Het jaar 2022 is alweer bijna ten einde, en het was weer een turbulent jaar met veel belangrijke ontwikkelingen in en rondom China. Ook dit jaar droegen onze ruim 160 bloggers op vaste of incidentele basis bij aan hét Nederlandse China crowdblog.

De blog-hoogtepunten van 2022

In het bestgelezen blog van 2022 vertelt Peter Kuppens hoe het hem de afgelopen 22 jaar in Chengdu is vergaan. Op de tweede plaats staat een blog waarin Vincent Chang vanuit persoonlijk perspectief herinneringen ophaalt aan wijlen sinoloog-diplomaat Roland van den Berg. De top 3 wordt gesloten door het eerste blog in Ton Dijkzeul’s tweeluik over reizen naar China tijdens de strenge Covid-beperkingen.

Ook dit jaar besprak een heel aantal recensenten interessante boeken over China. De bestgelezen recensies dit jaar zijn die van Grote Panda en Kleine Draak, gelezen door Judith van de Bovenkamp, van China Coup, gelezen door Huibert de Man, en van Red Roulette, besproken door Joan Veldkamp.

Blogseries in 2022

Aan een aantal onderwerpen besteedden we in 2022 uitgebreider aandacht in een korte serie blogs.

Zo ging redacteur Li-Anne Krol in gesprek met een aantal “Chinablijvers”; Nederlanders en Vlamingen die al meer dan tien jaar in China wonen. Ze sprak uitgebreid met Mirjam Thieme, die haar man leerde kennen in Beijing en haar zoons daar grootbracht, en met Gilbert Van Kerckhove, die al ruim veertig jaar in de Chinese hoofdstad woont. Ze interviewde Anouchka van Driel, die al jaren actief is in de creatieve sector in China, en  Tom Wolters, die sinds 2006 in een courtyard om de hoek van de Verboden Stad woont. Ook sprak ze uitgebreid met David Wilmots, die sinds medio jaren 00 een succesvolle Belgische kroeg runt in Wuhan.

De relatie tussen Rusland en China is door de Russische invasie in Oekraïne uiterst actueel geworden. Daarom las onze vaste recensent Huibert de Man een aantal publicaties over de driehoek China-Rusland-West-Europa. In een korte serie besprak hij boeken van Alexander Lukin, Chris Miller en Aleksandra Bērziņa-Čerenkova.

In de serie ‘Scriptie van de maand’ krijgen studenten de kans om hun China-onderzoek te delen met een breder publiek. In het bestgelezen blog van 2022 in deze serie gaat Jurriaan Hoenderdos in op de rol van Centraal Amerika in het Chinees-Taiwanese conflict.

Belangrijke onderwerpen in 2022

China2025.nl geeft ruim aandacht aan actuele thema’s. Zo ging de Nederlandse ambassadeur in Beijing, Wim Geerts, in op het 50-jarig jubileum van de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en China. Kathleen Ferrier schrijft regelmatig over ontwikkelingen in Hong Kong, dit jaar onder andere in blogs over wat de belofte van ““één land, twee systemen” ons te vertellen heeft, en over Hong Kong’s nieuwe CEO John Lee. Rick Sleegers berichtte tijdens Beijing 2022 over “De meest innovatieve Winterspelen ooit”.

China en cultuur kregen ook in 2022 weer ruim aandacht. Dit onder andere in blogs van Anouk Rees over Hong Kong filmicoon Anita Mui, en van Fenmei Hu over een tentoonstelling over 111 jaar Chinese migratie en familieverhalen in Nederland.

Ook dit jaar bleven Nederlanders hinder ondervinden van de strenge reisbeperkingen die China nog steeds hanteert. Ton Dijkzeul deelde in een blogtweeluik hoe het hem en zijn vrouw verging tijdens hun terugreis naar China begin dit jaar (deel 1, deel 2). Lilian Kranenburg en Lianne Baaij gingen in op wat de strenge reisbeperkingen betekenen voor Nederlandse ondernemers die zakendoen met Chinese partners.

Doe mee in 2023!

China2025.nl is een crowdblog over China, gemaakt voor en door mensen met een interesse in het land. We delen al sinds 2013 ervaringen over China, met als doel om kennis in Nederland over China toegankelijk te maken. In deze tijden van toenemende geopolitieke spanningen, is een brede Nederlandse blik op China, vanuit verschillende thema’s en invalshoeken, onverminderd belangrijk.

Om ook in 2023 en daarna te kunnen blijven berichten over wat er rondom Nederland en China gebeurt, zijn we sterk afhankelijk van Nederlandse professionals die in of met China werken. Als Nederlandse China-gemeenschap samen maken we het crowdblog tot wat het is, en daarom doen we een beroep op jullie! Heb je zelf een verhaal over China te vertellen waar anderen iets van op kunnen steken, wil je graag een ervaring of inzicht delen, of lijkt het je leuk om eens een recensie schrijven? Laat het ons vooral weten!

Wat naast blogs populair blijft op China2025.nl, zijn de vacaturepagina en evenementenpagina. Als je een eigen vacature of evenement wilt laten plaatsen, neem dan gerust contact met ons op.

We wensen al onze lezers, partners en bloggers alle goeds voor 2023!

Het China2025.nl team,
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer, Li-Anne Krol, Anouk Rees & Robert Summerscales

 

P.S. Ook in het komende jaar kun je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen via onze social media kanalen. Mocht je dat nog niet doen, volg ons dan vooral via LinkedInFacebook en Instagram.