Op deze pagina vind je een overzicht van China gerelateerde evenementen in Nederland en van Nederland gerelateerde evenementen in China.

Uitgelichte Evenementen

Alle aankomende evenementen

jan
18
wo
Shangri-La, Paradise Under Construction @ 22 filmhuizen & online
jan 18 – mei 15 hele dag
Shangri-La, Paradise Under Construction @ 22 filmhuizen & online

Bestaat het beroemde paradijs Shangri-La echt? Een regio in Tibetaans-China beweert al decennialang de legendarische plek te zijn uit de roman Lost Horizon. Willen ze alleen toeristen lokken of schuilt er daadwerkelijk een utopische plek achter de hoge bergen?

Reis af naar de bergen van Tibet op zoek naar het beroemde Shangri-La

Filmmakers Mirka Duijn en Nina Spiering gaan op zoek naar de geschiedenis van Shangri-La, het beroemde denkbeeldige paradijs uit de roman Lost Horizon (1933) van James Hilton, later verfilmd door Frank Capra. Eind jaren 90 beweerde Deqin, een Tibetaanse regio in China, dat zij het oorspronkelijke Shangri-La waren. In het wereldberoemde verhaal stranden vier personen na een vliegtuigongeluk in het Kunlun-gebergte, waar ze een prachtig klooster vinden: het aardse paradijs. Allemaal verzinsels, zou je denken. Hoe kan het dan dat deze Tibetaanse regio claimt deze utopische plek te zijn? Nieuwsgierig naar hoe het zit, reist Mirka Duijn naar de bergen van Tibetaans-China. Maar in plaats van antwoorden te krijgen, raakt ze verstrikt in een web van feiten en ficties, waarheden en verzinsels over de plek en zijn koloniale verleden.

Zodoende geeft de film een kritische blik op toerisme, media en zelfs het documentaire maken zelf. Een reis door een bijzonder landschap en door de tijd.

Nog tot 15 mei te zien in 22 filmtheaters en online op Picl.

feb
6
ma
De Grote China Kennisquiz @ Faculty Club, Academiegebouw Leiden
feb 6 @ 18:30 – 21:30
De Grote China Kennisquiz @ Faculty Club, Academiegebouw Leiden

Op 6-2-2023 zal de volgende editie van Dé Grote China Kennisquiz plaatsvinden.

Deze keer weer een winterse versie van de Grote China Kennisquiz, op 6 februari, net na Chinees Nieuwjaar kan er voor de achtste keer een gooi worden gedaan naar de China Café wisselbeker!  En dit alles onder de vertrouwde en onderhoudende leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap.  Schrijf je alvast in en verzeker jezelf van een plekje!

Op maandag 6 februari 2023  vanaf 18.45 uur wordt in de Faculty Club van het Academiegebouw in Leiden gestreden om de Grote China Quizbeker. Welk team mag zich in het Jaar van het Konijn de grootste China-kenner van Nederland noemen?

Er zijn twee manieren om je aan te melden voor de Grote China Kennisquiz:

1)    Aanmelden als team – Verzamel minimaal 4 en maximaal 5 teamleden en laat ons via dit formulier weten wat je teamnaam is. Een uitgekiende mogelijkheid om de kennis van jou en je collega’s of vrienden te laten zien. (Om toch een beetje het Jaar van het konijn te laten terugkomen: laat dit zien in je teamnaam).

2)    Aanmelden als individu – Meld je aan en wij plaatsen je in een team met andere individuele aanmelders. Een mooie gelegenheid om andere China-geïnteresseerden en China Café-volgers te leren kennen.

Op maandagavond 6 februari is vanaf 18:45 uur de registratie open en start om 19:15 uur de quiz met de eerste ronde. Rond 21:30 wordt de uitslag van de quiz bekend gemaakt.

Deelnemers betalen € 15,00 (incl. BTW)  / Studenten betalen € 10 (incl. BTW) De inschrijving is geldig als de betaling is ontvangen.

Let op! Het aantal plaatsen voor deze populaire bijeenkomst is beperkt. Afgelopen jaren hebben we een aantal teams teleur moeten stellen omdat we uitverkocht waren. Registreer je dus direct als individuele deelnemer of met een team!

Voor extra informatie en vragen, mail naar [email protected] of [email protected]

Zelf een evenement plaatsen in het overzicht of uitlichten op de homepage?