Huiswerk doen vindt niemand leuk. Maar als je duizenden euro’s gaat investeren in de China plannen van je eigen onderneming, je werk of je eigen loopbaan, dan is het verstandig om van te voren wat huiswerk te doen. Omdat ik me wel eens verbaas over mensen die mooie China plannen hebben, maar zich dan niet bewust zijn van allerlei voorwerk dat er al is gedaan, heb ik dit overzichtje gemaakt van websites. Veel informatie is gratis voorhanden, onderzoeken zijn gratis te downloaden of op te vragen bij overheidsinstanties. En hier en daar zitten tips van organisaties die ik zelf ken en betrouwbaar vind.

Voor de zakenvrouw of –man:

  • Allereerst: veel advies en market-scans zijn gratis te verkrijgen via het Nederlandse postennetwerk. Laat je zaken niet gratis afhandelen door een eerstejaarsstudent marketing, zoals ik laatst op linkedin zag. Hou in het achterhoofd, ‘you pay peanuts, you get monkeys…’  Goede zzp-ers met gedegen ervaring, tolken en China consultants zijn te vinden via het Guangxi netwerk. Ze organiseren gratis borrels met interessante sprekers.
  • De eerste overheidssite om te bezoeken is opgezet door het ministerie van economische zaken: (check de tab ‘ondernemers vertellen met persoonlijke tips van ondernemers in China’)
  • Kijk uiteraard ook of je advies in kunt winnen bij je co(ncu)llega’s in China via de Benelux Kamer van Koophandel
  • Een dooddoener maar bij Agentschap NL kun je dossiers vinden over de kansen voor jouw sector in China en informatie over financieringsprogramma’s en regelingen

Voor de student:

Er zijn lokale initiatieven in China gestart door dezelfde vrolijke jonge honden als jezelf. Je bent niet de eerste die er op stage gaat. Al mag je jezelf best stoer vinden als je het wel doet. Bij onderstaande clubs kun je terecht (al dan niet tegen betaling):

1) Stages

  • Op de website van de Hutong school vind je informatie over het vinden van een stage, het volgen van Chinese lessen en het vinden van huisvesting. Dit is opgericht en wordt gerund door vrolijke Belgen en andere jonge Europeanen.
  • Een andere club die stages in China kan regelen is de internationale organisatie Het Stagehuis
  • Ook bij de Nuffic vind je nuttige informatie over stagemogelijkheden in China

2) Studeren in China

  • China Inside is een van de plekken waar je als Nederlander Chinees kunt leren in China, zeer aan te raden!
  • Vanuit de Chinese overheid en het Chinese ministerie van onderwijs is er de website van de China Scholarship Council waar je op universiteit kunt zoeken.
  • Als je weet waar je naar toe wil, check dan hier of je voor een beurs in aanmerking kunt komen van de Nuffic
  • En als je in China bent, vind je het misschien wel leuk om met Chinezen in contact te komen die ook op jouw Nederlandse universiteit hebben gezeten. Die kun je vinden via het Alumni Netwerk van het Netherlands Education Support Office.

3) Baantjesjacht na je stage/studie

Als je in China wilt blijven na je studie, check dan de Benelux Kamer van Koophandel website voor vacatures bij Benelux bedrijven daar.

Voor de wetenschapper

  • Als je wilt weten wie vóór jou het wiel heeft uitgevonden, kijk dan eens op de database van de NWO over wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en China. Daar zijn bestaande projecten per wetenschapsveld en per partner op te zoeken.
  • Informatie over de meest recente nieuwtjes in de bilaterale wetenschapssamenwerking en bezoeken aan China van Nederlandse wetenschappers, kun je lezen op de nieuwswebsite van het Innovatie Netwerk van Nederland in China.
  • Leuk om te lezen: studenten en wetenschappers schrijven over hun ervaringen over en weer op een blog van de Universiteit van Utrecht
  • Een grote must is je abonneren op de Engelstalige nieuwsbrief van de Europese delegatie in Beijing. Zij verzamelen alle informatie over openstaande calls, vacatures voor Europese wetenschappers in China en relevante beleidsinformatie van de Chinese overheid, inzichtelijk gemaakt voor jou.
  • En om te lachen kun je in dit filmpje bekijken hoe je Chinese PhD collega het leven in Nederland ervaart. Gemaakt door PhD’s van de TU Delft.

