Op deze pagina vind je een overzicht van China gerelateerde evenementen in Nederland en van Nederland gerelateerde evenementen in China.

Uitgelichte Evenementen

Alle aankomende evenementen

jun
9
wo
Ellen Thorbecke’s China @ Nederlands Fotomuseum
jun 9 – okt 3 hele dag
Ellen Thorbecke's China @ Nederlands Fotomuseum

Deze zomer presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Ellen Thorbeckes China, waarin foto’s en fotoboeken worden getoond van collectiefotograaf Ellen Thorbecke, gemaakt in China in de jaren dertig van de vorige eeuw. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een vrijgevochten vrouw die een unieke positie in de Nederlandse fotografie inneemt en toont een zeldzaam beeld van het dagelijks leven van het China van toen.

Ellen Thorbecke

Het museum beheert het kleine maar buitengewone fotoarchief van Ellen Thorbecke. Het archief bestaat in totaal uit 650 negatieven, waarvan 166 zijn gemaakt tijdens haar verblijf in China. In 1931 vertrok Thorbecke voor een aantal jaar naar China met haar man die daar als gezant werd aangesteld. Van huis uit was Thorbecke journalist en ze schafte voor haar reis naar China haar eerste camera aan. Aldaar begon ze met het fotograferen van het dagelijks leven. De foto’s publiceerde ze in de door haar zelf samengestelde fotoboeken, waaronder Peking Studies (1934) en People in China (1935). Haar fotografie blijkt nu zeer zeldzaam te zijn; er is een beperkte hoeveelheid fotografie van het dagelijks leven van China uit die periode bekend. Bovendien fotografeerde ze met een ongekend open blik, zonder Westers vooroordeel. Dat maakt dat haar werk tot op de dag van vandaag in China nog steeds ongekend populair.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Ruben Lundgren. Hij woont sinds 2007 in Beijing en werkt daar als fotojournalist voor onder meer de Volkskrant en als onafhankelijk curator van Chinese fotografie. Tijdens zijn project over de geschiedenis van het Chinese fotoboek in 2015 raakte hij gefascineerd door Ellen Thorbecke en is naar haar een diepgravend onderzoek gestart.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, samengesteld door Ruben Lundgren in samenwerking met Rik Suermondt, kunsthistoricus en ontdekker van Thorbeckes archief. 

aug
20
vr
China Dreams @ Museum Hilversum
aug 20 – okt 24 hele dag

China Dreams – Xiaoxiao Xu, Ruben Lundgren en Ruben Terlou

De zijderoute is het eeuwenoude netwerk van handelsroutes tussen Oost en West, reikend van China tot Afrika en Europa. Het idee van de hernieuwde zijderoute, het grootste infrastructuurproject in de moderne geschiedenis, is door de Chinese President Xi Jinping in 2013 opnieuw vertaald en een centraal uitgangspunt geworden in de verhouding met China en het buitenland. ‘China Dreams’ is een trilogie over het China van vandaag, een tijdsdocument door de ogen van Xu Xiaoxiao, Ruben Terlou, Ruben Lundgren.

 

sep
25
za
#STOPASIANHATE @ Podium Mozaïek
sep 25 @ 20:45 – 22:15
#STOPASIANHATE @ Podium Mozaïek

Humans of Film Festival – Film

Kort filmprogramma bestaande uit drie korte films over anti-Aziatisch racisme, gevolgd door een paneldiscussie

StopAsianHate is meer dan alleen een call-out. Het is een beweging.

Na het toenemend geweld en racisme tegen Aziaten wereldwijd, en de dood van 6 Aziatische-Amerikaanse vrouwen, werd de #StopAsianHate synoniem de beweging en de vele manifestaties die sinds in lente van 2021 wereldwijd georganiseerd werden. Ook hier in Amsterdam. Juist hier, want in Nederland is de explosieve groei van incidenten niet meer te ontkennen.

In 2020 kwamen meer dan 5000 meldingen binnen van anti-Aziatisch racisme, een derde van het totaal aantal gemelde incidenten over 2020. Nog nooit eerder was de urgentie zo hoog. #StopAsianHate is meer dan alleen de ‘grapjes’ en micro-agressies waarmee Aziaten in Nederland (dagelijks) geconfronteerd worden.

