Zondag 25 mei is de Internationale dag van de verdwenen kinderen. In China verdwijnen jaarlijks naar schatting 70.000 kinderen. De kinderhandel is er een miljoenenbusiness.
In januari stond in Weinan een 55-jarige verloskundige terecht wegens babyhandel. Zhang Shuxia had ouders wijsgemaakt dat hun baby gehandicapt was of een erfelijke ziekte met zich meedroeg. Veel Chinese ouders hebben onvoldoende middelen om voor een ziek of gehandicapt kind te zorgen. Het is dan relatief eenvoudig om ze tot adoptie te bewegen.
De zaak kwam aan het rollen toen een kersverse moeder in juli 2013 aangifte deed bij de politie. Zij en haar man hadden hun baby afgestaan omdat die een erfelijke afwijking zou hebben. De vrouw was achterdochtig geworden nadat bij navraag in de familie bleek dat de erfelijke ziekte onbekend was.
De politie vond de baby in blakende gezondheid terug in de provincie Henan. Als gevolg van de publiciteit over deze zaak deden nog eens 55 ouderparen aangifte, waarvan 26 patiënten van Zhang, die een voorwaardelijke doodstraf kreeg opgelegd.
Brute methoden
Maar babyhandelaren hanteren ook brutere methoden om aan hun handelswaar te komen. Kinderrovers hangen in ziekenhuizen rond, soms gekleed in doktersjas, om op een onbewaakt ogenblik baby’s weg te nemen en te vluchten op gereedstaande motoren.
Hoe omvangrijk de kinderhandel in China is bleek in februari van dit jaar. De politie arresteerde toen 1.094 personen. Bij vier verschillende bendes werden in totaal 382 baby’s aangetroffen.
Eerdere politieacties gaven inzicht hoe professioneel de kinderhandel in China is georganiseerd: er zijn bendes gespecialiseerd in het roven van kinderen, bendes verantwoordelijk voor het transport en er zijn weer andere netwerken die de kinderen verkopen.
Miljoenenhandel
Volgens de politie worden de baby’s op het internet aangeboden onder het mom van adoptie of pleegzorg, terwijl ze in werkelijkheid bij hun ouders zijn weggehaald. De sites en webfora maken gebruik van namen als China Wezen Netwerk en Droom Adoptie Huis.
De baby’s worden volgens de politie aangeboden voor prijzen tussen de 20.000 en 22.000 yuan (ongeveer 2.500 euro).
Onbekend is hoeveel kinderen jaarlijks in China verdwijnen. Maar gezien de aantallen kinderen die worden aangetroffen bij bendes die wel worden opgerold, moet het jaarlijks om vele duizenden, zo niet tienduizenden gaan. Schattingen lopen op tot wel 70.000 per jaar! Kinderhandelaren ontvoeren bovendien kinderen uit buurlanden als Vietnam en Burma om aan de vraag in China te voorzien.
Vraagexplosie
Kinderhandel bestaat al lang in China. De kinderen worden verkocht als huishoudelijke hulp, extra arbeidskracht of voor de prostitutie. Het gaat dan met name om iets oudere kinderen.
Het is de eenkindpolitiek die in 1979 is ingevoerd die de vraag naar kinderen heeft doen exploderen. Steeds vaker komt het voor dat ouders op deze manier een toekomstige bruid voor hun zoon kopen. Vooral op het platteland waar veel jongeren naar de grote steden zijn vertrokken, is er een chronisch tekort aan huwbare vrouwen. Zeker voor mannen met een lage sociale status, zoals boerenzonen. Een (bijna)volwassen bruid kost wel 40.000 yuan. Dat is te duur voor veel boerengezinnen. Ze anticiperen op de toekomst door een veel goedkopere baby te kopen. Op het platteland kunnen ze de medewerkers van het bureau voor gezinsplanning relatief eenvoudig om de tuin leiden (of omkopen).
Andersom vrezen ouders die alleen een dochter hebben dat ze op hun oude dag onverzorgd zullen achterblijven. Hun dochter zal immers trouwen, het gezin verlaten en zorgtaken in de schoonfamilie op zich nemen. Als ze een gezonde jongen ‘adopteren’ en als hun eigen zoon opvoeden, kan die later huwen en de ouders verzorgen.
Volgens de Chinese wet is een kind pas officieel vermist als het 24 uur zoek is. Dat betekent dat juist in de cruciale eerste uren na een verdwijning de politie zich afzijdig houdt.
Maar ook daarna gebeurt er niet altijd veel. Hoewel de Chinese politie met enige regelmaat kinderhandelaren oppakt, klagen veel ouders over desinteresse bij de autoriteiten om hun verdwenen kinderen terug te vinden.
De Reis door China in 48 Dagen gaat verder op zaterdag 31 mei: de Internationale dag tegen roken & tabak.
Kijktip voor mensen die geïnteresseerd zijn in dit bedroevende onderwerp:
http://livingwithdeadhearts.com/