Op deze pagina vind je een overzicht van China gerelateerde evenementen in Nederland en van Nederland gerelateerde evenementen in China.

Uitgelichte Evenementen

okt
29
do
Sino-Dutch H2 Forum @ online (Zoom)
okt 29 @ 11:00 – 12:00
Sino-Dutch H2 Forum @ online (Zoom)

Waterstof staat volop in de belangstelling in Nederland. Er zijn veel waterstof-initiatieven in de markt, en brandstofcellen nemen hier een voorname plaats in. Om de bestaande initiatieven te kunnen opschalen, zijn innovatie en internationale samenwerking cruciaal.

Het Chinese beleid is in de afgelopen maanden drastisch veranderd. Het land heeft zich als doel gesteld om in 2060 energie-neutraal te zijn. Waterstof is hierin een belangrijke speler. Subsidies op batterij-elektrische auto’s worden versneld afgebouwd en die voor waterstofvoertuigen zijn sterk gegroeid. Niet alleen voor de voertuigen zelf maar ook voor de benodigde infrastructuur voor de productie en distributie van waterstof. Het uiteindelijke doel is breed gebruik van groene waterstof in de Chinese industrie, vervoer en andere toepassingen.

Om Nederlandse kennis en Chinese behoefte elkaar te laten vinden, organiseert HyNed samen met RVO, Oost NL, Brainport Development en Rotterdam Partners een online Sino-Dutch H2 Forum. Op donderdag 29 oktober praten onderstaande partijen je bij over recente ontwikkelingen in de Chinese waterstofwereld, en hoe Nederlandse expertise hier op in kan spelen.

Voorlopig programma

11:00 Welkom en opening door moderator
Maurits van Dijk, Program Manager Partners for International Business, RVO

11:05 Key note speech: De ontwikkeling van de Europese brandstofcel markt
Bart Biebuyck, Executive Director Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking, European Commission 

11:10 Key note speech
Mr. Zhang Guosheng, Commercial Counsel, Chinese Ambassade Den Haag 

11:15 Introductie HyNed en kansen in inland shipping
Theo Hendriks, Chairman, HyNed

11:25 Waar ontmoeten de Chinese behoefte en Nederlandse kennis elkaar?
Fons Klein Tuente, Innovation Officer, Nederlandse Consulaat-Generaal te Guangzhou

11:35 Introductie tot de Chinese H2 brandstofcel markt
Hongbo Li, Executive Secretary General, Hydrogen Industrial Technology Innovation Alliance of China

11:50 Afsluitende opmerkingen
Maurits van Dijk, Program Manager Partners for International Business, RVO

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via deze link. U ontvangt dan op een later moment de deelnamelink voor het webinar.

Alle aankomende evenementen

sep
9
wo
China Imagined @ Onze Lieve Vrouwe Kerk
sep 9 – okt 25 hele dag
China Imagined @ Onze Lieve Vrouwe Kerk

BredaPhoto toont ‘the state of the art’ van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema: actueel, prikkelend en op een originele manier getoond. Tijdens deze negende editie is er o.a. een grote internationale tentoonstelling over hedendaagse fotografie in China.

Het thema van BredaPhoto in 2020 is:

the best of times
the worst of times

Titel

De titel is geïnspireerd op de openingsalinea van het boek “Tale of two Cities” geschreven door Charles Dickens en voor het eerst gepubliceerd in 1859.

Het was de beste der tijden, het was de slechtste der tijden,
het was de eeuw van wijsheid, het was de eeuw van dwaasheid,
het was het tijdvak van het geloof, het was het tijdvak van ongeloof,
het was het jaargetijde van het licht, het was het jaargetijde van duisternis,
het was de lente van de hoop, het was de winter van de wanhoop.

