In het Chinees zeg je mànmànchī als je iemand ‘smakelijk eten’ wilt wensen. Letterlijk vertaald is dat ‘eet langzaam’. Als klein jong meisje snapte ik dit nooit – waarom moest ik langzamer gaan eten terwijl ik juist honger had. Maar wat ik toen nog niet wist, is hoe nauw eten met je cultuur verweven is, en wat er eigenlijk met dit gezegde bedoeld wordt, namelijk “Neem de tijd om te eten, geniet”.

Zeker binnen de Aziatische en Chinese cultuur zijn cultuur en eten sterk met elkaar verweven. Dat de Aziatische keuken heel veelzijdig is, is maar bekend bij een kleine groep Nederlanders. Ik heb vaak het idee dat de verschillen tussen de verschillende regionale gerechten absoluut onbekend zijn. Gerechten als babi pangang of sateh worden direct aan de Chinese keuken toegedicht maar de echte typische gerechten zoals hotpot zijn amper bekend.

OISHII Asia

Dit jaar introduceren we tijdens het CinemAsia Film Festival, dat vandaag van start gaat, een nieuw culinair programmasectie, OISHII Asia. OISHII betekent ‘lekker’ in het Japans. Een categorie waar we watertandend naar uitkijken.

Zo gaan we van Indonesische Streetfood in Aruna and her Palate, naar Japanse Kaiseki-stijl (de keizerlijke eten in A Tale Of Samurai Cooking, naar Koreaanse biologische comfort food in Little Forest, en sluiten we af met een typisch Hong Kong cha-chaan-teng, een authentiek Hong Kongs restaurant in the Lady Improper. Films om van te watertanden en om te laten zien dat elke cultuur een rijk pallet aan smaken en eten bijzondere gerechten.

Om deze veelzijdigheid te laten zien staan dan ook veertig films uit vijftien landen op het filmprogramma, en bieden wij ons publiek een divers verdiepingsprogramma aan.

Om onze bezoekers een echte Aziatische beleving te bieden kun je elke dag van het festival bij de filmtheaters Kriterion en Rialto heerlijk Aziatisch eten en is er in het weekeinde zelfs een food market.

CinemAsia FilmLAB bestaat 10 jaar!

CinemAsia werkt ook met jonge Aziatische kunstenaars, designers en filmtalenten. Via ons talentontwikkelingsprogramma CinemAsia FilmLAB, werken wij met filmtalent met Aziatische roots om hen te helpen de volgende stap in de filmindustrie te maken.

Het Nederlandse film- en medialandschap kent weinig makers en acteurs en actrices met Aziatische roots. Ook daar willen wij verandering in brengen. Dit jaar vieren wij de 10de editie van FilmLAB en produceren wij met de deelnemers 4 documentaires over Aziatische Ambacht en Cultureel Erfgoed. Carve Out, volgt bijvoorbeeld twee Chinese food sculptuurkunstenaars die als een van de weinigen in Nederland deze kunst nog beoefenen. Via CinemAsia FilmLAB Writers Room, zijn tien deelnemers intensief begeleid door Gwyneth Sleutel (Dramaturg, Impact-producer bij Submarine film producties en Hoofdredacteur bij de Vereniging nieuwe film- en televisiemakers VERS) en andere professionals uit de filmindustrie om een filmscript te schrijven.

Op 7 maart pitchen deze talenten hun scripts voor vertegenwoordigers uit de filmindustrie.

Platform voor Chinees talent

Naast een podium voor filmtalent bieden wij ook creatief en artistiek (waaronder veel Nederlandse Chinezen) talent een podium. Zo werken wij dit jaar met maar liefst drie in Nederlandse gevestigde kunstenaars: Louis Hothothot, een Chinese video kunstenaar en filmmaker, Jonathan Ho, een Maleisische kunstenaar en Xiao Xiao Xu, een Nederlands-Chinese fotograaf. Zo is er een speciaal gecureerde expositie in NEVERNEVERLAND, en exposeren wij in Kriterion het werk van Louis Hothothot.

De 12de editie van CinemAsia Film Festival is van 5 t/m 10 maart 2019 te beleven in de Amsterdamse filmtheaters Kriterion, Rialto en LAB111. Daarnaast is er binnen ons LGBTQ+ programma een speciale transgender expositie in NEVERNEVERLAND te zien. Voor meer informatie ga naar de website cinemasia.nl.