2017 is bijna ten einde, en met veel belangrijke ontwikkelingen in China was het afgelopen jaar voor ons crowdblog weer zeer interessant. We publiceerden in 2017 74 artikelen, geschreven door inmiddels bijna 100 bloggers, die op vaste of incidentele basis bijdragen aan China2025.nl.

Een korte terugblik…

Jullie hebben blijkbaar interesse in Chinese cultuur in Nederland, want het best gelezen blog van 2017 is China in Nederlandse musea, door Willemijn van Noord. Dit blog wordt op de voet gevolgd door Over de zeldzaamheid van AMWF, waarin Judith van de Bovenkamp twee Nederlandse vrouwen met een Chinese partner aan het woord laat over hun relatie en de perceptie daarvan in China en Nederland. De top 3 wordt gesloten door Vier keer seks in China, waarin Ed Sander vier boeken over dit onderwerp bespreekt.

Een blog dat niet in de top 3 eindigde omdat het pas onlangs is gepubliceerd, maar wel relatief veel werd gelezen in deze korte periode, is het persoonlijke relaas van drie geadopteerden uit China die het verhaal over de zoektocht naar hun Chinese familie vertellen.

Vaste blogger Ed Sander schreef ook dit jaar weer een aantal korte blogseries en -tweeluiken, onder andere over mobiel betalen in China, China’s nieuwe retailconcepten, en nieuwe Engelstalige Chinese staatsmedia.

Reinout van Malenstein, onze vaste blogger op het gebied van intellectueel eigendom, schreef weer een aantal blogs met concrete casussen van bedrijven. Zo besprak hij onder andere of het wel zo’n goed idee is om een flagship store in China te openen, en of het vertalen van westerse kerstliedjes in China wel is toegestaan.

China in Nederland

2017 was een jaar waarin verschillende vormen van Chinese cultuur naar Nederland kwamen. Onder andere tijdens het Amsterdam Dance Event en in verschillende Nederlandse musea. Hier gingen onze bloggers Sanne Albers, Alex Lebbink en Djoeke van Netten op in.

Ook dit jaar publiceerden we weer een heel aantal recensies over China boeken. De best gelezen recensies dit jaar zijn die van Vrijhaven Shanghai door Harry Knipschild, China’s Millennials: Wish Lanterns door Ed Sander, en Shenzhen and the transformation of urban China door Joost van den Hoek. Uiteraard gaan we in het nieuwe jaar door met het recenseren van interessante China boeken.

China en de actualiteit

Ook de actualiteit bleef dit jaar niet onbelicht op China2025.nl. De veranderende wereldorde en China’s rol daarin werd onder andere besproken door Fleur Huijskens in een blog over China’s plaats op het wereldtoneel, en in een blog van Reinout van Malenstein over hoe president Trump zijn naam en merk beschermt in China.

Een doorlopend actueel thema binnen China’s internationalisering is het Belt and Road Initiative. Onze bloggers Dirk Nimmegeers, Lilian Kranenburg en Kathleen Ferrier reflecteerden op deze nieuwe ontwikkelingen in hun blogs.

Net als in voorgaande jaren, hebben we ook in 2017 aandacht besteed aan minder bekende steden in China. Dit onder andere in een blog van Luc Pauwels over netwerken in Chinese second tier steden, en met een blog van Peter Kuppens waarin de internationalisering van een heel aantal Chinese steden wordt vergeleken.

Doe mee in 2018!

Wil je zelf bloggen, lijkt het je leuk om eens een recensie schrijven, of wil je de redactie meehelpen met bijvoorbeeld promotie of het redigeren van verhalen? Laat het ons vooral weten! Ook suggesties voor onderwerpen, commentaar en andere tips zijn altijd welkom.

Ook in het komende jaar kun je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen via onze social media kanalen. Mocht je dat nog niet doen, volg ons dan vooral op Twitter, Facebook en Linkedin!

We bedanken alle bloggers, lezers en partners voor het bijdragen aan China2025.nl in 2017. Wij blijven de website met veel plezier voortzetten in 2018, en wensen iedereen een voorspoedig en gelukkig Nieuwjaar!

Het China2025.nl team,
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer & Anouk Rees