De fiets is duidelijk aan een opmars bezig in de grote steden in China. Twee jaar geleden zag ik in Beijing op strategische plekken, naast metro stations, bij universiteiten, en winkelstraten al dat uniform uitziende en eenvoudige fietsen in grote aantallen klaar stonden om gebruikt te worden. En eerder had ik het verschijnsel van de huurfiets al eens in Hangzhou gezien, een stad die al langer actief is om een ‘groen’ en duurzaam imago uit te stralen.
Ruim twintig jaar lang hebben fietsfabrikanten te lijden gehad onder de wens van veel Chinezen om een auto te kopen en te gaan gebruiken. Nu lijkt er echter sprake van een flinke kentering met de introductie van de huurfiets als dienstverlening als voorbeeld.
In China worden elk jaar rond de 80 miljoen fietsen gemaakt van allerlei soorten. Ongeveer driekwart daarvan wordt geexporteerd. Op dit moment concurreren 29 dienstverleners op het gebied van huurfietsen met elkaar voor een marktaandeel in de sector. Bij elkaar opgeteld zullen er eind 2017 rond de 20 miljoen méér huurfietsen beschikbaar zijn in Chinese steden. En ook in dorpen is het een opkomend verschijnsel, want ik zag deze maand een stuk of vijftig huurfietsen staan in Qufu, Shandong bij het dorp Shimenshan, dat zich aan het ontwikkelen is tot een ‘relax-county-culture’-vakantieoord.
Een grote speler in deze sector is het bedrijf ‘OFO’. Hun geel-zwarte fietsjes worden al door 5 miljoen geregistreerde klanten gebruikt in 22 steden.
Vanaf deze maand zal ‘OFO’ zelfs 500 fietsen gaan aanbieden in het Engelse Cambridge. De keuze om de buitenlandse markt te gaan betreden in juist deze studentenstad is omdat er al een vriendelijk fietsklimaat heerst onder de grote populatie jongeren. In Cambridge was in het begin van de jaren negentig ook al eens een huurfietsen systeem opgezet maar die 300 fietsen werden toen veel te makkelijk gestolen. Maar nu met een modern systeem van goedkope fietsen, een waarborg, en een goed slot met GPS-functie kan OFO als Chinees bedrijf gaan bijdragen aan een diefstal-vrije huurfiets ‘om de hoek’.
In China is met een app op de smartphone gemakkelijk te zien waar de huurfiets voor de klant staat te wachten. Het is verder niet noodzakelijk om de gebruikte fiets op dezelfde locatie terug te brengen. De deelfiets kan in China daardoor zeer goed concurreren met de kosten voor het gebruik van de vaak overvolle busen of metro’s.
Tot slot nog een nieuwtje dat ik onlangs hoorde: De Tour de France komt dit jaar naar Shanghai. In oktober zal een 60-tal bekende wielrenners een parcours van 3km door Pudong gaan afleggen. Nog een indicatie dat het fietsen in China aan een aardige terugkeer bezig is!

Straatbeeld downtown Shanghai met meerdere huurfiets gebruikers
Jammer dat in dit artikel alleen Ofo wordt genoemd. Bluegogo en Mobike zijn ook relevante, grote spelers. Daarnaast blijven de gevolgen onbelicht. Bijvoorbeeld dat er hele partijen weg worden gesleept omdat door de enorme hoeveelheden huurfietsen, mensen geen plek meer hebben om hun eigen fiets neer te zetten. Ook is het relevant om te noemen wie er in welke huurfietsen hebben geïnvesteerd. Dat zijn namelijk niet de minsten!
Erg oppervlakkig zo, hier had veel meer mee gedaan kunnen worden. Gemiste kans, want het onderwerp is wel érg relevant en actueel.
Dank je voor jouw opbouwende reactie. Ik ben zeker een persoon die dit verschijnsel omtrent huurfietsen zal blijven volgen in China. Eerst maar even deze eerste informatie en wellicht over een jaar weer meer (als jij er al niet verder over gaat schrijven). Wel denk ik dat het voor velen nu met deze eerste blog al heel informatief is. (Wat jij schrijft over ‘wegslepen van fietsen die in de weg staan’ meen ik dat dit juist hoort bij het huursysteem van fietsen. Er zijn nu eenmaal plekken die te veel fietsen ‘aantrekken’. Deze moeten zo nu en dan weer opgehaald worden door een service ploeg, die de fietsen dan elders op ordelijke verhuurplekken, weer voor verhuur neerzet.
Hoi Jan,
Ik kijk ook uit naar een vervolgartikel want er is nog veel te vertellen over dit onderwerp, vooral over de keerzijde. Het feit dat huurfietsen overal maar lukraak gedumpt worden, vernield worden (door concurrenten?), achter gesloten deur op slot worden gezet en zo als ‘eigendom’ worden geclaimd en QR code scams door personen die hun QR code over de QR codes van de fietsen plakken zijn bekende problemen. Daarnaast zijn vraagtekens bij het business model ook relevant. Het is zeer twijfelachtig dat de huidige huurprijzen rendement opleveren en het is tevens de vraag of consumenten de fietsen nog willen gebruiken zodra Mobike en Ofo zijn uitgeconcurreerd en de prijs omhoog gaat, net als na de fusie Didi/Kuaidi/Uber China. Ook schijnt de winst met name gehaald te worden aan enorme banktegoeden die zijn opgebouwd met de borg die consumenten betalen en zou daar binnenkort door de overheid wel eens een stokje voor gestoken kunnen worden. Kortom, allemaal interessante aspecten waar geen jaar op gewacht hoeft te worden. 😉
Ed