De korte films vertellen verschillende verhalen en perspectieven met het publiek. Jonge filmmakers die de urgentie voelen om deze onbekende verhalen te delen met een groter publiek. In het panelgesprek na de film gaan we in gesprek met diversiteit en inclusie-expert Sarita Bajnath en mediawetenschapper en schrijver Reza Kartosen-Wong, over het bestaan van institutioneel Anti-Aziatisch racisme en zoeken we een dialoog op met het publiek. Voorbij de ‘grapjes’. Want hoe speelt anti-Aziatische racisme en de impact ervan een (dagelijkse) rol hier in Nederland? Hoe zorgen we voor meer verbinding, dialoog en ontstijgen we deze realiteit?

Programma

Introduction: 5 min

Film vertoningen: 50 min | 3 korte films: De Ideale Allochtoon (Nick Pijler, 2020), #StopAsianHate (Floor van Lent, Emma Kemperman, 2021), Home Free (Eddie Shieh, 2020)

Panel discussie: 30 min | #StopAsianHate

Host: Hui Hui Pan; Omroep PAC | Pan Asian Collective

Panelists: Reza Kartosen-Wong; Universiteit van Amsterdam | Sarita Bajnath; Code Culturele Diversiteit

Filmmakers: Nick Pijler | Floor van Lent & Emma Kemperman

 

 

sep
27
ma
China Business Week 2021 @ online
sep 27 – sep 29 hele dag
China Business Week 2021 @ online

Ontdek kansen voor uw bedrijf tijdens de online China Business Week van 27 tot en met 29 september. Centraal staan de sectoren smart & green shipping, automotive, waterstof, tuinbouw, voedselverwerkingsmachines en voorkomen van voedselverspilling. Maar ook andere sectoren komen aan bod.

Bent u al actief in China of wilt u voor het eerst de Chinese markt op? Reserveer dan nu een plek in uw agenda voor de China Business Week. Aanmelden kan vanaf 1 september 2021.

Waarom deze Business Week?

China is een zeer belangrijke exportmarkt voor Nederland en nog steeds liggen daar veel kansen. Ondanks de reisbeperkingen en de pandemie, groeide de export in 2020 met ruim € 1 miljard ten opzichte van 2019. De Chinese overheid investeert fors in de economie, blijkt uit het 14e vijfjarenplan dat in 2021 van start is gegaan. Er is grote behoefte aan kennis.

Daarnaast kent de Chinese markt ook een aantal uitdagingen. Daarom moeten ondernemers zich goed voorbereiden op hun marktentree. Tijdens deze 8e editie van de China Business Week, praten we u bij over actuele ontwikkelingen en kansen voor Nederlandse ondernemers in China.

Waarom meedoen?

Topsprekers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid zorgen voor een uniek programma. U gaat met hen in gesprek en krijgt antwoord op vragen als:

 • Hoe staan economie, handelspolitiek en zakenklimaat ervoor in China?
 • Wat zijn de uitdagingen en hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
 • In welke sectoren liggen er concrete zakelijke kansen voor mijn bedrijf?
 • Hoe kan ik internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen?
 • Hoe ga ik om met culturele verschillen?
 • Hoe bouw ik aan duurzame zakenrelaties?
 • Hoe kan de Nederlandse overheid mij ondersteunen bij het zakendoen in China?

Meedoen aan de Business Week betekent dat u in korte tijd veel informatie krijgt en contacten kunt leggen. U krijgt een goed beeld van de concrete mogelijkheden voor uw bedrijf en de eventuele (vervolg)stappen die u kunt nemen.

Bent u benieuwd naar de tips & tricks van succesvolle ondernemers en ervaringsdeskundigen? Doe dan mee met de China Business Week.

Voor wie?

De China Business Week is interessant voor:

 • exporteurs die willen starten op de Chinese markt;
 • exporteurs die hun mogelijkheden in China willen verkennen;
 • exporteurs die al actief zijn op de Chinese markt en nieuwe kansen willen benutten;
 • kennisinstellingen die met Chinese partners willen samenwerken.

