Sinds 1 september hanteert China een nieuw visumsysteem, de eerste herziening sinds het land dit systeem 30 jaar geleden invoerde. Hoewel het doel van China’s nieuwe visumsysteem is om misbruik van de regels te stoppen en de aanvraagprocedure te vereenvoudigen, betekent het voor aanvragers voorlopig allereerst een aantal nieuwe kopzorgen. Het aanvragen van een visum voor Nederland is voor een inwoner van China niet eenvoudig, maar China heeft haar best gedaan om het voor haar bezoekers ook iets moeilijker te maken. Binnenkort reis ik naar China voor een kort bezoek aan familie en vrienden, dus ik heb de zaken voor mezelf even op een rijtje gezet.
De drie illegalen
Het doel van de nieuwe visa is het bestrijden van “de drie illegalen”, zoals dat in het Chinese politieke jargon heet: illegaal het land binnenreizen, de geldigheidsduur van een visum overschrijden en werken zonder vergunning. De nieuwe regels schrijven fors hogere boetes uit voor buitenlanders en hun werkgevers die de regels overtreden. Wie enigszins bekend is met de Chinese bureaucratie, weet dat het in de praktijk vaak misgaat met het uitvoeren van de op papier mooie principes. Voor mensen met een Chinees visum dat voor 1 september is afgegeven verandert er vooralsnog niets, tot het moment dat dit visum afloopt.
Ik voorzie de meeste problemen voor Nederlanders met een Chinees werkvisum. Eén van de redenen om het visumsysteem aan te passen is namelijk China’s veranderde behoefte in het aantrekken van talent. Door de regels rond werkvergunningen te veranderen, wil het land meer rekening houden met haar eigen hoger opgeleiden. Diverse overheden kunnen de voorwaarden voor een werkvergunning zelf invullen, afhankelijk van wat de lokale behoeften zijn. Het nieuwe visumsysteem kent vele nieuwe soorten visa, ingedeeld in letters uit het alfabet. Eén van de nieuwe visums is het R-visum voor het aantrekken van talent, al is het op dit moment nog volstrekt onduidelijk hoe dit werkvisum in de praktijk werkt. Klik hier voor een compleet overzicht van alle nieuwe typen visa.
Vrijbuiters op het oude F-visum
De veranderingen hebben als gevolg dat de categorie vrijbuiters, die vroeger gemakkelijk in China konden overleven zonder Z-visum of werkvergunning, het moeilijk gaan krijgen. Omdat reeds afgegeven gewoon geldig blijven, zal het enige tijd duren voordat die groep van minder gewenste bezoekers zal merken dat ze langer welkom zijn in China. Zonder goed geregeld werk wordt er namelijk geen Z-visum meer verstrekt. En het oude F-visum (zakenvisum), wat in de nieuwe wetgeving M-visum heet, kan niet meer gebruikt worden voor werk, net zo min als het toeristenvisum, iets dat voorheen nog wel door de vingers werd gezien. Ook de wat dubieuze visa-bemiddelingsbureaus zullen hun aanbod en werkwijze drastisch moeten herzien als ze willen blijven bestaan.
Het nieuwe visumsysteem is vooral gericht op de vele Chinezen in het buitenland met een goede opleiding en ervaring in overheid en het bedrijfsleven. China wil deze talenten graag terughalen. Ook voor de klassieke docent Engels, het oude excuus dat velen konden gebruiken om wat China-ervaringen op te doen, zal het lastiger worden. Een relevante opleiding en diploma’s worden in het nieuwe systeem een strenge voorwaarde bij het verkrijgen van een visum voor een onderwijsbaan. Daar waar scholen en universiteiten vroeger zelf hun beleid konden maken, zullen de autoriteiten zich daar nu mee gaan bemoeien.
Ik had zelf na 1 september een stortvloed aan klachten verwacht, maar eigenlijk viel dat mee, al waren er wel wat onplezierige incidenten. Zo moest één van onze sprekers zijn werkvisum vernieuwen, iets dat plotseling 15 werkdagen kostte in plaats van acht, een periode waarbinnen hij niet kon reizen. Eén van mijn digitale kennissen, Michael Lee Johnson, was van plan om met behulp van zijn netwerk op Google+ in twee jaar tijd van Peking naar Londen te lopen, om geld voor Unicef in te zamelen. Dat leek mij om een heel aantal redenen een uitdaging, nog afgezien van het lopen zelf. Niet in de laatste plaats voorzag ik problemen met zijn visum, en was ik benieuwd naar zijn ervaringen. Ik had hem vanuit mijn comfortabele kantoor in Zwitserland gevraagd hoe hij dat visum ging regelen, maar kreeg daar geen antwoord op. Uiteindelijk was er ook geen antwoord, en besloot hij vanwege visumproblemen maar vanuit India naar Londen te lopen. Met het visum dat hij voor China kon krijgen zou hij namelijk wel erg hard moeten gaan lopen. Slechte voorbereiding, vond ik zelf, want sinds 2012 zijn de contouren van het nieuwe visumsysteem al bekend. (Geheel terzijde: Michael kreeg na een weekje lopen in India medische problemen, en ook dit plan is nu afgeblazen).
