Chinese cultuur te vertalen in het vertellen van verhalen op het grote scherm.
2 Posts
Erik van der Molen
Erik van der Molen is adviseur bij Kneppelhout & Korthals Advocaten in Rotterdam en docent International Business & Management op de Haagse Hogeschool. Studeerde Chinees aan de University of International Business and Economics in Beijing. Van 2008 tot 2012 was hij directeur van het Netherlands Business Support Office in Nanjing. In totaal heeft hij meer dan 12 jaar in China en Japan gewoond en gewerkt en spreekt zowel Chinees als Japans.
5 Posts
Erika Blikman
Beeldend kunstenaar en fotograaf Erika Blikman (1974) komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea. Met haar werk wil ze vooral laten zien dat ‘Thuis’ overal kan zijn! Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in het thuisgevoel van mensen die net als haar 'anders zijn' doordat ze niet helemaal thuishoren in de groep/samenleving waar ze onderdeel van zijn. Door de samenwerking met industrieel ontwerper Yuen Han Lam heeft haar werk een nieuwe wending gekregen omdat ze zich samen richten op het thuisgevoel onder de Chinese gemeenschap. Met deze laatste groep voelt ze een sterke verbintenis omdat ze zelf ook uit Azië komt.
1 Post
Fabian Benschop
Fabian Benschop werkte de afgelopen 6 jaar in de energie industrie. Volgend uit zijn functie als business developer waterstof bij PitPoint clean fuels bezocht hij China in 2019. Fabian is continu op zoek naar innovatieve manieren om waterstof binnen de energie transitie optimaal in te zetten en ziet in China veel kansen om deze inzet te versnellen.
1 Post
Fenmei Hu
Beeldend kunstenaar Fenmei Hu is geboren in China (Zhejiang, 1980) en kwam naar Nederland op negenjarige leeftijd. Ze groeide op in een typisch Chinees (afhaal)restaurant en koos ondanks de afkeuring van haar ouders voor een studie aan een kunstacademie. Als kunstenaar van Chinese afkomst wordt Fenmei Hu vaak gevraagd om deel te nemen aan exposities en presentaties. Fenmei pakt dit altijd met beide handen aan, omdat ze de diversiteit van de Chinese gemeenschap wil laten zien om stereotype vooroordelen te doorbreken. Ook houdt Fenmei zich bezig met het adviseren van musea over tentoonstellingen waarin Chinese onderwerpen aan de orde komen. Daarnaast is Fenmei verbonden aan Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam, het eerste huis voor immaterieel erfgoed in Nederland.
1 Post
Fien Riem
Fien Riem behaalde haar bachelor en master sinologie aan de KU Leuven. Tijdens deze opleiding woonde en studeerde zij een jaar lang in Kunming waar ze nog verliefder werd op de Chinese taal en cultuur. Momenteel volgt ze een opleiding meubelmaker in Brussel, om op die manier ook haar creatieve kant te stimuleren. In de toekomst hoopt Fien een job te vinden die beide interesses combineert.
4 Posts
Fleur Huijskens
Fleur Huijskens is een Marie Curie Doctoral Fellow aan Fudan University in Shanghai en Associate Researcher bij het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Fleur heeft in Nanchang, Chengdu en Beijing gewoond en woont momenteel in Shanghai waar zij aan haar PhD onderzoek werkt en Chinees studeert. In haar onderzoek richt zij zich voornamelijk op China’s buitenlandse betrekkingen, de EU-China relatie in het bijzonder, en China’s toenemende rol op het internationale toneel.
3 Posts
Floor Perquin
Floor Perquin is sinds 2010 eigenaar van tolk- en vertaalbureau China Vertaald. Ze komt sinds 1996 in China en studeerde en werkte onder andere in Shanghai, Nanijng en Beijing. Tot op de dag van vandaag blijf Floor nog steeds gefascineerd door de vele gezichten van het land, de openheid en flexibiliteit van de Chinese cultuur en het wel of niet bestaan van gelijkenissen met het westen.
3 Posts
Frank Pieke
Frank Pieke (1957) is een antropoloog die zich al sinds 1979 met China bezighoudt. Hij heeft zowel in Leiden als in Oxford bij de afdeling Chinastudies gewerkt en in die tijd een flink aantal generaties sinologen opgeleid. Pieke houdt zich onder andere bezig met Chinees bestuur en de Communistische Partij, Chinese migratie en overzeese Chinezen en de betrekkingen tussen China en Europa. Hij is op het ogenblik verbonden aan het East Asian Institute in Singapore en het Leiden Asia Centre.
1 Post
Fred Sengers
Onafhankelijk deskundige op het gebied van Modern China. Publicist, spreker/dagvoorzitter en onderzoeker.
56 Posts
Fresco Sam-Sin
Fresco Sam-Sin is een Leidse Sinoloog. Hij is WO & VO docent geweest en leergangontwerper. Momenteel is hij docent Mantsjoe aan Universiteit Leiden. Hij trekt verschillende projecten die de effectiviteit van digitaal taalonderwijs moeten vergroten.
2 Posts
Gianni Girolami
Gianni Girolami studeerde sinologie in Gent. Hij werkte o.a. als corporate account manager bij ICBC, waar hij de Chinese bankreus aan Belgische bedrijven introduceerde. Op dit moment werkt hij als BD voor Ice-World China en is tegelijk ook actief in een aantal Chinese non-profits met focus op educatie tewerkstelling.
5 Posts
Giovanna Chen
Giovanna Chen is cross-cultural connector met een achtergrond in branding en PR, en heeft veel gedaan op het snijvlak van Nederland en Azië. Onder meer als China correspondent over de Olympische Spelen in Beijing, volunteer teacher voor Rural China Education Foundation, 100 jaar Chinezen in Nederland, CinemAsia Film Festival en werkgevers en opdrachtgevers in de architectuur, experience marketing, events, food en nu is zij bestuurslid bij Omroep PAC.
2 Posts
Haico Ebbers
Haico Ebbers is hoogleraar internationale economie aan Nyenrode Business Universiteit. Haico wordt erkend als een van de leidende denkers op het gebied van de Chinese economische ontwikkeling en de economische betrekkingen tussen de Europese Unie en China. Zijn onderzoeken zijn daarbij gericht op onderwerpen zoals internationale handel en buitenlandse investeringen.Zijn nieuwste boek over China verscheen in 2019: 'Unraveling Modern China' (World Scientific Publishing; WSP).
2 Posts
Hannah Oudman
Hannah (1993) studeerde Chinees en Literatuurwetenschap in Leiden en Beijing. Ze verzorgt gastlessen over China op de hogeschool van Deventer, vertaalt wel eens wat en timmert aan de weg in het boekenvak. Ze houdt zich bezig met gender en interculturaliteit, vooral in media, film en literatuur.
