Op deze pagina vind je een overzicht van China gerelateerde evenementen in Nederland en van Nederland gerelateerde evenementen in China.

Uitgelichte Evenementen

Alle aankomende evenementen

jan
25
ma
Virtuele handelsmissie China met minister Kaag @ online
jan 25 – jan 28 hele dag
Virtuele handelsmissie China met minister Kaag @ online

Bent u actief op het gebied van cold chain logistics (koelketenlogistiek) of circulaire economie? Wilt u deze expertise in China inzetten? Of wilt u meer weten over de recente ontwikkelingen, trends en kansen binnen deze thema’s in China? Neem dan van 25 tot en met 28 januari 2021 deel aan de virtuele handelsmissie.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, neemt ook deel aan het programma.

Voor wie

De missie is gericht op de volgende sectoren en staat uitsluitend open voor bedrijven en kennisinstellingen die daarin actief zijn:

Cold chain logistics

Circulaire economie

 • bouwafval (construction waste)
 • chemische recycling van plastic en textiel
 • Lees meer over de kansen in deze sector

Programma

Tijdens de missie krijgt u inzicht in de ontwikkelingen en kansen in uw sector. Ook krijgt u een beeld van lopende projecten en projecten in ontwikkeling, die op zoek zijn naar internationale samenwerking.

De online matchmaking brengt u in contact met lokale bedrijven en instellingen, die op deze markten actief zijn.

Het programma bestaat uit een combinatie van de volgende onderdelen:
 • Gezamenlijke kick-off en paneldiscussie met minister Sigrid Kaag;
 • Virtuele evenementen;
 • Rondetafelsessie(s);
 • Interactieve workshop(s);
 • Kennismaking met succesvolle (Nederlandse) ondernemingen, die al actief zijn in China;
 • Online business-to-business matchmaking.

Kosten en deelname

Deelname kost € 250 per Nederlandse organisatie (maximaal 2 deelnemers per organisatie). Iedere extra deelnemer betaalt € 125.

Aanmelden

Meld u aan voor deelname. De uiterste aanmelddatum voor deelname inclusief individuele matchmaking, is maandag 28 december. Na 28 december is deelnemen aan de georganiseerde matchmaking niet meer mogelijk.

Als deelnemer kunt u ook zelf matchmakingafspraken inplannen via het virtuele b2match-platform. Voor deelname aan deze zogenaamde ‘vrije matchmaking’, inclusief deelname aan de webinars, kunt u zich inschrijven tot en met maandag 25 januari.

RVO vindt het belangrijk dat deelnemende bedrijven binnen de genoemde structuur en thematische focus van het programma vallen. Registratie betekent dus niet automatisch deelname aan deze missie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd.

Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie. Om te beoordelen of uw bedrijf of organisatie voldoet aan deze voorwaarden, vragen wij u bij aanmelding om een MVO-zelfscan in te vullen.

Ondersteuning vanuit RVO

Bent u van plan om zaken te doen in China, maar weet u niet hoe u dit moet aanpakken? RVO kan u ondersteunen met verschillende beschikbare middelen. Wij kunnen u informatie geven over regio’s of sectoren, of u helpen met eventuele vervolgstappen.

Bekijk welke ondersteuning wij u kunnen bieden in het RVO-instrumentarium voor China (pdf).

International Business Academy – China

De International Business Academy is hét digitale platform dat u als Nederlandse ondernemer helpt om nieuwe landspecifieke kennis en vaardigheden op te doen. Dit gebeurt in de vorm van een uitgebreid online en offline landspecifiek cursusaanbod op één verzamelplaats.

Met deze cursussen kunt u uw kennis bijspijkeren op onderwerpen die voor u relevant zijn. U kunt dan ook uw internationale kansen beter benutten en tegelijkertijd de bijbehorende landspecifieke risico’s vermijden.

De cursussen worden aangeboden door publieke en private partijen. Ze sluiten goed aan bij de benodigde kennis en vaardigheden in het doelland. Denk daarbij aan zaken als:

 • de gebruikelijke business etiquette, om effectiever te onderhandelen;
 • het verhogen van uw rendement bij deelname aan beurzen of handelsmissies;
 • het kiezen van de juiste samenwerkingsvorm;
 • juridische aspecten bij internationaal zakendoen;
 • operationele vaardigheden om efficiënt en effectief resultaten te boeken.

Lees meer over de International Business Academy – China of bekijk meteen het cursusaanbod voor China.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Maurits Berger, projectleider handelsmissies
E: maurits.berger1@rvo.nl

Heeft u vragen over zakendoen in China? Neem dan contact op met:

Ada Cheang, business development coach China
E: ada.cheang@rvo.nl

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Nederlandse postennetwerk in China.

