WeChat is in China een ware lifestyle geworden. Het platform, dat ooit begon als een social media app om te chatten en het delen van ‘momenten’ met je vrienden, is uitgegroeid tot een onmisbare app in het dagelijkse leven van een Chinees. In China is een leven zonder WeChat een leven zonder gemak.

Ik heb de rol die WeChat in het leven van twee Chinese gebruikers speelt gevolgd. In mijn vorige blog deelde ik een dag uit het leven van An Di, vandaag kijken we een dag mee met Hu Shuang.

Hu Shuang

Hu Shuang is een man van 35 jaar oud en vader van een dochtertje van drie. Hij woont in Shanghai en werkt als een klantenservice manager. Elke maand betaalt hij hypotheek voor zijn woning.

In de ochtend

Op zaterdagochtend om zes uur wordt Hu Shuang gewekt door het gehuil van zijn dochter; zij is nog jong en slaapt bij Hu en zijn vrouw op de kamer. Hierdoor heeft hij zelfs in de weekenden geen tijd om uit te slapen. Hu pakt zijn telefoon van onder zijn kussen vandaan, opent WeChat en selecteert de mini app met zijn dochters favoriete kinderverhalen. Hij speelt via de app een kalmerend liedje af, waarna ook zijn vrouw wakker wordt. Zijn vrouw houdt hun dochter vast en wiegt haar langzaam weer in slaap.

Als hun dochter weer ingedommeld is, staat Hu op om ontbijt te maken. Hij opent zijn favorietenlijst op WeChat, en kijkt tussen de recepten die hij heeft opgeslagen. Hij kiest een gezond recept uit en bereidt het volgens de aanwijzingen. Na het eten complimenteert zijn vrouw Hu met het goede ontbijt.

Hu blijft graag fit en traint regelmatig. Elke ochtend om zeven uur gaat hij hardlopen. Vandaag gaat hij nog eerder de deur uit dan normaal. Wanneer hij weer thuiskomt, deelt hij zijn route en foto’s van het zelfgemaakte ontbijt met zijn vrienden in WeChat moments, waarop hij binnen luttele minuten veel likes krijgt. Deze likes motiveren Hu om nog meer van zijn leven te delen met zijn vrienden.

Rond negen uur rijdt Hu met zijn vrouw en dochter naar het park om te ontspannen. Tijdens deze wandeling ontvangt hij vijf tot zes verschillende oproepen via WeChat van klanten en zijn leidinggevenden (fig 1). Hu moet vaak klanten helpen en zaken afhandelen tijdens het weekend. Gelukkig kan hij de meeste werkzaamheden oplossen door een aantal belletjes.

In de middag

Een bezoek aan het park is één van Hu’s favoriete activiteiten. Hij praat met zijn vrouw over hun werkdruk, en de lasten van hun hypotheek. In de grote stad Shanghai staan gezinnen over het algemeen onder een grote financiële druk. Hu ’s vrouw heeft ook geen makkelijke baan, maar ze blijft optimistisch: “Zolang we hard blijven werken, zal iedere dag beter en beter worden.

Het koppel, hand in hand lopend, kijkt naar hun dochter in de kinderwagen. Z worden overmand door een gevoel van liefde.

Om twaalf uur ’s middags neemt Hu zijn vrouw en dochter mee naar een aanbevolen restaurant met goede reviews. Het restaurant blijkt echter erg populair te zijn en zit propvol. Met WeChat scant hij de QR-code van het restaurant om vervolgens een nummer te krijgen voor de wachtrij. Het gezin gaat zitten in de rustzone bij de ingang van het restaurant, waarna ze om één uur eindelijk het restaurant in mogen (fig 2).

Om drie uur ’s middags, nadat Hu zijn vrouw en dochter naar huis heeft gebracht, ontvangt hij plotseling een telefoontje van zijn baas. Deze verzoekt hem om later op de dag een klant op te halen. De klant komt rond vijf uur aan op de luchthaven, waar Hu hem moet opwachten. Hij is nog maar net thuis met zijn vrouw en dochtertje, maar weet nu al dat dit betekent dat hij dit weekend weer weinig tijd kan doorbrengen met zijn gezin. Hij kijkt zijn vrouw aan, die met een vermoeide blik terugkijkt, en voelt zich schuldig.

Nadat Hu is vertrokken opent hij WeChat om zijn vrouw een rode envelop te sturen, voldoende om een nieuwe tas te kopen (fig 3). Hij schrijft er een bericht bij: “Lieverd, ik moet altijd overwerken, en laat ik jou vaak alleen om te zorgen voor onze dochter. Ik voel me zo schuldig en ik hierbij laat ik weten hoe erg ik jou waardeer.

In de avond

Hu heeft met de klant op de luchthaven afgesproken. Om het de klant gemakkelijker te maken, stuurt hij zijn exacte locatie via WeChat (fig 4). Al snel vinden ze elkaar en vertrekken samen.

Het is bijna tien uur ’s avonds als Hu de klant weg heeft gebracht. Met haast rijdt hij richting huis, waar zijn vrouw en dochter op hem wachten. Thuis aangekomen is alles stil; ze zijn beide al in slaap gevallen. Stilletjes gaat ook Hu zichzelf wassen, waarna hij in bed kruipt en WeChat opent in het donker. Hij leest nog een aantal artikelen, waarna hij zelf ook slaperig wordt. Net nadat Hu zijn telefoon uitzet, fluistert zijn vrouw in zijn oor: “Ik houd van je, welterusten.

Welterusten, laten we maar snel gaan slapen”, reageert Hu met een glimlach.