Embed from Getty Images

Als je enkele dagen in China rondloopt – en ik ben er in vijftien jaar zeven keer geweest –  voel je in alles het geloof in de toekomst.

In de periode dat ik het land heb kunnen bezoeken, tussen 2002 en 2017, heb ik in Shanghai, Beijing, Jinan, Wuhan en Xiamen verschillende veranderingen gezien. Maar de constante factor blijft de verwondering. Je staat versteld van de snelheid van de nieuwbouw, maar ook van het snelle verval van deze gebouwen bij gebrek aan onderhoud. Je geniet van de snelle trein, maar  ziet ook de littekens die het in een landschap aanricht waar particulier bezit geen betekenis heeft.

Ik behoor niet tot de critici van China noch tot de blinde gelovers in de vooruitgang. Er wordt overal hoogbouw neergezet, terwijl wij daar in Europa dertig jaar geleden al van teruggekomen zijn. Veel hoogbouw wordt slecht onderhouden omdat er geen verenigingen van eigenaren zijn toegestaan (als dat wel zou mogen, dan zou de “Vereniging Eigen Huis China” de machtigste lobby van het land zijn). Immaterieel cultureel erfgoed wordt in geschenken hoog gewaardeerd, maar de hutongs (oude wijken) in de steden worden opgeruimd.

De Chinese bevolking draagt zonder problemen combinaties van Chanel, Armani en Gucci (of maakt ze na), terwijl er maar weinig eigen, Chinese merken zijn die putten uit het eigen culturele geheugen. Een stad als Wuhan heeft een cultureel leven van een Duits provinciestadje, met als enig voordeel dat bij de jaarlijkse “Dutch Days” Nederland een week lang elke dag in de krant staat, bij gebrek aan ander nieuws.

Werk maken van verbinding

Wat ik inspirerend vind in China, is de inzet van politiek om zich te richten op sociale rechten, en om vaart te maken met de transities naar energieneutraliteit, circulaire economie en zelfs eiwittransitie. Op het gebied van evenwichtige ontwikkeling hebben Nederland en China, elk met hun combinatie van technologische excellentie en achterblijvende implementatie veel van elkaar te leren. Ik ga dus graag naar China om werk te maken van wat ons verbinden kan.

Van mijn gastcolleges aan de Wuhan Business University heb ik echter geleerd dat de pan niet onder druk kan blijven. De nieuwsgierigheid, creativiteit en dadendrang van jonge Chinezen verdient ruimte tot ontplooiing. Kinderen van leden van de Communistische Partij hebben een goede loopbaan voor zich, die slimme kinderen op de universiteit zonder deze familieachtergrond niet krijgen. Daar staat tegenover dat je geen doctor in de wetenschappen hoeft te zijn om in- en exportdocumenten af te handelen.

Je zou in China graag een goed gesprek met de mensen willen hebben. Door taal, mores, cultuur en eenvoudigweg tijd krijg je dat gesprek echter niet zo gemakkelijk. Je krijgt zelden de tijd om de Chinese cultuur te begrijpen als je slechts enkele dagen in het land rondloopt. Daarom blijft vooral de verwondering hangen.

China begrijp je niet in een dag, en Chinezen leer je ook niet in een week waarderen. Dat houdt in dat we een band op te bouwen hebben, dat we vertrouwen op moeten bouwen en eerder observerend dan veroordelend te werk dienen te gaan.

Langdurige samenwerking

Van 2-8 december begeleid ik een bedrijvendelegatie naar de Chinese steden Jinan en Wuhan. Tijdens deze reis zal ik de nadruk leggen op wat Gelderse ondernemers kunnen betekenen voor duurzame ontwikkeling in China. Want de enorme economische groei in China  is alleen  vol te houden als deze gepaard gaat met een kleinere ecologische voetafdruk.

In bepaalde opzichten loopt China voorop op het westen, denk aan elektrisch openbaar vervoer. In andere opzichten loopt China echter achter, bijvoorbeeld bij duurzaam beheer van water en bodems. Vaak zitten Gelderse en Chinese bedrijven in dezelfde waardeketen. Denk daarbij aan de productie en toepassing van semiconductors. Het gaat hierin dan ook niet om platte handel, maar om langdurige samenwerking rond gezamenlijke uitdagingen. En dat laatste is een echte Chinese uitspraak.