In het eerste deel van mijn blog over de financiën van de Nederlandse expat in China, heb ik belangrijke aandachtspunten voor een Nederlandse expat in China besproken. In dit vervolg blog, ga ik wat specifieker in op een paar financiële onderwerpen die voor expats belangrijk zijn om te weten. Bijvoorbeeld, het verlies van de AOW-opbouw vanaf het moment dat je niet meer staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland en in China een werkvergunning hebt.
AOW
Niet iedereen weet waarschijnlijk dat het mogelijk is om een vrijwillige AOW-verzekering af te sluiten. Echter de vrijwillige AOW- verzekering heeft een prijs, ruim 5,000 euro per jaar voor een werkende. Zelf sparen is een veel beter alternatief maar moet je dan wel doen. Een snelle vergelijking. Je betaalt 5,000 euro per jaar om 2% opbouw van je AOW af te dekken. Je moet natuurlijk wel in ogenschouw nemen dat die 2% wel een levenslange uitkering wordt op het moment dat je de pensioenleeftijd bereikt. Dat zal voor de meeste lezers later zijn dan 67 jaar. Of je spaart 416 euro per maand (ongeveer 5,000 euro per jaar) gedurende de periode dat je expatriate bent én, zeer belangrijk, het opgebouwde vermogen renderend laat staan tot je pensioenleeftijd. Het is niet een algemene spaarpot maar voor het opvangen van het AOW-gat later. Een ander belangrijk aspect is dat je het kapitaal in eigen beheer opbouwt, dus 100% controle erover hebt en niet afhankelijk bent van zich wijzigende politieke inzichten in Nederland. Stel je gaat voor de komende 5 jaar naar China. Stel je zou de 416 euro per maand (ongeveer 5,000 euro per jaar ) zelf sparen, dan heb je een veel grotere pot. Dat bedrag overstijgt de 2% per jaar verlies in de AOW-opbouw.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering als je in China werkt
De laatste tijd is de vraag onder Nederlanders in China naar de arbeidsongeschiktheids-verzekering erg hoog. Ik vind dit een zeer goed punt. Zeker als je aan het begin van je carrière staat, want dan heb je nog heel wat jaren tot aan je pensioen. Deze sociale zekerheid in Nederland geldt niet voor expatriates in China. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk?Achtergrond informatie betreft de WIA en/of loongerelateerde uitkering, kan je hier vinden. Het geeft toch een goed gevoel dat mocht er iets onverwachts gebeuren waardoor je niet meer in staat bent om je werkzaamheden te verrichten, dit niet leidt tot een enorme val in je inkomen. Een arbeidsongeschiktheids-verzekering creëert een figuurlijke ‘bodem’ voor je inkomen. Bijvoorbeeld, je hebt een arbeidsongeschiktheids-verzekering van 36,000 euro per jaar. Stel je raakt invalide dan zal de verzekering elke maand netto 3,000 euro uitkeren zodat je vaste lasten niet als een molensteen om je nek hangen. Uit studies is gebleken dat gemiddeld 16% van de werkenden gedurende hun werk/carrière langer dan zes maanden uit de running zijn.
Pensioenopbouw
Het is voor velen een complete verrassing hoe ‘duur’ de pensioenopbouw is. Als ik een percentage noem van 15%-25% van je inkomen, dan gaan de wenkbrauwen flink omhoog. In Nederland zijn er twee grote voordelen die ervoor zorgen dat het lijkt dat het eerdergenoemde pensioen-percentage hoog is. In Nederland wordt het bedrag bruto belast en de werkgever betaalt geheel of gedeeltelijk de pensioenpremie. Het nabestaandenuitkering (Anw) moet je zelf opbouwen als je in China werkt. Vergeet ook niet dat de AOW de ‘eerste’ pijler is in Nederland voor je pensioen-opbouw. Op dit moment is de AOW voor een alleenstaande 1.111 euro per maand. De impact kan dus aanzienlijk zijn en zeker als je voor meerdere jaren in buitenland werkt. Als je buiten Nederland gaat wonen of werken, ben je meestal niet meer verzekerd voor de AOW en Anw. Je krijgt daardoor vanaf de AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen. En mocht je overlijden, dan krijgt je partner geen Anw-uitkering. Ook krijgen je kinderen geen wezenuitkering als ze wees zouden worden door je overlijden.