Programma

De China Business Week geeft u een update van de kansen en uitdagingen op de Chinese markt. U kunt alleen online deelnemen.

Op het programma staan:

 • Openingssessies over economische ontwikkelingen, ervaringen van ondernemers en de laatste updates rond corona, overheidssteun en bescherming van intellectueel eigendom.
 • Themasessies voor startende en ervaren exporteurs over kansen in de sectoren:
  – smart & green shipping
  – voedselverwerkingsmachines
  – tuinbouw
  – automotive
  – voorkomen van voedselverspilling
  – waterstof
 • Expertsessies (maximaal 10 deelnemers) voor bedrijven met ten minste 2 jaar exportervaring, en voor kennisinstellingen. De sessies gaan over ontwikkelingen en kansen in specifieke nichemarkten, zoals medische apparaten, alternatieve eiwitten, duurzame stedelijke ontwikkeling, verslogistiek, duurzame varkenshouderij en veel meer.
 • 1-op-1-gesprekken met handelsexperts van:
  – de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en
  – de regionale partnerorganisaties van het netwerk Trade & Innovate NL.
 • ‘Marktplaats’ en netwerkmogelijkheden via het online platform b2match.
 • Workshop, gepresenteerd door het Oranje Handelsmissiefonds (met onder andere EY, ING en evofenedex).

Ook na de Business Week helpen wij u graag verder met de juiste contacten en met informatie en advies over zakendoen in China.

Deelname

Wilt u meedoen aan de online China Business Week? Houd ruimte vrij in uw agenda van 27 tot en met 29 september. Aanmelden kan vanaf 1 september 2021. Deelname is gratis.

Houd onze agenda in de gaten. Volg ons op Twitter en LinkedIn of via de wekelijkse nieuwsbrief van RVO.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem contact op met het Business Development Team van RVO:

Emiel Mulder
E: emiel.mulder@rvo.nl

Joyce van Elck
T: 06 1137 6331
E: joyce.vanelck@rvo.nl

Organisatie

RVO organiseert de online China Business Week 2021 in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en in samenwerking met het economisch buitenlandnetwerk in China en de regionale partnerorganisaties van Trade & Innovate NL.

Het economische buitenlandnetwerk in China bestaat uit de Nederlandse ambassade in Peking, de consulaten-generaal in Guangzhou, Shanghai, Hongkong en Chongqing, en de Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) in Dalian, Jinan, Qingdao, Wuhan, Chengdu en Nanjing –

Mogelijk gemaakt door Trade and Innovate NL

Trade and Innovate NL is een landelijk netwerk van publieke organisaties dat Nederlandse ondernemers verbindt, met elkaar en met opdrachtgevers uit het buitenland. Samen bundelen we de krachten van publieke organisaties om ondernemers beter te ondersteunen op internationale markten.

Trade and Innovate NL organiseert evenementen, vooral gericht op en in Azië, Noord-Amerika en Europa. Een van de focusthema’s daarbij is Smart Cities.

sep
29
wo
Hong Kong & the Greater Bay Area: Shaping the Logistics of the future @ Inntel Hotels Rotterdam Centre
sep 29 @ 15:00 – 22:00
Hong Kong & the Greater Bay Area: Shaping the Logistics of the future @ Inntel Hotels Rotterdam Centre

A Netherlands – Hong Kong Friendship Seminar and Dinner

The logistic industry in Hong Kong, China’s Greater Bay Area and the Netherlands has seen major changes in recent years. Driven by the digital mindset of the consumers, the already booming E-commerce market has soared, especially after the COVID pandemic. The volume of packages sent between China, Hong Kong and the Netherlands already more than doubled between 2016 and 2020, and is expected to increase rapidly going forward. Technology, big data, globalisation and sustainability are some of the factors which impact this industry.

Join this seminar to hear how leading companies prepare themselves and find innovative solutions for these new and emerging trends to remain competitive. Find out how the logistics industry has an impact on your company and which opportunities the future brings.

