Op 1 juli was het al weer 16 jaar geleden dat Groot Brittannië haar kroonkolonie Hong Kong overdroeg aan de Volksrepubliek China. In Hong Kong maar ook in Amsterdam wordt deze ‘handover’ herdacht.

Velen verwachtten in de jaren voor 1997 dat het Chinese bestuur het einde van de welvaart, vrijheid en het ondernemerschap van Hong Kong zouden betekenen. Het blad Fortune voorspelde de ‘dood van Hong Kong’ en vele duizenden inwoners van de stad emigreerden naar Canada, de USA, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

De pessimisten kregen gelukkig niet gelijk. Time Magazine – het zusterblad van Fortune – gaf in 2007 toe dat Hong Kong nog springlevend was. Van de emigranten zijn er inmiddels velen in Hong Kong teruggekeerd.

Van alle rampscenario’s die voor Hong Kong werden bedacht in de jaren vóór 1997 is er niet één uitgekomen. De Chinese overheid hield en houdt zich aan de afspraken die men met Groot Brittannië had gemaakt. De voorgespiegelde ‘hoge mate van autonomie’ bleek geen loze belofte. Het door Deng Xiao-ping omarmde principe van “One-Country-Two-Systems” werd realiteit met de totstandkoming van de speciale administratieve reguio’s Hong Kong (1997) en Macao (1999).

Weinig media aandacht

Ondanks economische en financiële crises, de SARS epidemie en de dreiging van vogelgriep groeit de economie van Hong Kong nog ieder jaar. De werkeloosheid is er laag en de stad-regio heeft nog altijd een eigen wetgeving, eigen munt, eigen bestuur, eigen belastingstelsel en eigen internationale economische en sportieve afspraken.

Het is opvallend dat internationale media zelden of nooit aandacht schenken aan het feit dat het in Hong Kong sinds juli 1997 nog steeds prima gaat. Er wordt wel verslag gedaan van demonstraties in Hong Kong, maar men staat er niet bij stil dat die in Hong Kong wél mogen plaatsvinden en in China niet.

Dat de inwoners van Hong Kong zonder restricties mogen reizen, toegang hebben tot alle media van de wereld en hun geld ongehinderd kunnen overmaken naar het buitenland, daarover lees je eigenlijk nooit iets.

Het zou voor reizigers geen verrassing moeten zijn als ze bij de uitgang van het KCRC treinstation in Kowloon aanhangers van de Falun Gong zien demonstreren. Dat is het vaak wel.

Ook als Speciale Administratieve Regio van China is Hong Kong nog altijd de meest internationale stad van de Volksrepubliek. Het is een financieel centrum dat voor Europa en de USA veel relevanter is dan andere Chinese steden en zelfs Tokyo. Het is een logistiek centrum van wereldklasse. Het behoort als onafhankelijke economie tot de top 20 van de wereld. De containerhaven is de op drie na drukste ter wereld (veel drukker dus dan Rotterdam op nummer 10).

De luchthaven is het drukste vliegveld voor luchtvracht ter wereld. Het is ook een stad waar veel internationale bedrijven, ook Nederlandse, zich graag vestigen om er te profiteren van de locatie, het gemak van visa-vrij reizen, de lage belastingen, het hoog opgeleide personeel en de kwaliteit van het leven. Er zijn minstens 200 Nederlandse bedrijven in Hong Kong gevestigd en er wonen naar schatting meer dan 6000 Nederlanders in de stad. Daarmee is de Nederlandse ‘kolonie’ in Hong Kong de grootste van Azië.

Is er dan helemaal niets mis in Hong Kong? Natuurlijk wel. Een serieus probleem is de kwaliteit van de lucht. Die is vaak matig tot slecht. Ook zijn de huren in Hong Kong hoog. De afhankelijkheid van de Chinese economie is een zorg en de democratisering is nog niet op Europees niveau.

Maar tegenover deze en nog een paar problemen,  staat dat een groot deel van Hong Kong uit natuurgebieden bestaat (zo’n 60%), dat je met wat flexibiliteit ook wel goedkopere woonruimte kan vinden en dat je vanuit Hong Kong niet alleen met China kunt handelen, maar ook met de rest van de wereld. En over de democratie in Hong Kong: die is in elk geval veel groter dan in China en ook veel groter dan in de koloniale tijd.

Relatie van Hong Kong met Nederland

De relaties tussen Nederland en Hong Kong zijn prima. Dat zijn ze eigenlijk sinds 1841 altijd geweest. Nederlandse handelaren komen er nog altijd in grote getalen. Nederlandse dienstverleners (banken, verzekeraars, trustadviseurs, accountants, juristen, designers) hebben er kantoren geopend.

Maar juist die goede relaties en het ontbreken van problemen zijn soms nadelig voor Hong Kong. Goed nieuws is geen nieuws en daarom wordt er vrijwel niet over de stad geschreven. Nederlandse correspondenten wonen en werken vrijwel zonder uitzondering vanuit Beijing of Shanghai en ze bezoeken Hong Kong slechts sporadisch.

En ook Nederlandse economische missies komen, in verhouding, zelden in Hong Kong. Als kroonkolonie kon Hong Kong geen speciale vriendschapsbanden aanknopen met Nederlandse steden en provincies. Chinese steden en provincies hadden dit probleem niet. Het gevolg is dat Nederlandse steden en provincies nauwe banden onderhouden met hun Chinese partners maar niet met Hong Kong, zelfs niet als de economische relaties met Hong Kong overduidelijk zijn (zoals die van de haven van Rotterdam en die van Schiphol).

Veel missies komen in Hong Kong aan, of vertrekken er vanaf het vliegveld Chek Lap Kok. Vaak zijn ze minder dan een dag in Hong Kong en is er eigenlijk geen tijd voor het verbeteren van de relaties met bedrijven in en de overheid van de Speciale Administratieve Regio. Het zijn gemiste kansen. Het wordt tijd dat Nederland meer interesse toont in de Hong Kong SAR en dat Nederland en Hong Kong meer profiteren van de goede relaties.

 

Veel nuttige informatie over Hong Kong vindt u onder meer op de volgende websites:

Hong Kong Kamer van Koophandel
Invest Hong Kong
Discover Hong Kong
Dutch Chamber Hong Kong