Toeristenvisum
Interessanter was iemand die een toeristenvisum wilde aanvragen en dat niet kreeg, omdat hij al drie toeristenvisums voor China in zijn paspoort had staan. Hij moest maar een ander type visum aanvragen. Werken in China met een toeristenvisum wordt een probleem vergeleken met vroeger, met name omdat je dit visum niet langer onbeperkt kunt krijgen. Dat lijkt een punt van aandacht voor regelmatige China-gangers. Verder was er een docente die geen verlenging van haar contract kreeg omdat ze te oud zou zijn, en iemand die geen verlenging kreeg omdat hij het vereiste diploma niet kon overleggen. Niet alle complicaties dateren van na 1 september. Zeker waar het om lokale toepassing van regels gaat, deden problemen zich al eerder voor.
Het grootste probleem in de nieuwe regelgeving is de onzekerheid bij de aanvragers van visums, vertelde Gary Chodorow, werkzaam op een advocatenkantoor in Peking, toen ik hem begin september in de China Weekly Hangout over het nieuwe visumsysteem ondervroeg. Chodorow specialiseert zich in migratiezaken. Veel belangrijke zaken dreigen namelijk tussen de kieren van de bureaucratie te vallen, omdat een groot aantal Chinese organisaties dat betrokken is bij het verstrekken van de visa zich niet goed blijkt te hebben voorbereid op de nieuwe situatie. Verstrekker van de visa is in eerste instantie het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, maar onder andere het Public Security Bureau (PSB), lokale politiebureaus, andere overheidsinstanties, universiteiten en werkgevers spelen hierin een rol. Een voorbeeld is dat de State Administration for Foreign Expert Affairs nog moet bedenken aan welke criteria buitenlandse experts moeten voldoen voor het nieuwe R-visum. En het ministerie van onderwijs heeft nog niet aan de universiteiten laten weten hoe de vele buitenlandse studenten een visum voor stagelopen aan kunnen vragen.
Deel 2 van dit artikel wordt volgende week geplaatst op CHINA2025.nl.
Beste Fons,
Zeer informatief artikel en aanrader voor een ieder die inderdaad hun visa moet of gaat regelen.
Alleen misschien passeert het in deel 2, maar wat is jouw algemene mening?
Ik juich het namelijk alleen maar toe. Ik ben Nederlander en heb werk visum/residence permit en maak me geen enkele zorgen.
Ik zie nu namelijk veel mensen, voornamelijk uit de Europese landen waar de jeugd werkloosheid het hoogst is, nu inderdaad hierheen komen en hopen dat ze werk kunnen vinden. Komen miljoenen Chinezen van de universiteiten de arbeidsmarkt op.
Inderdaad de zinsnede, het aanvragen voor een visum in Nederlander door een Chinees is inderdaad niet makkelijk, heel erg understatement.
Wij als Europeanen moeten nu toch wakker worden, dat het beeld van China, opkomend land, rare cultuur, maken alleen maar troep, China heeft Europa nodig, etc is volkomen verkeerd. China als economie staat al straatlengtes voor op Europa. Je moet je bevoorrecht voelen als je als expat hier in China mag komen werken. In Nederland maken we ons druk over ‘zwarte piet’. 🙂
Het voornaamste probleem Byung is dat nog erg veel over dit nieuwe systeem onduidelijk is. (En daar gaat het inderdaad in deel 2 uitvoerig over). Dat een land de toestroom van migranten probeert te regelen is in principe een goede zaak. En dat een deel van de potentiele bezoekers daar niet blij mee is, ach, het gaat nog altijd makkelijker dan met een lek bootje over de Middellandse Zee.
Volledig eens met Byung Koo Mulder want de Westerlingen in China verpesten het voor diegene die wel netjes werken, belasting betalen in China. Dit was te verwachten en nu moeten we zeker niet klagen want wij westerlingen verwachten te veel dat China zich aan ons aanpast in plaats van andersom. In Nederland haalt Wilders zoveel stemmen op gevoelens naar buitenlanders toe maar de westerling kan zich niet eens netjes gedragen (de goede niet meegeteld) volgens de regels die er voor staan.
Ben bang dat het einde nog niet in zicht is en wij zien dat de overheid (terecht) ook het registreren van bedrijven moeilijker gaan maken. Heel veel Westerlingen willen van het visa gedoe af en openen een bedrijfje om dit te regelen en vervolgens houden ze zich niet aan de regels voor wat betreft het indienen van de BTW en inkomsten belastingen. We (en ik zeg bewust we want ik woon hier, werk hier betaal belasting maar blijf altijd westerling) gedragen ons als een kolonist met een verkeerde VOC mentaliteit en willen China vertellen wat ze moeten doen om ons het naar de zin te maken. Een vergelijking met de Opium tijd in de 19de eeuw is niet ver weg meer.
