mrt
4
wo
Grijze geldstromen uit China @ WTC The Hague
mrt 4 @ 17:00 – 19:30
Grijze geldstromen uit China @ WTC The Hague

Invloed van onduidelijke geldstromen uit China op Nederlandse en Europese samenleving

Vrijwel wekelijks lezen wij over grijze geldstromen die suspect zijn en vaak afkomstig zijn uit landen die andere normen en regels naleven dan de onze.  Over welke geldstromen praten wij wanneer het China betreft? Het debat over de openbare aanbestedingen is enorm acuut. Zowel in NL als in Europa. Maar wat gebeurt er nu precies op dit gebied?  Klopt het dat China met overheidssteun Europese projecten ‘wegkaapt’? Met welk vernuft weten Chinese investeerders de Europese regels te omzeilen en wat zijn de consequenties daarvan op het Nederlandse bedrijfsleven? En, hoe succesvol zijn zij daarin?  En hoe zit het met private/bedrijfsinvesteringen uit China die niet volgens het boekje ons land binnenkomen? Wat merken wij daarvan?  Hoe ernstig is dit? Waar moeten we op letten en hoe beïnvloeden dergelijke geldstromen onze economie?

Sprekers

Dineke van der Burg
Senior-Adviseur Rijkswaterstaat, Miniserie van Infrastructuur en Milieu

Dineke van der Burg is sinds 2015 coördinator van het Memorandum of Understanding (MoU) tussen het Ministry of Transport en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat/Rijkswaterstaat op gebied van onder meer ‘green highway’, ‘smart en green mobility’ en ‘smart shipping’. Onder de vlag van het MoU wordt gewerkt aan kennisuitwisseling, tussen de ministeries en de uitvoeringsorganisaties, en in samenwerking met betrokken kennispartners, zoals TU Delft en TNO en bedrijven. RWS is een grote inkoper op de Nederlandse markt. Tot nu toe heeft RWS nog niet te maken gehad met Chinese investeringen in de Nederlandse bouwsector, maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd om daar wel mee te maken te krijgen. RWS oriënteert zich daarom op deze ontwikkelingen.

Daarnaast is Dineke sinds 2009 werkzaam als sr. adviseur op gebied van innoveren in respectievelijk de infrastructuurwereld en de mobiliteitssector bij RWS en bij IenW. Daarvoor was zij onder meer hoofdredacteur/bladmanager van het vakblad Verkeerskunde en parlementair journalist. Dineke is cultureel antropoloog en bedrijfskundige.

Andrea Wiegman
FIOD

Andrea Wiegman is historicus en als trendonderzoeker verbonden aan de FIOD. Daar houdt ze zich bezig met allerlei ontwikkelingen van buitenaf die nieuwe vormen van financiële criminaliteit beïnvloeden. Wat verandert er in de wereld en wat bedreigt de financiële veiligheid? Daartoe is een publiek-privaat platform opgezet, genaamd Trends4fi. Zo werkt Andrea samen met publiek private partners als de DNB, het OM, de FIU, banken, accountants en andere partijen. China en Chinese constructies, manieren van witwassen, van omkoping en beïnvloeding en ook investeringen in de infrastructuur als de BRI, de cyber en digitalisering in het algemeen – het zijn allemaal topics die aandacht krijgen binnen dit platform. “We moeten de wereld eerst beter begrijpen, willen we ook zicht krijgen op nieuwe en opkomende vormen van financiële criminaliteit”, aldus Andrea.

Voordat Andrea bij de FIOD zat, heeft ze ruim 20 jaar (internationaal) trendnetwerken geleid. Ze was ondernemer/ uitgever van het trendplatform Second Sight en daarvoor het magazine Eye. Zicht op Trends. Ze heeft diverse opleidingen en ook de TWOTY Awards opgezet. Zo heeft zij in Nederland ‘netwerktrendwatchen’ op de kaart gezet. Dit gaat over allerlei onderwerpen en nu ligt de focus op financiële duurzaamheid.

Locatie, tijd en aanmelden

WTC The Hague
Prinses Beatrixlaan 582, 2595 BM Den Haag

Aanvang China Café: 17:00 uur
Einde China Café: 19:30 uur
Het China Café start en eindigt met een borrel voorafgaand en na afloop van de presentaties.

Toegang voor niet-leden is €10,- per persoon. Dit kan worden betaald bij entree. Voor leden is entree gratis.