Synopsis 2020: De wereld van morgen

Veranderingen zijn van alle tijden. Maar het mag duidelijk zijn dat de sociale, culturele en politieke omwentelingen elkaar nu in een wel erg hoog tempo opvolgen. Vrouwen besturen de machtigste economische instituties ter wereld en spelen superhelden in Hollywoodfilms, musea worden gedekoloniseerd. Ons consumptiepatroon moet op de schop om klimaatverandering het hoofd te bieden, en op het wereldtoneel laat China de spierballen rollen terwijl Amerika een stap terug doet. Hoe de wereld van morgen eruit zal komen te zien? Niemand die het weet. Die onzekerheid kan angstaanjagend zijn, maar het biedt ook kansen: op meer gelijkheid en een bewustere omgang met onze planeet. En wees eens eerlijk. Is het niet spannend om ooggetuige te zijn van het ontstaan van een nieuwe orde?

China Imagined

De Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk Breda is een ruimte die zich leent om er iets bijzonders mee te doen. Met de tentoonstelling China Imagined is dit zeker gelukt. Veel inwoners van China genieten van alle gemakken die de technologische vooruitgang en economische voorspoed brachten en een welvarende middenklasse mogelijk maakte. Maar ze betalen in de vorm van minder privacy door elektronisch toezicht en slechte luchtkwaliteit hiervoor ook een prijs.

De tentoonstelling, samengesteld door de twee in China wonende curatoren He Yining en Ruben Lundgren, geeft een inkijk in de hedendaagse Chinese fotografie. De curatoren willen in deze expositie de contradicties en de diversiteit van de Volksrepubliek China laten zien. Ze zien een bijna onoverbrugbare kloof in het begrijpen van China door de rest van de wereld, een situatie die slechts bevestigd werd na de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus.

He Yining en Ruben Lundgren hebben in totaal voor de tentoonstelling een twintigtal fotografen geprogrammeerd. Het werk dat geselecteerd is, is zeer uiteenlopend. Een overzicht van alle fotografen die exposeren op China Imagined is hier beschikbaar.

Informatie, tickets & locaties

Een dagkaart voor de tentoonstellen ‘China Imagined’ in de Grote Kerk is €8.

Voor informatie over alle tentoonstellingen, tickets, deelnemende fotografen en locaties, bezoek de webiste van BredaPhoto.

okt
24
za
Online DDW conference & exhibition @ online (livestream)
okt 24 @ 12:00 – 14:30
Online DDW conference & exhibition @ online (livestream)

Design for a changing world

Dutch Design Week (DDW), Creative Holland & ENTRY are delighted to invite you to 变 Design for a Changing World, a digital program to deepen understanding, exchange knowledge and stimulate design cooperation, between China and the Netherlands.

The online conference ‘Design for a Changing World’ featuring leading Dutch and Chinese designers, makers & thinkers, will take place on Saturday October 24 from 12:00 – 14:30 (CET) and will be accompanied by a musical experience, and a digital studio showcasing innovative design projects between both countries.

The world in 2020 has taken a drastic turn, with the current pandemic and the urgent environmental threats, the dialogue with China is more pertinent than ever.

BIAN 变, meaning change in Chinese refers to the Daoist “science of metamorphosis” which can lead to positive change and transformation. How can we accelerate design knowledge, exchange and benefit from a crisis to come out more united, better and stronger?

Join us for a journey from ancient Chinese wisdom, the countryside to cutting edge design and circular technology in both China and the Netherlands; exploring different roads towards a better future.

Saturday 24/10/2020
12:00 – 14:30 (CET)
18:00 – 20:30 (CN Time)
Open to all – free event

okt
29
do
Trade secrets & the new Cyber Security Law in China @ online (Zoom)
okt 29 @ 10:30 – 12:00
Trade secrets & the new Cyber Security Law in China @ online (Zoom)

The Belgian-Chinese Chamber of Commerce (BCECC) is pleased to invite you to a webinar in collaboration with the China IPR SME Helpdesk on “Trade Secrets and the digital misappropriation of assets” and “China’s new Cyber Security Law and IP implications” on October 29, 2020.