Wil als voorbeeld iedereen te vragen de positionpaper te lezen die de Euro Chamber jaarlijks voor veel geld opstelt en met veel bombarie presenteert. Daarin staan op alle gebieden een lange lijst met aanbevelingen naar de Chinese overheid om China te veranderen zodat Europese bedrijven het gemakkelijker krijgen met het zaken doen in China. Stel je voor minderheidsgroepen dit elk jaar in Nederland zouden overhandigen aan de 2de kamer. Denk dat de PVV direct de grootste partij van Nederland zal worden. Zo denkt het Westen dat wij China moeten tegemoet treden. In mijn ogen helemaal fout. En als je de Chinees hier naar vraagt glimlacht hij of zij alleen maar en niet uit beleefdheid.
荷兰签证申请条件的变更(2014年5月起)
荷兰签证将有新变化,部分签证需要重新登记,
如还是原规格直接拒签,另外下半年准备和中国外交部签署协议,
实行互免签证政策,详情请登陆签证中心邮箱查询,
点击进入
此邮件为系统自动发出,请勿直接回复。
Lees dit eens op QQ dan staat er heel wat anders. Love China HenkvdT
Niet alle wijzigingen zijn per 1 september ingevoerd, een deel werd al per 1 juli ingevoerd waardoor ik tijdens mijn backpackreis door china (op een ouderwets 60 dagen L-visum) van juli tot september al veel, heel veel mensen tegenkwam (vooral de door Byung genoemde ‘werkzoekers’ uit perifere Europese landen in Guangdong) die flinke problemen hadden en hebben. Sommigen hebben jarenlang hier gewerkt en simpel telkens hun visum verlengd in HK en dat kan nu ineens niet.
Ik was zelf in HK om een nieuw type X visum voor 180 dagen te halen op de eerste maandag van september. De visa verstrekkers waren inderdaad totaal niet voorbereid (iets wat ik al merkte bij bellen en contacteren van Macau en HK eind augustus.). Voorbeeld, op de website van de visa verstrekker van HK staat nog een formulier uit 2007 welke uiteraard niet goedgekeurd wordt. Vierhonderd man die dus hun formulieren opnieuw moesten invullen.
Hallo,
Net visum aangevraagd voor familie bezoek. Na 1 1/2 jaar veel veranderd wat betreft de papieren en wat iedereen moet overleggen aan gegevens. Maar we hebben alles voor elkaar. Kosten VISA via de ANWB enorm gestegen is een buronbij tussengekomen. Gingen van € 130,– naar € 270,–. Ik heb al andere aanbieders gevonden die veel goedkoper zijn. Ik kom niet weer bij de ANWB. Nageven en bijkomende kosten zijn meer dan de bijkomende kosten.
Jho
Afgelopen oktober werd mijn toeristenvisum geweigerd in Den Haag, omdat ik al twee eerdere visa in mijn paspoort had. Uiteindelijk via een uitnodigingsbrief van een vriend in China kreeg ik alsnog een visum voor 30 dagen.
Mijn vraag is als ik dit jaar weer een toeristenvisum wil hebben of dit dan weer problemen zal opleveren? Ik ben nog nooit langer dan de 30 dagen geweest en dus nooit een eerder visum verlengd heb in China.
Hoe zit het als je een taalcursus voor twee maanden wil volgen bij een organisatie die geen uitnodigingsbrief verstrekt?
Hoi Ray,
Ik heb inderdaad ook vaker gehoord van mensen die geen toeristenvisum meer konden krijgen omdat ze al een paar oudere toeristenvisa in hun paspoort hebben staan, en daarom als ze weer naar China willen een ander type visum moeten aanvragen. De kans is dan ook groot dat als je dit jaar weer voor een toeristen visum gaat, het geweigerd wordt, tenzij je een nieuw paspoort hebt uiteraard. Je kan ipv zelf de aanvraag doen, ook bedrijven zoals visum.nl gebruiken (zie ook reactie van JHO hierboven), die je helpen met het verkrijgen van een visum, en precies weten wat wel of niet kan.
Als je een taalcursus gaat doen in China via een organisatie, lijkt het me niet meer dan logisch dat zij je helpen met de visum aanvraag. Meeste legitieme taalscholen in China bieden deze service aan en vaak is het ook inbegrepen bij de prijs die je betaald voor het talenprogramma. Het juiste visum type voor een taalcursus is het (nieuwe) F-visum, bedoeld voor een kort verblijf (minder dan 180 dagen) voor non-commerciële activiteiten zoals studie, uitwisselingsprogramma’s etc. Aangezien dit geen toeristen visum is, zou je met de juiste papieren (die je van de organisatie moet krijgen) geen problemen moeten hebben met het verkrijgen van een nieuw visum, en zal het visum je volledige tijd in China moeten dekken. Het verlengen van wat voor visum dan ook in China geeft vaak veel kopzorgen, als het al mogelijk is. Dus niet echt een aanrader. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn en je komt via een organisatie, dan zal de organisatie je ook hierbij moeten helpen. Heel belangrijk hier is om van tevoren duidelijkheid krijgen over wie de kosten voor de verlenging gaat betalen.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie. Succes!
Groetjes, Maysha