De Tarzan-schreeuw is over de hele wereld bekend. Maar wat als ik u vertel dat dit geluid beschermd is als geluidsmerk? Als iemand een Tarzan-speeltje zou maken met die iconische schreeuw, dan zou het mogelijk in strijd zijn met het geluidsmerk dat door Edgar Rice Burroughs Inc. is geregistreerd voor speelgoedactiefiguren. Ik zeg mogelijk, omdat geluidsmerken niet in alle landen ter wereld worden beschermd. Daarom zal ik in dit blog specifiek naar China en de EU kijken, om te zien wat de status is van geluidsmerken.
Geluiden moeten onderscheidend zijn
Kunnen geluidssymbolen worden beschermd in China en de EU? Het antwoord is ja. Geluiden kunnen worden geregistreerd als geluidsmerken in China en de EU. Betekent dit dat alle geluiden kunnen worden geregistreerd als geluidsmerken? Nee, normaal gesproken moet een geluidsmerk onderscheidend zijn. En hoe kun je een geluid registreren als een geluidsmerk? Dient het in een muzieknotatie te worden geplaatst of dient een audiobestand worden ingediend?
China: bescherming voor Tencent sinds 2018
De bescherming in China voor geluidsmerken is vrij jong. Pas sinds de nieuwe merkenwet (die in 2014 van kracht werd), kunnen geluidsmerken in China worden beschermd. Zijn er in de tussentijd veel succesvolle aanvragers geweest? Nee. Tencent is onlangs erin geslaagd zijn geluidsmerk in China te registreren. Het eerste kenmerkende geluidsmerk dat in september 2018 via een gerechtelijke procedure in China werd geregistreerd, is daarom het di-di-di-di-meldingsgeluid van Tencent als gebruikt in haar diensten voor expresberichten en sociale netwerken.
EU: digitale audio versus muzieknotatie
Als je een leeuw hoort brullen aan het begin van een film, waarom associeer je dat dan met een bepaalde filmstudio? Zou dit iets zijn dat kan worden beschermd? Dit MGM-geluid wordt inderdaad in de EU beschermd als een geluidssymbool. Tarzan’s jungle schreeuw, zoals geregistreerd door Edgar Rice Burroughs, Inc, wordt ook beschermd als een geluidsmerk in de EU. Sinds 2017 kan het geluidsmerk in de EU worden geregistreerd door een audiobestand dat het geluid reproduceert, of door een nauwkeurige weergave van het geluid in een muzieknotatie.
Monopolie op geluid, een goede of een slechte zaak?
Bescherming voor geluiden is een goede zaak. Het voegt immers een andere mogelijkheid toe aan merken om zich te onderscheiden van concurrerende producten van concurrenten. Uiteraard is het belangrijk dat het merk onderscheidend is, de consument moet in staat zijn om het geluid aan het specifieke merk te relateren. Met de eerste succesvolle registratie van het geluidsmerk van Tencent in China en het feit dat audioformaten nu kunnen worden geregistreerd als dragers van geluidsmerken in de EU, verwacht ik meer geluidsmerken te zien in de EU en China. Jingle all the way!