Schaatstoerisme02

In 2013 en 2014 was ik werkzaam als schaatstrainer in China bij het Heilongjiang province team in Harbin. De contacten die ik toen opgedaan heb, zijn tot nu toe in stand gebleven en met de toewijzing van de Olympische winterspelen aan Beijing biedt dat volop mogelijkheden.

Schaatsen en cultuur in Fryslân

Zo werd ik in de zomer van 2015 benaderd door mijn Chinese zakenpartner of het mogelijk was om een aantal Chinese schoolkinderen naar Nederland te laten komen voor schaatstraining. Na het nodige plannen en regelen lukte het ons om een geschikt moment te vinden. Ik nam contact op met de mensen van de ijsbaan in Heerenveen, waar ik 20 jaar lang vrijwel dagelijks rondgelopen heb en we stelden een mooi programma samen.

Zelf zou ik het schaatsgedeelte voor mijn rekening nemen, iemand anders het culturele deel. Het was namelijk niet de bedoeling om alleen maar voor het schaatsen naar Nederland te komen, de ouders van de kinderen vertrouwden er ook op dat hun kroost in de twee weken dat ze hier waren wat Europese cultuur mee zouden krijgen.

Chinese kracht en Nederlandse techniek

Zo stonden er midden januari veertien Chinese kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar bij de ijsbaan op me te wachten. In 2013 is ons team ook een periode in Nederland geweest en net als toen logeerden deze kinderen in een vakantiepark in Noordwolde. Daar verbleven ze in een goed beschermde omgeving, waar ze konden genieten van de frisse Friese lucht en de mooie natuur.

Bij de kennismaking gingen de kinderen netjes in een rij voor me staan. In m’n beste Chinees sprak ik ze toe, en liet weten dat het vooral belangrijk was dat we veel plezier gingen maken en dat ze beslist niet in de rij hoefden te staan. Ik had geregeld dat de kinderen samen met leeftijdsgenootjes op het ijs stonden, wat het voor hen een extra leuke belevenis maakte.

Deze kinderen komen uit Shenyang, provincie Liaoning. Ze zijn lid van een schaatsvereniging, maar schaatsen nog niet zoveel als de kinderen die op een internaat zitten. Je kon goed merken dat het kinderen uit de middenklasse of hoger betrof, alleen al door het hoge niveau Engels dat ze spraken. De reis was betaald door hun families, waarbij soms zelfs de opa’s en oma’s hadden bijgedragen.

Schaatstoerisme01

Het niveau van schaatsen varieerde flink tussen de schaatsers, maar juist bij de beteren kon je zien dat de Chinese techniek waarbij op kracht in plaats van souplesse geschaatst wordt er al flink in zat. Waar kinderen van die leeftijd in Nederland vooral veel spelen op de training en de techniek en coördinatie de boventoon voeren, wordt er in China al flink fysiek getraind. Dit resulteert op latere leeftijd in sporters die moeite hebben om hun bewegingspatroon aan te passen, omdat ze niet geleerd hebben om met verschillende technieken te schaatsen.

Je merkte dat de jongere schaatsers hier nog gemakkelijker mee omgingen dan de oudere. De oudere schaatsers deden al heel serieus over hun schaatscapaciteiten en hadden moeite om bijvoorbeeld bochten rechtsom te schaatsen. Ik moest bij hen ook meer overtuigingskracht inzetten om ze gemotiveerd de oefeningen te laten doen, terwijl de kleintjes lekker gingen spelen en de oefeningen snel beheersten.

In de laatste training maakte ik een beginnersfout in het begeleiden van Chinese schaatsers: ik liet ze een rondje op hun allerhardst schaatsen op het kleine baantje van Heerenveen. Nederlandse kinderen bouwen dan vaak nog enige veiligheidsmarge in, maar Chinezen gaan er op zo’n moment voor alsof hun leven er vanaf hangt. Dit resulteerde in een flinke valpartij. Gelukkig zonder al te ernstige gevolgen, maar wel een herinnering voor mij aan de onderlinge verschillen.

Kansen voor Nederlandse sport-expertise

We hebben samen zes keer geschaatst en we hebben zo veel mogelijk oefeningetjes gedaan die de kinderen en hun trainers in China weer kunnen gebruiken. Daarnaast hebben we de Nederlandse en de Chinese kinderen een paar keer samen laten schaatsen, wat tot veel plezier bij beide groepen leidde. Naast het schaatsen in Heerenveen kregen de kinderen geen moment om zich te vervelen. Ze bezochten ze tijdens hun reis onder andere Giethoorn, Keulen, Antwerpen en Amsterdam.

In de toekomst willen we vaker dit soort uitwisselingen organiseren, wellicht in samenwerking met scholen of schaatsorganisaties in Friesland. In China is veel interesse in Nederland en in dit geval specifiek in schaatsen. Als schaatstrainer met een achtergrond in China, vind het heel leuk om iets voor het Chinese schaatsen te kunnen doen!