1 Post
Hans Moleman
Hans Moleman is journalist en schrijver. Van 2004 tot 2012 was hij correspondent van de Volkskrant in Shanghai, daarvoor berichtte hij vanuit Johannesburg zeven jaar over zuidelijk Afrika. In mei 2015 verscheen zijn boek "De Rode Miljardair –Hoe Jack Ma met Alibaba de wereld wil veroveren".
1 Post
Harry Knipschild
Harry Knipschild (1944) begon in 1995 met een studie geschiedenis in Leiden. Hij bezocht China voor het eerst in 1996 toen de KLM landingsrechten in Peking kreeg. Zijn interesse voor het land werd hierdoor versterkt, hetgeen leidde tot een studie Chinese geschiedenis met prof dr Kristofer Schipper als docent. Vanaf 2001 deed Knipschild onderzoek naar de katholieke missie in China. Dat leidde tot een proefschrift in 2005.
4 Posts
Henk Nieuwenhuys
Henk Nieuwenhuys schrijft over de ernstige gevolgen van het hersenletsel en hoe hij daarmee heeft leren leven. In Nederland is er maar weinig hulp voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daarom besluit hij, in zijn eentje, naar China te emigreren. Vertrouwen en geloven in je eigen herstel proces, wekt beter dan je van het kastje naar de muur te laten sturen door de Nederlandse medici.
1 PostHugo Leijtens
Hugo Leijtens is een internationaal onderscheiden technologiespecialist, met onderscheidingen op het gebied van social- en Microsoft-technologieën. Na zijn carrière bij Microsoft verliet hij Nederland in 2008 om zijn droom in China na te streven. Hij leerde eerst Chinees en begon daarna het IT bedrijf Nexocial dat gevestigd is in Chengdu en Amsterdam. Nexocial levert software producten aan Fortune 500 bedrijven met als focusgebied Corporate Social Networking. Hugo woont en werkt sinds zes jaar in Chengdu.
1 Post
Hui Hui Pan
Hui-Hui Pan is oprichtster van Pan Asian Collective (PAC), strateeg en econoom met een grote passie voor eten. PAC brengt creatieven met Aziatische roots samen om te inspireren en hun zichtbaarheid te vergroten, en organiseert bijeenkomsten om mee te bouwen aan een inclusievere samenleving. Als Chinees-Nederlandse opgegroeid in Nederlandse Chinese restaurants, vindt Hui-Hui het belangrijk stereotyperingen en stigmatisering te doorbreken en op te komen voor Aziatische representatie. Ook blogt zij over eten via PanonFire. Hui-Hui studeerde internationaal en cross-cultural management in Washington en Chinees en internationale communicatie in Maastricht en Beijing.
5 Posts
Huibert de Man
Huibert de Man is socioloog en is sinds zijn studie in het managementonderwijs werkzaam geweest. Tussen 2004 en 2015 gaf hij regelmatig les aan MBA-studenten in Nanjing. Daar ontwikkelde hij zijn belangstelling voor de Chinese maatschappij, taal en cultuur. Nog steeds, maar nu op iets meer afstand, houdt Huibert zich intensief bezig met de ontwikkeling van China, onder meer als recensent voor China2025.
55 Posts
Huihan Lie
Huihan studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, Columbia University, en het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. Na zijn stages bij UNHCR in Geneve en de Delegatie van de Europese Commissie in Beijing, werkte hij in China als consultant op het gebied van investeringen en overheidsrelaties bij APCO Worldwide, en als Vice President, Government Affairs and External Relations bij Suzlon, een Indiaas wind energie bedrijf. In 2012 richtte Huihan “My China Roots” op, een bedrijf dat overzeese Chinezen helpt meer te weten te komen over hun voorouders en culturele herkomst, en reizen begeleidt naar stamdorpen in China die zijn voorzien van socio-economische en politieke context van China toen en China nu.
1 Post
Inge Jansen
Inge Jansen studeerde sinologie (Chinastudies) aan de Universiteit Leiden en moderne geschiedenis aan de People’s University of China in Beijing. Ze is o.a. auteur van de Dominicus reisgids China. Ze heeft een diepgaande kennis van de Chinese cultuur en maatschappij opgebouwd, met een focus op toerisme, vrijetijd en cultuur, alsmede agribusiness en de creatieve sector. Regelmatig geeft Inge lezingen en trainingen, onder andere voor Nederlandse organisaties die geïnformeerd willen zijn over de kansen en uitdagingen van het Chinees toerisme naar Nederland.
7 Posts
Inge Schouten
Inge Schouten is redacteur bij de Volkskrant en maakt radio op Amsterdam FM. Eerder werkte ze bij BNR Nieuwsradio en Sleutelstad FM. Dit jaar maakte ze een zomerserie in Beijing voor China2025.nl. Ze studeerde Nieuws en Media (bachelor, Amsterdam) en Journalistiek en Nieuwe Media (cum laude master, Leiden).
8 PostsIngrid d'Hooghe
Ingrid d’Hooghe is sinologe. Zij doet voor het Clingendael Instituut en het LeidenAsiaCentre onderzoek naar China’s buitenlands beleid en diplomatie en naar wetenschappelijke samenwerking met China. Zij is tevens als gastdocente verbonden aan Universiteit Leiden.
1 Post
Ivo Schalkwijk
Ivo Schalkwijk leefde voorheen in Chengdu. Daar studeerde hij Chinees en werkte hij meerdere jaren aan het initiëren en ondersteunen van uitwisselingsprojecten tussen Europa en China in de creatieve industrie. Recentelijk is hij terug naar Nederland gekomen, maar heeft hij zijn interesse voor China nog niet verloren. Om Nederlanders te enthousiasmeren over de extreem smaakvolle keukens van China is hij recentelijk begonnen met het organiseren van kook- en proefavonden.
6 Posts
Jaap van Etten
Jaap is mede-oprichter van Datenna, een op China gericht data-acquisitie en visualisatie bedrijf. Hiervoor was hij diplomaat voor de Nederlandse overheid en hield zich bijna een decennium bezig met technologie, wetenschap en innovatie in China. Technologie verandert onze samenleving veel sneller dan de meesten realiseren. Hij wil die veranderingen niet alleen meemaken, maar ook creëren. Een optimistische nerd die kan netwerken, durft te dromen en toch realistisch is.
3 Posts
Jan Tessel
Jan Tessel kwam als student uit Wageningen in 1982 al in China. Na zijn afstuderen werkte hij vanuit Beijing voor FAO (VN) en sinds 1996 is hij actief voor onder andere MKB, UNDP, het Chinese Ministerie van Landbouw (met name tuinbouw, biodiversiteit en duurzaamheid). De meeste tijd bracht Jan door op het platteland en hij regelde veel internationale handel en technische samenwerkingen. Ook heeft hij talrijke ervaringen met studiereizen van Chinese ambtenaren in Europa en van Nederlanders in China.
