Aldus een woordvoerder van een niet nader te noemen instantie op de vraag van een journalist of ze meer informatie konden geven over deze minderheidsgroepering in China. Dit naar aanleiding van de grootschalige rellen die in 2009 redelijk plotseling en onverwacht losbarstten in de provincie Xinjiang en volgden op een incident in een fabriek in provincie Guandong, waar twee Oeigoerse arbeiders werden gedood.
En ook vier jaar later krijg ik nog steeds de meest oprecht verbaasde basisvragen van journalisten als ze een incident of aanslag waar Oeigoeren bij betrokken zijn hebben ontwaard in de media.
In een voorgesprek op een radio-interview over de recente aanslagen in november zei een redactielid van een omroep tegen me: “Ik heb er even wat over gelezen, en dit voelt echt ver weg voor mij, verder dan China.”
Ik merkte flauw op dat Xinjiang geografisch gezien dichterbij Nederland ligt dan het bekendere oosten van China. “Maar waar komen deze mensen vandaan dan?” Een vaak gestelde vervolgvraag in andere interviews is: “En wat is het probleem van de Oeigoeren?”. “Nou, ze komen uit de regio die nu Xinjiang heet. En wat hun probleem is… Hmm. Heb je even?”
Het lijkt een herhaling van zetten. Maar hoe komt het toch dat deze grote minderheidsgroep in China zoveel minder bekendheid geniet, en ook vaak op zoveel minder begrip kan rekenen dan de veel bekendere, en veel geliefdere Tibetanen?
Het zijn wel weer moslims hé...
Aldus het begin van het drie minuten durende interview in een nieuwsitem over diezelfde Oeigoeren, van een gerespecteerde radiozender, niet gespeend van enige kennis over de betreffende bevolkingsgroep en hun frustraties. Lekkere binnenkomer. Een nogal ongelukkige (bijna retorische) vraag om een neutraal antwoord op te kunnen formuleren. Wat me dus ook maar met moeite lukte.
Het zegt veel over ons beeld over moslims, dat ook in en door de media is gevormd of in stand wordt gehouden. En dit beeld wordt kennelijk op alle groeperingen die toevallig ook moslim zijn geplakt, onafhankelijk van hun specifieke omstandigheden. Ook de vraag in een ander (redactie)gesprek, namelijk of Oeigoeren te vergelijken zijn met Marokkanen in Nederland, spreekt boekdelen als het gaat over voorgevormde ideeen.
Nee. Niet echt, of echt niet eigenlijk. Ze wonen er al een tijdje, zeg ik, als understatement. Het is een volk dat al eeuwen op de centraalaziatische steppen woont en onder verschillende heerschappijen heeft geleefd, en niet een groep die als arbeidsmigrant in een ander land op een ander continent zijn uitgenodigd.
Ook de link met terrorisme wordt snel gelegd. Of kritiekloos overgenomen, want dit is de manier waarop het door de Chinese overheid met succes geframed wordt. Oeigoer en terrorisme is een vaak gelegd verband. En er worden ook de afgelopen decennia steeds vaker aanslagen in China gepleegd waar Oeigoeren bij betrokken zijn. In Xinjiang, maar in november zelfs zo ver buiten de provincie als Beijing.
De motieven hiervoor zijn niet altijd duidelijk, of de informatie erover niet transparant. Bij veel andere incidenten in China waarbij geweld wordt gebruikt (zoals bijvoorbeeld de zelfmoordaanslag van een gefrustreerde man in een bus in Xiamen vorig jaar) wordt echter gesproken van ‘ernstige criminele daden’. Toch anders. En in gewelddadige incidenten waar veelal (politieke) frustraties aan ten grondslag liggen valt ook lastig onderscheid te maken. Maar dat gebeurt (onbewust) wel. Zo heet een aanslag waarbij moslims zijn betrokken al snel terrorisme, terwijl Anders Breivik vrij consequent ‘massamoordenaar’ wordt genoemd in de media. Terwijl als er iets toch bedoeld was als terroristische actie (doel = politiek en maatschappij angst aanjagen en ontwrichten), was het wel de gruwelijke rechts-extremistische daad in Noorwegen.
