Het is lente tegen de tijd dat ze tevoorschijn komen – ze waren verdwaald in de kolkende mist, sliepen onder glinsterende sterren. Terwijl ze kijken naar een warme zon die opkomt, dringt het tot hen beiden door dat een nieuwe dag een nieuw begin betekent, en dat er weer een prachtig avontuur wacht.

Aan sommige boeken kun je onmogelijk recht doen in een recensie, omdat ze niet goed in tekst te vangen zijn. James Nordbury’s Grote Panda & Kleine Draak is er daar één van. Toch ga ik een poging wagen.

Een bijzondere vriendschap

Het boek is een verzameling prachtige illustraties waarin de bijzondere vriendschap tussen een panda en een draak centraal staan. Op iedere pagina vind je een illustratie met daaronder een tekst die vaker wel dan niet een glimlach op je gezicht zal toveren.

Het boekt roept associaties op met De jongen, de mol, de vos en het paard, een prentenboek waarin een mol, een vos, een paard en een kleine jongen elkaar levenslessen voorhouden. Grote Panda & Kleine Draak gaat in haar levenslessen echter uit van de boeddhistische filosofie. Chinese elementen als pagodes, kersenbloesems, bamboe en houten bruggetjes komen nadrukkelijk naar voren in de illustraties. Daarmee is het een hedendaagse ode aan de Chinese (oosterse) filosofie.

Levenslessen uit de oosterse filosofie

Grote Panda en Kleine Draak reizen samen door de seizoenen van het jaar, en raken onderweg vaak verdwaald. Hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze onderweg mooie dingen die ze niet gevonden zouden hebben als ze de juiste weg hadden gevolgd. Ze maken je deelgenoot van hun gedachten en emoties, ontberingen onderweg en het geluk van het samen reizen. De reis leert hen in het moment te leven, het vrede hebben met onzekerheid en het samen vinden van kracht om obstakels onderweg – en in het leven – te overwinnen.

Grote Panda is het meer volwassen karakter, die de meeste levenslessen geeft. Kleine Draak stelt de meeste vragen. Toch is er een natuurlijke balans tussen de twee karakters. Met minimale dialogen en door vooral de afbeeldingen voor zich te laten spreken, geeft Nordbury handvatten om net even anders naar zaken te kijken als het even tegen zit in het leven.

“Ik probeer onderwerpen te behandelen die je manier van denken echt zullen veranderen, in plaats van alleen maar goed te klinken op papier”, zegt Nordbury over de inhoud van het boek. Het boek begint en eindigt in de lente, omdat het Nordbury “logisch leek om te beginnen met de periode van groei, waarin dingen van niets naar iets gaan”.

Een glimlach in onzekere tijden

Auteur James Nordbury woont in Wales met zijn vrouw en vijf katten. Inspiratie voor dit boek haalde hij uit zijn ervaringen als vrijwilliger bij de zelfmoordpreventielijn van de Samaritanen. Een aantal eerdere boeken die hij schreef werden afgewezen door uitgeverijen, en Nordbury knoopte de eindjes aan elkaar met allerhande baantjes. De Engelse versie van dit boek, Big Panda and Tiny Dragon, gaf hij in eigen beheer uit. Het duurde niet lang voordat het boek werd opgepikt door het grote publiek, en inmiddels heeft Nordbury een contract voor een bedrag van in de zes cijfers getekend, voor uitgave van het boek in twintig talen (waaronder het Chinees).

Dat kwam ook voor Nordbury zelf onverwacht, maar is niet onlogisch. In deze hectische en onzekere tijden kan een glimlach om een mooie levenswijsheid wonderen doen. En dat is waar het Nordbury uiteindelijk om gaat: mensen die het even moeilijk hebben inspireren. Het boek is dan ook opgedragen aan “iedereen die weleens verdwaald is”.

Grote Panda & Kleine Draak | James Nordbury | Fontaine Uitgevers | september 2021 | hardcover €20 | ISBN: 9789464040890

China2025.nl mag van Fontaine Uitgevers een exemplaar van dit prachtige boek verloten. Informatie over deze actie vind je op onze Facebook en LinkedIn pagina’s.