6 Posts
Jan van der Putten
Jan van der Putten studeerde klassieke talen en was voor Nederlandse en Belgische media van 1968 tot 2003 achtereenvolgens correspondent in Frankrijk, Griekenland, Latijns-Amerika, Italië, de zuidelijke Balkan en Turkije, en ten slotte in China. Via zijn in 2003 opgerichte bureau Eyes on China wijdt hij zich in woord en geschrift aan informatie en analyses over China. Over China schreef hij onder meer het jeugdboek De ontdekking van China (2009), Verbijsterend China: Wereldmacht van een andere soort (2011) en China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s (2013).
2 Posts
Jeroen De Kloet
Jeroen de Kloet is hoogleraar globalisering aan de Universiteit van Amsterdam en leidt het door de European Research Council (ERC) gefinancierde onderzoeksproject ChinaCreative: chinacreative.humanities.uva.nl. Hij is auteur van ondermeer China with a Cut (2010, Amsterdam University Press), Sonic Multiplicities: Hong Kong Pop and the Global Circulation of Sound and Image (2013, Intellect) en, samen met Anthony Fung, Youth Cultures in China (2017, Polity).
1 Post
Jeroen den Hengst
Jeroen den Hengst studeerde van 1982 tot 1988 sinologie in Leiden. Na zijn studie maakte hij enkele tv-documentaires over de jongerencultuur van Beijing, waarna hij zich op een muzikale carrière toelegde. Met zijn band Beatcream schuimde hij de Europese rockpodia af, tot hij in 1995 werd gevraagd om in te vallen in de band Loïs Lane. Daar leerde hij Monique Klemann kennen. Zij kregen twee kinderen en wonen in Amsterdam. Vanaf 2003 componeert en produceert Jeroen muziek voor reclame en tv.
1 Post
Joan Veldkamp
Joan Veldkamp is politicoloog en Azië-specialist. Ze woonde in Tokio en Shanghai en werkte daar als correspondent. In 2017 kwam haar boek uit: ‘Vrijhaven Shanghai; hoe duizenden Joodse vluchtelingen in China aan de Holocaust ontkwamen.’ Ze schrijft voor diverse media.
3 Posts
Joewi Verhoeven
Joewi Verhoeven woont sinds zijn 18e in Beijing en studeerde Cinematografie aan de Beijing Film Academy. Hij is actief als cameraman in China, en was de cinematograaf voor Chinese speelfilms als 'Nezha' en 'The Precipice Game'. Hij maakt zelf documentaires, o.a. over Chinese geneeskunde en maakte een aantal korte fictie films. Verder is hij actief in de muziekscene van Beijing als zanger en gitarist van Arrows Made of Desire, waarmee hij drie albums uitbracht
3 Posts
Joke Tummers
Joke Tummers woont sinds 8 jaar in Guangzhou. De eerste 5 jaar speelde ze als assistent aanvoerder klarinet in het symfonie orkest van Guangzhou. Na de geboorte van haar eerste dochter bleken moederschap en orkest geen goede combinatie te zijn. Na een korte werkpauze en de geboorte van haar tweede dochter was het tijd voor een nieuwe uitdaging; samen met haar man nam ze een muziekschool over. Joke is nu artistiek directeur van de JT Music Academy en ze geeft er ook actief les.
2 Posts
Joost de Wit
Joost de Wit is CEO van voetbalclub Vitesse Arnhem. Hij haalde een MBA aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Vanaf zijn jeugd voetbalde Joost op het hoogste amateur niveau in Nederland, haalde het UEFA II trainersdiploma en werd 2008 bestuurder in het profvoetbal. Naast zijn werk is hij gastdocent op het Cruyff Institute for Sport studies. Joost werkte en woonde in 1995 en 1996 in Kuala Lumpur en Hong Kong, en maakt in die hoedanigheid kennis met Azië en China.
1 Post
Joost van den Hoek
Joost van den Hoek (1972) is stedenbouwkundige en werkt aan grootschalige opgaven in Nederland en China. Afgelopen decenium was Joost betrokken vanuit Shanghai aan uiteenlopende opgaven in vele tientallen Chinese steden en regios. In 2020 keerde Joost met gezin vanuit de Franse concessie weer terug naar Amsterdam Zuid om zijn dochter in Nederland naar school te laten gaan. Joost is Director of Urban planning bij Inbo.
5 Posts
Judith van de Bovenkamp
Judith heeft ruim 10 jaar werkervaring in en met China. Na een studie Chinees en Internationale Communicatie, werkte ze in China voor de Europese Commissie en de Nederlandse overheid. Momenteel werkt ze in Oost-Nederland aan de internationalisering van het MKB. Judith schrijft al ruim 15 jaar over China, en is Managing Editor van China2025.nl.
58 Posts
Julie Ng
Julie Ng is medeoprichter van Stichting Meer Dan Babi Pangang. Vanuit de stichting is de jonge gelijknamige website opgericht. Het doel van de Stichting is het bieden van een platform waarbij het ontdekken, ontwikkelen, produceren, begeleiden en promoten van diverse stemmen, makers, kunstenaars, designers en creatieveling vanuit de Aziatische gemeenschap centraal staat. Diversiteit staat bij Julie hoog in het vaandel. Naast haar projecten vanuit de stichting werkt ze als programmeur bij OUTtv, de LGBTQI+ lifestyletelevisiezender.
1 Post
Julius Schrijvers
Julius Schrijvers is cultureel antropoloog en heeft brede werk- en onderzoekservaring in interculturele educatie en het Chinese maatschappelijk middenveld. Voor Globi houdt hij zich bezig met het ontwikkelen en mogelijk maken van interculturele leerervaringen op scholen door heel Nederland en in China.
1 Post
Kathleen Ferrier
Kathleen Ferrier woonde van 2013-2018 in Hong Kong. Ze volgt de ontwikkelingen daar en in de regio op de voet.
16 Posts
Koen Sizoo
Koen Sizoo is de Nederlandse Consul-Generaal in Chongqing. Eerder werkte hij in Shanghai, Havana, Bogotá en Kaboel.
3 Posts
Kris Provoost
Kris Provoost is architectuurfotograaf en woont in Hong Kong. Na een carrière als architect in Beijing en Shanghai evolueerde hij naar architectuurfotografie. Hij werkt samen met architecten en ingenieurs om hun projecten in beeld te brengen. Hij studeerde af als architect aan Sint Lucas Gent en verhuisde naar Beijing in 2010. In 2019 publiceerde hij het boek ‘Beautified China, The Architectural Revolution’ die de meest iconische architectuur in China van de afgelopen 15 jaar tentoonstelt.
1 Post
Kristien Stessens
Enkele jaren na haar studies Sinologie ging Kristien Stessens aan de slag in een organisatie met Chinees als werktaal. Daar merkte ze al snel dat Chinees spreken op zich niet voldoende is in een professionele context, maar dat er ook heel wat anders bij komt kijken. Die ervaring zette haar aan om te schrijven en te bloggen over hoe Chinees efficiënt en vlot te gebruiken op de werkvloer, onder andere op de website http://chineseatwork.no-ip.org
6 Posts
Li-Anne Krol
Li-Anne (1990) is Sinoloog en heeft gewerkt in Beijing en Shanghai. Culturele verschillen, reizen en het leven in China zijn favoriete onderwerpen om over te schrijven en te praten. Ze werkt in het onderwijs op het gebied van interculturele communicatie en marketing.
