Sinds ruim 25 jaar organiseert uitgeverij Clavis, samen met het lokale stadsbestuur van onze vestigingsstad Hasselt (BE), een wedstrijd voor auteurs en illustratoren van prentenboeken. De wedstrijd bestaat erin dat we een prentenboekverhaal voor de leeftijdsgroep 3 tot 7 jaar willen ontvangen, waarbij het hele verhaal in geschetst en drie pagina’s helemaal in kleur zijn uitgewerkt, in een stijl en techniek die de illustrator zelf mag kiezen. Een professionele jury kiest het werk dat het dichtst aansluit bij de leefwereld van kinderen en dat daarenboven professioneel en vakkundig is geïllustreerd. De winnaar ontvangt een mooie geldprijs en, belangrijk, wordt uitgegeven. Tal van illustratoren hebben zo een mooie carrière gestart in kinderboekenland.
Samenwerking met China
Bij de deelname aan BIBF (Beijing International Book Fair) en CCBF (China Shanghai International Children Book Fair) werd onze stand werkelijk platgelopen door tientallen Chinese uitgevers en werden al snel heel veel licentie contracten gesloten. Eén van de bezoekende uitgevers was UTOP Publishing in Beijing. Ook deze uitgever wou graag specifieke licenties aankopen, maar een licentie voor een titel kan maar één keer aan een uitgever worden toegekend. Zij vroegen zich dan ook af of er een andere manier van samenwerking mogelijk zou zijn.
Toen kwam het idee om de formule van Key Colours te kopiëren naar Beijing en daar een samenwerking rond op te zetten, en zijn we al snel tot akkoorden gekomen. Op de CCBF in Shanghai van 2016 is de eerste editie gelanceerd. De formule was in principe dezelfde, allen zou UTOP voor de Chinese editie zorgen en zou Clavis de Nederlandse, Engelse, en mogelijk andere edities publiceren.
De winnaars van verschillende edities zijn inmiddels gepubliceerd, waaronder “Meneer Kat en het meisje” van Wang Yuwei (2017) en “De legende van de Feniks” van Yan Fang (2019). Ook een aantal zilverenmedaillewinnaars zijn gepubliceerd.
De wereld als een dorp
Bijzonder aan de samenwerking met UTOP Publishing is, dat de jury in dit geval is samengesteld uit medewerkers van beide uitgeverijen, maar ook illustratoren uit beide werelden. Onze illustratoren spreken geen Chinees natuurlijk, en de Chinese illustratoren spreken ook vaak geen Engels. De jurering vindt dus plaats in een mix van talen, expressies en gebaren. Belangrijk is dat we het allemaal eens worden en dat er over de hele wereld prachtige boeken worden gecreëerd, uitgegeven en gelezen. Onze grote wereld wordt zo een dorp, een mooi en gezellig dorp.
Nu in 2021 is de wedstrijd gestart in ongewone omstandigheden, wegens de uitbraak van de pandemie. De opleiding van de illustratoren die we telkens organiseren is nu door een webinar vervangen. Al de inzendingen zijn intussen digitaal ontvangen en de juryleden zijn volop bezig, zowel in China als bij ons om alvast een voorselectie te maken. Via een online meeting zullen dan de bevindingen worden uitgewisseld en hopen we in de komende weken weer tot de selectie van gouden en zilveren medailles te komen. De prijs zal uiteindelijk worden uitgereikt op CCBF in Shanghai later dit jaar in november. Hopelijk kunnen we er dan bij zijn om de auteurs en illustratoren te ontmoeten.
Uitgeverij Clavis in de wereld
Clavis uitgeverij is zo’n 40 jaar geleden opgericht en heeft zich gespecialiseerd in kinderboeken. Al heel vroeg in het bestaan van de uitgeverij is de aandacht gegaan naar het internationaal uitdragen van de publicaties en boeken. Eerst gebeurde dat op de Frankfurter Buchmesse en op de kinderboekenbeurs in Bologna. Ruim tien jaar geleden bleek natuurlijk dat er daarbuiten nog veel mogelijkheden zich aandienden om onze mooie kinderboeken aan de wereld kenbaar te maken.
Het lijstje met deelnames aan beurzen werd dus uitgebreid met onder andere Taipei, Beijing en Shanghai. Deze laatste beurs is ook gespecialiseerd in kinderboeken en heeft een nauwe samenwerking met de Bologna beurs.
China komt via onze boeken naar onze kinderen
Vooral de deelnames aan de beurzen in Beijing en Shanghai waren erg succesvol en Clavis heeft op ogenblik zo’n 800 titels in licentie gegeven aan Chinese collega’s. Deze boeken zijn door hen vertaald naar het Chinees en in China op de markt gebracht. Eén titel springt daarbij bijzonder in het oog: “Een buik vol geheimen” van het Nederlandse duo Pimm van Hest (auteur) en Nynke Talsma (illustrator), waarvan Beijing Cheerful bijna één miljoen exemplaren heeft verkocht.
De verkenning van de Chinese markt, maar van veel andere markten ook, heeft ervoor gezorgd dat Clavis ook ontdekt is door auteurs en illustratoren in veel landen. Het stelde Clavis in staat om een bijzonder deel van zijn missie te verwezenlijken: het aanbrengen van andere culturen naar de kinderen in onze landen.
Clavis heeft immers een duidelijke filosofie in zijn uitgeefbeleid: onze baseline is “Wij maken kinderdromen waar.” Daaronder gaat een praktische drieledige doelstelling schuil: wij willen kinderen in staat stellen zichzelf te leren kennen door hen een spiegel in de vorm van verhalen voor te houden, hen kennis laten maken met kinderen die cultureel, mentaal of fysiek anders zijn en ten derde willen wij de kinderen zoveel mogelijk kennis over de wereld te laten opdoen.
Het uitbrengen van boeken uit andere culturen, en meer bepaald uit China, past dus perfect in deze filosofie. Onze boeken gaan naar China en de wereld, China en de wereld komen via onze boeken naar onze kinderen.