In China wordt 1 op de 600 kinderen geboren met een schisis, beter bekend als een hazenlip. Vele families van deze kinderen kunnen zich geen goede medische behandelingen veroorloven. Deze kinderen kunnen daardoor hun hele leven sociale en lichamelijke problemen ervaren. Een operatie van 45 minuten maakt echter het verschil.

In Nederland kan een chisis al bij 16 weken gezien worden door een 3D echo. Dit was het geval bij mijn zoontje Jowin die op 29 juni 2011 werd geboren. Het was een geplande keizersnee met een directe opname op de Intensive Care afdeling. In de daaropvolgende 11 dagen werd hij intensief onderzocht door het chisisteam. Jowin kreeg sonde voeding en zijn operatie werd meteen ingepland.

Toen Jowin 4 maanden oud was, werd hij geopereerd aan zijn chisis. In de eerste 4 maanden van zijn leven, toen zijn lipje nog open was, deed het me zeer om te zien hoe mensen naar hem keken. Ik zal dit niet snel vergeten. We horen met een glimlach naar elkaar te kijken en dat geldt des te meer voor baby’s en kinderen. Zij zijn onze toekomst! Door deze ervaring ben ik begonnen met het ontwerpen en maken van kleding voor Jowin zodat mensen met een goede reden naar hem zouden kijken en glimlachen. Eind 2013 lanceerde ik mijn eerste collectie JOW Junior Mode voor Zelfvertrouwen. De kleding is een combinatie van Nederlandse en Chinese traditionele kenmerken, stoffen en patronen.

Mijn ouders komen uit Hong Kong en dat blijft ook altijd ons tweede thuis. Het voelde daarom heel natuurlijk om daar mijn eerste Charity Fashion Show “Perfect Imperfections” te organiseren in samenwerking met het Nederlands Consulaat-Generaal in Hong Kong, TRIBELUGA en BEAM International Foundation. Het was een gezamenlijke modeshow met lokale en Nederlandse ontwerpers dat werd afgesloten met een veiling waarvan de opbrengst van HKD 300.000 geheel naar Beam International Foundation is gegaan.

BEAM International Foundation (voorheen genaamd “Operation Smile China”) is een organisatie in China die kansarme kinderen met een chisis vrijwillig opereert. Sinds 1991 hebben zij voor 27.000 kinderen het verschil gemaakt.

Als Nederlands-Chinese ervaar ik in Hong Kong en China vooral het beste van beide werelden. Ik krijg ontzettend veel positieve reacties van zowel Nederlanders als Chinezen. Mijn ontwerpen spreken Nederlanders aan omdat het zo Nederlands is maar ook Chinezen omdat het Nederlands en dus anders is. Voor hen is het juist heel bijzonder dat het gemaakt wordt in Nederland.

In november 2016 heb ik deelgenomen aan de Dutch Days van Chengdu met een Open Air Fashion Catwalk. Mijn collectie was in samenwerking met een lokale borduur designer in het kader van Mother Art. Mother Art is een programma van het Sichuan Women Association dat als incubator werkt om vrouwen in de creatieve industrie verder te helpen. Een maand later vond mijn launch party plaats bij designer winkel Novelty Lane in Hong Kong waar mijn collecties momenteel in de winkel liggen.

Met mijn verhaal en mijn mode wil ik kinderen en hun ouders inspireren en zelfvertrouwen meegeven. Ik draag graag mijn steentje bij aan organisaties die kinderen met een chisis helpen. Maar daarnaast gaat het ook om de empowerment van vrouwen en moeders en daarom zijn programma’s zoals Mother Art erg belangrijk.

In dit blog heb ik mijn eerste stappen als modeontwerper in China beschreven. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken om echt verder te komen in China. Mijn ambities voor 2017 zijn dan ook om een geschikte lokale partner te vinden en meer exposities en lezingen te houden, om zodoende mijn boodschap van “Perfectie door Imperfectie” verder uit te dragen.