‘Seven Years in Tibet’
Maar dan de Tibetanen. Dat vredelievende volk uit ‘Seven Years in Tibet’, die zo bruut voor de voeten werden gelopen door de Chinezen, ondanks Brad Pitt. Er bestaat een groot gevoel van solidariteit voor deze minderheidsgroep in veel westerse landen dat ik toch lastig rationeel kan verklaren. Tibet centra, Tibetaanse vlaggen in onverwachte hoeken, en zelfs een heus Tibet festival.
Niet onterecht overigens, daar niet van. Ze verdienen ook steun, en de Tibetaanse cultuur is prachtig. Maar het contrast met de Oeigoeren is groot, terwijl ze ten aanzien van de Chinese regering in hetzelfde schuitje zitten en dezelfde frustraties delen. Dit blijkt alleen al uit de vreselijke zelfverbrandingen in Tibet, een vorm van zelf-aangedaan geweld dat is toegenomen.
Misschien heeft dit te maken met de Dalai Lama die de Tibetanen internationaal goed op de agenda zet bij hooggeplaatste politici. Ook al doet Rabiya Kadeer (de ‘moeder van de Oeigoeren’) het ook niet slecht. Misschien komt het omdat Tibetanen boeddhisten zijn, en geen moslims. Er hangt een voor buitenlanders interessante mystiek van spiritualiteit en yoga omheen. En inderdaad, Tibet is ook fenomenaal en zelfs magisch te noemen.
Maar ik vraag me af hoeveel mensen er op de hoogte zijn van de voor veel buitenlanders misschien minder romantische kanten van de Tibetaanse cultuur. De zogenaamde lucht- of hemelbegrafenissen bijvoorbeeld, waarbij de overledenen gevild aan de vogels worden gegeven. Het feit dat het door boeddhisten gepleegde anti-moslim geweld in het noorden van Myanmar de laatste jaren is uitgebreid krijgt ook weinig aandacht. Vredelievendheid heeft bij elk volk, of elk mens, ook zo zijn grenzen. Maar het lijkt alsof we dat bij de ene groep meer willen zien dan bij de andere.
Mooi artikel Suzanne. Deze morgen weer een knap staaltje beroerde verslaggeving op nu.nl waarin een incident in een moskee in Ningxia met Hui Chinezen klakkeloos aan de Oeigoeren wordt gekoppeld:
http://www.nu.nl/buitenland/3668278/veertien-doden-bij-paniek-in-chinese-moskee.html
Overigens vind ik ‘sky burials’ geen goed voorbeeld van minder positieve kanten van de Tibetaanse cultuur. Er zijn duidelijke religieuze en praktische (schaarste van brandhout) redenen voor deze praktijk en er wordt niemand kwaad mee gedaan. Kwestie van cultuurverschillen, zoals Hindu’s hun doden ook in het openbaar verbranden … niks mis mee en wat mij betreft zelfs een beter alternatief dan wegstoppen in de grond. Ook het geweld tussen boeddhisten en moslims in diverse plekken in Zuid-Oost Azië heeft niets te maken met Tibetanen.
