China speelt een steeds belangrijkere rol op het internationale toneel. Veel mensen kiezen er dan ook voor om Chinees te studeren. Toch vinden velen het saai om de taal te leren, vooral als het gaat om de Chinese karakters, die er erg ingewikkeld uitzien. Om te helpen je leertraject leuker te maken, deel ik in dit blog graag wat tips, ook vanuit mijn eigen ervaring.

Vind je motivatie

Je kunt trots op jezelf zijn als je Chinees spreekt. Deze taal wordt gesproken door bijna een vijfde van de totale wereldbevolking. Hoewel China zich de afgelopen jaren heeft geconcentreerd op economische ontwikkelingen, kan Chinese taalkennis zeker nuttig zijn voor je loopbaanontwikkeling. Ik merkte dat veel bedrijven waar ik voor werkte, zakendoen met China. Maar toen was mijn zakelijk Chinees nog niet goed genoeg om deze uitdaging aan te gaan.

Daarnaast staat China bekend om zijn prachtige natuur en landschappen. Als je in de toekomst door China wilt reizen, zal kennis van het Chinees je zeker op reis helpen. Toen ik mijn eerste reis in China maakte, hielp mijn basiskennis van het Chinees me heel erg op weg en kon ik me zo prima redden in mijn eentje.

Tot slot vinden velen de Chinese cultuur fascinerend, omdat er nogal wat culturele elementen zijn die in de westerse cultuur ontbreken. Denk hierbij aan de belangrijke festivals, tradities en het voedsel. Het verwerven van Chinese taalkennis zorgt er ook voor dat je een dieper begrip van de Chinese cultuur krijgt.

Al deze factoren moeten wel je interesse om Chinees te studeren hebben gestimuleerd.

Samen leren is fijner

Een goede manier om Chinees leren leuker te maken, is door een talenpartner te vinden. Tegenwoordig zijn veel jonge Chinezen geïnteresseerd in verschillende culturen en willen ze graag bevriend raken met mensen die een andere culturele achtergrond hebben. Tegelijk zijn ze zich zeker bewust van het belang om een vreemde taal te beheersen. Dit is ook voor hen goed omdat ze zich zo kunnen onderscheiden qua vaardigheden en in hun banenzoektocht. Het is een goed idee om vrienden te maken met een Chinese talenpartner die je leeftijdsgenoot is. Het biedt je de mogelijkheid om Chinees te leren in een ontspannen sfeer en dezelfde interesses te delen.

Door tijd met een talenpartner door te brengen, kom je ook interessante feiten over het Chinese dagelijkse leven te weten. Hoewel het Engels van de Chinezen niet altijd heel goed is, zijn de meesten van hen blij om buitenlanders kennis te laten maken met de Chinese cultuur en tradities. Het lijdt geen twijfel dat culturele verkenning onmisbaar is voor het leren van Chinees.

Toen ik in Nederland was, merkte ik dat veel Chinezen hier kwamen voor hun studie of PhD. Ze organiseerden veel Chinese evenementen en zochten manieren om hun Engels of Nederlands te verbeteren en meer te weten te komen over de Nederlandse cultuur. Ik heb toen die kans genomen om hen daarbij te helpen. Wat ik daarvoor terug kreeg was meer kennis over de Chinese gewoontes en cultuur en ik begon mijn Chinees te verbeteren.

Chinese karakters en geschiedenis

Ik heb Chinese karakterherkenning nog steeds niet altijd onder de knie. Voor de dagelijkse communicatie met Chinezen is het wel echt nodig om de karakters te leren, anders moet je alles via een vertaalprogramma doen. Velen vinden het echter behoorlijk saai om karakters te leren, omdat het er zoveel zijn en ze ook veel op elkaar kunnen lijken. Maar het wordt een stuk interessanter om Chinese karakters te leren als je de evolutie en verschillende onderdelen bekijkt. Elke fase van de evolutie van Chinese karakters stelt je in staat om iets te leren over de verschillende aspecten van de Chinese geschiedenis.

Bovendien kunnen veel Chinese karakters vaak worden geassocieerd met een beeld of plaatje die hun betekenis weerspiegelt. Het karakter fēi betekent bijvoorbeeld “vliegen”. Het ziet eruit als een vogel die met zijn vleugels klappert, wat dicht bij de werkelijke betekenis van dit karakter ligt. Zo zijn er veel vergelijkbare karakters in de Chinese taal, en dit is een manier om de logica achter het ontstaan van verschillende Chinese karakters verklaart. Op deze manier krijgen de karakters meer betekenis en zijn ze veel gemakkelijker te onthouden.

Chinese tv-programma’s bekijken

Als je al wat meer gevorderd bent, kunnen Chinese tv-programma’s en films je helpen met het leerproces. Je krijgt bijvoorbeeld een duidelijker idee van de Chinese levenshouding door naar Chinese tv-soaps te kijken. Ondertussen kun je ook meer inzicht krijgen in hun levensstijl, manier van praten en taalgebruik door deze in verschillende tv-programma’s te zien. Ik probeerde zelfs na een tijdje zoals mijn favoriete acteurs te praten.

Hopelijk dat het bovenstaande advies je kan helpen je interesse in het studeren van Chinees te stimuleren. Chinees leren kan een uitdaging zijn, maar je zult in staat zijn om de moeilijkheden te overwinnen als je bereid bent om er veel tijd in te steken!