Het was nieuws dat de afgelopen dagen in Nederlandse media weinig aandacht kreeg: Alibaba gaat eigen internettelevisie beginnen. TBO is het bedrijf gedoopt: Tmall Box Office.

Our mission, the mission of all of Alibaba, is to redefine home entertainment,” verklaarde Alibaba’s hoofd digital entertainment Patrick Liu afgelopen zondag op het Shanghai Film Festival tegen persbureau Reuters. “Our goal is to become like HBO in the United States, to become like Netflix in the United States.”

Alibaba kennen we: de Chinese versie van Markplaats en eBay. Grootste e-commercebedrijf ter wereld, twintig jaar geleden opgericht door Jack Ma, een ondernemende leraar Engels uit Hangzhou. Vorig najaar naar de beurs in New York gegaan, een slordige 20 miljard euro opgehaald. Jack in een klap miljardair. Sprookjesverhaal uit het Verre Oosten.

Met het nieuwe geld is Alibaba nu de vleugels wijd aan het uitslaan. Jack Ma wil de onderneming de komende jaren laten uitgroeien van een onlinehandelsmarkt tot een internationaal multi-dienstenconcern. Met een paar tikjes van de vinger een nieuwe banklening, een vakantiereis, een nieuwe date, een taxi, een film, een spannende tv-serie of informatie over een handzaam bedrijf waarin je kunt beleggen: Jack Ma gaat het leveren, op je smartphone.

De Ali Lifestyle, noemen ze het op het hoofdkantoor in Hangzhou. En die wil Jack niet alleen in China gaan aanbieden, maar wereldwijd. Alibaba heeft zich begin 2015 als doel gesteld binnen tien jaar de helft van de omzet uit het buitenland halen. Nu is dat nog maar 5 procent.

Dat belooft de nodige overnames en investeringen. In India, Rusland, Brazilie en Indonesie is Alibaba al druk bezig voet aan de grond te krijgen. In de VS wordt de markt verkend, en ook Europa zal niet achterblijven.

Hollywood

Vooral de investeringen in de mediasector zijn interessant. Tmall Box Office gaat tegen betaling Chinese en buitenlandse flims en tv-series tonen, en het bedrijf wil ook eigen content produceren. Ma heeft zich in China al ingekocht in de film- en tv-produktie, en de verwachting is dat hij ook in het buitenland zal toeslaan. In de Hollywood Reporter, het lijfblad van de Amerikaanse amusementsindustrie, wordt al enige tijd gespeculeerd welke filmstudio in Los Angeles straks een Chinese eigenaar krijgt.

De oprichting van een Chinese Netflix/HBO is al Ma’s tweede mediamanoeuvre deze maand. Begin juni werd bekend dat Alibaba voor 1,2 miljard yuan, een kleine 200 miljoen euro, een aandeel van 30 procent koopt in China Business News.

CBN is zeg maar de Financial Times van China: een onderdeel van de Shanghai Media Group,het machtige mediaconcern van de gemeente Shanghai. CBN zocht als Chinese zakenkrant met eigen site, tv en radio naar een alomtegenwoordige digitale partner. Dan kom je snel uit bij Alibaba: bijna de helft van alle Chinezen is er klant.

Het lijkt het begin van een lange mars door de internationale mediawereld. Want daar wil China zijn geluid meer laten horen, zeker in het financiele territorium waar westerse mediabedrijven als Bloomberg en Reuters nu nog de toon zetten -en in de film en tv-wereld, waar Hollywood heerst. Met een internationaal geaccepteerde partner als Jack Ma is die soft power eenvoudig te bereiken dan via traditionele organen als persbureau Xinhua, de People’s Daily en de Global Times, waar een doordringende Partijlucht omheen hangt.

Monsterrol

Is een multimediale opmars van Alibaba -of Tencent en Baidu, om twee voorname concurrrenten te noemen- een ontwikkeling waar je als film- en informatieconsument blij van mag worden?

Dat valt te bezien. Als Alibaba een filmstudio in Hollywoord koopt die vervolgens zijn scenarioschrijvers opdracht geeft geen nare corrupte Chinezen meer in het script te zetten, dan wordt het allemaal wel voorspelbaar. Wie nog twijfelt over de saaiheid van propaganda, moet maar eens de door Peking gesponsorde ‘documentaires’ bekijken die Discovery Channel al heeft gemaakt.

De uitdaging voor nieuwe Chinese mediabedrijven als Alibaba wordt om originele films en programma’s voor een internationaal (en Chinees) publiek te maken, die een poging doen een gebalanceerd beeld te geven van het echte China.

Een fel realistisch modern hofdrama rond de val van Bo Xilai -met een prachtige monsterrol voor zijn moordadige vrouw Gu Kailai- is dan helaas nog wat te hoog gegrepen. Da’s wel heel erg jammer -denk eens aan de kijkcijfers die zo’n Dynasty-met-Chinese-karakteristieken zou kunnen scoren.

Maar een gritty hedendaags drama over een vervuilde stad, waar koppige burgers samen met enkele dappere officials kampen met smerige fabrieksbazen en hun corrupte vrienden op het gemeentehuis, dat moet toch te doen zijn. Jack Ma zet zich al enige tijd persoonlijk in voor een beter milieu, en Peking heeft de strijd tegen de vervuiling ook hoger op de agenda gezet. Je kunt er sinds kort enigszins op afgerekend worden, als lokale partijfunctionaris, als het in jouw achtertuin een milieuramp is.

De Mol

En in Nederland, is daar voor Jack Ma ook wat te shoppen? In de sector financiele media zou hij eenvoudig de FD-mediagroep kunnen overnemen, met het Financiele Dagblad en BNR . Neem Quote erbij, en je hebt voor een grijpstuiver een aardig uitkijkpostje in Europa.

In de tv-sector hebben we zeker iets moois te bieden. Droom eens mee: Jack Ma koopt zich voor een paar honderd miljoen in als grootaandeelhouder bij Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. De formats die uit deze amusementsfabriek rollen lenen zich prima voor het verstevigen van de soft power waar Peking zo naar verlangt.

Hier en daar een subtiele Chinese storyline erin, en klaar is kees. Of simpelweg een Chinese editie van Utopia. Niet bevolkt door een stel dolende zielen uit de lage landen, maar met vijftien lastige Chinezen. Daar kunnen geen honderd Confucius-instituten tegenop.

Kunnen we als trouwe kijkers na afloop van het eerste seizoen vast ook de hymne van de Cyberspace Administration of China (‘Official Sponsor Utopia Beijing’) meeneurien:

Een internetmacht: waar het internet is, is de glorieuze droom

Een internetmacht: in cyberspace denken we aan thuis

Een internetmacht: laat de wereld weten dat de Chinese droom ons verheft

Een internetmacht: ik sta pal voor mijn land in de wereld

 

De Rode miljardair – Hoe Jack Ma met Alibaba de wereld wil De rode miljardairveroveren, Hans Moleman, Uitgeverij Lias, mei 2015, ISBN: 978 90 8803 060 4, 192 blz.

Het boek is o.a. verkrijgbaar via bol.com