Attending the seminar is free of charge for members and non-members of the Netherlands Hong Kong Business Association.

WEDNESDAY, SEPTEMBER 29, 2021 15:00 TO 22:00

15:00 – 15:25 REGISTRATION
15:25 – 15:30 OPENING
HANS POULIS
15:30 – 15:45 INTRODUCTION
TOM VAN DILLEN
15:45 – 16:45 SESSION 1: INNOVATIONS IN LOGISTICS TODAY
LEO BRAND, FRANKLIN DIJS, HANS NAGTEGAAL
16:45 – 17:10 COFFEE BREAK
17:10 – 18:10 SESSION 2: E-COMMERCE SHAPING INNOVATION IN LOGISTICS
JOHN STEVENS, MARTIJN DE VRIES (TBC)
18:10 – 18:30 Q & A
WILBERT LEK
18:30 – 22:00 DINNER
HANS POULIS, PETER POTMAN, ROOS VERMEIJ, HE TAN JIAN, EDDIE CHEUNG

Participation costs:

Partner Table: € 2500 for 8 persons (partner package included; exclusive 21% VAT).
Individual participation costs for members of the NHKBA and their guests: € 75 per person (exclusive 21% VAT)
Individual participation costs of non-members and their guests: € 100 per person (exclusive 21% VAT)
Registration for the event will start on Thursday 26th August. The number of seats at both the seminar and dinner will be limited.

Registrations will be handled on a first-come-first-served basis. You can register for this event here.

REGISTRATION WILL CLOSE SEPTEMBER 24, 2021 AT 

If you have any questions, please contact george.ammerlaan@nhkba.nl

okt
14
do
Access Biotech China @ online and in Leiden
okt 14 – okt 15 hele dag
Access Biotech China @ online and in Leiden

Access Biotech China – 14 & 15 October 2021

Helping European biotechs develop their China market entry strategy

The first edition of Access Biotech China (ABC) is planned on 14-15 October 2021 as an hybrid event. Access Biotech China aims to help European Life Sciences & Health companies to explore and seize the many opportunities that the Chinese biotech sector has to offer. The focus will not only be on accessing the market and entering partnering opportunities, but also on getting access to the Chinese financial market and investors.

China is rapidly becoming increasingly attractive for biotechs looking for additional investment, partnerships and customers. Not only does China have a massive population and a correspondingly large patient group, the phenomenal economic growth, government reforms and huge investments have turned the Chinese biopharmaceutical market into the second largest in the world with $137 billion in sales last year.

The importance of the biotech industry has been recognised by the Chinese Government. It has recently introduced changes in regulations to make it much easier and quicker for drugs developed by foreign companies to be approved and sold in China, but also for Chinese VCs to seek out promising foreign investments. While there are still more cross-border investments from China to the US than there are between China and Europe, interest in European biotech is growing rapidly.

Due to the complexity of policies on different market segments, the vastness of the country and the different (business) culture and language, it can almost seem like a mission impossible to enter the Chinese market successfully for foreign companies with limited or no experience in doing business there. Entry of the Chinese market requires tailor-made strategies. There is not a ‘one-size-fits-all’ approach.

Access Biotech China aims to give you the abc of how to take the first steps to enter the Chinese biotech sector. Besides giving you insight in the opportunities that China has to offer for you as a biotech company, it will also give you insight in some of the key challenges and provide you with practical recommendations that will help you to develop a China market entry strategy. In addition, ABC will bring you in touch with organisations that can help you achieve that.

 

