Vandaag is de laatste dag van het eerste jaar van het nieuwe decennium. Het was zacht gezegd een turbulent jaar, met veel belangrijke ontwikkelingen rondom China. Daarmee was 2020 een interessant jaar voor ons China crowdblog. Ook dit jaar droeg onze nog altijd groeiende groep van inmiddels ruim 140 bloggers op vaste of incidentele basis bij aan China2025.nl.

De blog-hoogtepunten van 2020

In het bestgelezen blog van 2020 dook Huibert de Man in de erfenis van Geert Hofstede: waar komt Hofstede’s beeld van de Chinese cultuur vandaan en hoe behulpzaam is het voor het begrijpen van het moderne China? Op de tweede plaats staat het blog waarin Wim Geerts zijn eerste ervaringen als nieuwe ambassadeur in China deelt. De top 3 wordt gesloten door Martijn de Geus, die terugblikt op tien jaar meebouwen aan een nieuw China.

Ook dit jaar besprak een heel aantal recensisten interessante boeken over China voor jullie. De bestgelezen recensies dit jaar zijn die van Jung Chang’s Dochters van China door Judith van de Bovenkamp, en van Pete Wu’s debuut De Bananengeneratie, gelezen door Hannah Oudman. Uiteraard gaan we het komende jaar door met het recenseren van interessante China boeken.

Onze vaste recensist Huibert de Man besprak ook in 2020 weer een heel aantal boeken over China, tien om precies te zijn. Jullie hadden het meeste interesse in zijn recensies van Chinese Thought door Roel Sterckx en China’s Revolutions in the Modern World door Rebecca Karl.

Noemenswaardig in 2020

Het grootste China-nieuws van 2020 was natuurlijk de uitbraak van het Corona-virus in het begin van het jaar. Een aantal bloggers deelde hun ervaringen met het virus toen het vooral nog een Chinese aangelegenheid leek. Zo beschreef Ronald Beilsma hoe hij vlak voor de lockdown op de valreep uit China wist te emigreren (deel 1, deel 2), en deelde Ni Nan observaties over hoe het coronavirus ons nieuw design brengt. Li-Anne Krol besprak hoe de Chinese maatregelen verschilden van de aanpak die ze na terugkomst in Nederland ervaarde.

We besteedden ook aandacht aan Corona op politiek niveau. Zo schreef Ingrid ‘d Hooghe over China’s diplomatie in tijden van Covid-19, en Koen Sizoo, de Nederlandse Consul-Generaal in Chongqing, over hoe het virus de drukke metropool die Chongqing anders is stil wist te leggen.

2020 markeerde het zevenjarig bestaan van China2025. Om dit te vieren, deelde een aantal bijzondere bloggers hun China ervaringen met ons. Daaronder waren Sioejeng Tsao die openhartig beschreef hoe ze als Nederlandse met Chinese roots in de maatschappij staat, en Marc Klein Wolt die de moeizame Nederlands-Chinese samenwerking in een reis naar de achterkant van de maan beschreef. Mark Leenhouts dook in vertaalde Chinese literatuur, en Maghiel van Crevel in poëzie door migrantenarbeiders. En Vincent Chang beschreef, precies 75 jaar nadat Nederland en China een traktaat sloten dat het verdrag van Tianjin verving, hoe China omgaat met haar oorlogsverleden.

Blogseries in 2020

Ook aan een aantal andere onderwerpen besteedden we dit jaar uitgebreider aandacht in een korte serie blogs. Zo startten we de serie ‘Scriptie van de maand’, waarin studenten de kans krijgen om hun China-onderzoek te delen met een breder publiek. Alle blogs die tot nu toe in deze serie zijn verschenen zijn hier terug te lezen.

De Chinese gemeenschap in Nederland kreeg ook in 2020 ruim aandacht. Dit in blogs van Hui-Hui Pan over de diversiteit van deze gemeenschap, en van Julie Ng over het immaterieel erfgoed dat ‘de afhaalchinees’ in Nederland is. Ook omroep-in-oprichting PAC deelde wat de relevantie en meerwaarde is van een omroep voor Aziatische Nederlanders en Nederlanders die een connectie hebben met Azië.

Zakendoen met China werd ook dit jaar weer belicht in een aantal blogs. Zo schreef Judith van de Bovenkamp over hoe de overheid bedrijven helpt bij het betreden van de Chinese markt, en vatte Renske van Herwaarden samen welke inzichten Sun Tzu’s klassieker ‘The Art of War‘ ons geeft in Chinese handelspartners en concurrenten. Brian Blömer vertelde ook dit jaar weer hoe het bedrijven uit de Benelux in China verging.

Doe mee in 2021!

Heb je zelf ideeën, commentaar, suggesties voor onderwerpen of andere tips die je wilt meegeven voor 2021? Laat het ons vooral weten!

De vacature en evenementen pagina’s van China2025.nl werden ook dit jaar weer goed bezocht door mensen in zowel Nederland als in China. Als je een China gerelateerde vacature wilt promoten of een evenement over China organiseert, neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

We bedanken alle bloggers, lezers en partners voor het bijdragen aan China2025.nl in 2020. Wij blijven de website met veel plezier voortzetten in 2021, en wensen iedereen een voorspoedig en gelukkig Nieuwjaar!

Het China2025.nl team,
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer, Li-Anne Krol, Anouk Rees & Robert Summerscales

 

P.S. Ook in het komende jaar kun je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen via onze social media kanalen. Mocht je dat nog niet doen, volg ons dan vooral via Facebook en LinkedIn!