18 Posts
Lieve Joris
Lieve Joris is de auteur van non-fictieboeken als Terug naar Congo (1987), De poorten van Damascus (1993) en Mali blues (1996). Haar werk werd meermaals bekroond en in vele talen vertaald. Voor Op de vleugels van de draak, Reizen tussen China en Afrika (2013) ontving zij de Bob den Uyl-prijs.
1 Post
Lilian Kranenburg
Lilian Kranenburg, sinoloog (Universiteit Leiden, 1986) richtte in 2008 ChinaMoves en is mede oprichter van intercultureel training-bureau The China Trainers (2021). Als marktonderzoeker en marktentree strateeg werkte zij voor Engelse bedrijven namens de China-Britain Business Council met accent op MKB. Dankzij haar internationale werkervaring in Londen, China, Hongkong en Amsterdam kan zij Nederlands-Chinese bedrijven begeleiden met de optimalisering van hun interne communicatie door het geven van cross culture business trainingen. Op projectbasis werkt ChinaMoves samen met professionals in zowel Nederland als China. Zij geeft ook lezingen over China. In samenwerking met Leiden Asia Centre, co-organiseert Lilian China Cafés, voorheen gerealiseerd door China Kennisnetwerk Guanxi.
23 Posts
Lisa Chen
Lisa Chen verhuisde in 2013 vanuit China naar Nederland. Zij studeerde aan Nyenrode Business Universiteit en richtte daarna het adviesbureau Sino Dutch Bridge op, een bedrijf dat zich richt op de handel tussen China en Europa.
1 Post
Lisze Siaw
“Als iemand iets heeft bereikt, kan ik het ook!” Geboren in Nederland en nu al 5 jaar in Shanghai. Vanaf de Universiteit begon Lisze interesse in de Chinese cultuur te tonen, met het beoefenen van vechtsporten, Aziatische gerechten proberen, het leren van de Chinese taal en cultuur. Deze passie bracht haar naar China. Nu werkt Lisze voor That’s Mandarin, een taalschool in Shanghai, waar ze met buitenlandse studenten ervaringen uitwisselt. Dit geeft haar de mogelijkheid om verschillende culturen samen te brengen en van elkaar te leren.
1 Post
Luc Pauwels
Luc is pedagoog en internationale schooldirecteur van een lagere school in Wuhan, Centraal China. In April 1999 trok hij naar Xi’an (provincie Shaanxi) om er schooldirecteuren op te leiden, werd drie jaar later verliefd op een Wuhannese ‘schone’, trouwde eind 2003 en vestigde zich in 2006 in Wuhan, waar hij momenteel woont en werkt.
2 Posts
Lucas Zandberg
Lucas Zandberg is romanschrijver. Hij specialiseert zich in historische fictie. Zijn fascinatie voor China keerde terug in twee romans: Mayling (2012) gaat over de invloedrijke echtgenote van de Chinese nationalistische politicus Chiang Kai-Shek en Keizerlijk geel (2019) is geïnspireerd op het leven van keizerin-regentes Cixi. Beide romans verschenen bij de Arbeiderspers.
1 Post
Maaike Harmsen
Maaike Harmsen (1975, PhD Cand.) is zelfstandig adviseur maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) via Eline CSR. Zij woonde en werkte van 2010 tot 2014 in China, waar ze vooral buitenlandse ondernemingen adviseerde en trainde, maar ook een training MVO voor lokale ondernemers in Noord Korea verzorgde. Momenteel is Maaike part-time bezig met een promotieonderzoek naar westerse chemische bedrijven in Azië en de rol van hun bedrijfsethische codes aldaar.
5 Posts
Maghiel van Crevel
Maghiel van Crevel is hoogleraar Chinese taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op hedendaagse poëzie en haar sociale, politieke en culturele context. Over zijn veldwerk in China schreef hij "Adembenemend" en "Walk on the Wild Side". Zijn meest recente boek is Chinese Poetry and Translation: Rights and Wrongs (samen met Lucas Klein).
3 Posts
Manya Koetse
Manya Koetse is hoofdredacteur van www.whatsonweibo.com, een nieuwssite die inzichten geeft in de trending topics & digitale ontwikkelingen van China. Ze is freelance schrijver, sinoloog, japanoloog en buitenpromovendus aan Universiteit Leiden.
1 Post
Marc Klein Wolt
Marc Klein Wolt is astronoom en medeoprichter en directeur van het Radboud Radio Lab. Dat lab richt zich op de ontwikkeling van instrumenten voor de astronomie, en beheert o.a. een radio observatorium op een Chinese satelliet achter de maan. Voor dat project is Marc de afgelopen vier jaar veelvuldig naar China afgereisd en heeft in een sneltreinvaart het land en zijn cultuur moeten leren kennen. Dat verhaal is vastgelegd in de podcast “De Man en de Maan”. China bied geweldige kansen voor de ruimtevaart en astronomie, en Marc ziet het als een uitdaging om de samenwerking met China verder te ontwikkelen, met alle uitdagingen die dat met zich mee brengt.
1 Post
Margot Stroeken
Margot Stroeken, LLM, CPCC, is Expat Coach en Trainer in Brunei. Ze begeleidt expats wereldwijd in de achtbaan die internationaal verhuizen is en bij hun zoektocht om met plezier, vertrouwen en voldoening te leven en werken in het buitenland. China zit voor altijd in haar hart en uit zich in haar liefde voor Sichuan pepper, Chinese parken en warm lunchen. Lees meer meer van Margot op www.globaliciousmagazine.nl.
1 Post
Marie-An Knops
Marie-An Knops is net afgestudeerd in sinologie (Chinese studies) aan de KU Leuven. In 2018 studeerde ze voor een jaar in Nanjing, een stad waar ze haar hart heeft verloren. Ze heeft een enorme fascinatie voor de Chinese cultuur en samenleving, een gedrevenheid die het voorbije jaar is uitgebreid naar een passie voor mensen. Momenteel is Marie-An op zoek naar een job in HR waarin ze kan groeien in haar ambities.
2 Posts
Marijn de Wolff
Marijn is sinoloog en houdt zich sinds 2007 bezig met China. Hij heeft een passie voor taal in het algemeen en het Chinees in het bijzonder. Marijn heeft ervaring als onderzoeker (Leiden Asia Centre) en vertaler. Ook werkte Marijn enkele jaren als beleidsmedewerker voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zowel in China (Guangzhou, Chongqing) als in Den Haag.
