In het Chinees zeg je mànmànchī als je iemand ‘smakelijk eten’ wilt wensen. Letterlijk vertaald is dat ‘eet langzaam’. Als klein jong meisje snapte ik dit nooit – waarom moest ik langzamer gaan eten terwijl ik juist honger had. Maar wat ik toen nog niet wist, is hoe nauw eten met je cultuur verweven is, en wat er eigenlijk met dit gezegde bedoeld wordt, namelijk “Neem de tijd om te eten, geniet”.
Zeker binnen de Aziatische en Chinese cultuur zijn cultuur en eten sterk met elkaar verweven. Dat de Aziatische keuken heel veelzijdig is, is maar bekend bij een kleine groep Nederlanders. Ik heb vaak het idee dat de verschillen tussen de verschillende regionale gerechten absoluut onbekend zijn. Gerechten als babi pangang of sateh worden direct aan de Chinese keuken toegedicht maar de echte typische gerechten zoals hotpot zijn amper bekend.
OISHII Asia
Dit jaar introduceren we tijdens het CinemAsia Film Festival, dat vandaag van start gaat, een nieuw culinair programmasectie, OISHII Asia. OISHII betekent ‘lekker’ in het Japans. Een categorie waar we watertandend naar uitkijken.
Zo gaan we van Indonesische Streetfood in Aruna and her Palate, naar Japanse Kaiseki-stijl (de keizerlijke eten in A Tale Of Samurai Cooking, naar Koreaanse biologische comfort food in Little Forest, en sluiten we af met een typisch Hong Kong cha-chaan-teng, een authentiek Hong Kongs restaurant in the Lady Improper. Films om van te watertanden en om te laten zien dat elke cultuur een rijk pallet aan smaken en eten bijzondere gerechten.
Om deze veelzijdigheid te laten zien staan dan ook veertig films uit vijftien landen op het filmprogramma, en bieden wij ons publiek een divers verdiepingsprogramma aan.
Om onze bezoekers een echte Aziatische beleving te bieden kun je elke dag van het festival bij de filmtheaters Kriterion en Rialto heerlijk Aziatisch eten en is er in het weekeinde zelfs een food market.
CinemAsia FilmLAB bestaat 10 jaar!
CinemAsia werkt ook met jonge Aziatische kunstenaars, designers en filmtalenten. Via ons talentontwikkelingsprogramma CinemAsia FilmLAB, werken wij met filmtalent met Aziatische roots om hen te helpen de volgende stap in de filmindustrie te maken.
Het Nederlandse film- en medialandschap kent weinig makers en acteurs en actrices met Aziatische roots. Ook daar willen wij verandering in brengen. Dit jaar vieren wij de 10de editie van FilmLAB en produceren wij met de deelnemers 4 documentaires over Aziatische Ambacht en Cultureel Erfgoed. Carve Out, volgt bijvoorbeeld twee Chinese food sculptuurkunstenaars die als een van de weinigen in Nederland deze kunst nog beoefenen. Via CinemAsia FilmLAB Writers Room, zijn tien deelnemers intensief begeleid door Gwyneth Sleutel (Dramaturg, Impact-producer bij Submarine film producties en Hoofdredacteur bij de Vereniging nieuwe film- en televisiemakers VERS) en andere professionals uit de filmindustrie om een filmscript te schrijven.
Op 7 maart pitchen deze talenten hun scripts voor vertegenwoordigers uit de filmindustrie.
Platform voor Chinees talent
Naast een podium voor filmtalent bieden wij ook creatief en artistiek (waaronder veel Nederlandse Chinezen) talent een podium. Zo werken wij dit jaar met maar liefst drie in Nederlandse gevestigde kunstenaars: Louis Hothothot, een Chinese video kunstenaar en filmmaker, Jonathan Ho, een Maleisische kunstenaar en Xiao Xiao Xu, een Nederlands-Chinese fotograaf. Zo is er een speciaal gecureerde expositie in NEVERNEVERLAND, en exposeren wij in Kriterion het werk van Louis Hothothot.
De 12de editie van CinemAsia Film Festival is van 5 t/m 10 maart 2019 te beleven in de Amsterdamse filmtheaters Kriterion, Rialto en LAB111. Daarnaast is er binnen ons LGBTQ+ programma een speciale transgender expositie in NEVERNEVERLAND te zien. Voor meer informatie ga naar de website cinemasia.nl.
