Embed from Getty Images

Op straat, in tasjes of gewoon los lopend. Honden zijn overal in China te vinden. Nauwelijks meer op tafel en meer aan tafel. Vergis je niet, er wordt in China flink geïnvesteerd in huisdieren en honden. Volgens een rapport van Goumin.com, China’s grootste online huisdierengemeenschap, was de huisdierenmarkt in 2015 97,8 miljard Renminbi waard, en zou deze jaarlijks met meer dan 30% groeien.

Ondertussen is het aantal honden met eigenaren begonnen de vogel- en krekelkooitjes te overstemmen. Het is niet vreemd dat de markt zo groot is, er wordt duidelijk goed geïnvesteerd in viervoeters groot en klein. Of het nu gaat om het ras, de faciliteiten of de accessoires.

Een Chinees hondenleven

Wat voor hond heeft de Chinees? Vooral in de oude buurten in het centrum van Peking, waar mensen nog veelal samen in complexen wonen, zie je veel schoothondjes. Pekineesjes, mopshonden, corgi’s en nog meer rassen op korte poten. Je ziet de vreemdste kruisingen voorbijkomen. Labradors met veel te korte poten en herdershonden in dachshundformaat. In stedelijke buitenwijken of in gebieden waar mensen met meer ruimte en geld wonen, zijn grote honden niet ongebruikelijk. Golden retrievers, labradors en poedels zie je met enige regelmaat voorbijkomen. Een grote rashond boezemt bovendien een zeker ontzag in en straalt luxe uit.

Dat de hond ook de beste vriend van de Chinees is geworden, wordt wel duidelijk als je op straat loopt. Veel gepensioneerden lopen met een hondje in hun kielzog en ontmoeten zo weer andere buurtgenoten. Met kinderen het huis uit en genoeg vrije tijd, is een hond een dankbaar sociaal bindmiddel.

Hoewel honden als huisdier grotendeels geliefd zijn, zijn er ook nog verbeterpunten. Veel eigenaren laten hondjes overal poepen en plassen, dus je schoenzolen zijn nergens meer veilig. Daarnaast zijn er veel hondjes te zien die geen uitgebalanceerd dieet hebben. Mopshonden die letterlijk als een rolmops haast over straat moeten rollen. Vaak eet de hond mee met de rest van het gezin. Genoeg te eten, maar meestal niet het juiste voedsel.

En opgevoed zijn de meeste beestjes allerminst. Vaak lopen ze los omdat eigenaren ze niet willen ‘beperken’ en het zielig vinden om ze aan de lijn te houden. Meestal luistert de hond niet en wordt dit op de koop toegenomen. Bijten, al dan niet speels, wordt vaak in het begin als aandoenlijk en later onvermijdelijk gezien.

Dezelfde dieren, verschillende culturen

Behalve de omgang met een hond, verschilt ook de perceptie van veel Chinezen over het dier. In het Westen is de hond een dier, met instincten en behoeften. In China is de hond nog vaak een object, waar mee gespeeld en gelachen kan worden. Dat is ook waar de bovengenoemde groei hem in zit. Kleren, schoenen, salons, hotels: er zijn veel verschillende manieren om in huisdieren te investeren.

En dat is ook de kern van de verandering. Er zijn genoeg dure dingen die wel degelijk goed zijn voor huisdier en mens. Een luxe hondenhotel, of een training met die buitenlandse hondenfluisteraar. Zo zou het goed kunnen dat in de toekomst een hond die blaakt van gezondheid de meeste prestige oplevert.