Ik bestelde gebakken ei met tomaat en groene snijbonen met vlees. Boontjes? Oeps, dat bleken groene pepers te zijn. En niet van het matige kaliber dat je in de Albert Heijn vindt. Mijn smaakpapillen sloegen direct alarm en al snel kreeg ik een kopje warm water aangeboden van een vriendelijke (en klaarblijkelijk geamuseerde) bediende. Gelukkig: het blussen hielp. Ook gelukkig: het hielp me om verder te kijken dan m’n tong lang was. Zo begon ik tien jaar geleden met het verkennen van de Chinese keuken.

Deze culinaire kunst wordt in talloze boeken beschreven, waarvan Fuschia Dunlop – de eerste westerse kok die studeerde aan het Sichuanese Instituut voor Hogere Kookkunsten – een paar prachtige titels heeft geschreven zoals ‘Every Grain of Rice’ en ‘The Food of Sichuan’. Iemand anders die zich bezighoudt met de Chinese keuken is Kwoklyn Wan, een Britse kok die opgroeide in een Kantonees familierestaurant. Met zijn nieuwste boek ‘Chinese Takeaway met 5 ingrediënten’ poogt hij te laten zien dat de Chinese keuken niet complex hoeft te zijn. Maar is hem dat ook gelukt?

Snel klaar?

Auteur Kwoklyn Wan

In het kort: zeker. Je hebt een zeer beperkt aantal basisingrediënten nodig: zout, peper, suiker, sojasaus en olie. Deze vul je aan met 5 verse ingrediënten (groenten en vlees), sauzen of poeders van de toko, en voilà: je kunt aan de slag. Je zult merken dat – als je kast goed gevuld is – dit het aantal te kopen ingrediënten doet slinken naar slechts twee of drie. Dit maakt het erg overzichtelijk.

De titel en de inleiding van het boek wekken de indruk dat de gerechten ook snel te bereiden zijn. Vaak is dit niet het geval en valt de kooktijd langer uit dan vermeld. Toch is er voldoende aanbod dat binnen een kort tijdsbestek klaar te maken is. De tom yum soep en noedelgerechten bijvoorbeeld: fantastisch lekker en klaar in een handomdraai.

Groene opties

Naast een diversiteit aan vlees-, vis-, groenten-, soep-, snack- en dessertrecepten, introduceert Wan kooktechnieken als frituren, stomen, roosteren en smoren. Heerlijk gevarieerd en voor elk wat wils. Probeer bijvoorbeeld de sausrecepten – deze  voegen een extra dimensie toe aan de gerechten en zijn vele malen smaakvoller dan kant-en-klare oplossingen.

Gezien de toenemende bewustwording over de relatie tussen eten en milieu, heb ik met een schuin oog naar de vegetarische opties gekeken. Deze vond ik – wetende dat de Chinese keuken ster is in het smaakvol bereiden van groenten – wat mager. Niet getreurd, de schrijver heeft daar een apart boek over geschreven: Chinese Takeaway Veggie. Veel recepten zijn daarnaast vegetarisch te maken door in plaats van vlees een groente of vleesvervanger te gebruiken.

Een beetje van China, een beetje van…

Voor kookliefhebbers die op zoek zijn naar de traditionele Chinese keuken biedt het boek minder soelaas, maar volgens mij is dit ook niet de insteek van de schrijver. Het leuke en unieke aan Wan’s recepten is dat hij klassieke gerechten in een nieuw jasje steekt. Hij combineert Chinese met andere Aziatische sauzen en smaakmakers (zoals rode miso en saté-, tonkatsu- en srirachasaus). Met deze eigen twist erin verwerkt slaagt hij erin hele toegankelijke smaakcombinaties te maken.

Ontwerptechnisch is het een fijn en simplistisch boek met op links of rechts een paginavullende foto van het gerecht. Persoonlijk vind ik dat fijn omdat je kunt zien wat je klaarmaakt. En laten we eerlijk zijn: stiekem is het best leuk om te zien dat jouw kooksel overeenkomt met de foto in het boek. De inleidende paragraafjes zijn daarnaast een genot om te lezen.

Alledaagse vriend

Qua moeilijkheidsgraad is het een prachtig instapmodel voor de kookliefhebber die opzoek is naar een luchtige introductie van de Chinese keuken en openstaat voor inbreng vanuit andere Aziatische keukens.

Fijn voor doordeweeks als je een paar smakelijke gerechten op tafel wilt toveren én daarnaast nog tijd voor gezelligheid wilt overhouden. Kortom: een echte alledaagse vriend.

Klik op de afbeelding voor een grote versie.

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten | Kwoklyn Wan | uitgeverij Good Cook | mei 2021 | hardcover €20,95 | ISBN: 9789461432537.

 

Lees ook de recensies van Kwoklyn Wan’s eerdere twee kookboeken Chinese Takeaway en Chinese Takeaway Veggie, elders op China2025.nl. 

China2025.nl mag van uitgeverij Good Cook een exemplaar van Chinese Takeaway met 5 ingrediënten verloten. Informatie over deze actie vind je op onze Facebook en LinkedIn pagina’s.