Er zijn veel manieren om Chinees te leren. In dit blog deel ik wat ervaringen met ChinesePod, een van mijn favoriete methodes.

Ik heb door de jaren veel verschillende manieren gebruikt om Chinees te leren; klasjes in Nederland, twee universiteiten in Beijing, privé leraren, Chinese taalpartners. Iedere methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Om de taal echt goed te leren moet je natuurlijk gewoon langere tijd in China verblijven en je helemaal onderdompelen in het Chinese leven.

Maar voor wie dat niet kan of wil is ChinesePod een uitstekende manier om hier in Nederland (of in China) je Chinees op niveau te brengen en te houden. En heel belangrijk… er ook nog eens veel plezier aan te beleven. Vooral het “lol” element is een grote kwaliteit van ChinesePod. Chinees leren is al moeilijk genoeg. Het vergt veel discipline en doorzettingsvermogen. Hoe leuker het is, hoe gemotiveerder je als student bent.

Hoe werkt ChinesePod?

ChinesePod is een online lesmethode die gebaseerd is op podcasts, korte audio-uitzendingen van 10 à 15 minuten die gehost worden door twee presentatoren / leraren. Alle podcasts behandelen een specifiek thema in de vorm van een dialoog. Na de dialoog worden de belangrijkste woorden en grammaticaconstructies uitgelegd.

Er zijn zes niveaus, van beginner tot vergevorderd. Tot en met niveau 3 worden de lessen gegeven door een Chinese host en een westerse co-host en gaat het afwisselend in het Engels en Chinees. Vanaf niveau 4 zijn het alleen ‘native speakers’ en wordt alleen Chinees gesproken.

Naast de podcasts die regelmatig ook als videocast verschijnen, zijn er extra mogelijkheden die je helpen bij het leren:

 • De ‘Vocabulary Review’, waarmee je alle woorden uit de les langzaam en in verschillende volgorde kunt herhalen.
 • In iedere les komen een of twee nieuwe grammaticaconstructies voor. Deze worden eerst uitgelegd in de podcast en vervolgens kun je er online mee oefenen.
 • Er is een ‘expansion’ waarin je de belangrijkste woorden die in de les voorkomen ook in andere zinsconstructies leert gebruiken.
 • Als je alle oefeningen hebt gedaan dan kun je een mini-examen doen om te controleren of je de stof uit die les goed beheerst.
 • Je kunt heel makkelijk woorden die je nog niet goed kent opslaan in je eigen woordenlijsten en die regelmatig oefenen.

Met een basic subscription heb je alleen toegang tot de dialoog en de uitgeschreven teksten. Je leert de stof echt beter als je ook deze extra mogeljkheden gebruikt. Je hebt daartoe toegang met een Premium Subscription, daarvoor betaal je iets meer, maar je hebt er ook meteen veel profijt van.

Wat onderscheidt ChinesePod van andere lesmethoden?

Je hebt met een digitaal platform veel meer mogelijkheden dan met de traditionele tekstboeken. Die traditionele lesmethoden zijn vaak ontwikkeld  vanuit het Chinese model van vooral veel stampen en herhalen. Bij Chinees leren is herhaling heel hard nodig, maar teveel focus daarop is iets dat voor Westerlingen niet altijd even goed werkt. ChinesePod is meer gebaseerd op methodes die voor Westerlingen prettig zijn zoals het zelf leren woorden creatief te gebruiken.

Verder gebruiken veel lesmethodes nogal traditionele onderwerpen. ChinesePod heeft onderwerpen die een stuk meer bij de tijd zijn, waardoor het veel leuker is om te leren. Je leert ook meer spreektaal waardoor je veel zinnen en zinsconstructies meteen makkelijk kunt gebruiken in het dagelijks leven.

Een bonus vind ik ook de presentatoren. Een groot deel van de podcats op intermediate niveau zijn gedaan door Jenny Zhu en John Pasden. Inmiddels is Fiona Tian de ‘lead host’ geworden. Het zijn allen goede docenten die de onderwerpen met veel positiviteit en humor benaderen.

Een bijkomend voordeel is ook de community van gebruikers. Bij iedere podcast kunnen gebruikers vragen stellen om bepaalde dingen te verduidelijken. Hierop wordt actief gereageerd door andere gebruikers en door het team van ChinesePod. Zo profiteer je ook van de kennis en inzichten van anderen net zoals dat je in een klasje zou hebben.

Voorbeeld van een podcast

Tips hoe ChinesePod te gebruiken

Er staan inmiddels een paar duizend podcasts op ChinesePod en het kan wel eens lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Hier een paar tips om je weg te vinden:

 • Doe de podcasts niet in chronologische volgorde, maar kies gewoon de onderwerpen die je interesseren. De podcasts die in de beginperiode zijn gemaakt vind ik persoonlijk iets minder van niveau.
 • Luister de Podcast een keer, ga daarna de woorden leren die je nog niet kent. Voeg deze toe aan je algemene woordenlijst zodat je die kunt blijven oefenen.
 • Zorg dat je de karakters zelf ook schrijft! Dus niet alles op de computer doen, maar gewoon een papiertje ernaast en vaak opschrijven
 • Doe na het luisteren de ‘Vocabulary review’, de oefeningen en de uitbreiding
 • Herhaal daarna de podcast nog een keer en sluit af met de test
 • Stel je eigen woordenlijsten samen en repeteer deze regelmatig.
 • Herhaal de bestudeerde lessen ook regelmatig
 • Luister af en toe naar een les die helemaal in het Chinees is (vanaf upper intermediate niveau). Ook als je nog niet alles begrijpt is het een goede oefening.
 • Download de app! (komt bij een premium subscription). Heel handig als je bv in de trein even wat woorden wil doornemen of een nieuwe les wil beluisteren.

Zijn er ook nadelen?

Als online platform komt het vooral aan op je eigen discipline. Je hebt geen stok achter de deur of iemand die boos wordt als je je les niet hebt voorbereid. Tegelijkertijd ben je heel flexibel wanneer je het gebruikt en ben je niet afhankelijk van vaste momenten in de week. Je kunt het makkelijk in je dag inpassen.

Je leert met ChinesePod ook niet meteen een gesprek te voeren. Je moet natuurlijk gewoon met iemand oefenen om dat beter te leren. Je kunt met ChinesePod wel je uitspraak van klanken verbeteren.

Voor mensen die in korte tijd snel vooruit willen gaan zijn er mogelijkheden voor één op één lessen via Skype. Ik heb dat zelf ook een tijdje gebruikt en het werkt goed. Je bent dan wel weer een stukje duurder uit.

Conclusie:

Al met al vind ik ChinesePod een erg goede manier om Chinees te leren. Vooral voor het vergaren van een praktische woordenschat is het ideaal. Ik denk zelfs dat als ChinesePod er niet was geweest, ik misschien wel (tijdelijk) gestopt zou zijn met Chinees leren.

Ik kan het daarom iedereen aanbevelen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers! Deel deze vooral onder het blog.

Korting voor lezers van China2025.nl

Als fan en fervent gebruiker van ChinesePod heb ik hen benaderd of ze een kortingscode kunnen geven voor lezers van China2025.nl. Dat is gelukt! In ruil voor deze recensie 🙂

Met de actiecode CHINA2025 krijg je $50 dollar korting op een ‘premium subscription‘, Je betaalt dan voor een heel jaar $199 ipv $249. China2025.nl krijgt een kleine commissie. Dat is voor ons niet waarvoor we het doen, maar wel goed om dat volledigheidshalve bij deze recensie te vermelden.