4 Posts
Marion Tjin-Tham-Sjin
Marion Tjin-Tham-Sjin (47) is half Chinees en half Nederlands. De dood van haar Chinese vader zorgde voor een periode van bezinning en meer aandacht voor haar Chinese wortels. De oprichting van Splendid China was het logische gevolg. Inmiddels helpt het bedrijf al 15 jaar Nederlanders met de export van producten en diensten naar China. Marion woont in beide landen en werkt geregeld vanuit het Splendid China kantoor in Shanghai. In 2018 werd Marion in Londen uitgeroepen tot Wintrade wereldzakenvrouw van het jaar.
1 Post
Marja Wagenaar
Marja Wagenaar is als coach en consultant gespecialiseerd in leiderschapsvragen. Met haar bedrijf Leadershipint. helpt zij individuen en organisaties in binnen- en buitenland vooruit. Zij maakt daarbij gebruik van de door haar ontwikkelde 50/50-methode, een succesvol principe voor vrouwen in leiderschapsrollen en zij die dat ambiëren. Zomer 2020 verscheen haar “Leiderschapsboek voor Vrouwen” in Chinese vertaling.
1 Post
Marjo Crompvoets
Marjo Crompvoets is Sinologe en bezocht China voor het eerst in 1989 tijdens haar studie in Taiwan. Sinds eind jaren ’90 is ze werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft –met tussenpozen - op de Nederlandse ambassades in Kenia, Nigeria en Zuid-Korea gewerkt. Sinds 2015 werkt ze als Consul-Generaal op het Nederlands Consulaat te Guangzhou. Deze post bedient de provincies Guangdong, Guangxi, Hainan en Fujian. De werkzaamheden van het consulaat richten zich in het bijzonder op handelsbevordering en consulaire zaken.
1 Post
Mark Leenhouts
Mark Leenhouts (1969) vertaalt en schrijft over Chinese literatuur. Hij vertaalde werk van onder meer Han Shaogong, Su Tong, Bi Feiyu, Yan Lianke, Pai Hsien-yung en Qian Zhongshu. Daarnaast was hij redacteur van Het trage vuur, tijdschrift voor Chinese literatuur, recenseert hij voor de Volkskrant en publiceerde hij het overzichtswerk Aards maar bevlogen – Chinese literatuur van nu (De Geus 2008, geüpdatet e-book 2015). Momenteel werkt hij met Anne Sytske Keijser en Silvia Marijnissen aan een gezamenlijke vertaling van de grootste romanklassieker uit de Chinese literatuur, De droom van de rode kamer.
4 Posts
Mark van Wonderen
Mark van Wonderen is freelancejournalist voor onder meer Radio Noord-Holland en het Algemeen Dagblad. Dit jaar maakte hij, samen met ontwerpster Yolanda Huntelaar, het fotoboek ‘Chin. Ind. Spec. Rest., een verdwijnend Nederlands fenomeen’ over alle nog bestaande Chinees-Indische restaurants van Nederland. Een foto-expositie over dit thema is in de maak.
1 Post
Marnix Groot
Marnix Groot begon zijn carriere bij de Schiphol Group als luchtvaart analist. Na zijn afstuderen aan de Universteit van Amsterdam in 2003 vertrok hij naar China om voor het luchthaven advies bureau NACO het China kantoor op te zetten. Marnix woonde en werkte in totaal 7,5 jaar in China. Sinds 2011 woont hij in Frankfurt, Duitsland, waar hij werkt als Director bij Lufthansa Consulting.
1 Post
Marten Wiegman
Marten Wiegman is redacteur internationale economie bij de NOS. Hij schrijft voor China2025.nl op persoonlijke titel.
2 Posts
Martijn de Geus
Martijn is een Nederlandse architect, woonachtig in Peking. Hij is sinds 2010 in China, rondt daar momenteel zijn promotie-onderzoek af onder de Chinese professor Li Xiaodong bij Tsinghua University. Hij is eerder opgeleid als architect aan de TU Delft in Nederland. Naast zijn promotie geeft hij sinds 2013 les in en coördineert hij het internationale masterprogramma in de architectuur bij dezelfde universiteit. Martijn combineert zijn academische werk met projecten als medeoprichter van maison h / 汉 荷 设计, een internationale architectuurpraktijk met vestiging in China en Nederland.
1 Post
Mathilde Teuben
Duurzaamheid en Azië horen bij elkaar: vanuit die overtuiging werkt Mathilde Teuben hieraan vanuit haar bedrijf MACHI | Asia & Sustainability Consulting. Ze adviseert bedrijven en overheden over het optimaal inzetten op de kansen en uitdagingen van duurzaam en verantwoord ondernemen in Azië met focus op China en Japan. Ze werkt sinds 2008 op het gebied van ondernemen in China na het afronden van de studies Japanse taal en cultuur (Leiden) en Internationale Betrekkingen (UvA).
3 Posts
Maysha Lin
Maysha Lin is geboren en getogen in Groningen en heeft haar doctoraal behaald in de cognitieve psychologie en statistiek/methodologie. In 2007 vertrok zij naar Beijing om een semester Chinees te studeren en werkte daarna voornamelijk in de Human Resource Management. In 2009 werd zij aangenomen voor het Managers Exchange Training Programma van de EU en China. Maysha is mede-oprichter van China2025.nl.
6 Posts
Michael Pronk
Michael Pronk is vijf jaar actief bij consulting kantoor 1421 Consulting Group (1421) als Business Development Manager Europe. Hij schrijft daarnaast maandelijks artikelen voor hun website. Ook geeft hij presentaties over zakendoen in China. 1421 helpt bedrijven om strategisch de juiste keuzes in China te maken. Naast strategisch advies helpt 1421 om een bedrijf op te richten en te onderhouden.
2 Posts
Michiel Ebbing
Michiel is ondernemer en helpt Nederlandse bedrijven verkopen op de internationale B2B marktplaats alibaba.com. Na studieperiodes in Beijing, Shanghai en Chengdu heeft hij werkervaring opgedaan bij de European Chamber of Commerce in Chongqing en ICBC in Amsterdam. Naast een documentaire over voetbal in China heeft hij ook sportkampen voor Chinese kinderen georganiseerd in Nederland, Zwitserland en China.
2 Posts
Michiel Roosjen
Michiel ondersteunt en initieert uitwisselingsprojecten tussen Europa en China in de creatieve industrie. Samen met zijn team in Chengdu, werkt hij als projectmanager, consultant en event organizer in first en -vooral- second tier steden door heel China. De bijzondere aandacht die zijn bedrijf About Asia heeft voor jeugdcultuur, creatieve industrie, entertainment en nieuw ondernemerschap, vormen ook de inhoud van de blogs.
2 Posts
Michiel Scheffer
Michiel Scheffer (1964) is sinds april 2015 namens D66 gedeputeerde economie, onderwijs & arbeidsmarkt en Europa van de provincie Gelderland. Als gedeputeerde zet Michiel Scheffer zich in voor een ‘groene’ economie: een slimme en schone industrie waarin iedereen werkt. We zijn ambitieus. Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland worden. Samen met onderwijs en ondernemers maakt Michiel Scheffer werk van vakonderwijs. Techniek mag geen B keuze meer zijn! Economie stopt niet bij de grens. In Brussel werkt Scheffer in het Comité der Regio’s aan snellere grensverbindingen en betere wet- en regelgeving voor grenswerkers.
