Bestemming WuhanWaar iedereen voorheen vooral praatte over de economische mogelijkheden van de oostkust van China, komen er momenteel steeds meer verhalen uit het westen van China. Vooral Chengdu staat erg in de belangstelling met o.a. het recente bezoek van minister Ploumen en het Fortune Global Forum dat er in juni 2013 plaatsvond.

Centraal China (de provincies Shanxi, Henan, Anhui, Hubei, Hunan en Jiangxi) wordt echter vaak over het hoofd gezien. Dat is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, omdat de totale bevolking van Centraal China in 2010 al meer dan 340 miljoen inwoners telde (2010 national census) en drie van de zes provincies zich in de top tien bevinden met de hoogste GDP cijfers in China (Henan, Hubei en Hunan). Alle zes de provincies kenden in 2012 tevens groeicijfers van boven de 10%, flink boven het landelijk gemiddelde van 7,8%.

De centrale provincies van China zien zelf steeds meer het belang in om zich sterker te profileren binnen en buiten China. Jaarlijks vindt in één van de provinciehoofdsteden van centraal China de Central China Investment and Trade Expo plaats. Het doel van deze expo is om de opkomst van centraal China te bevorderen door het stimuleren van economische en technologische uitwisseling en samenwerking tussen de provincies van centraal China, de overige provincies in China en het buitenland.

Wuhan wordt als hoofdstad van de provincie Hubei gezien als belangrijkste stad in centraal China. Sommige Westerse landen hebben het belang van Wuhan al gezien en hebben flink geïnvesteerd. Als Europees land is Frankrijk het meest nadrukkelijk aanwezig met een consulaat, de vestigingsplaats van PSA Peugeot Citroën in China, een directe luchtverbinding tussen Wuhan en Parijs, een stedenband tussen Bordeaux en Wuhan, een Franse wijk en een jaarlijks terugkerend Frans cultureel festival.

Ook Nederland is vertegenwoordigd in Wuhan; het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Wuhan bestaat al sinds 1997 (het eerste NBSO kantoor in China), Arnhem heeft sinds 1999 een stedenband met Wuhan, de provincie Gelderland heeft een relatie op provinciaal niveau met de provincie Hubei en verschillende Nederlandse bedrijven hebben hun Chinese hoofdkantoor gevestigd in de stad.

Wuhan is geen stad die veel mensen spontaan noemen als het gaat over grote steden in China. Dit is echter niet altijd zo geweest, in het begin van de 20ste eeuw stond Wuhan bekend als ‘Big’ Wuhan. De stad, gelegen aan de langste rivier van China, de Yangtze, was toen een van China’s rijkste en belangrijkste steden. Het had veel gemeen met Shanghai. Ook Wuhan was verdeeld in concessiegebieden, met een Russische, Britse, Duitse, Franse en Japanse concessiewijk.

De Wuhan Bund herinnert nog steeds aan dit deel van de geschiedenis van Wuhan. Gisteren sprak ik met een professor die al jaren tussen Amerika en Wuhan op en neer reist, hij vertelde dat tot zo’n 25 jaar geleden Shanghai en Wuhan vergelijkbare steden waren. Nu is het echter een wereld van verschil en ligt Wuhan  zo’n 15 jaar achter op Shanghai. Eigenlijk is het pas net begonnen om de inhaalslag te gaan maken.

Tegenwoordig staat Wuhan het meest bekend in China om zijn universiteiten, met 84 hogere onderwijsinstellingen, is het één van de belangrijkste wetenschappelijke en educatieve centra in China, en met 1.140.000 studenten is het de stad met het grootste aantal studenten. De meest beroemde universiteit van Wuhan is de Wuhan University en deze wordt ook beschouwd als de mooiste universiteit in China.

Er zal de komende jaren veel gebeuren in Wuhan, de plannen zien er in ieder geval veelbelovend uit. Wuhan metroEen voorbeeld: de stad zal ieder jaar een metro lijn openen en het metronetwerk zal in 2017 uit 8 lijnen bestaan met een lengte van 236 kilometer, terwijl het uiteindelijke plan voorziet in een metronetwerk van 800 kilometer.

De verwachting is dat de komende jaren ook de relatie van Nederlandse partijen met Wuhan en Hubei verder geintensiveerd gaat worden. Mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven in Hubei bevinden zich vooral in de High Tech, energie, transport en logistiek, creatieve industrie en water.

 

Meer informatie over Wuhan en Hubei is te vinden op de volgende websites:

http://english.wh.gov.cn/

http://en.hubei.gov.cn/