Een gelukkig nieuwjaar aan alle China2025.nl lezers, bloggers en partners! 2016 was een turbulent jaar van de Vuur Aap. En met veel belangrijke ontwikkelingen in China was het voor ons crowdblog een interessant jaar met een groot aantal artikelen geschreven door meer dan 40 bloggers. Een korte terugblik…

Onze vaste blogger Ed Sander schreef het meest gelezen verhaal over zijn Chinese schoonouders die Nederland bezochten als onderdeel van een serie over Nederland door Chinese ogen. Daarnaast schreef hij nog een reeks artikelen over onder andere het Chinese internet en e-commerce, een serie over cultuurverschillen en Chinese toeristen.

Anton Lustig liet ons op een openhartige manier meeleven met de mooie en vooral ook moeilijke tijden die zijn Non profit organisatie Prop Roots in Yunnan het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

De winst van Trump in de Amerikaanse verkiezingen in 2016 zal de moeizame relatie die de Verenigde Staten en China al met elkaar hadden waarschijnlijk niet ten goede komen. Onze bloggers Kathleen Ferrier en David Engelhard reflecteerden afgelopen jaar op deze verhouding in hun blogs.

We plaatsten verhalen over de arbitragezaak tussen de Filipijnen en China over de Zuid-Chinese Zee, de kansen voor het Nederlands voetbal in China en tips voor het gebruiken van de Chinese taal op kantoor. Een nieuw onderwerp in 2016 was de ontwikkelingen in de landbouw in China met blogs van de hand van Jan Tessel .

Net als in 2015, hebben we ook in 2016 aandacht besteed aan minder bekende steden in China met blogs over Chengdu, Shenzhen, Dalian en Qingdao. Verder schreven Peter Kuppens en Manya Koetse artikelen over het leven als Nederlander in China.  Jaap van Etten blogde samen met Gerard Berndsen over het start-up klimaat in China en over hoe je als Nederlandse ondernemer je draai kunt vinden in China.

Reinout van Malenstein, onze vaste blogger op het gebied van intellectueel eigendom kwesties, schreef een aantal artikelen met concrete casussen van bedrijven en beroemdheden zoals Michael Jordan die in China lang hebben moeten strijden om het recht op hun naam in het Chinees te krijgen.

In 2016 hebben we ook meer aandacht besteed aan Chinese boeken die in Nederland zijn uitgegeven door recensies geschreven door o.a. Ardi Bouwers, Huibert de Man, Sanne Albers en Lilian Kranenburg. Uiteraard gaan we hier mee door in het nieuwe jaar!

Naast alle gepubliceerde artikelen hebben we in 2016 ook een nieuwe website gemaakt, waarmee we alle verhalen, evenementen en vacatures nog beter over het voetlicht kunnen krijgen. Met de introductie van advertenties op het blog, bieden we daarnaast nog meer mogelijkheden om organisaties, vacatures of evenementen uit te lichten. De inkomsten die we hiermee genereren gebruiken we voor de hosting en investeren we weer terug in de ontwikkeling van de website.

Wil je zelf bloggen of recensies schrijven of de redactie meehelpen met bijvoorbeeld promotie of redigeren van verhalen? Laat het ons vooral weten!

We bedanken alle bloggers, lezers en partners  voor het bijdragen aan China2025.nl. Wij blijven de website met veel plezier voortzetten komend jaar en wensen iedereen een mooi 2017!

Het China2025.nl team
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer en Maysha Lin

 

P.S. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Linkedin!