Strategisch de juiste Chinese bedrijfsstructuur kiezen is net als hordelopen. Om de zoveel stappen kom je een obstakel tegen op je pad. Het is dan ook vaak het meest verwarrende moment voor ondernemers die in China zaken willen doen. Meestal zoeken ondernemers op dit specifieke moment contact met externe experts of consultants. Kan ik met mijn bedrijf werken vanuit een holding in Hong Kong? Moet ik met een partner aan de slag? Kan ik alles niet beter zelf doen? Kortom, vele hordes om over na te denken.

Wat deze fase niet gemakkelijker maakt, is dat veel experts verschillende adviezen geven. Sommige zweren bij lokale partners. Andere experts vinden dat je de controle altijd zelf moet behouden. Om nog maar te zwijgen over de verdeelde meningen omtrent constructies via Hong Kong, Macao of Singapore.

Toch hebben al deze consultants twee dingen met elkaar gemeen; Ze hebben allemaal gelijk en ze hebben allemaal ongelijk. Het kiezen van je bedrijfsstructuur, het type holding dat je registreert, hangt namelijk af van vele verschillende factoren. Bijvoorbeeld de markt waarin je opereert, de operaties die je in China wilt uitvoeren, de strategische keuzes die je zelf wilt maken en de mogelijkheden die je bezit.

Industrieën en buitenlandse ondernemingstypen

Het begint allemaal bij de markt waarin je opereert. De Chinese overheid heeft grofweg vier verschillende type industrieën aangewezen: normale, gestimuleerde, verboden en gelimiteerde industrieën. Wanneer je onderdeel uitmaakt van de eerste twee, dan heb je ongelimiteerde keuze qua type onderneming. Opereer je in een verboden industrie, dan valt China als land volledig af. Ben je actief in een gelimiteerde industrie, dan ben je vaak verplicht om met een lokale partner te werken. In dat geval is dus een Joint Venture (JV) de enige optie.

De volgende strategische horde die je moet nemen heeft te maken met wat je wilt doen in China. Er zijn drie type buitenlandse  ondernemingen: Een Wholly Foreign Owned Entity (WFOE), de eerder genoemde Joint Venture en een Representative Office (RO). Wanneer je van plan bent om vanuit je Chinese organisatie te betalen of betaald te worden, valt een RO af. Dit is slechts een structuur om mensen in dienst te nemen. Ook is de Chinese overheid zeer strikt op het goedkeuren van RO’s vanwege misbruik. Veel westerlingen hebben deze constructie in het verleden gebruikt om een verblijfsvergunning te organiseren voor zichzelf.

Verder zijn een WFOE en een JV zeer vergelijkbaar. Beide registratie procedures duren ongeveer even lang. Reken voor het organiseren van een WFOE of JV minimaal drie tot zes maanden. Het grote verschil tussen de twee is het eigendom. Een WFOE is geheel in handen van een niet Chinees. Een JV richt je op samen met een lokale Chinese partij. De voordelen en nadelen van de twee hangen dan ook af aan het willen werken met een lokale partner.

De Hong Kong Limited (HK Ltd.) is een andere variant. Dit type bedrijf is op zichzelf nutteloos in China. Vanuit een HK Ltd. alleen kun je in China niets beginnen. Het nut van een HK Ltd. zit hem vooral in het gemak. Vanuit een HK Ltd. is het gemakkelijker om een entiteit in China op te richten.

Wanneer je je organisatie rechtstreeks onder een Nederlandse holding zou hangen, dan moeten er vele documenten notarieel worden gelegaliseerd in Nederland en op worden gestuurd naar China. Via een HK Ltd. valt dit weg door de verdragen tussen Hong Kong en China. Daarnaast kan een holding in Hong Kong belasting voordelen opleveren.

Wat wil je zelf?

De derde horde is van grote invloed op jouw type avontuur in China. Wat voor mogelijkheden bezit je zelf: Heb je het geld, de tijd en de energie om je te focussen op het oprichten van een nieuw bedrijf? Want in een holding in China gaat nu eenmaal veel geld, tijd en energie zitten. Wanneer je daar minder van beschikbaar hebt, kun je misschien beter afzien van een Chinese bedrijfsstructuur. Wellicht is een distributeur of agent dan vele malen effectiever. Het betekent namelijk dat je geen bedrijf hoeft te registreren, geen kapitaal hoeft in te brengen en je geen organisatie hoeft te managen.

Dan het belangrijkste punt, wat wil je eigenlijk zelf? Wil je controle behouden? Wil je intenser samenwerken met je leverancier? Wil je je patenten beschermen? Soms vraagt de Chinese markt om flexibiliteit omtrent eigen wensen, maar het is belangrijk deze nooit geheel uit het oog te verliezen.

Wanneer je je structuur hebt gekozen, begint de volgende strategische hordeloop. Want je entiteit opzetten is een estafette met hordes die nooit geheel zal ophouden. Maar door de hierboven beschreven aspecten in ogenschouw te nemen, maak je de meeste kans op een succesvolle structuur die past bij het bedrijf, de markt, de mogelijkheden en je wensen.