Nu Europa nog altijd in een moeilijke economische situatie zit, lijkt China met een groei van 7.5 % een ontsnappingsmogelijkheid te bieden voor Europese bedrijven. Vooral de snelgroeiende middenklasse lijkt veel kansen te gaan bieden. Maar waar liggen nu de grootste mogelijkheden?
Over die vraag bogen een aantal China experts zich tijdens het seminar China’s Rising Consumer Power, georganiseerd door ABN AMRO en het NCH.
De groei van China: Is de rek eruit?
Allereerst werd stil gestaan bij de vraag of de huidige groeicijfers van ‘maar’ 7,5% niet het begin van een economische verslechtering betekenen, omdat we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt aan groei met dubbele cijfers in China.
Haico Ebbers, professor Internationale Economie aan Nyenrode, is optimistisch. Hij verwacht dat de groei de komende 2 jaar in ieder geval rond de 7,5 – 8% zal blijven, omdat die groei redelijk voorspelbaar is door de triangel van staatsbanken, staatsbedrijven en overheidsuitgaven. Deze zitten zo in elkaar verweven dat er altijd snel kan worden bijgestuurd.
Op de middenlange termijn ligt het anders. Als je kijkt naar andere landen die op een succesvolle manier de stap van een middeninkomen land naar een hoog-inkomen land hebben gemaakt, dan zijn er een aantal succesfactoren waar China van kan leren. China moet zorgen dat het van een economie die door investeringen wordt gedreven, meer toegaat naar economische groei die ze realiseren door de binnenlandse vraag en innovatie. Dat zal bepalen hoe snel China in staat zal zijn om de productiviteit te verhogen en ook op langere termijn groei te realiseren.
Daarvoor zijn wel een aantal hervormingen nodig. Op de korte termijn liggen die aan de vraagkant om de consumptie te stimuleren. Op de lange termijn zit de crux aan de aanbodkant en moet China zorgen voor deregulering, flexibilisering, het vergroten van innovatief vermogen, educatie en verbeteringen in de infrastructuur. In andere succesvolle landen in Azië zijn dat soort hervormingen ook doorgevoerd en hebben deze resultaat gehad.
Loonstijgingen zijn juist goed nieuws
Wat verder heel belangrijk is om economische groei te blijven realiseren, is een verhoging van de lonen. Dat is de drijfveer van innovatief gedrag. Als bedrijf zie je dan dat je maar op één manier kunt overleven met een lage lonenstrategie in China, en dat is als je je productiviteit verhoogt.
Volgens Ebbers moeten we loonstijgingen in China daarom juist als een positieve ontwikkeling zien, hoewel het vaak negatief wordt geïnterpreteerd. Het maakt China misschien minder aantrekkelijk als kostenplek, maar voor de markt is het juist wel aantrekkelijk. En het geeft de juiste prikkel voor overheden en voor het bedrijfsleven om innovatief te zijn.
Verder benadrukt hij dat China al een veel grotere markt is dan dat we soms denken. Een gemiddelde Chinees verdient nu rond de 6000 dollar per jaar. Maar in koopkracht is dat veel meer. Dus op het niveau van huishoudens is er al een aardige markt aan het ontstaan. Dat is de reden waarom er dus ook steeds meer kansen gaan komen.
Waar liggen de kansen?
Hanne Caspersen is creatief directeur trends bij Philips consumer lifestyle en bestudeert trends en behoeften van consumenten. Zij geeft haar visie op waar er in de komende jaren kansen komen te liggen.
Gezondheidszorg
De kwaliteit van de lucht is heel slecht in veel steden. Dat is een grote bedreiging voor de gezondheid van veel Chinezen. En een bedreiging die ook niet snel weg zal gaan. Er zijn veel ziektes die hier mee samenhangen. Dit biedt tegelijkertijd ook kansen voor bedrijven. Chinezen hebben oplossingen nodig om de smog te reduceren of het tot een beter leefbare situatie te transformeren. Je kunt daarbij denken aan technische oplossingen, maar ook aan eenvoudigere producten zoals betere mondkapjes, etc.
