Een woning kopen in China was voor mij een grote stap. Een eigen woning betekende dat ik me echt in China gevestigd had, en dat ik mijn eigen plekje had waar ik verder kon bouwen aan mijn toekomst in China. De huizenmarkt in China is in de afgelopen jaren enorm veranderd; betere kwaliteit, meer aanbod, maar ook meer kopers en hogere prijzen. Buitenlanders die voor lange tijd in China blijven zijn nu ook geïnteresseerd in het kopen van een woning, en velen willen weten hoe je als buitenlander een woning kan kopen in China.

Vanwege de vele regels en wetten van de Chinese overheid kan het proces langdradig en ingewikkeld zijn. Om een goed besluit te kunnen maken moeten toekomstige kopers zich bewust zijn van alle vereisten, procedures, kosten en risico’s die gepaard gaan met het kopen van onroerend goed in China.

Vereisten en restricties

Er zijn een aantal vereisten waaraan buitenlanders moeten voldoen om onroerend goed te kunnen kopen in China. Ten eerste moeten ze legaal in China kunnen wonen en werken.

Ten tweede kunnen buitenlanders het vastgoed alleen gebruiken als woning. Als een buitenlander commercieel of industrieel vastgoed wil kopen moet er eerst een bedrijf opgericht worden dat dit vastgoed kan kopen.

De Chinese centrale regering stelt geen limiet aan hoeveel onroerend goed buitenlanders kunnen kopen.

In plaats daarvan hebben veel provincies en steden hun eigen lokale restricties en vereisten. In Shanghai bijvoorbeeld mogen personen zonder Shanghai Hukou slechts 1 stuk onroerend goed kopen. In sommige andere plaatsen moeten kopers al minstens 1 jaar in de stad wonen en/of belasting betalen.

Net als bij veel andere regels en wetten in China zijn er soms manieren te vinden om de restricties te omzeilen. Bijvoorbeeld door van een lokale notaris gebruik te maken kan het mogelijk zijn om meer vastgoed te kopen dan officieel toegestaan is. Om een vastgoedaankoop te registreren is een Chinese naam nodig die fonetisch uit het Nederlands vertaald kan zijn. Als een tweede woning word gekocht in een andere plaats dan de eerste kan het mogelijk zijn de woning op een andere naam te laten registreren waardoor het systeem niet weet dat de eigenaar dezelfde persoon is.

De procedure

Stel je woont al een half jaar in China. De lokale overheid in jouw stad vereist echter dat kopers minstens al 1 jaar in de stad wonen. Je wacht dus nog eens zes maanden. Nu kan je beginnen met de procedure voor het kopen van vastgoed, de procedure voor buitenlanders komt sterk overeen met de procedure voor Chinezen.

Stap 1:

Ten eerste moet je bewijzen dat je in aan alle vereisten voldoet. Als de lokale overheid bijvoorbeeld een limiet heeft aan het aantal woningen dat je kan bezitten moet je documenten leveren die bewijzen dat je nog niet aan deze limiet zit. Als de lokale overheid vereist dat je al minstens 1 jaar in de stad woont moet hiervan bewijs geleverd worden van het veiligheidsbureau. Ondertussen kan je beginnen met het zoeken naar een geschikte woning, of het aannemen van een aankoopmakelaar.

Stap 2:

Nadat jij of je aankoopmakelaar een geschikte woning heeft gevonden moet er een voorstel voor de voorlopige overeenkomst opgesteld worden waarin alle verkoopsvoorwaarden voor de woning worden opgesteld. Als de verkopende partij akkoord gaat met het voorstel moet er een bedrag van 1% van de verkoopprijs betaald worden aan de verkopende partij.

Stap 3:

Het officiële verkoopcontract wordt getekend. Dit moet gedaan worden bij een notaris als de kopende partij buitenlands.

Stap 4:

Ga naar de plaatselijke overheid, specifiek de instantie voor buitenlanders om de verkoop goed te laten keuren. Deze stap is alleen nodig voor buitenlanders.

Stap 5:

De laatste stap om huiseigenaar in China te worden is een bezoek aan het ‘Akte-en-eigendomsoverdrachtskantoor’’. Hier word de woning dan officieel onder jouw naam geregistreerd. Een aantal weken later is dan het eigendomscertificaat klaar en bezit je officieel een woning in China.

Tips en Risico’s:

Het kopen van een huis in China is goedkoop noch makkelijk. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan, en de verkopende partij en het appartement goed te onderzoeken alvorens een contract te tekenen. Er zijn bepaalde regels omtrent het kopen van een woning in China die je goed in je achterhoofd moet houden tijdens het proces. Ten eerste, als je een woning koopt betekent dit dat het stuk land waar het op staat geleased word van de staat voor een periode van 70 jaar. Het kopen van oudere woningen is riskant omdat de overheid het land kan opeisen voor de bouw van infrastructuur, en de huizeneigenaren kan dwingen te verkopen, soms zelfs voor een lage prijs waardoor de eigenaren verlies leiden. Normaal gesproken, hoe nieuwer het gebouw, hoe minder waarschijnlijk het is dat dit gebeurd. Ten slotte, zorg ervoor dat de hypotheek van de vorige eigenaar afbetaald is voordat de verkoop plaatsvind, dit is in de akte af te lezen. In het verkoopcontract kan een clausule opgenomen worden waarin staat dat het eigendom word overgedragen zonder de uitstaande leningen op het vastgoed. Als de hypotheek van de verkoper in buitenlandse valuta is kan de aanbetaling van de koper niet omgezet worden in buitenlandse valuta en gebruikt worden om de hypotheek af te betalen.

Met deze informatie in gedachte, is het duidelijker hoe het kopen van een huis in China gaat, en wat de valkuilen zijn. Het proces is spannend en uitdagend, dus vergeet niet om goed voorbereid te zijn om alles zo makkelijk mogelijk te maken.