Voor het eerst in Nederland wordt een documentaire over adoptie gemaakt door een uit China geadopteerde: Xiangxia van den Ham (22). FACING THE AFTERGLOW – OF BEING ADOPTED gaat over de zoektocht van een Chinese vondeling naar haar afkomst en identiteit. Aan de orde komen de gevolgen van de eenkindpolitiek, het vinden van een vondeling, de situatie in Chinese weeshuizen, het Chinese en Nederlandse adoptiebeleid en het gebrek aan adoptie-nazorg. 

Chinese vondelingen

Sinds de jaren ʻ90 zijn meer dan 230.000 Chinese kinderen naar het buitenland geadopteerd, waarvan bijna 7.000 naar Nederland. De grootste oorzaak is de eenkindpolitiek in China (1979-2015). Hierdoor werden veel babyʼs te vondeling gelegd, waardoor biologische ouders vaak onbekend zijn.

Documentaires over adoptie uit China

Er zijn maar een paar documentaires over adoptie uit China. Wat mij opvalt, is dat bestaande documentaires met name gaan over Chinees-geadopteerden in Amerika. Dit zijn de meest bekende documentaires:

  • ONE CHILD NATION (2019) gaat over de gevolgen van het Chinese eenkindpolitiek die van 1979 tot 2015 heeft geduurd.
  • ECHOES – ADOPTION BY THE WEST (2019) gaat over een Chinese moeder die haar baby heeft afgestaan, een middenklasse Amerikaanse moeder die een Chinees meisje adopteerde, en een Canadese moeder die zich voorbereid om haar baby uit China op te halen.
  • DE VERLOREN ZOON (2016) gaat over adoptiekind Gouming die in China op zoek gaat naar zijn wortels en stuit op verhalen van gestolen kinderen en wanhopige ouders.
  • SOMEWHERE BETWEEN (2011) gaat over vier Chinees-geadopteerde tienermeisjes die in verschillende delen van Amerika in een gezin terechtkomen.
  • ADOPTED (2008) gaat over het moeizame adoptieproces voor een Chinees kind door een Amerikaanse familie.
  • CHINA’S STOLEN CHILDREN (2007) is het vervolg op de film The Dying Rooms, waarin hetzelfde team terugkeert naar China om de corrupte gevolgen van de eenkindpolitiek te onderzoeken.
  • MADE IN CHINA (2000) gaat over Chinees-geadopteerden in Canada die op jonge leeftijd worstelen met hun afkomst en identiteit.

Waarom deze documentaire?

Mijn documentaire is uniek, omdat ik het Nederlandse en het Chinese perspectief op adoptie laat zien. Bovendien wil ik met deze documentaire andere geadopteerden handvatten geven bij hun zoektocht naar hun afkomst en identiteit. Toen ik in 2018 zelf op zoek ging naar mijn ‘roots’, kwam ik allerlei obstakels tegen: hoe begin je zo’n zoektocht en welke stukjes informatie kun je waar krijgen? Er is geen informatie over mijn biologische ouders, het weeshuis van toen bestaat niet meer, en het adoptiebemiddelingsbureau biedt geen hulp.

Via een krantenartikel in de South China Morning Post kwam ik in contact met de oprichtster van mijn oude weeshuis en ik heb haar in 2019 opgezocht in Hong Kong. Via haar ontmoette ik oud-verzorgsters van mijn weeshuis, mijn Chinese pleegouders én zag ik voor het eerst het document met de naam van mijn vinder: de 13-jarige scholier Suxian die mij op een regenachtige ochtend vond in een kartonnen doosje.

Door deze zoektocht ben ik erachter gekomen welke bouwstenen je kunnen helpen bij het vinden van jezelf. Zoals het praten over adoptie met je adoptiefouders en lotgenoten, kennismaken met je geboorteland en het bezoeken van je weeshuis. Ik ben er ook achter gekomen welke handvatten nog ontbreken. Zo is er in Nederland nog weinig aandacht voor adoptienazorg voor (Chinees-)geadopteerden, en een centraal steunpunt waar (Chinees-)geadopteerden terechtkunnen ontbreekt.

Voor sommigen geadopteerden is het belangrijkste doel om hun biologische ouders te vinden. Soms lukt dat niet, omdat de meeste Chinees-geadopteerden vondeling zijn. Dat neemt niet weg er andere belangrijke informatie te vinden is die iets kunnen vertellen over je verleden. Ik heb mijn vinder kunnen opsporen en ze heeft me verteld wat ze zich nog van die dag kon herinneren. Ik weet nu waar en wanneer ik ben gevonden, hoe ik naar het weeshuis werd gebracht en hoe ik aan mijn naam kom. Haar verhaal heeft mijn verhaal completer gemaakt en het heeft me geholpen te accepteren wie ik ben.

Identiteit

Geadopteerden worstelen vaak met hun identiteit. Onze wortels liggen in China, maar we zijn opgegroeid in Nederland. Hierdoor kan het zijn dat je klem raakt tussen twee werelden en dat je moeite hebt met het accepteren van je Chinese of Nederlandse identiteit. Volgens deskundigen is adoptie-nazorg van belang, maar er is op dit gebied weinig hulpverlening in Nederland. Emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen zegt daarover: “Nazorg voor gezinnen, die een adoptiekind uit één van de vele buitenlanden hebben gekregen en voor deze kinderen/volwassenen zelf, is toch vanzelfsprekend? Toch is het er nog steeds niet van gekomen.”

Met de documentaire FACING THE AFTERGLOW – OF BEING ADOPTED wil ik andere geadopteerden handvatten bieden en de integratie in de Nederlandse samenleving bevorderen.

Filmplanning

Recent ben ik crowdfunding-campagne gestart om dit project te kunnen realiseren. Er moeten onder andere nog interviews afgenomen worden en opnames gemaakt worden in China, Hong Kong en Nederland, die in 2020 plaats zullen vinden. Ruim 30% van het streefbedrag is reeds bijeengebracht, maar jullie hulp is nodig om het resultaat van 10.000 Euro te behalen. De film wordt geproduceerd door Stichting Meer Dan Babi Pangang in samenwerking met L1 Limburg. Klik hier voor meer informatie.