When establishing your business in a new market, it is a must to protect your trade secrets. In order to maintain your company’s competitive advantage, you need to take steps to keep your innovation and know-how secret. In other words, if you are an innovative business active in China, it is indispensable to implement an action plan to protect your trade secrets.

The Cyber Security Law of the People’s Republic of China (CSL) was established in June 2017. It has significant implications concerning data privacy and data transfer for European SME’s doing business in China.

Mr. Valentin de le Court, IP Expert of the China IPR SME Helpdesk will discuss the above topics and provide useful tips and tools for European companies engaged in business in China.

Agenda:

10.30am – 10.40am: Welcoming words by Mr. Bernard Dewit, Chairman of the BCECC
10.40am – 10.50am : Introduction by Mr. Jim Stoopman,  Project manager for the China IPR SME Helpdesk
10.50am – 11.20am: Trade Secrets and the digital misappropriation of assets by Mr. Valentin de le Court, IP Expert of the China IPR SME Helpdesk and Partner at Daldewolf
11.20am – 11.50am: China’s new Cyber Security Law and IP implications by Mr. Valentin de le Court, IP Expert of the China IPR SME Helpdesk and Partner at Daldewolf
11.50am – 12.05pm: Q&A session

Location:

The webinar will be held on Zoom (link will be sent out to the participants upon registration).

Registration:

Free of charge but registration is mandatory.

Interested in joining us? Please fill in the online form on the BCECC web page before October 26, 2020!

Sino-Dutch H2 Forum @ online (Zoom)
okt 29 @ 11:00 – 12:00
Sino-Dutch H2 Forum @ online (Zoom)

Waterstof staat volop in de belangstelling in Nederland. Er zijn veel waterstof-initiatieven in de markt, en brandstofcellen nemen hier een voorname plaats in. Om de bestaande initiatieven te kunnen opschalen, zijn innovatie en internationale samenwerking cruciaal.

Het Chinese beleid is in de afgelopen maanden drastisch veranderd. Het land heeft zich als doel gesteld om in 2060 energie-neutraal te zijn. Waterstof is hierin een belangrijke speler. Subsidies op batterij-elektrische auto’s worden versneld afgebouwd en die voor waterstofvoertuigen zijn sterk gegroeid. Niet alleen voor de voertuigen zelf maar ook voor de benodigde infrastructuur voor de productie en distributie van waterstof. Het uiteindelijke doel is breed gebruik van groene waterstof in de Chinese industrie, vervoer en andere toepassingen.

Om Nederlandse kennis en Chinese behoefte elkaar te laten vinden, organiseert HyNed samen met RVO, Oost NL, Brainport Development en Rotterdam Partners een online Sino-Dutch H2 Forum. Op donderdag 29 oktober praten onderstaande partijen je bij over recente ontwikkelingen in de Chinese waterstofwereld, en hoe Nederlandse expertise hier op in kan spelen.

Voorlopig programma

11:00 Welkom en opening door moderator
Maurits van Dijk, Program Manager Partners for International Business, RVO

11:05 Key note speech: De ontwikkeling van de Europese brandstofcel markt
Bart Biebuyck, Executive Director Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking, European Commission 

11:10 Key note speech
Mr. Zhang Guosheng, Commercial Counsel, Chinese Ambassade Den Haag 

11:15 Introductie HyNed en kansen in inland shipping
Theo Hendriks, Chairman, HyNed

11:25 Waar ontmoeten de Chinese behoefte en Nederlandse kennis elkaar?
Fons Klein Tuente, Innovation Officer, Nederlandse Consulaat-Generaal te Guangzhou

11:35 Introductie tot de Chinese H2 brandstofcel markt
Hongbo Li, Executive Secretary General, Hydrogen Industrial Technology Innovation Alliance of China

11:50 Afsluitende opmerkingen
Maurits van Dijk, Program Manager Partners for International Business, RVO

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via deze link. U ontvangt dan op een later moment de deelnamelink voor het webinar.

okt
30
vr
No Asians! @ online (livecast)
okt 30 @ 18:30
No Asians! @ online (livecast)

Filmscreening van ‘Hollywood Chinese’ en een verdiepend gesprek over beeldvorming in de Nederlandse media in samenwerking met Pan Asian Collective.

