Stel je voor dat je in China aan het bevallen bent en er treedt een complicatie op – een verstrengeling van de navelstreng rond de hals bijvoorbeeld. Vervolgens blijkt dat de internationale kliniek niet de juiste expertise in huis heeft, en het duurt uren voor een plaats in een geschikt ziekenhuis gevonden kan worden.

Of nog zo’n situatie: je wordt op een ochtend in China wakker met hartkloppingen. Bij bezoek aan het ziekenhuis, adviseert de cardioloog ingrijpende maatregelen. Bij een second opinion in Hongkong blijkt dan dat het “levensbedreigende” probleem ook met een paar nachtjes goed slapen opgelost kan worden.

Schrikbeeld

Dit zijn twee waargebeurde verhalen uit mijn directe omgeving. De hoofdpersonen zijn expats met goedbetaalde banen, die tegen veelvoorkomende problemen in de Chinese gezondheidszorg aanliepen. De grote stedelijke “Klasse 3” ziekenhuizen met de meeste patiënten hebben namelijk de beste apparatuur en doctoren, waardoor er nog meer patiënten op af komen, en ze te kampen krijgen met overbezetting. Als je eenmaal aan de beurt bent, bestaat de kans dat er te weinig aandacht aan de diagnose wordt besteed, en dat de arts uit voorzorg dure behandelingen adviseert. Het is niet verwonderlijk dat het Chinese zorgstelsel volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) momenteel op de 144e plaats van 191 landen staat.

Keerpunt

De gezondheidszorg moet beter, daar zijn zowel de Chinese overheid als de consument het over eens. Sterker nog, het opvoeren van de gezondheidszorg wordt genoodzaakt door onontkenbare megatrends in de Chinese samenleving, zoals vergrijzing en de groeiende middenklasse.

Patiënten ouder dan 65 vormen op dit moment al het grootste segment in de gezondheidszorg. En vanwege het één-kindbeleid van de afgelopen decennia, zal het aantal 60-plussers zich meer dan verdubbelen tot 440 miljoen in 2050. Tegelijkertijd groeit ook de Chinese middenklasse sterk. De middenklasse heeft geld, en is bereid om het uit te geven aan geleidelijk hoogwaardigere gezondheidszorg en gezondheidsproducten. Oftewel, er zijn veranderingen gaande. En dat brengt kansen mee.

Apparatuur

De snelst groeiende markt voor medische apparatuur in China zijn tegenwoordig de minder geavanceerde Klasse 1 en 2 ziekenhuizen. Om de toestroom van patiënten te spreiden, krijgen ziekenhuizen in provinciale steden nu een upgrade van de centrale overheid ter waarde van 14 miljard Euro – om maar iets te noemen. Klasse 1 en 2 ziekenhuizen maken voornamelijk gebruik van in China geproduceerde apparatuur, weinig import. Made in China medische apparatuur is de afgelopen jaren sterk verbeterd, dankzij forse investeringen in R&D, en Chinese producenten hebben grote interesse in buitenlandse medische technologie. Nederland huisvest wereldwijde spelers op dit gebied, zoals partners van de Zuid-Hollandse Medical Delta en vele anderen. Als je het mij vraagt, is dat een match made in heaven.

Ziekenhuizen, verzorgingshuizen, thuiszorg, e-health

Er liggen tal van kansen in de Chinese gezondheidszorg voor buitenlandse ondernemingen, maar je moet goed graven om de juiste invulling te vinden. Terwijl particuliere ziekenhuizen die in buitenlandse handen zijn nog maar moeilijk van de grond komen – ondanks het aanmoedigen van investeringen door de centrale autoriteiten – verdienen buitenlandse aanbieders van ziekenhuismangementtraining goed geld.

Ook op het gebied van ouderenzorg zien we dat de ontwikkeling van luxueuze woon –en zorgcomplexen vaak al in een vroeg stadium tegen problemen aanloopt, maar met een minder immense investering kan een efficiënt thuiszorgsysteem worden opgezet, op basis van training aan inwonende nannies, e-health toepassingen en professionele medische –en verpleegdiensten. Dit is het model waar Buurtzorg Shanghai mee werkt. In een geslaagde uitwerking spelen bovendien Chinese partners vaak een cruciale rol. The devil is in the details.

Kansen in Guangdong

Er liggen veel kansen voor de medische sector in de welvarende Zuid-Chinese provincie Guangdong. Met meer dan 100 miljoen inwoners is Guangdong bevolkter dan de Filipijnen, en Guangdong’s economie is bijna even groot als die van Zuid-Korea. Hightech –en dienstensectoren zijn er relatief ver ontwikkeld. Dit is zichtbaar in Guangdong’s gezondheidszorg, zoals de kwaliteit en kwantiteit van academische ziekenhuizen, en online zorgverlening. De havenstad Shenzhen bovendien is de nationale hoofdstad van medische-apparatuurproductie. Het Nederlands Consulaat-Generaal in Guangzhou kan helpen bij het zoeken naar partners in de regio en sectorinformatie.

 

Voor meer informatie lees het kansenrapport Medische Sector in Guangdong: