Boeken zijn een goede manier om met jonge kinderen in gesprek te gaan over de maatschappij waarin zij opgroeien. En waarin de diverse samenleving die Nederland is, vertegenwoordigd wordt. Was het aanbod aan Nederlandse kinderboeken waarin dit goed uit uiting komt tot voor kort vrij eenzijdig, gelukkig zijn steeds meer kinderboeken die een afspiegeling vormen van de multiculturele maatschappij van nu. Daarom besteden we op China2025.nl graag aandacht aan prentenboeken die Chinese en Aziatische representatie bevorderen.

Twee jaar geleden publiceerde ROSE Stories Waar is mijn noedelsoep?!?, geschreven door auteurs-echtpaar Reza en Chee-Han Kartosen-Wong. Dit vanuit de gedachte dat cultureel diverse en inclusieve kinderboeken onmisbaar zijn in het voorkomen en tegengaan van geracialiseerde vooroordelen. Waar is mijn noedelsoep?!? is een prentenboek over het Aziatisch-Nederlandse jongetje Sam-Ming, waarvan de lunch op een dag zoek is. De zoektocht naar zijn noedelsoep leidt langs de rijke inhoud van de lunchtrommeltjes van zijn klasgenootjes.

Zoektocht naar geurige glinsterende, heerlijke jasmijnrijst

Twee jaar later is er een vervolg: Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!. Dit boek is goed los te lezen van Waar is mijn noedelsoep?!?, maar voor degenen die dat boek wel hebben gelezen, is dit een heerlijk vervolg.

In dit spannende verhaal wordt er op school een kookwedstrijd georganiseerd. Yuna wil graag meedoen want koken is helemaal haar ding, maar ze weet niet wat ze moet maken. Tajine met lamsvlees, friet en een kaassoufflé, of toch maar xiao long bao? Het volledige scala aan multiculturele gerechten dat in Nederland gegeten wordt passeert de revue. Na dagenlang twijfelen weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken: gebakken rijst met van alles en nog wat!!! Maar in haar héééle huis is geen rijstkorrel te vinden, wat tot S.T.R.E.S.S. leidt. Yuna roept hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Tijdens hun zoektocht naar geurige, glinsterende, heerlijke jasmijnrijst komen er meer heerlijke ingrediënten voorbij, van verschillende oorsprong.

Eten verbindt en overstijgt cultuur

De taal in het boek is rijk en hedendaags. De zoektocht naar de geurige, glinsterende, heerlijke jasmijnrijst en het daarin terugkerende element van nieuwe ingrediënten vinden, maken het verhaal interessant en behapbaar voor de doelgroep; kinderen van 4-6 jaar. De diversiteit van het voedselaanbod in Nederland zal herkenbaar zijn voor veel kinderen: de zoektocht gaat van Marokkaanse supermarkt “Souk ’t maar uit” via de Nederlandse zuivelmarkt naar toko “Pelan-Pelan (want we doen ’t rustig an)”.

De missie van uitgever ROSE Stories is stemmen en gezichten waaraan we ons dagelijks spiegelen nóg diverser te maken, door verhalen te vertellen die helpen bij het vormen van onze identiteit en het bepalen van ons wereldbeeld. In Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! zit de inclusiviteit doorspekt door het hele verhaal heen. Op vrijwel iedere pagina zie je rolmodellen met verschillende roots en bi-culturele gezinnen. Net zoals in Waar is mijn noedelsoep?!? staat voedsel centraal in het verhaal. Want als er iets is dat verbindt en culturen overstijgt, is het eten.

Wat vindt de doelgroep van dit boek?

Nu mag ik het een geweldig mooi boek vinden, maar de vraag waar het om gaat is uiteraard wat een kind ervan vind. Ik heb het boek inmiddels een aantal keer voorgelezen aan mijn zoontje van 5, die precies tot de doelgroep behoort. Zijn recensie is kort en bondig: op de vraag wat hij leuk vindt aan het boek antwoordde hij “alles!”, en op de vraag wat hij er minder leuk aan vindt luidde het antwoord “niets!”. En hij vraagt nu regelmatig wanneer we weer gebakken rijst gaan eten – gelukkig wordt achterin het boek het recept voor de gebakken rijst met van alles en nog wat gegeven.

Volgens auteur Reza Kartosen-Wong fungeren kinderboeken als vensters en spiegels voor kinderen – en hun ouders of verzorgers. Met Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! levert hij, samen met zijn vrouw en met illustrator Maria Koutamanis, wederom een mooie, eigentijdse bijdrage aan het Nederlandse aanbod aan prentenboeken.

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! | auteurs Chee-Han en Reza Kartosen-Wong | illustraties Maria Koutamanis | ROSE Stories | november 2021 | hardcover € 14,95 | leeftijd ca. 4-6 jaar | ISBN: 9789083145563