2018 is bijna ten einde, en met veel belangrijke ontwikkelingen in China was het afgelopen jaar voor ons crowdblog weer zeer interessant. Ook dit jaar droegen onze bijna honderd bloggers op vaste of incidentele basis bij aan het Nederlandse China crowdblog.

Een korte terugblik

Lezers van China2025.nl hebben interesse in wat andere Nederlanders in China doen, want het best gelezen blog van 2018 is Een Nederlands gezin al twintig jaar thuis in Qinghai, door Judith van de Bovenkamp. Op de tweede plaats staat een blog over China in Nederland, Chin. Ind. Spec. Rest: verdwijnend Nederlands cultuurerfgoed, waarin Mark van Wonderen vertelt over hoe hij kwam tot het opstellen van zijn overzicht van Chinees-Indische restaurants in Nederland. De top 3 wordt gesloten door Lilian Kranenburg’s recensie over Door het hart van China, Ruben Terlou’s tweede populaire Tv-serie over het Rijk van het Midden.

Ook dit jaar publiceerden we weer een heel aantal recensies over China boeken. De best gelezen recensies dit jaar zijn die van Mantsjoes toen en nu in gedichten en gebeden door Anton Lustig, Leftover in China door Li-Anne Krol en Yu Hua’s Flesjes Knallen, gelezen door Marijn de Wolff. Uiteraard gaan we in het nieuwe jaar door met het recenseren van interessante China boeken.

Dit jaar bestaat China2025.nl vijf jaar. Om dit te vieren, deelden een aantal bijzondere bloggers hun China ervaringen met ons. Dit zijn auteur Lieve Joris, die op onnavolgbare wijze vertelt over hoe ze een muis ving in Jinhua. Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, vertelde hoe de verwondering bleef hangen na zijn bezoeken aan Wuhan. Koen Sizoo, Nederlandse Consul-Generaal in Chongqing schreef een blog over de ‘Hotpot Hotspot’ die zijn stad is. Tot slot beschreef Jeroen de Kloet hoe het is om te mislukken in de perfectionistische maatschappij die China is.

Blogseries

We besteden graag uitgebreider aandacht aan een bepaald onderwerp in een serie blogs. Zo bleef Reinout van Malenstein, onze vaste blogger op het gebied van intellectuele eigendom, als vanouds over interessante juridische zaken schrijven. Hij besprak onder andere of je als westers bedrijf aansprakelijk bent voor namaakproducten in China, en zette een aantal cruciale bepalingen die in ieder Chinees contract zouden moeten staan op een rij.

Sanne Albers startte dit jaar een serie blogs over hoe Nederland behandeld wordt in Chinese geschiedenisschoolboeken. Dit jaar schreef zij drie blogs over dit onderwerp (deel 1, deel 2, deel 3), en in 2019 gaat de serie verder.

Anton Lustig deelde ook in 2018 weer met ons hoe het hem en zijn vrouw Li Yang vergaat in Yunnan, waar zij samen kinderen van de Jingpo-minderheid een stabiele toekomst bieden in hun Prop Roots centrum. Lees zijn blogs over de moeilijkheden waar zij tegenaan blijven lopen, en over zijn deelname aan een CCTV spektakel.

Nederland in China

Hoe het is om als Nederlander in China te wonen werd belicht in een aantal blogs. Zo sprak Judith van de Bovenkamp Lute Brommer, een Nederlandse orkestdirigent die al jaren in second-tier stad Wuhan woont. Margot Stroeken deelde haar ervaringen over het niet altijd makkelijke leven als expatpartner in China. Brian Blömer vertelde meer over hoe het Nederlanders zakelijk gezien in China verging in 2018.

Ook onderwijs en uitwisseling tussen Nederland en China kwam dit jaar uitgebreid aan bod. Onder andere in een blog van Danny Nobel over de Chinese vertaling van oer-Nederlands kinderboek Pluk van de Petteflet. Ivo Schalkwijk beschreef zijn ervaringen in uitwisseling tussen Nederlandse en Chinese kleuterscholen. Floor Perquin schreef ook in 2018 een blog over de Vrije School in China, en zal verder blijven schrijven over dit onderwerp in 2019.

Doe mee in 2019!

Wat naast blogs populair blijft op China2025.nl, zijn de vacaturepagina en evenementenpagina. Als je een eigen vacature of evenement wilt laten plaatsen, neem dan vooral contact met ons op.

Onze samenwerking met Asian News, de grootste Chinese krant van Nederland met 50.000 lezers, zetten we voort in 2019. Asian News publiceert in iedere editie een artikel van een China2025.nl blogger.

Heb je zelf ideeën, commentaar, suggesties voor onderwerpen of andere tips die je ons wil meegeven voor 2019? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog.

We bedanken alle bloggers, lezers en partners voor het bijdragen aan China2025.nl in 2018. Wij blijven de website met veel plezier voortzetten in 2019, en wensen iedereen een voorspoedig en gelukkig Nieuwjaar!

Het China2025.nl team,
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer & Anouk Rees

 

P.S. Volg ons ook op Facebook en LinkedIn!