Ondanks het gebrek aan vertegenwoordiging en aanhoudende stereotypering van mensen van Aziatische afkomst, blijft de groep redelijk onzichtbaar in het anti-racismegesprek. Voor deze livecast vertonen we ‘Hollywood Chinese’, een documentaire van Arthur Dong die dit probleem behandelt met betrekking tot Hollywood-films met Aziatische mensen. Tijdens de livecast gaan we met drie tafelgasten in gesprek over de beeldvorming van Aziatisch ogende mensen in de Nederlandse media te bespreken. Zoals ‘Hollywood-Chinees’ illustreert, is de manier waarop films, series en foto’s mensen van Aziatische afkomst portretteren erg eenzijdig en daarom problematisch. Problematisch, aangezien deze stereotiepe voorstellingen bepalen hoe mensen door de rest van de samenleving worden bekeken en behandeld. Hoe ziet deze beeldvorming eruit? Welke impact heeft het hebben van een eenzijdige beeldvorming over een hele groep en zien we al verandering in die beeldvorming van Aziatisch uitziende Nederlanders?

Livecast

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma’s uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST Reserveer snel en kijk/praat mee via de onderstaande gele button.

Bekijk de LIVECAST

Met in dit programma onder anderen

Pete Wu
Freelance journalist, redacteur, auteur ‘De bananengeneratie’

Kevin Groen
Zuid-Koreaanse spoken word artiest met een maatschappelijke & kritische boodschap

Thu Ha Nguyen Thi
Project Supervisor Incentive at Nederlands Filmfonds

Voorafgaand aan de livecast delen we een link om de film gratis te bekijken. Meer informatie volgt snel!

Over de film

Hollywood Chinese zoomt in op een vrij onbekende tak van sport binnen cinema: de rol en vertolking van Chinese mensen in Amerikaanse feature films. Van de eerste Chinees-Amerikaanse film, die in 1916 werd geproduceerd, tot Ang Lee’s Brokeback Mountain 90 jaar later; Hollywood Chinese laat op fascinerende wijze zien hoe Chinezen door de jaren heen worden verbeeld in films, maar ook hoe filmmakers zich navigeren in een wereld die (tot voor kort) werd getekend door onwetendheid op het gebied van ‘ras’. Tegelijkertijd geeft de film pijnlijk accuraat weer hoe er naar Chinese en andere Aziatische bevolkingsgroepen wordt gekeken. Aan de hand van clips uit meer dan 90 films en de verhalen van elf Chinese en Chinees-Amerikaanse filmmakers, acteurs en regisseurs, geeft de film weer hoe deze ‘storytellers’ worstelen met hun identiteit in Hollywood.

director: Arthur Dong
year: 2007
language: English
duration: 89 min

nov
3
di
Book Presentation: Sensible Politics @ online
nov 3 @ 11:15 – 13:00
Book Presentation: Sensible Politics @ online

On November 3, the LeidenAsiaCentre hosts an online presentation by professor William A. Callahan (London School of Economics and Political Science) of his new book “Sensible Politics: Visualizing International Relations”. During this interactive webinar, prof. Callahan will not only present, but also discuss his latest book with the online audience.