1 Post
Monique Groeneveld
Monique Groeneveld zette in 1992 voor het eerst voet op Chinese bodem en dat voelde meteen goed. En nog steeds boeit China haar. Er is altijd iets nieuws te ontdekken en graag deelt zij met anderen haar ervaringen. De Chinese taal en geschiedenis zijn haar grote passie. Monique is mede-oprichtster van China Inside, naast cursussen Chinese taal, organiseert China Inside activiteiten op het gebied van economische en culturele uitwisseling, van workshops over werken in China tot een fietstocht door de hutongs.
7 Posts
Nan Ni
Ni Nan is oprichter van Studio Aninan. Daarnaast is ze verbinder, facilitator en observator binnen de culturele sector. Haar focus ligt op het samenbrengen van de Nederlandse en Chinese culturele sector en het bouwen van bruggen tussen professionals en het grote publiek. Ze specialiseert zich in design, museale samenwerking en beeldende kunst.
2 Posts
Nan Su
Nan Su kwam op haar 19e naar Nederland voor een studie in International Business. De kennismaking met Nederland, en vooral Rotterdam waar zij stage liep bij de KvK in 2005, veranderde haar leven voorgoed. Ze besloot te blijven en haar professionele bestaan in Rotterdam op te bouwen. Nan begon in eerste instantie als ZZP’er, ondersteunend voor delegaties naar en uit China in 2006. Al gauw richtte Nan haar blik op hogere doelen: Zij begon haar eigen bedrijf met haar zakenpartner Floriske Deutman, Dutch Sino Business Promotions. Nan Su werd gekozen als Rotterdamse Zakenvrouw 2019, een award die inspirreert, verbindt en bekendheid geeft aan vrouwelijk ondernemerschap in Rotterdam.
1 Post
Nico Schiettekatte
Nico Schiettekatte is Attaché van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport in China, werkzaam op de ambassade in Beijing. Hij vervulde eerder onder andere de functie van Innovatie Attaché in Brazilië en Innovatie Attaché / Hoofd Economie op de ambassade in Parijs. Ook is hij in verschillende leidinggevende functies op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkzaam geweest.
1 Post
Nikwi Hoogland
Nikwi Hoogland is directeur van Stichting Adoptiepedia. Ze heeft in 2019 haar ouders gevonden en dit stimuleerde haar (nog) meer om een belangenorganisatie op te richten voor Chinees geadopteerden. Informatie bundelen op één plek en handvaten aanbieden. Een stem bieden voor de Chinese geadopteerden en een stem zijn van de Chinese geadopteerde gemeenschap.
1 Post
Peter Kuppens
Peter Kuppens is CEO van de Maxxelli group. Het bedrijf, dat inmiddels actief is in meer dan twintig vooral second-tier steden, focust zich op de huisvesting van expats en consultancy aan internationaal georiënteerde bedrijven. Naast zijn eigen ervaringen, krijgt Peter vanuit Maxxelli veel inzichten in de trends die momenteel in China gaande zijn.
5 Posts
Philippe Werck
Philippe Werck is al meer dan 40 jaar zaakvoerder van Clavis Uitgeverij, een van de grootste kinderboekenuitgevers in het Nederlandse taalgebied. Met vestigingen in Hasselt, Alkmaar en New York heeft Clavis Uitgeverij een sterke internationale uitstraling. Jaarlijks realiseert Clavis Uitgeverij 300 nieuwe titels, 220 herdrukken en wereldwijd honderden licentiecontracten. De titels stimuleren de fantasie, zetten aan het denken én aan het dromen. Clavis Uitgeverij gelooft dat de wereld van morgen eruit zal zien zoals de dromen van vandaag. De bedrijfsslogan is dan ook: wij maken kinderdromen waar.
1 Post
Pieter Willem de Haan
Pieter Willem de Haan verliet in 2013 zijn baan als IT-consultant bij Ventus om een jaar als schaatstrainer aan de slag te gaan in Harbin. Hij was met de Chinezen 3 maanden in Nederland ging met hen 7 maanden trainen en wedstrijden rijden in het Noordwesten van China. Als econoom was hij geïntrigeerd door hoe de Chinese samenleving in elkaar stak en hoe het land zich ontwikkelde. Hij maakte het Chinese sportsysteem van binnenuit mee en vertelt over de grote mogelijkheden en bijzondere situaties waarin je als westering terecht komt.
8 Posts
Raymond Verhoef
Na zijn studie Film en Televisiewetenschap is Raymond Verhoef werkzaam geweest als freelance filmmaker. Zijn focus heeft altijd gelegen bij rapmuziek en hij heeft voor o.a. BNN, State Magazine en FunX reportages gemaakt met Nederlandse rap artiesten zoals Opgezwolle, Lange Frans en Kempi. Daarnaast heeft Raymond een aantal korte documentaries over de educatieve rol van rap gemaakt in Oost Afrika voor diverse NGO’s zoals Oxfam Novib en Hivos. Afgelopen voorjaar heeft hij zijn kantoorbaan opgezegd om zich te richten op het project over Yin Sanr in Beijing.
1 Post
Reinout van Malenstein
Als advocaat (Senior Counsel) in China bij het Chinese advocatenkantoor HFG, adviseert Reinout bedrijven met betrekking tot het Chinese ondernemingsrecht en het intellectuele eigendomsrecht. Reinout is benoemd tot National Vice-Chair van de Intellectual Property Working Group van de European Chamber of Commerce in China, en als IP expert voor de Europese Commissie. In Nederland werkte Reinout als advocaat voor Freshfields, als head China desk bij KienhuisHoving en als onderzoeker aan de Universitet Utrecht. Reinout is zowel in China als in Nederland afgestudeerd als meester in de rechten (LL.M. Peking University en LL.B/ LL.M in Nederlands/EU recht aan de Universiteit Utrecht).
29 Posts
Renée Derks
Renée heeft Chinees gestudeerd in Maastricht en heeft zowel zakelijk als privé verschillende reizen gemaakt door China, een land dat haar blijft fascineren. Sinds 2015 is Renée werkzaam als Chief Representative van het Netherlands Business Support Office in Dalian, van waaruit ze Nederlandse ondernemers ondersteuning biedt in het verkennen van Noordoost-China.
1 Post
Renske van Herwaarden
Renske helpt bedrijven bij het succesvol zakendoen in of met China; bij de opstartfase of het doorvoeren van verbeteringen. Na haar studie Chinees in Maastricht en Beijing behaalde ze Cum Laude haar Master International Business Management for China in Londen. Met haar tweede bedrijf TOUTESTBELLE importeert ze al bijna 10 jaar tassen, o.a. vanuit China. Deze combinatie van theorie en ervaring levert een waardevolle combinatie op waarmee ze anderen graag verder helpt.
