Dalian is in 2006 uitgeroepen tot “Most livable city in China” en staat in 2016 nog steeds in de top 4 van aangename steden, volgens een jaarlijks onderzoek van China Daily. Hierin wordt uitgegaan van factoren als veiligheid, logistiek, vervuiling, groenvoorziening en openbare faciliteiten. De kuststad in Noordoost-China kent daarnaast bijnamen als “Romantic city”, “Fashion city”, “Football city” en “Parel van het noorden”. Toch hebben de meeste Nederlanders nog nooit van deze metropool met zo’n 7 miljoen inwoners gehoord.

Parijs van het Oosten

Toen ik anderhalf jaar geleden voor het eerst in Dalian kwam, viel me meteen op dat deze stad een andere sfeer uitademt dan de meeste miljoenensteden in China. Allereerst is de stad met een geschiedenis van ruim honderd jaar nog relatief jong. Waar Dalian vroeger niet meer dan een klein vissersdorp was, volgde eind 19e eeuw een turbulente periode waarin het gebied afwisselend in handen is geweest van de Japanners en de Russen, die beide hun sporen hebben nagelaten. Tot op de dag van vandaag is dit goed terug te zien in de architectuur van de stad. Russische architecten die in eigen land geen vrijheid kregen, hadden de droom om van Dalian het Parijs van het Oosten te maken. Dit heeft ertoe geleid dat de stad nu ruim dertig pleinen telt en meer groenvoorzieningen heeft dan een gemiddelde Chinese stad.

Van 1993 tot 2000 was de inmiddels beruchte Bo Xilai burgemeester van Dalian. Dankzij zijn regime en drastische veranderingen, heeft de stad de transformatie gemaakt van saaie havenstad naar bruisende moderne metropool. Dalian werd hiermee een showcase van de groei van de Chinese economie, die op dat moment in een stroomversnelling was beland.

Strategische ligging

Dalian, tweede stad van de provincie Liaoning, is de meest welvarende stad van het noordoosten van China. Een gebied van drie provincies met ruim 110 miljoen inwoners dat ook wel Dōngběi wordt genoemd. Met een strategische ligging aan de Bohai zee en de Gele Zee vormt de provincie Liaoning een toegangspoort tot de provincies in Noord-China die verder door land ingesloten zijn. Dankzij deze ligging is Dalian een aantrekkelijk bestemming voor FDI. Voornamelijk investeerders uit Korea en Japan maar ook steeds meer Europese en Amerikaanse investeerders zien Dalian als een interessante bestemming.

Met de bouw van de Hada Railway is Dalian sinds 2012 aangesloten op China’s hogesnelheidslijn en daarom ook over land goed te bereiken. Binnen vijf uur reist men naar Beijing per trein. Daarnaast kan vanaf het internationale vliegveld naar een groot aantal steden in en rondom China vliegen. Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe luchthaven, gebouwd op een grote uit de zee gewonnen landvlakte. Dalian Jinzhouwan International Airport zal met een oppervlakte van 21 km² de grootste offshore luchthaven ter wereld worden. Oplevering staat gepland in 2018.

“China’s rustbelt” krijgt een boost

Van oudsher staat het noordoosten van China vooral bekend als de “heavy industrial base” van China, steeds vaker ook wel “China’s rustbelt” genoemd. Met de huidige groeivertraging van de Chinese economie en de aanpak van de industriële overcapaciteit, dreigt het noordoosten in het slop te raken. Deze ontwikkelingen dwingen China tot het hervormen van de regio. De centrale overheid heeft hier haar volle aandacht aan gegeven, en komt op de proppen met plannen en subsidies om de regio een boost te geven. Automatisering, modernisering en innovatie staan hierbij hoog op de kaart, wat kansen biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Andere sectoren die Dalian, Liaoning en het noordoosten van China een interessante regio voor Nederlands bedrijfsleven maken zijn onder andere de land- en tuinbouw, milieutechnologie, de automobielindustrie en ICT. Verschillende Nederlandse ondernemers uit deze sectoren hebben inmiddels hun weg naar het noordoosten gevonden en hebben zich gevestigd in Dalian, de parel van het noorden.

Mocht u na deze introductie benieuwd zijn naar Dalian, zie hieronder een promotievideo die de stad vorig jaar heeft uitgebracht.

Renée Derks is werkzaam bij het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Dalian. Ze woont sinds maart 2015 in de stad en hoopt lezers via dit blog een beeld te geven van Dalian en de kansen die de havenstad kan bieden voor Nederlandse ondernemers.  

Dit is deel 2 in een blogtweeluik over Qingdao en Dalian, twee steden aan de Noord-Chinese kust die vrij onbekend zijn in Nederland, maar interessant kunnen zijn voor Nederlandse bedrijven. Lees hier het introducerende blog en hier het eerste blog over Qingdao.