Afbeelding door Meo via Pexels

Na een ernstig skiongeluk moet Henk Nieuwenhuys leren leven met blijvend hersenletsel. Hij komt erachter dat er in Nederland weinig hulp is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, en besluit daarom tijdens zijn herstel in zijn eentje naar China te emigreren. Over deze bijzondere stap vertelt Henk vandaag op China2025.nl.

Herstel in Nederland

In december 2002 heb ik een ernstig skiongeluk gehad in Frankrijk. Dat ik het ongeluk heb overleefd is een wonder. Dankzij adequaat ingrijpen werd ik naar een academisch ziekenhuis gebracht, alwaar ik in coma werd gehouden terwijl artsen mij onderzochten om te bepalen wat er volgens hen moest gebeuren. De gevolgen van het ongeluk waren onder andere drie weken in coma, en er niet zeker van zijn of ik zou ontwaken.

Het ontwaken uit coma gebeurde niet zomaar maar was een geleidelijk en lang proces. In het begin had ik geen toegang tot mijn geheugen. Vervolgens moest ik alle waarnemingen opnieuw leren begrijpen; hoe werkte het eten met vork en mes? Mijn spraak was onsamenhangend en ik viel voortdurend in herhaling. Mijn gezichtsveld was grotendeels weg en dat blijft zo.

Ik was nog in kritische toestand maar de verzekeraars wilden mij zo snel mogelijk terug in Nederland hebben, vanwege de kosten. Daarna zijn cruciale fouten gemaakt, die mijn herstel en functioneren ernstig hebben beïnvloed. Het herstel ging moeizaam en langzaam, ik moest het allemaal zelf doen. Er is onvoldoende zorg in Nederland voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Emigreren naar China

In 2008 heb ik mijn aanzienlijke collectie blauwwit Chinees export porselein geschonken aan het Shanghai Museum. De collectie wordt permanent in het museum tentoongesteld om te laten zien hoe Nederlanders thuis pronkten met hun collecties Chinees export porselein. Met een Nederlands museum is niet overeen te komen om een collectie permanent tentoon te stellen. Na deze schenking aan het Shanghai Museum, besloot ik met mijn collectie mee te verhuizen. Ik kon aanschuiven als onbetaalde adviseur bij mijn werkgever, die ook een kantoor in Shanghai heeft.

Zo kwam ik in 2008 in China aan, een vreemd land, met vreemde mensen, een vreemde taal en een vreemde cultuur. Alles is daar anders. China bleek echter de beste therapie voor mijn herstel te zijn: om te kunnen functioneren in de Chinese maatschappij, moest ik voor alles nóg meer mijn best doen. Ik kon niet terug vallen op mijn verworven comfort zones, alles kost meer moeite en ik moet elke dag opnieuw het gevecht aangaan om schijnbaar normale zaken voor elkaar te krijgen.

Teruggave Chinees cultureel erfgoed

Wat in deze ook meespeelt, is iets heel anders. In Nederland kocht ik (na mijn ongeluk) Chinees cultureel erfgoed, niet wetend dat het China illegaal verlaten had. De wet omtrent gestolen cultureel erfgoed wordt beperkt gehandhaafd in Nederland, en gestolen erfgoed wordt vrij verhandeld. Veel objecten komen uit de Verenigde Staten, waar de wet wel strikt wordt toegepast, en worden in Nederland doorverkocht. Chinees cultureel erfgoed is juridisch onverkoopbaar zonder de juiste herkomstpapieren, Nederlandse musea mogen het niet aannemen. In 2019 heb ik  de objecten teruggegeven aan China, het land van herkomst. Hiermee wilde ik een voorbeeld stellen.

10 geboden voor leven met hersenletsel

Door deze ervaringen, heb ik op dit momenteel een zakelijke brugfunctie tussen China en Europa. Ik help  Chinese ondernemers met aankopen in Europa van hoogwaardige technologie en met overnames. Ook assisteer ik Europese ondernemers met hun zaken in China. Hoewel alles nu soepel loopt, was het niet makkelijk om naar China te emigreren, zeker niet met hersenletsel en beperkt zicht.

Al bij mijn terugkeer naar Nederland heeft een bevriende neuroloog heeft mij daarom geadviseerd om een dagboek bij te houden. Dat ben ik gaan doen en doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Geheugen en emoties zijn subjectief, het dagboek geeft mij de mogelijkheid om hier objectief naar terug te kijken en mezelf te corrigeren.

Ook heb ik mijn eigen 10 geboden geschreven. Iedere dag begin ik met het lezen van deze geboden. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn systeem om mijzelf te behoeden voor pijnlijke vergissingen en om mijzelf te verbeteren. Ik deel deze graag omdat anderen er wellicht ook hun voordeel mee kunnen doen:

  1. Check en dubbelcheck
  2. Gebruik een stappenplan en weeg je emoties met je verstandelijk denken
  3. Beheers je emoties
  4. Onthaast je, doe de dingen langzaam en bewust
  5. Lichaam en geest trainen en onderhouden
  6. Ontplooi je activiteiten
  7. Kritisch en streng zijn voor jezelf
  8. Blijven werken, nieuwe zakelijke opdrachten acquireren
  9. Analyseer aan het einde van de dag je activiteiten en pas je planning voor de volgende dag daarop aan
  10. Laat je inspireren door je geliefde

Over zijn ervaring met blijvend hersenletsel en de emigratie naar China schreef Henk het boek ‘Ontwaken uit coma, Leven met hersenletsel’. Dit boek is verkrijgbaar via de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. De gehele opbrengst van de verkoop van dit boek gaat naar de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.