Nederland als internationale samenwerkingspartner

Met deze missie nodigen wij onze buitenlandse partners uit tot samenwerking in het zoeken naar oplossingen voor mondiale uitdagingen. Nederland werkt samen bij het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen en wil een partner zijn in technologische en maatschappelijke oplossingen voor een betere wereld.

jan
28
do
The Belt and Road Initiative Revisited @ online
jan 28 @ 15:30 – 17:00
The Belt and Road Initiative Revisited @ online

On January 28, the LeidenAsiaCentre organises an interactive discussion on the role of the Belt and Road Initiative (BRI) in China’s current geopolitical ambitions and how this initiative is being shaped in different regions around the world. Join us (online) for this session at De Balie, where our regional experts will discuss with each other and with the audience how recent developments, including the pandemic and changing local attitudes, affect the ways in which the BRI is unfolding.

Register for free to receive the link for this online event (the link will be shared by email a few days before the start of the event).

A team of 12 researchers, brought together by the LeidenAsiaCentre, has taken a global perspective in assessing how the most influential investment initiative in recent memory, China’s Belt and Road Initiative (BRI), has developed since its start in 2013. This globe-spanning strategy has reshaped local economies and regional networks, and has become a contested subject for scholars and practitioners alike. How should we make sense of the complex interactions that the BRI has enabled? Understanding these processes requires truly global perspectives alongside careful attention to the role that local actors play in giving shape to individual BRI projects. This assessment has resulted in the edited volume “Global Perspectives on China’s Belt and Road Initiative“, which will be published open access on the say day by Amsterdam University Press (AUP).

Speakers:

 • Dr. Florian Schneider (LeidenAsiaCentre/Leiden University)
 • Dr. Cheng-Chwee Kuik (National University of Malaysia)
 • Dr. Sanne van der Lugt (LeidenAsiaCentre/Clingendael Institute)
 • Dr. Frans-Paul van der Putten (Clingendael Institute)
 • Dr. Matt Ferchen (LeidenAsiaCentre/MERICS)
 • Dr. Mamad Forough (LeidenAsiaCentre)

Moderator: Lily Sprangers (LeidenAsiaCentre)

jan
30
za
Learning Sichuan Cuisine @ online
jan 30 @ 16:00 – 17:30
jun
5
za
Ellen Thorbecke’s China @ Nederlands Fotomuseum
jun 5 – sep 12 hele dag
Ellen Thorbecke's China @ Nederlands Fotomuseum

Deze zomer presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Ellen Thorbeckes China, waarin foto’s en fotoboeken worden getoond van collectiefotograaf Ellen Thorbecke, gemaakt in China in de jaren dertig van de vorige eeuw. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een vrijgevochten vrouw die een unieke positie in de Nederlandse fotografie inneemt en toont een zeldzaam beeld van het dagelijks leven van het China van toen.

Ellen Thorbecke

Het museum beheert het kleine maar buitengewone fotoarchief van Ellen Thorbecke. Het archief bestaat in totaal uit 650 negatieven, waarvan 166 zijn gemaakt tijdens haar verblijf in China. In 1931 vertrok Thorbecke voor een aantal jaar naar China met haar man die daar als gezant werd aangesteld. Van huis uit was Thorbecke journalist en ze schafte voor haar reis naar China haar eerste camera aan. Aldaar begon ze met het fotograferen van het dagelijks leven. De foto’s publiceerde ze in de door haar zelf samengestelde fotoboeken, waaronder Peking Studies (1934) en People in China (1935). Haar fotografie blijkt nu zeer zeldzaam te zijn; er is een beperkte hoeveelheid fotografie van het dagelijks leven van China uit die periode bekend. Bovendien fotografeerde ze met een ongekend open blik, zonder Westers vooroordeel. Dat maakt dat haar werk tot op de dag van vandaag in China nog steeds ongekend populair.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Ruben Lundgren. Hij woont sinds 2007 in Beijing en werkt daar als fotojournalist voor onder meer de Volkskrant en als onafhankelijk curator van Chinese fotografie. Tijdens zijn project over de geschiedenis van het Chinese fotoboek in 2015 raakte hij gefascineerd door Ellen Thorbecke en is naar haar een diepgravend onderzoek gestart.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, samengesteld door Ruben Lundgren in samenwerking met Rik Suermondt, kunsthistoricus en ontdekker van Thorbeckes archief. 

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?