The sky was the limit in China de afgelopen decennia, en dat geldt letterlijk voor de architectuur. Internationale architecten waaronder Rem Koolhaas, Zaha Hadid, UNStudio, MAD Architects en OMA kregen sinds de Olympische Spelen van 2008 vrij spel in projecten die de skylines van de meeste Chinese steden ingrijpend veranderden.
In Beautified China laat Belgische architect Kris Provoost bijna 80 gebouwen in 15 Chinese steden zien. Van Koolhaas’ bekende CCTV-toren in Beijing tot MAD Architect’s Opera House in Harbin, Provoost heeft bewust een mix opgezocht tussen first-tier en kleinere steden, en bekende en onbekende gebouwen.
Groter, hoger, indrukwekkender
In de inleiding vertelt Provoost hoe hij sinds het afronden van zijn master studies in Beijing eind jaren 00, in de periode tussen de Olympische Spelen en de Shanghai World Expo, de vordering van een aantal iconische bouwprojecten nauw volgde. Hij begon China door te reizen en zag hoeveel mensen er in het land wonen, hoe groot de steden zijn en hoe alles in China groter en hoger is dan elders. Het daarop volgende decennium werkte en woonde Provoost in Beijing, Shanghai en Hong Kong.
Met Beautified China wil hij de lezer een inkijk geven in de eindeloze bijzondere moderne architectuur die China biedt. Het is zijn selectie van de meest indrukwekkende gebouwen die de afgelopen twee decennia in China zijn gebouwd.
Naast de foto’s zijn er essays opgenomen van vooraanstaande architecten met ervaring in China, waaronder Martijn de Geus (Tsinghua, maison h). De essays gaan in op zaken als de positie van buitenlandse architecten in China en de snelle groei van Chinese steden. Hoe China en het westen op verschillende manieren kijken naar ‘nieuwe’ architectuur en belang hechten aan monumentale bouw komt ook aan bod. Dit geeft welkome achtergrond bij de foto’s, die juist van alle context zijn ontdaan.
Design in haar puurste vorm
Provoost is naast architect ook fotograaf, en deze achtergronden komen samen in Beautified China. Het boek laat niet zonder meer foto’s van bijzondere gebouwen zien; Provoost maakt uitsneden die details in het design op een bijzondere manier uitlichten. Ik kan geen betere vergelijking maken dan dat Li Shiqiao, professor Aziatische architectuur aan de University of Virginia doet in één van zijn essays in het boek: hij maakt de vergelijking met weefselmonsters in een laboratorium – sterk vergrote details van onbekende maar fascinerende organismen zonder context.
De details van bijzondere oppervlakken en uitvergrote design elementen zoals Provoost ze in dit boek presenteert, geven de essentie weer van de moderne architectuur. Door Provoost’s lange woon- en werkervaring in China is het land als zodanig voor hem niet meer exotisch, waardoor hij inzoomt op de pure architectuur. In zijn foto’s komen de levendigheid en gedurfdheid van de nieuwe landmark buildings uitstekend tot hun recht.
Ode aan hedendaagse architectuur
De gebouwen die Provoost in dit boek opvoert zijn schoolvoorbeelden van het soort projecten waar Xi Jinping op doelde toen hij in 2014 aankondigde dat het maar eens afgelopen moest zijn met die ‘malle’ architectuur. In de inleiding benoemt Provoost dat de meeste Chinese steden inmiddels zodanig ontwikkeld zijn dat er ook geen behoefte meer is aan dit soort monumentale gebouwen. Volgens de auteur creëert dat ruimte voor een nieuw soort architectuur.
Toen ik dit boek ontving was mijn eerste gedachte: dit is een prachtig koffietafelboek. Zo kun je het zien, maar Beautified China is meer dan dat. De bijzondere architectuur gepresenteerd in surreële uitsneden, ondersteund door de beschouwingen van experts op een bijzonder facet van China’s recente ontwikkeling, vullen elkaar perfect aan. Daarmee is dit boek een prachtige ode aan hedendaagse architectuur in China.
Klik op de foto’s voor een grotere versie.
Beautified China – the architectural revolution, Kris Provoost, uitgeverij Lannoo september 2019, 192 pag. 280×230 cm, hardcover €45, ISBN 9789401461696.