Voor de ambtenaar

  • Tja, het is natuurlijk wel verstandig als je naar China gaat of samen wilt werken met collega ambtenaren in China om contact op te nemen met de homebase van alle ambtenaren: de ambassade en het postennetwerk in China! Ik heb er zelf gewerkt, ben lekker bevooroordeeld. Overigens zijn niet alle mensen die werken op de ambassade diplomaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar heeft bijna elk ministerie daar wel zijn eigen vertegenwoordiger (attaché). De baas van het spul is niet Hoofd Postkamer zoals hij wel eens werd aangeschreven, maar wel de Chef du Poste, ookwel CdP genoemd, of de Ambassadeur.
  • Kijk eens bij Science Alliance voor projecten op het snijvlak tussen de Chinese en Nederlandse provinciale en lokale overheid, bedrijfsleven en innovatie. Op 19 juni organiseren ze een bijeenkomst over samenwerking met China in innovatie.
  • Veel provincies en steden als Rotterdam en Amsterdam hebben inmiddels hun eigen China desk opgezet om Chinese bedrijven de weg te wijzen in Nederland en te helpen met de eigen provinciale contacten in China. Een overzicht van de provincie- en stedenrelaties tussen Nederland en China vind je op de Geledraak.nl

Werkzaam in de creatieve industrie of cultuur?

  • Kijk eens bij de Mappings van de SICA: dat zijn inkijkjes in de creatieve sector inChina, opgesteld door mensen die er zelf werken (!) en je vertellen over de lokale en historische context en over hoe je het aan moet pakken als je als kunstenaar wilt tentoonstellen of als muzikant wil gaan toeren in China (al is er geen droog brood te verdienen voor de meesten!). Je kunt samenvattingen van de mappings vinden voor beeldende kunst, architectuur, design, muziek, literatuur, dans en theater.
  • Voor design en mode zijn er de Design and Fashion in China Mappings. In opdracht van de Dutch Design Fashion Architecture (DDFA), heeft MovingCities onderzoek gedaan naar mode en design ontwerpen, trends, media en netwerken in China die van invloed zijn op de internationaliseringsagenda van vandaag en morgen. Er zijn interviews gehouden met meer dan 30 ontwerpers en onderzoekers in 4 steden.
  • SICA en Transartists zijn de plekken om je licht op te steken als je als kunstenaar naar het buitenland wilt. De organisaties zijn gefuseerd en er komt binnenkort een nieuwe website aan.

Voor de avonturier

Gooi je Lonely Planet weg, doe een iPod of de oude Teleac cursus Chinees met professor Han en Nanda Griffioen (met die mooie vlechten), en koop een treinkaartje naar een plek waar je nog nooit van hebt gehoord! Maar ga niet zomaar met je fiets of caravan de grens over, want dat moet je van tevoren regelen bij de Chinese douane….. Tibet en Xinjiang zijn niet altijd makkelijk te bezoeken maar het is altijd beter dan 1991 toen ik er voor het eerst was en je je bij het politiebureau moest melden voor een reisvergunning naar het dorp verderop.

Check het huidige reisadvies voor China op de MinBuZa website en regels over wat je mee mag nemen bij de Chinese douane

En voor elke bezoeker aan de grote stad: what’s hot and what’s not

Als je er bent, check dan altijd even de lokale gratis magazines voor de laatste tips voor restaurants, uitgaan, concerten, tentoonstellingen… Cityweekend is mijn favoriet voor Beijing en Shanghai.