6 Posts
Rick Sleegers
Rick Sleegers werkt sinds 2014 bij Stichting Orange Sports Forum (OSF). Vanuit OSF is Rick bezig met het identificeren en het realiseren van de kansen rondom sport in én voor het buitenland. OSF biedt een platform waar Nederlandse bedrijven en organisaties in contact kunnen komen met het buitenland en vice versa. OSF werkt samen met een netwerk van 300 Nederlandse sport gerelateerde bedrijven en organisaties en verschillende lokale partners. OSF is erg actief in China en heeft het diverse handelsmissies, beursdeelnames, seminars en andere activiteiten georganiseerd in China.
2 Posts
Rients van Goudoever
Rients van Goudoever heeft Chinees gestudeerd aan de universiteit Leiden . Hij heeft jarenlang voor de klas gestaan in het middelbaar en hoger onderwijs als docent Chinese taal en cultuur. Voor de klas probeert hij zijn liefde voor de taal en de Chinese literatuur, en dan met name de klassieke Chinese poëzie, over te dragen op zijn studenten en leerlingen.
1 Post
Robert Summerscales
Robert is Sinoloog in spé en sinds 1 juli 2020 een van de nieuwe redacteurs van China2025.nl. Zijn passie voor China was er al lange tijd, maar kwam écht tot uiting tijdens een exchangesemester aan de Chinese University of Hong Kong in 2014. Vandaar dat hij direct na het afronden van zijn Master HRM een vervolgopleiding Sinologie begon aan de KU Leuven en een succesvolle business startte als trainer interculturele communicatie. Sindsdien heeft hij meerdere periodes in China gewoond, gewerkt en gestudeerd, waaronder anderhalf jaar in Kunming. Nu is Robert terug in Nederland, en wil hij niets liever dan zijn fascinatie voor China delen met de enthousiaste lezers van China2025!
3 Posts
Roland Brouwer
Roland Brouwer is Executive Director van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) China en woonachtig in Shanghai. De NFIA is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De NFIA helpt en adviseert bedrijven uit het buitenland bij het opzetten, uitrollen en/of uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland. De NFIA richt zich daarnaast op de promotie van Nederland in het buitenland als een land met een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat en speelt een actieve rol bij het in stand houden daarvan.
8 Posts
Ronald Beilsma
Ronald Beilsma woonde 7 jaar in China, waarvan de laatste jaren in Shenzhen. Hij studeerde een aantal semesters Chinees aan de Universiteit van Nanjing en de Jinan Universiteit in Guangzhou, en werkte als web developer voor diverse Chinese bedrijven.
2 Posts
Ronnie Kuppens
Ronnie Kuppens is partner bij de Maxxelli group. Maxxelli faciliteert bedrijven met hun relocation naar China, voor meer dan 30 steden in China en met ruim 15 jaar ervaring. Het focust zich op de huisvesting van expats en consultancy aan internationaal georiënteerde bedrijven. Ronnie woont sinds 2009 vooral in Chengdu en Chongqing en heeft de ongekende ontwikkelingen in deze steden uit de eerste hand meegemaakt.
1 Post
Ruben de Bie
Ruben De Bie is momenteel werkzaam als strategieconsultant in Hong Kong. In een vorige carrière was hij economisch beleidsmedewerker bij het Nederlands Consulaat Generaal in Guangzhou. Als sinoloog is hij al vele jaren betrokken bij sociale, politieke en zakelijke ontwikkelingen in China.
4 Posts
Ruben Lundgren
Fotograaf en curator Ruben Lundgren (1983), gevestigd in Beijing, studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en verhuisde kort daarna naar China, waar hij zijn master aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing voltooide. Hij maakte naam binnen het conceptuele fotografenduo WassinkLundgren met publicaties als Empty Bottles (2007) en Tokyo Tokyo (2010). FOAM liet in 2013 een overzicht van hun werk zien. Hij werkt nu als fotograaf voor onder andere De Volkskrant en als onafhankelijke curator van Chinese fotografie. Samen met Martin Parr publiceerde hij The Chinese Photobook (2015) en met Timothy Prus MeNu (2018) een smakelijke verzameling van Chinese historische voedselfotografie.
4 Posts
Rutger Brouwer
Rutger studeerde Chinese taal en cultuur aan BLCU en aan de Central Academy of Drama in Beijing. Hij werkte als PR consultant bij een Chinees PR bureau en speelde als bassist bij de Chinese rockband Arrows made of Desire. In 2011 haalde hij zijn MBA aan Nyenrode met een scriptie over de vestigingsmotivaties van westerse Multinationals in het Westen van China. Rutger is initiatiefnemer van China2025.nl.
6 Posts
Sanne Albers
Sanne Albers (1984) doceert Aziatische geschiedenis, cultuur, religie, filosofie en Chinese taal aan de Hogeschool Rotterdam. In haar promotieonderzoek kijkt ze naar ideologische veranderingen in Chinese schoolboeken. Ze studeerde Geschiedenis en Contemporary Asian Studies.
12 Posts
Sense Hofstede
Sense Hofstede is promovendus aan de Nationale Universiteit van Singapore, waar hij de internationale betrekkingen bestudeert van China, Singapore en Taiwan.
5 Posts
Silvia Marijnissen
Silvia Marijnissen werkt al jarenlang als freelance literair vertaalster. Ze is co-vertaalster van de 18-eeuwse klassieker De droom van de rode kamer, en vertaalde Nobelprijswinnaar Mo Yan (Kikkers en De sandelhoutstraf) en Eileen Changs De liefde van een half leven. Het liefste vertaalt ze gedichten (modern en klassiek) omdat die altijd weer verrassen, of zoals de Taiwanese dichteres Hsia Yu schreef: ze ‘veranderen met het licht, zoals kattenogen’. In november 2021 en januari 2022 geeft Silvia online leesclubs Chinese poëzie.
2 Posts
Sioejeng Tsao
Sioejeng Tsao (28) ook wel bekend als SEEYOUSIOE is naast kunstenaar en illustrator ook activist en intersectioneel feminist. Voor de coronacrisis heeft ze zich ontpopt tot één van de stemmen die zich in de media uitspreekt tegen het racisme dat Aziatische Nederlanders sinds de uitbraak voor hun kiezen krijgen en is o.a. te zien geweest bij de Wereld Draait Door.
1 Post
Sophie van der Meer
Sophie van der Meer studeert Global Business Journalism aan Tsinghua University in Beijing. Ze is in 2016 van Amsterdam naar Beijing verhuisd waar ze Mandarijn is gaan leren. Eerder studeerde ze Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Conflict Resolution aan de Universiteit van Amsterdam.
1 Post
Stijn Deklerck
Stijn Deklerck is meester in de rechten en doctor in de sinologie. Hij heeft ruime werkervaring bij zowel Chinese als internationale NGOs, en is een bedreven producent van maatschappelijk betrokken documentaires. Hij is senior medewerker mensenrechtenprojecten bij Amnesty International Nederland, en doceert modern Chinees recht aan het departement sinologie van de KU Leuven.
