Met dit artikel komt er een eind aan de serie over gebrek aan vertrouwen tussen koper en verkoper in China en hoe het de Chinese consument aanzet zijn aankopen buiten het land te doen. In voorgaande artikelen hebben we gezien hoe Chinese toeristen het grootste deel van hun reisbudget uitgeven aan shoppen in andere landen en hoe ze dai gou agenten inschakelden om spullen het land in te smokkelen. Ook hebben we gezien hoe Alibaba met Tmall Global en ePass de verkoop van buitenlandse producten aan de Chinese consument faciliteert als het merk geen aanwezigheid heeft in China. In dit laatste deel kijken we hoe de Chinese consument al dan niet rechtstreeks bij buitenlandse websites koopt.
Hai Tao
De Chinese consument kan buitenlandse producten die in China worden geïmporteerd op diverse websites aanschaffen. Maar hij kan ze ook zelf kopen op buitenlandse websites. We noemen dit hai tao. Letterlijk betekent dit zoveel als ‘zoeken over de zee’. In het geval van hai tao kopen Chinezen direct bij buitenlandse websites of via een bemiddelende website. Marktonderzoekbureau Nielsen schatte dat in 2013 18 miljoen Chinezen voor $35 miljard over de grens kochten. Dat mag dan misschien een klein percentage zijn van de 300 miljoen online winkelende Chinezen, het is wel een groep met een bovengemiddeld besteedbaar inkomen. Nielsen verwacht een verdrievoudiging van deze markt tussen 2013 en 2018.
Hoewel hai tao niet de belastingsvoordelen biedt van een dai gou-smokkelaar geeft het de Chinese consument wel meer vertrouwen dat de gekochte goederen authentiek zijn. Nadelen van hai tao op buitenlandse sites zijn de langere levertijden en de taalbarrière die het voor veel Chinezen lastig maakt te shoppen op een Engelse website, of te communiceren met klantenservices. Ook betalingen zijn soms lastig, want weinig Chinezen beschikken over een internationale credit card en weinig websites accepteren China’s UnionPay.
Voor die groep Chinezen zijn er echter ook speciale hai tao-intermediairs. Deze websites fungeren als een soort schil om de buitenlandse website, tonen de informatie in het Chinees en bieden zelfs mogelijkheden om in RMB te betalen via bekende Chinese betaalsystemen. De hai tao-intermediair regelt voor de consument ook de internationale betaling en verzending. Er bestonden al meerdere hai tao websites in China, waaronder Haitaocheng, Kuajingtong, Ymatou en Metou (de laatste twee beweren beide een miljoen klanten te hebben), maar de afgelopen maanden schieten ze als paddestoelen uit de grond. Zo lanceerde de van oorsprong offline retailer Suning in november een nieuwe website waar Chinezen Amerikaanse producten kunnen kopen. Voor die tijd faciliteerde Suning internationaal kopen van babyproducten al via haar dochter Redbaby. Webportal Netease opende begin dit jaar de hai tao-site Kaola en logistieke dienstverlener SF Express opende SF Haitao. Volgens het Chinese douanebureau hebben sinds 2012 maar liefst 2.000 bedrijven zich geregistreerd als cross-border e-commerce bedrijf.
Amazon China
Ook buitenlandse partijen mengen zich in de strijd. Tijdens China’s online shoppingfestival Singles Day (11 november) lanceerde Amazon China ook een eigen hai tao-onderdeel van haar website: Amazon Overseas (Amazon Hai Wai Guo). Op deze site kan de Chinese consument het assortiment van Amazon USA bekijken met een Chinese interface. De nu beschikbare producten sluiten naadloos aan op de eerder beschreven populaire categorieën als etenswaren en schoonheids- en babyproducten. Amazon US, Duitsland, Spanje, Frankrijk, UK en Italië bieden momenteel allen verzending naar China aan. Ze helpen de klant met inklaren bij de douane en hebben hun levertijden en –kosten sterk omlaag gebracht.
Sinds kort mogen buitenlandse bedrijven in Shanghai’s vrijhandelzone ook 100% eigenaar zijn van een online shop. Voorheen kon dat alleen via joint ventures waarbij minimaal 45% van het bedrijf in handen was van een Chinees bedrijf. Naar verwachting zal deze nieuwe regel meer buitenlandse e-commercebedrijven stimuleren magazijnen op te zetten binnen de zone om hun service aan Chinese consumenten op die manier te verhogen.
Tijdens het Amerikaanse shoppingfestival Black Friday waren er diverse Amerikaanse partijen als Macy’s, Bloomingdale’s, Saks Fifth Avenue en Neiman Marcus die Chinese webpagina’s met aanbiedingen hadden en betalingen in RMB via Alipay accepteerden. Metao.com, een hai tao-website, verkocht die dag voor 20 miljoen RMB aan goederen, terwijl Ymatou.com in de vijf dagen rondom Black Friday 100 miljoen RMB omzet draaide. Kortom, voldoende bewijs dat hai tao zowel voor Chinese als Westerse bedrijven diverse interessante mogelijkheden biedt. Zeker zolang Chinezen binnenlandse producten die ze eten, aan hun kinderen geven of op hun huid smeren onvoldoende vertrouwen.
Trackbacks / Pingbacks