De dance industrie in China is in beweging. Westerse artiesten staan klaar om het te gaan maken in China en Chinese artiesten willen werken aan een internationale carrière. Tussen droom en daad staan echter wetten in én veel praktische bezwaren. Hoe je wel succesvol kan zijn, laten Mai Music en een groep Nederlandse dj’s, producers, journalisten en zakenmensen vanaf woensdag 18 oktober zien tijdens ‘Mai Music Presents: Unveiling China’s dance scene’ op het Amsterdam Dance Event (ADE).
Elektronische muziek in China
Hoewel er in de jaren 90 al dance feesten op de Chinese Muur plaatsvonden, is elektronische muziek nooit een makkelijk onderwerp geweest in China. Informatie is moeilijk te vinden en er is weinig bekend over wat er “happening” is in de verschillende steden. Er zijn vele grote talenten te ontdekken in China, maar door gebruik van compleet andere sociale media is er geen interactie tussen Oost en West. Internationale carrières van Chinese artiesten blijven een zeldzaam feit.
Ook voor Westerse artiesten is China geen gemakkelijk land. Alleen gewapend met veel motivatie en de bereidheid om de Chinese cultuur te omarmen, is succes haalbaar. Door de strijd tussen de Chinese organisaties en overheden is de dance scene continue in beweging. Met grote regelmaat worden bijvoorbeeld nieuwe clubs geopend en gesloten. Het opbouwen van relaties is daardoor lastig. Ook lopen de Westerse artiesten vaak tegen onverwachte last-minute veranderingen op.

DJ Yang Bing
Chinese showcases tijdens Amsterdam Dance Event
China komt naar het jaarlijkse pelgrimsoord voor de dance scene; Amsterdam Dance Event. Tijdens het ADE komen 10,000 professionals en 400,000 muziekliefhebbers van over de hele wereld samen. Mai Music uit China is één van die partijen. Zij hebben er voor gekozen om met de deur in huis te vallen en flink uit te pakken met ster geprogrammeerde panels waarin professionals uit Oost en West over hun ervaringen vertellen, een documentaire gepresenteerd wordt over het leven van de Chinese artiest Yang Bing en de underground scene in China, en de eerste internationale editie van INTRO Electronic Music Festival.
Chinese dance concepten gaan international
Dance concepten zijn niet meer gebonden aan een land of continent. Formats reizen de hele wereld over en maken daarmee onderdeel uit van de internationale dance community. ID&T’s Sensation is wellicht Nederlands meest bekende concept dat over heel de wereld is uitgerold. Ook formats als Awakenings en Burning Man maken furore op het internationale toneel. Het globaliseren van dance concepten is sinds kort ook een hot topic in China. Deze expansie is ingezet door onder andere STORM Festival, MIDI Festival en Strawberry Festival, met edities van deze festivals in Australië en de Verenigde Staten. INTRO (“Ideas Need To Reach Out”) Electronic Music Festival is onbetwist ook een van de pioniers binnen de Chinese live muziekmarkt met een festival showcase tijdens ADE waar veteran dj’s als Mickey Zhang, Yang Bing, Weng Weng en Elvis T optreden samen met internationale headliners.
Wachten op het Max-Verstappen-effect
Hoewel de industrie in ontwikkeling is, globaliseert en verder professionaliseert, gaat de Chinese dance industrie pas echt in sneltreinvaart ontwikkelen wanneer het “Max-Verstappen-effect” in werking treedt. Een eigen superstar dj zal het grote publiek meer interesseren voor elektronische muziek. Wanneer het grote publiek bekend is met mainstream dance, dan zal in verhoogt tempo diversifiëring ontstaan en uitstapjes naar sub-genres binnen het immens brede scala van elektronische muziek.
Voor lezers die meer te weten willen komen over het China van dancepioniers en –ondernemers of gewoon willen kijken, staat het hele programma in de evenementen kalender.
Good article on ADE by Michiel Roosje. Great to see INTRO festival presenting itself at Amsterdam Dance Event (ADE) this year.
Ideas Need To Reach Out is exactly what will be done this week from 18-22 October at this biggest club festival (160 venues participate and 3000 performing djs for 400,000 people audience all share their ideas and future collaborations, sign contracts, meet and great, dance & drink, scout talents or enjoy music or artists they never heard and seen before.
The vibe and energy in the city of Amsterdam can be compared to New York City or Ibiza, where you can feel everyone have one same goal. Here its all about to hear, see, feel, compose and dance to electronic music for 5 nights in a row. Enjoy it to the max!
Beste Michiel, leuk artikel over een interessant onderwerp, al smaakt het artikel naar meer.
Goed om ook de bekende namen van Mickey Zhang en Yang Bing te zien. Je zou het eens op kunnen vragen bij ADE maar volgens mij is een aantal Chinese DJs en muziek promoters al eerder naar ADE gekomen (periode 2005-2008/9 zoiets). Ook weten de grote NL en wereld DJs wel hun weg naar China te vinden. Ik heb zelf Tiesto, Feddy le Grande, Armin van Buuren en Feddy Corsten in China in actie gezien. En naar wat ik van hen begreep met redelijk goede begeleiding door de promoters. Anders waren ze ook niet vaker naar China terug gekomen, denk ik. Je schrijft dat de situatie nu wat minder is qua organisatie in China, dat kan natuurlijk goed. dat clubs openen en sluiten omdat ze niet meer hip zijn gebeurt denk ik overal ter wereld wel, dat is niet geheel uniek aan China. Natuulijk speelt censuur/controle op veiligheid wel een rol in de muziekwereld in China. Veel plezier en succes met je werk en je bedrijf in China.