WeChat is in China een ware lifestyle geworden. Het platform, dat ooit begon als een social media app waarmee je kon chatten ‘momenten’ met je vrienden kon delen, is uitgegroeid tot een onmisbare app in het dagelijkse leven van iedere Chinees. In China is een leven zonder WeChat een leven zonder gemak.

WeChat is, naast sociaal medium, een middel om online én offline betalingen te doen, ‘deelfietsen’ te huren en om taxi’s te bestellen – om maar een paar voorbeelden te noemen. In dit artikel wil ik laten zien hoe het dagelijkse leven met WeChat er uitziet voor een gemiddelde Chinese gebruiker. Hiervoor heb ik de rol die WeChat in het leven van twee Chinezen speelt gevolgd.

Vandaag deel één, een dag uit het leven van An Di.

An Di

An Di, een vrouw van 26 jaar, is naar Beijing verhuisd om een beter bestaan te zoeken. Ze werkt bij een internetbedrijf, heeft geen koopwoning en auto, en moet rondkomen van een relatief laag inkomen. Haar vriend woont in het buitenland.

In de ochtend

Maandagochtend om acht uur gaat de wekker op de telefoon van An af. Ze zet haar alarm uit met wazige ogen, ontgrendelt haar telefoon en klikt op het groene WeChat-icoontje. Ze wordt begroet met bijna duizend ongelezen berichten in de groepschat bovenaan, die bedoeld is voor werk. An denkt liever niet meteen aan werk wanneer ze wakker wordt, omdat ze hier een slecht humeur van krijgt. Ze opent daarom WeChat moments, benieuwd naar wat zich in het leven van haar vrienden afspeelt.

Taozi, een vriend die gek is op fitness, was om zes uur ’s ochtends al op en deelde negen sexy fitness selfies met zijn contacten (fig 1). An drukt direct op de like knop onderin de app.

Mag, een oud-klasgenoot, houdt zich bezig met de in- en verkoop van buitenlandse schoonheidsproducten. Al vanaf de vroege ochtend staat Mag’s WeChat moments vol met gezichtsmaskers, tassen en melkpoeder, met een aankoop-link voor geïnteresseerden (fig 2).

Dan is er nog Susu, die altijd kritiek heeft op de maatschappij. Afgelopen nacht plaatste hij weer een lange rant over hoe incompetent de overheid is. Misschien was hij weer dronken, denkt An.

An ziet een artikel langskomen van een openbaar account dat beschrijft hoe mensen zich moeten redden in een grote stad zonder geld, auto en een koopwoning. Meer dan tien van haar contacten hebben het artikel gedeeld in hun eigen WeChat moments. An opent de volledige versie, en is het grotendeels eens met de provocatieve statements. An deelt het artikel ook met haar contacten, waaronder haar baas. Wellicht dat het artikel wat begrip en sympathie opwekt, zodat hij een extra grote bonus uitkeert, hoopt ze.

Na haar WeChat moments ruim tien minuten bekeken te hebben, legt An eindelijk haar telefoon neer om zich op te frissen. Het duurt ongeveer een uur om op haar werk te komen, dus ze besluit ze na het opfrissen McDonald’s te bestellen in één van de vele WeChat mini apps. De bestelling haalt ze onderweg naar werk op. In WeChat zijn er heel veel mini apps die gebruikt kunnen worden om eten te bestellen (fig 3 & 4).

Om half tien komt An aan op het metrostation, dat op ongeveer één kilometer loopafstand van de McDonald’s ligt. Ze heeft echter geen zin om te lopen, dus ze opent een mini app om een deelfiets in de buurt te ontgrendelen (fig 5). Na haar ontbijt opgehaald te hebben komt ze op tijd aan op haar werk en klokt zichzelf in.

Terwijl An aan haar bureau haar hamburger eet, komt haar manager langs en zegt met een streng gezicht: “Vergeet niet na het eten zo snel mogelijk die Power Point te maken, ik heb je de relevante documenten gisteren via WeChat opgestuurd.” Terwijl de manager wegloopt, rolt An met haar ogen. Met tegenzin opent ze de WeChat desktopversie op haar computer en downloadt de documenten (fig 6). Ze eet snel haar ontbijt op en gaat aan de slag.

In de middag

An opent de WeChat groepschat die ze met haar vrienden heeft, om over haar werk te klagen. Voordat ze haar zin heeft afgetypt, krijgt ze een berichtje van haar manager. Hij stuurt haar een contactpersoon toe via WeChat, zodat An deze kan toevoegen. Het is een klant die An moet helpen met een project.

Gefrustreerd opent An opnieuw haar groepschat en uit haar frustraties bij haar vrienden: “Jullie willen niet weten hoe irritant mijn manager is. Ze laat me niet eens fatsoenlijk eten!

In de avond

Na een drukke werkdag opent An onderweg naar huis haar WeChat om eten te laten bezorgen. Plotseling realiseert ze zich dat haar vader vandaag jarig is. Hij is 54 geworden!

Het is te laat om een verjaardagscadeau online te kopen, dus ze stuurt haar vader haar felicitaties en een ‘rode envelop’ met RMB via WeChat. Kort daarna ontvangt ze een bericht van haar vader. Hij dankt An voor het cadeau, maar geeft het bedrag weer terug omdat hij weet dat An het niet breed heeft.

Eindelijk thuis aangekomen legt An haar telefoon neer, waarop deze direct opnieuw begint te rinkelen. Het is een video oproep van haar vriend, die in Europa is voor zijn PhD. An hoopt dit jaar samen met hem door Europa te reizen. Ondanks dat ze een lange afstandsrelatie hebben, doen ze allebei hun best om het in stand te houden door elke dag een uur lang met elkaar te videochatten via WeChat (fig 7).

Tegen het einde van het gesprek is het al bijna elf uur ’s avonds, ze wensen elkaar welterusten. Op het moment dat An haar telefoon uit wil zetten, ontvangt ze nog een melding. Het is haar vriend, die een rode envelop stuurt met de woorden: “Ik houd van jou, mijn lieve schat.

An is blij verrast: “Vandaag was, ondanks de zware werkdag, toch nog een mooie dag”, denkt ze, voordat ze in slaap valt.