Overgewicht
Overgewicht is een groot probleem aan het worden in China. De oorzaken liggen in de moderne levensstijl die veel Chinezen aannemen, omdat steeds meer mensen in de stad gaan wonen. Het is voor mensen leuk en misschien ook wel veilig om bij de KFC te gaan eten. Maar het is niet goed voor de gezondheid.
Er zijn bijvoorbeeld ook veel dikke baby’s. Iets dat veroorzaakt wordt door teveel suiker in de voeding. Hierdoor ontstaan tegelijkertijd mogelijkheden voor bedrijven die een oplossing bieden voor dit type problemen. Je kunt denken aan oplossingen die te maken hebben met gewichtsbeheersing of die gericht zijn op fitness regimes, gezonder eten, etc.
Voedselveiligheid
In deze sector liggen er grote kansen. We kennen allemaal het voorbeeld van de babymelk, maar er zijn heel veel voedselschandelen in China. China heeft een grote behoefte aan goede innovaties om mensen te helpen in te zien waar de gevaren liggen en wat veilig is om te eten. En door hen ook te leren hoe ze voedsel kunnen ontsmetten voordat ze het eten. Er zijn nieuwe ontwikkeling in urban gardening en voedsel transparantie om duidelijk te maken wat veilig is en wat niet.
Diensten voor de middenklasse
Er is een snel groeiende hardwerkende moderne middelklasse in de 1st tier steden. Dat zijn mensen met heel weinig tijd, dus alles wat hen kan helpen om tijd te besparen is een kans. Je kunt bijvoorbeeld denken aan schoonheidsbehandelingen en koken bij mensen thuis. Of het geven van een pedicure terwijl mensen wachten op hun eten. Er zijn veel dingen te bedenken als dienst voor deze groep mensen om ervoor te zorgen dat ze meer tijd overhouden.
Mode
Chinese consumenten zijn in een snel tempo aan het moderniseren. Vaak kiezen ze nog voor grote en bekende kledingmerken. Want als je je smaak nog moet ontwikkelen, dan is het veilig om bij de grote merken te kopen. Maar wat je steeds meer ziet, is dat jonge consumenten al voorbij dat stadium zijn. Zij willen die grote dure merken niet kopen, maar ze hebben wel hulp en begeleiding nodig bij het op de juiste manier combineren van kleding. Er zijn bijvoorbeeld al veel blogs in China die jonge vrouwen helpen om te begrijpen wat de coole items zijn en hoe ze die kunnen combineren. China zou voor bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf als fashionista een interessante markt kunnen zijn.
Meer dan genoeg mogelijkheden in China dus, als je afgaat op deze economische ontwikkelingen en consumententrends. En dat ondanks een groei van ‘slechts’ 7.5%….
Follow Rutger Brouwer on Google+!
Ik mis nog een hele belangrijke die ook wat makkelijker te implementeren is: tourisme en bestedingen in het buitenland. Steeds meer Chinese consumenten gaan reizen buiten de grenzen van het eigen land. En aangezien buitenlandse merkartikelen hier vaak goedkoper zijn dan in China (zelfs als ze in China gemaakt worden) wordt een belangrijk deel van het vakantiebudget besteed aan inkopen. Het bieden van interessante tours in Nederland in combinatie met mogelijkheden tot (tax-free) shoppen is een kans die nog beter benut kan worden. Het is daarbij wel verstandig om in tours ook een stukje training in culturele verschillen op te nemen want door de onwetendheid over wat wel en niet gepast is buiten China zijn Chinezen vaak geen graag geziene gasten.
Zie ook: http://www.customertalk.nl/column/id660-china-talk-de-chinezen-komen-.html
Goeie aanvulling en inderdaad een ‘dichter bij huis optie’. Op die luxe artikelen die je in het artikel beschrijft springen veel winkels al slim in. Ik ken geen bedrijven die dit soort tours aanbieden, maar die doen ongetwijfeld al goede zaken..