Ik ben zelf jarenlang International Campaign for Tibet gesteund, maar heb inmiddels mijn mening ook wel enigszins bijgesteld. Net zoals de meeste dingen in China zijn de zaken niet zo zwart-wit als ze door beide partijen worden voorgesteld. Vooral het feit dat de Dalai Lama de zelfverbrandingen niet heeft afgeraden, waarmee hij goodwill had kunnen kweken, vind ik een gemiste kans …
Overigens heb ik zowel in Xinjiang als Tibet gereisd en ik moet zeggen dat ik de sfeer in plaatsen als Urumqi en Turpan nooit prettig vond. Ik voelde me onder de nogal macho-achtige Oeigoeren daar niet echt welkom als toerist, iets waar in bij b.v. de Hui in Gansu geen last vast heb gehad. Maar ach, in Tibet werd een man uit ons reisgezelschap overvallen door een Tibetaanse boer. Dus moslim of boeddhist, goede en slechte exemplaren heb je overal …
Ed
Beste Ed,
Dank voor je reactie. Het voorbeeld waar je naar verwijst in de link is inderdaad waar ik op doel als ik het over het leggen van ongegronde verbanden heb. Dat er paniek uitbreekt in een moskee lijkt me niks met moslims te maken te hebben en al helemaal niet met de Oeigoeren inderdaad. Ten aanzien van de hemelbegrafenissen: dat is ook niet mijn visie per se, maar bedoelde ik om aan te geven dat het beeld van Tibet/Tibetanen misschien wat geïdealiseerd is, terwijl dat van Xinjiang/Oeigoeren misschien wat te negatief is. Het gaat me om de percepties die we hebben en waarop die gebaseerd zijn, en die soms wat vertekend zijn, terwijl daar wel (onbewust) op geoordeeld en gehandeld wordt. Groeten, Susanne
Zeer interessant, maar ik begrijp niet helemaal waar u naartoe wil.
Dat kwam ook meteen bij mij op. Naar het antwoord op al die vragen in ieder geval niet. 😉
Beste Leon en Pekinees,
Zoals ook in mijn reactie aan Ed aangegeven: waar ik naar toe wil is dat ik er met gesprekken met journalisten/ redacteurs/ studenten over Xinjiang en Oeigoeren steeds tegen aan loop dat er ofwel geen kennis is over deze groep (hoe anders bij Tibet/ de Tibetanen!) en dat er al snel allerlei voorgevormde beelden en ideeen een rol gaan spelen en die er niet per se iets mee te maken hebben, en verbanden snel worden gelegd of overgenomen. Daar verbaas ik me over, omdat het een voor mij steeds terugkerend thema is. En nee, de antwoorden over het waarom heb ik ook niet allemaal :). Jullie ideeen? Hgrt, Susanne
Susanne,
Ten eerste vind ik het goed dat je aandacht besteed aan de oeigoeren, en vind zelf dat er veel te weinig aandacht aan de oeigoeren en aan xinjiang besteed word. Ik zelf ben nu alweer bijna 8 jaar woonachtig in Urumqi en ben zelfs getrouwd met een oeigoerse.
En ik kan je met zekerheid vertellen dat het niet makkelijk is om als oeigoerse in China/xinjiang te wonen zonder af en toe kwaad of teleur gesteld te worden. Maar hier ga ik verder niet op in.
Er zijn zoveel vooroordelen van mensen die helemaal geen interactie met Oeigoeren hebben. Ik ken een hoop Oeigoeren en die spreken allemaal goed Chinees (Sommigen beter dan de gemiddelde Chinees zelf) speken oeigoers en vaak ook nog vloeiend Engels. Ze zijn vriendelijk, open en zeer gastvrij.
Er zijn een hoop dingen gebeurd in de laatste jaren, en ik wil zeker niets goed praten, maar over de aanpak hierover, kan ik lang discussiëren en zijn er veel punten waarop het beter kan.
Xinjiang zelf is nog altijd zeer interessant voor reizigers maar ook voor zaken, de ontwikkeling van de regio gaat zeer snel en er zijn een hoop mogelijkheden voor bedrijven. Helaas zie ik weinig interesse vanuit Nederland of de Nederlandse Ambassade in de regio maar vooral op Agricultural gebied zie ik veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.
Beste DK,
Dank, dat onderstreept (helaas) wat ik ook van anderen heb vernomen.
Vr. groet, Susanne
“Het zegt veel over ons beeld over moslims, dat ook in en door de media is gevormd of in stand wordt gehouden. En dit beeld wordt kennelijk op alle groeperingen die toevallig ook moslim zijn geplakt.” Toevallig??? Islamitische aanslagen als dagelijkse trend wereldwijd nog een toevalligheid noemen is zeker een eufemistisch, politiek correct understatement.