© Alizila | Christine Chou

Jingdong (JD) heeft de hond, Tmall (Alibaba) heeft de kat, en hema  (Alibaba) heeft het nijlpaard. Alibaba heeft waarschijnlijk een fortuin gespendeerd aan marketingmensen om met de naam hema (盒马 hémă, met dezelfde uitspraak als het woord voor nijlpaard in het Chinees) te komen. 

hema vs. HEMA

Toen Alibaba in de zomer van vorig jaar hema (een online en offline supermarkt) lanceerde in China, kunt u zich voorstellen welke geluiden er uit de directiekamer van HEMA kwamen. U kunt zich voorstellen dat dit geen vrolijke deuntjes waren en dat er geen lofzangen werden gehouden voor Jack Ma’s nieuwste creatie. Overigens is het niet verwonderlijk dat Alibaba komt met een reeds bestaande pinyin naam voor zijn nieuwe concept. Immers, het Alibaba van Jack Ma is groot geworden met de verkoop van counterfeit (namaak) producten.

HEMA zit in verschillende Europese landen en is met Dubai (UAE) ook voor het eerst buiten  de EU aan het kijken. De vraag was of HEMA ook de Chinese markt op wil gaan. Dit is in ieder geval een onderwerp dat ongetwijfeld ter sprake is gekomen tijdens management meetings van het bedrijf. Echter, de kans dat het Chinese merkenrecht daar ook is besproken, lijkt klein. Nadat Alibaba in juli 2017 hema aankondigde als nieuw online en offline winkelconcept, heeft HEMA enkele maanden later (tot en met een maand geleden) tientallen merkregistraties in China aangevraagd met betrekking tot HEMA.

Mag HEMA in China wel HEMA heten?

De kogel is door de kerk. HEMA gaat de Chinese markt op! Echter, het is de vraag of HEMA de naam HEMA wel kan gaan gebruiken in China. De tientallen merkaanvragen zijn nog niet definitief geregistreerd. Normaalgesproken is er na de eerste goedkeuring tot registratie (na 9 maanden) drie maanden de tijd voor andere partijen om oppositie in te stellen tegen de aanvragen. Daarnaast is het na de definitieve registratie mogelijk om nog jarenlang invalidaties te kunnen indienen. Indien Alibaba wil, kan het aldus het leven van HEMA behoorlijk lastig maken in China.

Dit had voorkomen kunnen worden door de naam HEMA jaren geleden al vast te laten leggen in China. Als er voor een merk in China merkregistratie wordt aangevraagd, dan is er vanaf het moment van registratie de plicht om dit merk binnen een periode van drie jaar te gebruiken. Wordt een merk in deze periode niet gebruikt, dan kunnen anderen dit merk invalideren. HEMA heeft het zichzelf met deze late registraties aldus onnodig moeilijk gemaakt.

Beter laat dan nooit gaat hier niet op

Het is helaas weer het oude verhaal dat bij het gros van de Nederlandse bedrijven speel: er worden nog geen zaken in China gedaan, behalve produceren (bijna alles wordt in China gemaakt), dus waarom zouden de bedrijven dan merkregistraties verrichten? Nou, inderdaad, om bovengenoemde reden dat in China degene die het eerst de naam registreert (of in sommige gevallen het eerst gebruikt) deze rechten verwerft. Het feit dat Alibaba een grote speler is op de Chinese markt kan HEMA eventueel parten gaan spelen.

Het is in ieder geval een zaak om op de voet te volgen, maar de onnodig reactieve, in plaats van proactieve houding (pas registreren als een ander de naam in China gebruikt), kan in het slechtste geval betekenen dat de HEMA nooit in China het woord HEMA mag gebruiken.