Aankomend weekend staat het nieuwe Maanjaar alweer op de stoep. Zondag 22 januari is de eerste dag van het jaar van het Konijn, het vierde teken in de Chinese dierenriem. Dat Chinees Nieuwjaar gevierd wordt met familie, vuurwerk en dumplings weten de meeste mensen wel, maar waar komt dat Konijn – en de elf andere tekens uit de dierenriem – eigenlijk vandaan?
Voor kinderen met een Chinese achtergrond is dat een relevante vraag. Voor Nederlandse kinderen die geen directe link hebben met China of de dierenriem overigens ook. Is het namelijk niet goed voor de ontwikkeling van een kind om te leren over andere culturen en gebruiken?
Eigentijdse vertelling van een Chinese legende
Ming Ming en het verhaal van de Chinese dierenriem biedt daarin welkome uitkomst. Het is een eigentijdse vertelling van waarom ieder jaar in het teken van een ander dier staat. Het aloude verhaal van de Jadekeizer die een wedstrijd uitroept om het gekibbel onder de dieren te beslechten, die allemaal willen dat het volgende jaar naar hen vernoemd wordt, wordt op een hele toegankelijke manier verteld.
De illustraties van Mei Fang Tan dragen daar zeker aan bij. De kleurrijke, vriendelijke illustraties verbeelden het verhaal op een toegankelijke manier voor de doelgroep: kinderen van ca. 4-6 jaar.
Maar ook de vertelling van het verhaal zelf is toegespitst op jonge kinderen. De dieren racen weliswaar, maar gunnen elkaar daarin een eerdere aankomstplek, moedigen elkaar aan en helpen elkaar over de finish. Want hoewel de Rat als eerste eindigt omdat hij mee mag liften op de rug van de Os, en het Varken als laatste over de finish gaat omdat ze eerst een dutje wilde doen, maakt dat uiteindelijk niet uit. De twaalf tekens van de dierenriem komen uiteindelijk in een cyclus steeds weer terug, ieder dier krijgt zijn of haar eigen jaar.
De Chinese cultuur in Nederland
Het prentenboek is uitgegeven door Lian Media, een kleine uitgeverij die wordt gerund door de zussen Jiefan en Jietong Hsu. Zij groeiden op in een Chinees gezin in Friesland, waardoor ze zowel de Chinese als de Nederlandse cultuur mee hebben gekregen. Beide zussen zijn moeder van twee kinderen, en werden zich er door het moederschap van bewust hoe de vele verhalen die hun eigen moeder hen in hun kindertijd vertelde, een deel van hun identiteit vormen.
Deze verhalen delen zij nu met hun eigen kinderen – en met de rest van Nederland. Daarin vinden ze het belangrijk dat prentenboeken een variëteit aan personages laten zien, zodat alle Nederlandse kinderen van welke afkomst dan ook, een inclusiever wereldbeeld krijgen.
Herkenbaar voor iedereen
Tot slot wil ik nog een heel persoonlijk pluspunt aan dit boek benoemen. Waar de meeste boeken over bi-culturele Chinees-Nederlandse gezinnen een westerse vader en een Chinese moeder weergeven, heeft Ming Ming een yéye en nǎinai (opa en oma van vaderskant), en doet het uiterlijk van haar moeder Europees aan. Door af te wijken van het stereotype Chinees-Nederlandse gezin, draagt dit boek op verschillende niveaus bij aan de variëteit aan personages die Lian Media uit wil dragen.
Of wellicht wil ik die Europese trekken graag in de moeder terugzien? Of dat nu bewust zo bedoeld is of niet, dit boek is universeel genoeg om voor alle soorten gezinnen die wat voor link dan ook met China hebben, iets van zichzelf in het verhaal te herkennen.
Het verhaal eindigt hoopvol: nǎinai knuffelt Ming Ming bij het afscheid en belooft haar bij een volgend bezoek een nieuw verhaal te vertellen. Meer verhalen uit China in de vorm van prachtige prentenboeken als deze, zijn zeker welkom.
Ming Ming en het verhaal van de Chinese dierenriem | tekst Jietong Hsu & Jiefan Hsu | illustraties Mei Fang Tan | Lian Media | september 2022 | hardcover € 19,95 | 32 pag. | ISBN: 9789090364803 | onder andere verkrijgbaar via de website van Lian Media.
China2025.nl mag van Lian Media een exemplaar van Ming Ming en het verhaal van de Chinese dierenriem verloten. Informatie over deze actie vind je op onze Facebook en LinkedIn pagina’s.
Lees ook de recensies van andere prentenboeken met Aziatische representatie elders op China2025.nl:
1) Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!
2) Ogen die schitteren in de hoekjes
3) De legende van de Feniks
4) Oma drinkt thee in de hemel