Als je hardop nadenkt dan realiseer je je wel waarom je best een groot gedeelte opzij moet leggen voor je pensioen. Je bent bijvoorbeeld 35 jaar en je wilt met pensioen op je 65ste. In 30 jaar moet je zo’n vermogen opbouwen om op je 65ste te kunnen zeggen: “Ik wil een pensioen-inkomen hebben van 50,000 euro per jaar.” Niet 1 jaar 50,000 euro, nee elk jaar in je pensioen. Om dat te realiseren zal je dus nu een substantieel bedrag moeten sparen. Hoe eerder je begint, hoe beter. Het voordeel voor Nederlandse expatriates is dat op het moment dat je je pensioen in eigen beheer hebt, je geen fiscaal voordeel meer hebt en dit betekent dat er over de uitkering of het pensioeninkomen in een later stadium ook geen inkomstenbelasting betaalt hoeft te worden. Ja, het klinkt raar in de oren, maar de belastingdienst heeft een zeer begrijpelijke wetmatigheid; als je een fiscaal voordeel hebt, dan worden de uitkeringen ook fiscaal belast. Geniet je geen fiscaal voordeel, dan heb je juist als voordeel dat de uitkeringen niet fiscaal worden belast. Over je toekomstige pensioenaanspraken geen inkomstenbelasting betalen (pakweg 30%) klinkt toch best goed, of niet?
Zeer nuttige info dit, dank!
Ik werk momenteel nog als locale expat + voor een NL bedrijf, maar door malaise in de industrie ben ik over 3mnd werkloos. Lijkt een duister vooruitzicht, maar ik ga de kans aangrijpen eindelijk voor mezelf te beginnen, waarbij mijn vriendin inkomen genereert.
Ik zit met een aantal vragen. Ik spaar momenteel voor mijn pensioen/AOW-gat en zal dus straks, wanneer ik China verlaat, een flink bedrag op de bank hebben. Hoe dit China uit te krijgen en NL in zonder fikse heffingen in de vorm van belastingen? De fiscus zal maar al te graag meegenieten van mijn spaarpotje…
Omdat ik ook pensioen bijdrage heb betaald hier (weliswaar maar 1 jaar) kan ik dit geld dus terugvorderen of is dit enkel wanneer ik China verlaat?
Dank nogmaals voor de heldere en inzichtelijke artikelen over de NL expat in China!
met vriendelijke groet,
Lawrence Robinson
Hi Lawrence,
bedankt voor je reactie. Het is natuurlijk altijd erg lastig om het juiste antwoord te geven op een vaak complexe financiële situatie, elke situatie is anders namelijk.
Ik lees twee vragen hier: 1. Hoe word ik straks niet belast IB in Nederland en 2. pensioen bijdrage China.
1. Neem aan dat je de volgende zaken gelden voor je, je bent uitgeschreven uit Nederland en je betaalt keurig je belasting over je salaris in China. Als het goed is heb je in jaar dat je uitgeschreven hebt in Nederland een M-biljet moeten invullen. Ik heb regelmaat contact met belastingdienst in Heerlen en voor de belastingdienst zijn dat de twee meest ‘interessante’ momenten, M biljet (tijdeljke emigratie, wat een expat is) en eerste belastingaangifte in Nederland. Bij terugkomst in Nederland, is de daaropvolgende belastingaangifte zeer cruciaal, want dan kan gaat er een vermogen moeten worden opgegeven dat in de China tijd bij elkaar gespaard of belegd is. Als jij kan aantonen dat jij keurig belasting hebt betaald over je China salaris dan is er niets aan de hand. Natuurlijk moet je opgebouwd vermogen stroken met je salaris. Het kan niet zijn dat je vb. 20,000 RMB per maand verdiend en dan in 3 jaar 3 miljoen RMB aan vermogen hebt opgebouwd. Het is natuurlijk wel zo dat als het vermogen dan in Nederland komt, je dan weer wel box 3 vermogensbelasting moet gaan betalen, maar dat is 1.2% boven een drempel van 25,000 EUR. Hoe je geld uit China krijgt, via je salarisstroken en aantoonbaar betaalde belastingen dan kan je het omzetten in willekeurige valuta en dan vervolgens middels een bank overschrijving uit China.
2. Ik weet niet waar je woont in China, in ieder geval niet in SH (excluded van Chinees pensioen bijdrage voor expats), maar het enige wat je terug kan krijgen is de jouw bijdrage (voorbeeld in Beijing is dat 8%) niet het werkgevers gedeelte (dat blijft in China social fund system) en ja bij vertrek uit China, kan je dat terugkrijgen. Het rendement is vaak heel laag, 0.1% per jaar wat betekent dat je niet meer dan je eigen bijdrage terugkrijgt.
Mocht je meer informatie willen dan kan je me emailen: [email protected]