De dance industrie in China is in beweging. Westerse artiesten staan klaar om het te gaan maken in China en Chinese artiesten willen werken aan een internationale carrière. Tussen droom en daad staan echter wetten in én veel praktische bezwaren. Hoe je wel succesvol kan zijn, laten Mai Music en een groep Nederlandse dj’s, producers, journalisten en zakenmensen vanaf woensdag 18 oktober zien tijdens ‘Mai Music Presents: Unveiling China’s dance scene’ op het Amsterdam Dance Event (ADE).

Elektronische muziek in China

Hoewel er in de jaren 90 al dance feesten op de Chinese Muur plaatsvonden, is elektronische muziek nooit een makkelijk onderwerp geweest in China. Informatie is moeilijk te vinden en er is weinig bekend over wat er “happening” is in de verschillende steden. Er zijn vele grote talenten te ontdekken in China, maar door gebruik van compleet andere sociale media is er geen interactie tussen Oost en West. Internationale carrières van Chinese artiesten blijven een zeldzaam feit.

Ook voor Westerse artiesten is China geen gemakkelijk land. Alleen gewapend met veel motivatie en de bereidheid om de Chinese cultuur te omarmen, is succes haalbaar. Door de strijd tussen de Chinese organisaties en overheden is de dance scene continue in beweging. Met grote regelmaat worden bijvoorbeeld nieuwe clubs geopend en gesloten. Het opbouwen van relaties is daardoor lastig. Ook lopen de Westerse artiesten vaak tegen onverwachte last-minute veranderingen op.

DJ Yang Bing

Chinese showcases tijdens Amsterdam Dance Event

China komt naar het jaarlijkse pelgrimsoord voor de dance scene; Amsterdam Dance Event. Tijdens het ADE komen 10,000 professionals en 400,000 muziekliefhebbers van over de hele wereld samen. Mai Music uit China is één van die partijen. Zij hebben er voor gekozen om met de deur in huis te vallen en flink uit te pakken met ster geprogrammeerde panels waarin professionals uit Oost en West over hun ervaringen vertellen, een documentaire gepresenteerd wordt over het leven van de Chinese artiest Yang Bing en de underground scene in China, en de eerste internationale editie van INTRO Electronic Music Festival.

Chinese dance concepten gaan international

Dance concepten zijn niet meer gebonden aan een land of continent. Formats reizen de hele wereld over en maken daarmee onderdeel uit van de internationale dance community. ID&T’s Sensation is wellicht Nederlands meest bekende concept dat over heel de wereld is uitgerold. Ook formats als Awakenings en Burning Man maken furore op het internationale toneel. Het globaliseren van dance concepten is sinds kort ook een hot topic in China. Deze expansie is ingezet door onder andere STORM Festival, MIDI Festival en Strawberry Festival, met edities van deze festivals in Australië en de Verenigde Staten. INTRO (“Ideas Need To Reach Out”) Electronic Music Festival is onbetwist ook een van de pioniers binnen de Chinese live muziekmarkt met een festival showcase tijdens ADE waar veteran dj’s als Mickey Zhang, Yang Bing, Weng Weng en Elvis T optreden samen met internationale headliners.

Wachten op het Max-Verstappen-effect

Hoewel de industrie in ontwikkeling is, globaliseert en verder professionaliseert, gaat de Chinese dance industrie pas echt in sneltreinvaart ontwikkelen wanneer het “Max-Verstappen-effect” in werking treedt. Een eigen superstar dj zal het grote publiek meer interesseren voor elektronische muziek. Wanneer het grote publiek bekend is met mainstream dance, dan zal in verhoogt tempo diversifiëring ontstaan en uitstapjes naar sub-genres binnen het immens brede scala van elektronische muziek.

Voor lezers die meer te weten willen komen over het China van dancepioniers en –ondernemers of gewoon willen kijken, staat het hele programma in de evenementen kalender.