14 October 2021

In-person event at BioPartner Center Leiden, the Netherlands

CET CST
09:00-10:30 16:00-17:30 Plenary Opening – Chinese Life Sciences sector, landscape, hubs, opportunities & future expectations
ChairGeeske in ’t Velt, Partner at 3EACON
Nico Schiettekatte, Counselor for Health, Welfare & Sport at Embassy of the Kingdom of the Netherlands in China
Dr. Henk Joos, General Manager at Agio Capital & Business Solutions
Dr. Zang Jingwu, CEO at I-MAB Biopharma
Dr. Steven Powell, CEO at eTheRNA immunotherapies
10:30-11:00 17:30-18:00 Coffee & tea break
11:00-12:30 18:00-19:30 Panel discussion: Partnering with Chinese companies and/or investors
ChairHenk Joos, General Manager at Agio Capital & Business Solutions
Robbert Görris, Director Nothern Europe at The Sovereign Group
Dr. Nettie Buitelaar, CBO at BiosanaPharma
Vijay Karwal, CFO at AffaMed Therapeutics
Mark Vaeck, CEO at Complix
12:30-13:30 19:30-20:30 Networking lunch
13:30-15:00 20:30-22:00 Best practices & experience stories, obstacles and lessons learned

ChairGeeske in ’t Velt, Partner at 3EACON

Yong Xue, CMO at Asieris Pharmaceuticals

Dr. Pieter Gaillard, CEO at Eyesiu Medicines

Bert-Arjan Millenaar, CEO at NLC
Dr. Guus Simons, CEO at PathoFinder

15:00-15:30 22:00-22:30 Coffee & tea break
15:30-16:45 22:30-23:45 Panel discussion Route to market, from A to Z

ChairHenk Joos, General Manager at Agio Capital & Business Solutions

Renate Douwes, Business Development Coach China at RVO
Joost Vrancken Peeters, Partner at La Gro Geelkerken Lawyers
Geeske in ’t Velt, Partner at 3EACON

16:45-17:30 23:45-00:30 Networking drinks

15 October 2021

Online programme with expert sessions and partnering meetings

CET CST
08:00-09:00 15:00-16:00 Online walk-in, network carousel
partnering meetings
09:00-09:45 16:00-16:45 Expert session
Funding & Venture Capital – By Agio Capital & Business Solutions
partnering meetings
10:00-10:45 17:00-17:45
Expert session
Business Development
 – By 3EACON
Erik Kakes, International Sales & Marketing director at Applikon Biotechnology
Rolyn Luo, Director at Applitech Pharma

Geeske in ’t Velt, Partner at 3EACON
partnering meetings
11:00-11:45 18:00-18:45 Expert session
Corporate Structuring & Compliance (Legal & Fiscal )
 – By The Sovereign Group

Robbert Görris, Director Nothern Europe at The Sovereign Group
partnering meetings
12:00-12:45 19:00-19:45 Expert session
Differences in business environment and perspectives
 – By China Inroads
Valérie Hoeks, Founder of China Inroads
partnering meetings
12:45-13:30 19:45-20:30 Lunch break & network carousel
partnering meetings
13:30-14:15 20:30-21:15 Expert session
Intellectual Property
 – By La Gro Geelkerken Lawyers
Ye Yu, Director of China Practice at La Gro Geelkerken Lawyers
Benjamin Niemeijer, Partner at La Gro Geelkerken Lawyers
partnering meetings
14:30-15:15 21:30-22:15 Session (tbd) partnering meetings
15:15-15:45 22:15-22:45 Online walk-out network carousel
partnering meetings

 

jan
6
do
Theatercollege Ruben Terlou @ verschillende locaties
jan 6 – apr 14 hele dag
Theatercollege Ruben Terlou @ verschillende locaties

Ben je klaar voor een wereld waarin China de baas is? De nieuwe supermacht China gaat de wereld onherkenbaar veranderen en dat gaan we allemaal merken.

In een persoonlijk theatercollege legt Ruben Terlou uit hoe China de wereld in haar greep krijgt. Met nieuwe verhalen van zijn laatste reizen neemt hij je mee naar plekken in de wereld waar de Chinese invloed al zichtbaar is. Hoe beïnvloedt de nieuwe wereldmacht het leven van mensen buiten China? En gaat het ook ons leven hier veranderen?

Tijdens deze inspirerende avond laat Ruben met eigen beelden de wereld van de Chinezen zien. En geeft hij de Chinezen van de nieuwe wereldmacht een gezicht.

Ruben Terlou is fotograaf en documentairemaker. Hij maakte o.a. de succesvolle VPRO-series Langs de oevers van de Yangtze, Door het hart van China en Chinese Dromen.

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?