Ik weet niet zeker hoe lang ik al deze gewoonte heb. Als ik over straat loop ben ik altijd op zoek naar bijzonder design, dat heb ik ook vanuit mijn opleiding meegekregen. Ik gok dat het stamt uit mijn tijd aan KABK in Den Haag, toen ik interieurontwerp studeerde. Ik volgde een vak genaamd ‘PHENOMENON’, waarbij je leerde je eigen perspectief aan te nemen bij je blik op het dagelijks leven. Dat kan natuurlijk iedereen, en wat kan helpen is dat hier zelfs een methodologie voor is ontwikkeld. Dat heet Modernology en is ontwikkeld door de Japanner Wajiro Kon.

Toen ik terugkwam in Beijing waren mijn ogen geopend. Er is zoveel goed design op de Chinese straten te vinden. En dan heb ik het niet over design van beroemde en dure ontwerpers. Hoeveel ik ook zocht, vaak waren de designers of concepten achter het ontwerp nergens terug te vinden. En dat terwijl er echt pareltjes te vinden zijn, die ook het recht hebben om vastgelegd te worden. Dus hierbij een aftrap; een visueel dagboek met wat prachtige voorbeelden van de Chinese straten.

Politie ATM

Dit ‘bureautje’ bij gebrek aan beter word, heet een jǐngyíntíng. Letterlijk vertaald: een politie pinautomaat. Dat woord was ik in het Chinees nog nooit tegen gekomen, maa zag het in Shenzhen. Het combineert, zoals te zien is, een politiebureau met een pinautomaat. Voor mij als alleenstaande jongedame een uitermate veilige uitvinding als ik een keer ’s avonds geld wil gaan pinnen. Iemand denkt wel twee keer voordat hij of zij je hier overvalt. Shenzhen is een erg jonge stad, en ik ben dan ook niet verbaasd dat men dit juist hier introduceert. Voor mij laat het zien dat de stad geeft om de veiligheid van jongeren.

De politie fiets

Nee, ik heb het niet over politie OP de fiets. Dat blijft een Nederlands concept. Ik heb het over een politiefiets. Die stond niet ver van de bovengenoemde politie-pinautomaat. Want ja, ze moeten het politiebureau wel kunnen vinden. De oplossing? Deze fiets is versierd met een ‘advertentie’ voor het politiebureau en ook in de politiekleuren geverfd. Let ook op, er zitten zelfs politiezwaailampen aan de fiets. Naast het laten zien van de ‘flexibiliteit’ van de lokale politie is er nog een mooi detail: ze hebben zoveel vertrouwen in de veiligheid, dat de fiets niet op slot staat.

Straatstalletje 2.0

Dit is vast een bekend beeld voor velen die in China zijn geweest. De wonderbaarlijke heropstanding van een oudere zorgt ervoor dat de rolstoel voor andere doeleinden kan worden ingezet. Plankje op de armleuningen en het is binnen een paar seconden getransformeerd tot winkeltje. Handgemaakte decoraties, één muts en wat speelgoed. Op deze foto mis je de driewielers vol kleren die er nog naast stonden. Dit is een typisch lokaal ‘marktje’, wat je veel tegen komt in bijvoorbeeld Beijing en Shanghai, en een fantastisch inzicht in het dagelijks leven. Ouderen pikken hun kleinkinderen op van peuterspeelzaal, dansen op het plein (guǎngchǎngwǔ), maar kunnen nog altijd handel drijven. Heb je wel eens nagedacht over de logica achter de objecten die worden verkocht? Mijn gok is dat het vooral spulletjes zijn die ze zelf leuk vinden of veel (of juist niet meer) gebruiken. Hoe goed zaken lopen is altijd de vraag, maar ze hebben in ieder geval hun dagelijkse praatje.

Powerbank advertenties

Overleven zonder telefoon in China wordt steeds uitdagender. WeChat om je lokale partners te benaderen, betalen met Alipay, je bezorgapp om eten te bestellen, en ga zo door. Heb je de powerbank crisis al meegemaakt?  Want zonder batterij raakt de gemiddelde inwoner van China flink in paniek. Powerbank verhuur apparaten staan dus overal. In restaurants, gyms, bars en ga zo door. Dat biedt natuurlijk ook nieuwe kansen voor advertenties. Deze ‘powerbank bank’ (kan ik het zo noemen?) heeft een dubbelrol als advertentiezuil voor een sigaretten merk. In het huidige cyber-tijdperk kan ik me geen betere advertentiemogelijkheid voorstellen.

Magische bezorgingen

Een van mijn buitenlandse vrienden grapte een keer: “In China kan ik leven als een koning zonder ooit mijn kamer uit te komen. Ik bestel drie maaltijden per dag vanuit bed en koop alles wat ik nodig heb op Taobao.” De snelle ontwikkelingen in e-commerce zijn vast niemand ontgaan en ik zal niet de ‘duistere’ kant, met name het afvalprobleem, ontkennen. Maar het daagt wel mensen uit tot innovatief design voor ‘verpakkingen’. Dat het leven vol verassingen is laat dit ‘pakketje’, dat een collega onlangs ontving, wel zien. Dit visserijbedrijf wilde laten zien hoe vers zij vissen kunnen bezorgen, en dus had hij plots twee vissen op zijn bureau liggen, levend en wel! De zakken zijn waterdicht en hebben een balans tussen water en lucht om de vissen levend te kunnen bezorgen.

Van die vissen ben ik nog altijd aan het bijkomen. Maar ik blijf mijn ogen open houden en de Chinese straten afstruinen. Wordt vervolgd!