Please register for free in order to join this online event

Visual images are everywhere in international politics. But how are we to understand them? In Sensible Politics, William A. Callahan uses his expertise in Asian studies, social theory, and filmmaking to explore not only what visuals mean, but also how visuals can viscerally move and connect us in “affective communities of sense.” The book’s rich analysis of visual images (photographs, film, art) and visual artifacts (maps, veils, walls, gardens, cyberspace) shows how critical scholarship needs to push beyond issues of identity and security to appreciate the creative politics of social-ordering and world-ordering. While it is common to use “Western” theory to analyze Asian case studies, the book challenges such Eurocentrism by employing Chinese concepts, practices and experiences to understand international politics more generally, as well as exploring the visual politics of photos, films, maps, fashion, walls, gardens, and cyberspace in China, Japan, Thailand, and Korea. Sensible Politics offers a unique approach to politics that allows us to not only think visually, but also feel visually—and creatively act visually for a multisensory appreciation of politics.

William A. Callahan is professor of International Relations at the London School of Economics and Political Science; in 2020-21 he is a Taiwan Fellow at National Taiwan University. His other recent books include China Dreams: 20 Visions of the Future (OUP, 2015), and his documentary films include ‘Great Walls’ (2020), which asks why we hate Trump’s wall and love the Great Wall of China.

nov
9
ma
The many faces of modern China #3 @ De Balie
nov 9 @ 19:00
The many faces of modern China #3 @ De Balie

Year by year, China’s presence is felt increasingly in every corner of the world. Whether it is through the Belt and Road Initiative, Face Mask Diplomacy, or military activities in the South China Sea, actors around the globe have to come to terms with a China that is more prominent on the world stage. What shapes the current relationship of China with its neighbors, other major powers, and the Global South?

This evening the LeidenAsiaCentre and De Balie invite experts and the audience to discuss China’s relation with different countries in the East Asian region, as well as with other major powers and the developing world. We look at its deteriorating relationship with the US, its growing presence across the African continent, its approach to its neighbors and its changing role in the Middle-East. Of course we also pay particular attention to the position of Europe and the Netherlands in this ever-changing global political landscape.

Tickets can be purchased via the website of De Balie. A free to watch livestream will also be shared on this website 5 minutes before starting time.

Speakers:

Kathleen Ferrier (CDA/Unesco)
Stacey Links (LeidenAsiaCentre/Leiden University)
Mamad Forough (LeidenAsiaCentre/Leiden University)
René Cuperus (Publicist/Clingendael Institute)
More to be announced

nov
17
di
Online China Customs Event @ online (Zoom)
nov 17 @ 10:00 – 12:20
Online China Customs Event @ online (Zoom)

If you are a Belgian company engaged in business with China, you will have to deal with customs for importing and exporting your goods at a certain point. Since the COVID-19 pandemic has affected this area of business as well, it is important to know which customs regulations have been updated. To be able to advise companies on this topic in a streamlined way, the Belgian-Chinese Chamber of Commerce (BCECC) will again organize a China Customs Event, which will be held online on November 17, 2020.

Aside from receiving general guidelines and practical information from Customs experts from Belgium and China, you will be able to discuss specific issues in a private meeting with our speakers.

Agenda:

10:00 – 10:10: Welcome words by Mr. Bernard Dewit, Chairman of the BCECC
10:10 – 10:20: Welcome words by Mr. Kristian Vanderwaeren, Director General of Belgian Customs
10:20 – 10:45: Presentation by Mr. Hu Tianshu, Minister Counsellor Customs of Mission of P.R. China to the EU
10:45 – 11:10: ‘Customs under the pandemic, update of Belgian customs in Beijing’ by Mrs. Isabelle Bedoyan, Belgian Customs Attaché in Beijing
11.10 – 11.20:  Q&A
11:20 – 12:20: Individual online meetings

As places are limited for individual meetings, we register on a first come, first serve basis!

Please send us an email before November 17, 2020 with your questions and/or issues in order to receive more detailed answers to your questions.

Registration:

BCECC-Members: Free of charge
Non-Members: €30 (VAT Excl.)

Location:

The webinar will be held on Zoom (link will be sent out to the participants upon registration).

Please fill in the form on the BCECC website to confirm your presence before November 13, 2020.

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?