2 Posts
Susanne Kamerling
Susanne Kamerling is onderzoeker en docent bij de afdeling Internationale betrekkingen en internationale organisatie van de Rijksuniversiteit Groningen en als associate fellow verbonden aan Instituut Clingendael. Ze doet onderzoek naar de perceptie en rol van China ten aanzien van veiligheidsvraagstukken en internationale politiek.
4 Posts
Tabitha Speelman
Tabitha Speelman is freelance correspondent in Shanghai voor o.a. Trouw. Eerder studeerde ze Chinees in Nanjing en Leiden.
3 Posts
Ties Coolen
Ties Coolen is China-ondernemer. Zijn bedrijven Coolen China en Quality Control China richten zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties in China voor westerse ondernemers in diverse sectoren. Voor china2025.nl zal hij regelmatig een artikel schrijven over zijn ervaringen met Quality Control in China.
4 Posts
Ton Dijkzeul
Ton Dijkzeul werkt en woont sinds april 2018 in China. Samen met zijn vrouw Tsjitske Dijkstra is hij de huidige eigenaar van Schouten China, opgericht door Schouten en Nelissen in 2007. Beide zijn ze al meer dan 30 jaar actief op het gebied van leren en ontwikkelen. Omdat zij sinds 2007 al vier keer langere tijd door China gereisd hebben en min of meer verliefd geworden zijn op het land was het hun droom om hun kennis en ervaring te kunnen delen in China. Zij wonen in Beijing en zijn ook een groot deel van het jaar in Shanghai voor klant projecten.
2 Posts
Valérie Hoeks
Valérie Hoeks is sinologe, afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Sinds 2000 is Valérie zakelijk actief in China, waar ze veel rondreisde, woonde en nog steeds werkt samen met haar Chinese collega’s. Vandaag de dag slaat Valérie als mede-oprichter van China Inroads een brug tussen westerse klanten die hun bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden naar de Chinese markt en lokale Chinese partners op zoek naar innovatieve technologieën uit Europa.
1 Post
Vincent Chang
Vincent Chang is jurist en historicus. Bij de Universiteit Leiden en het LeidenAsiaCentre verdiept hij zich in China’s moderne geschiedenis en hedendaagse internationale politiek. Daarnaast is hij gastonderzoeker bij een onderzoekscentrum in Chongqing dat onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog in China. Vincent is de auteur van verschillende publicaties over de historische betrekkingen tussen Nederland en China, waaronder Forgotten Diplomacy: The Modern Remaking of Dutch-Chinese Relations, 1927–1950.
6 Posts
Wei Wen Wang
Made in Taiwan. 40 jaar gelukkig getrouwd en moeder van 2 fantastische dochters. Master diploma in Oosterse Filologie met summa cum laude van de Universiteit Gent. Sinds 1999 lector aan de Katholieke Universiteit Leuven waar ik met heel veel passie “Chinese Kalligrafie en Cursief Schrift” doceer. Mijn doel: d.m.v. kalligrafie mijn studenten het hier en het nu te helpen beleven zodat ze meer inzicht krijgen in wie ze echt zijn.
1 Post
Willem van Kemenade
Willem van Kemenade (1943-2016) werd in 1977 de eerste China en Azië correspondent van NRC Handelsblad en rapporteerde 20 jaar lang het nieuws vanuit Hong Kong, Peking, Jakarta en Taiwan. Daarna was Willem als ‘visiting professor’ verbonden aan de China-Europe International Business School en als Senior Fellow aan Clingendael waar hij Chinese politieke economie en buitenlandse politiek doceerde en drie boeken en vele papers en artikelen schreef. Hij woonde in Beijing en was ‘semi-retired’ maar werkte nog als consultant en commentator o.a. voor de BBC en Al Jazeera.
1 Post
Willemijn Van Noord
Willemijn van Noord is sinologe en kunsthistorica. Haar fascinatie voor Chinese materiële cultuur begon in de archeologie en een van haar mooiste China-ervaringen was dan ook het deelnemen aan opgravingen in Anyang. Na haar studies werkte ze als conservator Chinese collecties in Britse musea en raakte ze geïnteresseerd in de verzamelgeschiedenis van Chinese objecten in Europa. Ze werkt nu aan de Universiteit van Amsterdam aan haar proefschrift over de rol van materiële cultuur in de beeldvorming van China in zeventiende-eeuws Nederland.
1 Post
Willy Sier
Willy is een antropoloog en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Ze komt in China sinds 2005 en heeft daar verschillende onderzoeksprojecten uitgevoerd. Momenteel schrijft ze haar dissertatie over rurale studenten in Wuhan, de hoofdstad van provincie Hubei. Ze is vooral geïnteresseerd in ruraal-urbane relaties, hoger onderwijs en de ideologie van ontwikkeling.
4 Posts
Wim Geerts
Wim Geerts is ambassadeur in China en Mongolië. Hij vervulde eerder onder andere de functie van Directeur-Generaal Politieke Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de functie van Secretaris-Generaal op het ministerie van Defensie. Ook is hij plaatsvervangend ambassadeur in de Verenigde Staten en ambassadeur in Canada geweest.
2 Posts
Xiangxia van den Ham
Xiangxia van den Ham (Yulin, China, 1997) groeit op in Zuid-Limburg. In Utrecht behaalt ze de bachelor Media en Cultuur en in 2018 start ze haar eigen videobedrijf Xiangxia Films. In 2019 vertrekt Xiangxia een half jaar naar Hong Kong om vrijwilligerswerk te doen bij Mother's Choice (de organisatie waaruit haar weeshuis is opgericht), waarnaar ze in december weer terugkeert om te werken op de Adoption Services én om haar documentaire Facing The Afterglow te realiseren.
1 Post
Ymkje Repko
Ymkje Repko studeerde landschapsarchitectuur in Wageningen en stedenbouw in Rotterdam. Na tien jaar als landschapsarchitect te hebben gewerkt, stortte zij zich op het schrijven over architectuur en stedenbouw én op het organiseren van reizen naar China en Tibet. In 1988 bezocht zij dit gebied voor het eerst, vanaf 1996 ieder jaar en sinds 2006 brengt zij ieder jaar een paar maanden in China en Tibet door. Ze spreekt redelijk goed Chinees en een beetje Tibetaans.
4 Posts
Yuan Druijff
Yuan Druijff (1998), recentelijk afgestudeerd in bedrijfscommunicatie, doet vrijwilligerswerk voor Asian Raisins bij de PR afdeling. Stichting Asian Raisins is een Nederlandse antiracisme organisatie en mediaplatform dat via aansprekende en proactieve campagnes sociale problemen zichtbaar en bespreekbaar maakt. Samen met stichting Asian Raisins is Yuan bezig met het opzetten van de Stop Hanky Panky Shanghai campagne, om mensen op te roepen het racistische lied Hanky Panky Shanghai te verbannen van (basis-)scholen en PABO opleidingen.
1 Post