Foto © Judith van de Bovenkamp

Nederlandse muziekliefhebbers zitten tijdens de zomermaanden altijd met het dilemma welke muziekfestivals ze gaan bezoeken. Het aanbod is zo groot dat je zeker niet overal bij kunt zijn. In China ligt dit heel anders. Het aanbod is beperkt en er is geen sprake van een festivalcultuur of -traditie. Toch zie je dat er ook bij Chinezen de laatste jaren een grotere interesse begint te ontstaan om naar muziekfestivals te gaan. En zoals veel dingen in China, gaan ook deze ontwikkelingen rap!

Totale aanbod is nog beperkt

De ontwikkeling van muziekfestivals is in Nederland de afgelopen jaren groot geweest en inmiddels misschien wel een beetje doorgeslagen. Ieder weekend van mei tot en met september heb je de keuze uit vele festivals.

Als festivalorganisator moet je een dusdanig uniek aanbod hebben in combinatie met goede artiesten, wil je nog kunnen overleven. Hierbij speelt niet alleen de verkoop van tickets een belangrijke rol, maar ook zaken als merchandising, food & beverage en sponsoring zijn factoren die bepalen of een festival een commercieel succes wordt.

Als je dit vergelijkt met de situatie in China dan is dit een wereld van verschil. Er zijn wel een aantal jaarlijks terugkerende festivals, vooral op het gebied van rockmuziek, zoals MIDI, het Strawberry Music Festival en het Guyuan Wetlands Music Festival, die vooral een podium bieden aan lokale bands. Het totale aanbod is echter nog beperkt. Er zijn dan ook wel een aantal obstakels te nemen als je de markt wilt betreden met een nieuw festival.

Vergunningen

Het begint al met de onzekerheid of een festival überhaupt wel doorgang kan vinden, omdat het verkrijgen van vergunningen in China afhankelijk is van een goede verstandhouding met de lokale overheid en politie. De overheid weet vaak nog niet goed hoe ze moeten omgaan met een groot festival vanwege de samenkomst van veel mensen. Ze zijn daar erg terughoudend in en zien liever niet dat er grote bijeenkomsten plaatsvinden.

Verder is het drinken van alcohol in de publieke ruimte iets wat in China in principe niet toegestaan is. Dit heeft als nadeel dat de vergunning daarvoor een probleem kan zijn en daarnaast is het voor sponsoren vaak ook niet interessant om hun naam te verbinden aan het festival. Immers waarom zou een groot drankenmerk sponsoren als hun drank niet geschonken mag worden op het festival.

Ook is het niet ongebruikelijk dat een festival of concert, ondanks een vergunningsverlening, op het laatste moment alsnog een verbod opgelegd krijgt omdat de politie besluit dat ze een belang willen hebben in het festival of dat er een invloedrijk persoon besluit dat hij het toch niet goed vindt dat er een festival plaatsvindt.

Grote namen

Het boeken van grote internationale artiesten in China is de grootste uitdaging voor festival- en concertorganisatoren.

Dit komt vaak door het ontbreken van de juiste internationale relaties en contacten bij platenmaatschappijen en boekers, maar ook door de onzekerheid voor artiesten of ze hun gage wel krijgen (deze week nog cancelde de band Aerosmith haar optredens in China en Taiwan vanwege problemen met lokale organisatoren). Verder zijn de kosten van deze internationale acts vaak dusdanig hoog dat ze niet kunnen worden geboekt. Hier kom je op het grootste probleem: geen grote acts betekent een lage kaartverkoop en lage kaartverkoop betekent geen festival.

Dit alles maakt het allerminst makkelijk om een festival op te starten in China. Toch zien we een positieve ontwikkeling en zijn er festivals die zo langzamerhand een bestaansrecht hebben opgebouwd en het voor elkaar krijgen om te groeien en een vast publiek op te bouwen. We geloven dan ook dat we als Nederlanders met één van de meest bekende festivals wereldwijd, het North Sea Jazz festival, een goede kans maken om een stempel te gaan drukken op het festival landschap in China. Juist de combinatie van goede internationale artiesten met opkomende lokale acts in een sfeervolle ambiance kan goed werken en zal ook voor sponsoren een aantrekkelijk event zijn om zich aan te verbinden.

Toekomst

Op dit moment zien we in Azië vele grote muziekfestivals steeds succesvoller worden. Vooral in landen als Singapore, Maleisië, Japan, Korea. China en Hong Kong lopen nog ver achter, maar er zit wel degelijk beweging in. Toch denk ik dat we er nu bij moeten zijn om straks te profiteren. Er zullen er in de komende vijf tot tien jaar jaar steeds meer festivals worden georganiseerd in China. Er bestaat een toenemende behoefte bij Chinezen om te genieten van kunst en cultuur en nu ook de overheid dit tot één van zijn prioriteiten heeft uitgeroepen zal er in de komende jaren veel mogelijk worden.