Het laatste jaar van dit decennium is bijna ten einde. Met veel belangrijke ontwikkelingen rondom China was het afgelopen jaar voor ons crowdblog weer zeer interessant. Ook dit jaar droeg onze nog altijd groeiende groep bloggers op vaste of incidentele basis bij aan hét Nederlandse China crowdblog.

Een korte terugblik

Het bestgelezen blog van 2019 is het openhartige interview dat Judith van de Bovenkamp hield met Miu Buenen, die rond haar tweede verjaardag door Brabantse ouders uit China werd geadopteerd. Op de tweede plaats staat het blog waarin Boudewijn Poldermans betwijfelt of de China-strategie wel een strategie is. De top 3 wordt gesloten door Byung Koo Mulder, met zijn informatieve blog over hoe je in China verdiende RMB het land uit krijgt.

Huibert de Man dook dit jaar in een heel aantal boeken die de rol van China in de veranderende geopolitieke context schetsen. Hij las maar liefst 12 boeken, en jullie hadden het meeste interesse in zijn recensies van De Chinese Droom door Oscar Garschagen en China’s New Normal door Pascal Coppens.

Ook een aantal andere recensisten bespraken interessante boeken over China voor jullie. De bestgelezen recensies dit jaar zijn die van Rob de Wijk’s De Nieuwe Wereldorde door Lilian Kranenburg, en van het prachtige fotoboek Beijing East Village, gelezen door Judith van de Bovenkamp. Uiteraard gaan we in het nieuwe decennium door met het recenseren van interessante China boeken.

Blogseries

Dit jaar publiceerde het kabinet de beleidsnotitie Nederland-China, in de volksmond beter bekend als de China-strategie. Een aantal nieuwe en bekende bloggers gaven hier hun mening over. Dit waren onder andere Marten Wiegman die om Europese antwoorden vraagt op de vragen die de China-notitie stelt, Jan van der Putten die betoogt hoe Europa en China in een win-win situatie tot elkaar zouden kunnen komen, en Nan Su die aangeeft dat handelsrelaties een middel kunnen zijn om China’s stabiliteit te bevorderen.

Ook aan een aantal andere onderwerpen besteedden we dit jaar uitgebreider aandacht in een serie blogs. Zo leerden we van Sanne Albers hoe Nederland behandeld wordt in Chinese geschiedenisschoolboeken. Dit jaar schreef zij drie blogs over dit onderwerp (deel 4, deel 5, deel 6), in navolging op eerdere bijdragen in 2018.

Daphne Tuijn begon dit jaar met bloggen over e-commerce en online ontwikkelingen in China. Zo schreef ze een tweeluik over hoe een dag in het leven van een WeChat gebruiker eruit ziet (deel 1, deel 2), en vertelde ze over het scoresysteem voor gebruikers van Alipay en WeChat Pay.

Nederland & China

Zakendoen met China werd ook dit jaar weer belicht in een aantal blogs. Zo schreef Judith van de Bovenkamp over de voordelen van deelnemen aan een Holland Paviljoen, en deelde Fabian Benschop de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn eerste handelsmissie naar China. Brian Blömer vertelde meer over hoe het bedrijven uit de Benelux zakelijk verging in China in 2019.

Ook onderwijs en wetenschappelijke uitwisseling tussen Nederland en China bleven dit jaar niet onbelicht. Onder andere in een tweeluik van Danny Nobel over Chinese staatsinvloed in het Nederlandse leslokaal (deel 1, deel 2). Annemarie Montulet gaf inzicht in samenwerking met China in hoger onderwijs en onderzoek.

Ook onze vaste blogger over intellectuele eigendom in China, Reinout van Malenstein, schreef als vanouds over actuele zaken binnen zijn vakgebied. In 2019 waren dat onder andere het beschermen van bedrijfsgeheimen in China, en de nieuwe Chinese merkenwet.

Doe mee in het nieuwe decennium!

Wil je zelf bloggen, lijkt het je leuk om eens een recensie schrijven, of wil je de redactie meehelpen met bijvoorbeeld promotie of het redigeren van verhalen? Laat het ons vooral weten! Ook suggesties voor onderwerpen, commentaar en andere ideeën zijn altijd welkom.

Ook in het nieuwe decennium kun je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen via onze social media kanalen. Mocht je dat nog niet doen, volg ons dan vooral op Facebook en LinkedIn.

We bedanken alle bloggers, lezers en partners voor het bijdragen aan China2025.nl in 2019. Wij blijven de website met veel enthousiasme voortzetten in 2020, en wensen iedereen een voorspoedig en gezond Nieuwjaar!

Het China2025.nl team,
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer & Anouk Rees