Beste Hui Hui Pan,
Uw bedrijf ziet er indrukwekkend uit! Ik wil u graag wat vragen over waar u precies Chinees heeft gestudeerd en welke opleiding. Kunt u mij daar meer over vertellen? Ik wil misschien ook Chinees studeren en ik hoop zoveel mogelijk informatie te verzamelen zodat ik een beetje een beeld krijg hoe het is om Chinees te studeren. Ook vind ik het erg interessant om wat te weten te komen over uw ervaring om in Beijing gestudeerd te hebben. Hoop dat u zin en tijd heeft om te antwoorden, zo niet dan bergrijp ik dat natuurlijk. Alvast bedankt!
Groetjes Lin
Hallo Lin,
Dank je wel. En leuk dat je Chinees wilt gaan studeren.
Ik heb eerst de Chinese zaterdagschool gevolgd voordat ik Chinees ben gaan studeren. Ik heb voor de studie Oriëntaalse Talen en Communicatie aan de hogeschool in Maastricht gekozen omdat ik dit naast de studie internationale economie aan de UM kon doen, en het vooral belangrijk vond ook de taal goed onder de knie te krijgen. Daarnaast heb ik een extra semester aan Elliot School of International Affairs in aan de George Washington University (DC, USA) gevolgd met onder meer vakken over China Economy, US Trade policy (ook China gerelateerd), Cross cultural management, etc. Ten slotte, heb ik nog 1,5 jaar in Beijing gestudeerd, deels om de Chinese taal onder de knie te krijgen, maar ook China gerelateerde economische en marketing vakken te volgen in het Chinees (overigens een echte uitdaging). Mijn doctoraalonderzoek ging overigens over de effecten van cultuur (Drielandenstudie: NL, China en USA) op merkwaarde. Ik denk dat ik bewust / onbewust veelal vakken over Azië koos, omdat ik daar meer over wilde weten en begrijpen, en het cross-culturele aspect heeft me altijd al gefascineerd en houdt me ook nu nog veelal bezig.
Als je Chinees wilt gaan studeren, zijn er meerdere vragen die je jezelf kunt stellen. Wat wil je hiermee later doen? Wil je vooral de taal goed onder de knie krijgen, ben je geïnteresseerd in een bepaald beroep of heb je misschien een algemene interesse. Hier in Nederland heb je namelijk verschillende studiemogelijkheden, je kunt naast de studie in Maastricht ook bijvoorbeeld Sinologie studeren aan de Universiteit van Leiden (ik denk dat dat nu onderdeel is van Asian Studies?), of deelvakken Chinees volgen aan een van de andere hogescholen / universiteiten die een ‘Asian’ study bieden. Om de taal en cultuur echt goed onder de knie te krijgen is het studeren in China (bijvoorbeeld Beijing) wel echt aan te raden, naast dat het een geweldige ervaring is, word je ondergedompeld in de Chinese cultuur en door deze ‘exposure’ leer je ook veel sneller/beter Chinees. Een tijdje buitenland kan ik sowieso aanraden, het helpt je perspectieven te verbreden en je persoonlijk verder te ontwikkelen. En is gewoon heel erg gaaf om te doen. Via Nuffic kun je overigens ook een beurs bemachtigen om in China te studeren, en zo anders veel studies hebben uitwisselingsprogramma’s.
Ik hoop dat ik je hiermee enigszins op weg helpt :-). Ga ook langs de verschillende open dagen en praat met meer mensen, dat helpt ook altijd. Succes in elk geval!
Groet, Hui-Hui
Beste Hui-Hui,
Super bedankt voor je mail, leuk! Ik ben al twee keer naar China geweest en kan niet wachten tot ik weer naar mijn geboorteland terug kan. Zou heel graag de taal willen leren en dat combineren met mijn beroep. Zie mijn toekomst in China, maar natuurlijk wel met een brug naar Nederland. Zo te lezen bent u wel goed bij, erg indrukwekkend. De studie die ik al had gezien was toevallig ook Oriëntaalse Talen en Communicatie, waar ik binnenkort ook een meeloopdag van heb. Ben benieuwd wat ze daar nog allemaal te zeggen hebben!
Groetjes Lin